Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2004 (IV.26.) számú önkormányzati rendelete

a sportról

Hatályos: 2004. 04. 26

Tiszaszőlős  Község Önkormányzatának


12/2004. (IV. 26.) számú


r e n d e l e t e


a sportról





Tiszaszőlős Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55. § (1) bekezdése felhatalmazása alapján – a kötelező önkormányzati sportfeladatok ellátása érdekében – az alábbi rendeletet alkotja:


I.


Általános rendelkezések


1. § A rendelet célja, hogy megalapozza és létrehozza Tiszaszőlős Község Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) sportkoncepciójának megvalósításához szükséges feltételrendszert, s meghatározza a helyi sporttevékenység finanszírozásának módját.


2. § A rendelet hatálya kiterjed:

a) az önkormányzat közigazgatási területén lakó, továbbá a helyi sporttevékenységben résztvevő magánszemélyekre;

b) az önkormányzat által fenntartott és működtetett sportlétesítményekre, testnevelési és sporttevékenységet végző önkormányzati költségvetési szervekre;

c) a képviselő-testületre és szerveire, valamint a polgármesteri hivatalra.


II.


Az önkormányzat sportfeladatai


3. § Az önkormányzat sportfeladatait külön jogszabály és az önkormányzat hosszú távú községi sportkoncepciója tartalmazza részletesen.



Az önkormányzat kötelező sporttevékenységgel kapcsolatos

részletes feladatai

A  községi sportkoncepció kialakítása





4. § Az önkormányzat a települési sportkoncepció meghatározása, megvalósítása és önkormányzati ciklusonként történő felülvizsgálata során kiemelt figyelmet fordít:


a) a sportszervezetek utánpótlás nevelésének támogatására;

b) a diáksporttal kapcsolatos feladatok meghatározására és támogatására;

c) a meglévő sportlétesítmények többfunkciós használatának biztosítása;

d) a tradicionális települési sportágak stabil és eredményes működésének segítésére.


A sporttal foglalkozó helyi szervezetekkel való együttműködés


5. § (1) Az önkormányzat – testnevelési és sportfejlesztési célkitűzéseivel összhangban – mindenkori lehetőségeinek megfelelően támogatja a sporttal foglalkozó helyi szervezeteket.

(2) Az általa fenntartott sportlétesítmények használatát biztosítja a vagyonrendelet speciális szabályai szerint. A sportegyesületekkel, a sporttevékenységet is folytató civil szervezetekkel a létesítmények tartós és rendszeres használatának feltételeit illetően megállapodásokat köt.

(3) A közterületek és a közterületeken lévő önkormányzati tulajdonú kiszolgáló létesítmények, műszaki berendezések sport célú használatát biztosítja az erre vonatkozó külön önkormányzati rendelet alapján.


Az önkormányzat tulajdonában álló sportlétesítmények

fenntartása, működtetése


6. § Az önkormányzat a tulajdonában lévő sportlétesítmények működéséhez, állagmegóvásához, indokolt fejlesztéséhez szükséges fedezetet éves költségvetésében biztosítja.



Az önkormányzati iskolai sporttevékenység

megteremtése


7. § (1) Az önkormányzat az iskolai sporttevékenység végzéséhez szükséges személyi, tárgyi feltételek biztosításáról gondoskodik.

(2) Az oktatási intézmények testnevelési alapfeladataik ellátásán túl részt vesznek a település sportegyesületeinek utánpótlás nevelésében, figyelembe véve a gyermek és ifjúság különböző korcsoportjainak életkori sajátosságait. Az oktatási intézmények és a település önkormányzati támogatásban részesülő sportszervezetei együttműködnek a tanórán kívüli sporttevékenységek szervezésekor.




Az önkormányzati tulajdonban álló sportlétesítmények fejlesztése


8. § Az önkormányzat ciklusprogramjának megfelelően dönt a sportlétesítmények és tevékenységek fejlesztéséről a mindenkori éves költségvetésében. A fejlesztéseknél előnyben kell részesíteni azokat a fejlesztési programokat, amelyek


  • multifunkcionális létesítményeknek minősülnek;
  • a sportturizmust is szolgálják.


A szabadidősport feltételének fejlesztése


9. § Az önkormányzat az egészségmegőrzés, a fizikai fittség fokozása, az egészséges, mozgásban gazdag életmód iránti igény további felkeltése érdekében szerepet vállal a szabadidősport feltételeinek fejlesztésében.


A gyermek- és ifjúsági sport, az utánpótlás-nevelés, a nők és a családok sportjának,

a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok és a fogyatékosok sportjának,

illetve a tömeges részvétellel zajló sportrendezvények lebonyolításának segítése


10. § (1) A gyermek- és ifjúsági sportot, az utánpótlás-nevelést, a nők és a családok sportját, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok és a fogyatékosok sportját, illetve a tömeges részvétellel zajló sportrendezvények lebonyolítását az önkormányzat támogatja.


  • a szabadtéri sportlétesítmények fejlesztését;
  • játszóterek fejlesztését;
  • a településen működő sportszervezetekben az amatőr versenyző utánpótlás nevelésének támogatását;
  • az úszás oktatásának támogatását.


(2) A tömeges részvétellel zajló sportrendezvények lebonyolításának területén az önkormányzat a visszatérő hagyományos sporteseményeket és rendezvényeket támogatja.



III.


Az önkormányzat sportintézményei és létesítményei


11. § Az önkormányzat az alábbi sportlétesítményeket tartja fenn és működteti: települési sportpálya, az önkormányzat intézményében lévő tornaterem.. A felsorolt létesítmények feladatait Tiszaszőlős Község Önkormányzat Polgármesteri Hivatala, és az intézmények alapító okiratai és szervezeti működési szabályzatai tartalmazzák. Törvényességi ellenőrzésüket, felügyeletüket a jogszabályban meghatározott rend szerint végzik az arra jogosult szervezetek.


IV.


A sporttevékenység irányítása


12. § Külön jogszabályban és e rendeletben meghatározott sportfeladatokkal kapcsolatos hatásköröket a képviselő-testület, és/vagy átruházott hatáskörben a polgármester és a képviselő-testület által létrehozott Intézmény - felügyeleti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság gyakorolja. A polgármester és az Intézmény - felügyeleti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság feladat- és hatásköreit külön önkormányzati rendelet szabályozza.


V.


A sporttevékenység finanszírozása


13. § (1) Az oktatási intézményekben folytatott tanórán kívüli sporttevékenység éves pénzügyi feltételeit az önkormányzat az intézményi költségvetésben lehetőségei szerint biztosítja.

(2) A sportcélú támogatások elosztását a képviselő-testület végzi.


VI.


A sporttörvény végrehajtásával kapcsolatos helyi

államigazgatási feladatok


14. § (1) Az önkormányzati tulajdonban lévő sportlétesítményekben, a közterületeken és az önkormányzati intézményekben szervezett sporteseményeket illetően a szervezőnek az önkormányzat felé előzetes tájékoztatási kötelezettsége van. A szervező a jogszabályokban foglalt engedélyek birtokában és az igénybe vett terület kezelőjének hozzájárulásával tarthatja meg a sportrendezvényeket.

(2) Közterületeken rendezvények a közterületek használatáról szóló rendeletnek megfelelően szervezhetők és megtartásukhoz az önkormányzat (képviselőjének vagy megbízottjának) előzetes tulajdonosi hozzájárulása és közterület használati megállapodás szükséges.

(3) Az önkormányzat tulajdonában vagy az önkormányzati intézmények tulajdonában, illetve kezelésében lévő sportlétesítmények, eszközök üzemeltetője köteles a sportlétesítményeket, eszközöket rendeltetésszerű állapotban tartani.


VII.


VEGYES RENDELKEZÉSEK



16. § Az önkormányzati sport célú támogatásban részesülők kötelesek a sporttörvény előírásai és az önkormányzattal kötött megállapodások szerint tevékenykedni; a törvényi előírások vagy a vállalat kötelezettségeik megszegése a támogatások megvonásával illetve az önkormányzattal kötött szerződések felmondásával járhat. A megállapodások megkötésére a 200.. évi költségvetés elfogadását követő két hónapon belül kerül sor.

17. § A rendelet kihirdetésének napján lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.



Tiszaszőlős, 2004. április 16.




Kerekes András                                                                            dr. Tóth Flórián

 polgármester                                                                                 helyettes jegyző




A rendelet kihirdetve:

Tiszaszőlős, 2004. április 26.




                                                                                                    dr. Tóth Flórián

                                                                                                      helyettes jegyző