Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2004 (VIII.23.) számú önkormányzati rendelete

az állattartás helyi szabályairól

Hatályos: 2004. 09. 01- 2021. 03. 26

Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2004 (VIII.23.) számú önkormányzati rendelete

az állattartás helyi szabályairól

2004.09.01.

Tiszaszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, az állategészségügyről szóló 1995. évi XCI. törvény (a továbbiakban: Áeü.) és végrehajtási rendeletei figyelembe vételével az állattartás helyi szabályairól az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendeletet Tiszaszőlős Község Önkormányzat közigazgatási területének belterületi határvonalán belül kell alkalmazni.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan természetes személyre, jogi személyre, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságra, aki, illetőleg amely az állat tulajdonosa, továbbá, aki az állatot vagy az állatállományt gondozza, felügyeli. (a továbbiakban állattartó)

Értelmező rendelkezések

2. § A rendelet alkalmazása szempontjából

1. gazdasági haszonállat: a ló, szamár, öszvér, szarvasmarha, bivaly, sertés, juh, kecske, baromfi (kacsa, liba, tyúk, pulyka, galamb, gyöngytyúk), a gazdasági célból tartott prémes állat (nutria, nyérc, ezüst és kékróka, nyúl stb.), a gazdasági haszon céljával tartott futómadár (strucc, emu), illetve vadak (fácán, fürj stb.);

2. Lakásban tartható állat: az eb, a macska, a kedvtelésből tartott díszmadarak, díszhalak, kistestű rágcsálók (tengerimalac, aranyhörcsög stb.);

3. Veszélyes állat: a veszélyes állatok tartásáról és tartásuk engedélyezésének részletes szabályairól szóló 8/1999. (VIII.13.) KöM-FVM-NKÖM-BM együttes rendelet 1. számú mellékletében felsorolt fajok egyedei, valamint a veszélyes állattá nyilvánított állat;

4. Védett és fokozottan védett állat: a védett állatfajok védelmére, tartására, bemutatására és hasznosítására vonatkozó részletes szabályokról szóló 8/1998. (I. 23.) Korm. rendelet 1. §-ában meghatározott állat;

5. Állattartás: az állatok olyan feltételek közötti tartása, amelyben azok egészsége, illetve jó közérzete az ember figyelmétől, gondoskodásától függ;

6. Kis létszámú állattartásnak illetőleg kisüzemi állattartásnak minősül az, amely az Állategészségügyi Szabályzat kiadásáról szóló 41/1997. (V. 28.) FM rendelet 1. melléklete 1. függelékének 4. pontjában meghatározott állatlétszámot nem éri el, értve ez alatt a méhészeti tevékenységet is;

7. Vakvezető eb: az az eb, amelyet erre a célra speciálisan kiképeztek, és a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége igazolvánnyal látott el;

8. Veszélyes és veszélyesnek minősített eb: az állam- és közbiztonságról szóló 1974. évi 17. törvényerejű rendelet (Tvr.) 5. §-ának (2) bekezdésében megjelölt veszélyes eb (pit bull terrier és keverékei), valamint a Tvr. 5. §-ának (4) bekezdése alapján veszélyesnek minősített eb;

10. Jó gazda gondossága: az az emberi tevékenység, amely arra irányul, hogy az állat számára olyan életkörülményeket biztosítson, amely az annak fajára, fajtájára és nemére, korára jellemző fizikai, élettani, tenyésztési és etológiai sajátosságainak, egészségi állapotának megfelel, tartási, takarmányozási igényeit kielégíti (elhelyezés, táplálás, gyógykezelés, tisztán tartás, nyugalom, gondozás, kiképzés, nevelés, felügyelet).

II. Fejezet

Az állattartás közös szabályai

3. § (1) Az állattartás céljára szolgáló épület építési jogszabályokban foglaltak alapján létesíthető. Állat csak a közegészségügyi, állat egészségügyi és építésügyi előírásoknak megfelelő körülmények között arra alkalmas épületben (istálló, ól) tartható.

(2) Az állattartás céljára szolgáló melléképületek, építmények előírt védőtávolságai:

a) lakó- és zártkerti pihenő épülettől: ló, szamár, öszvér, szarvasmarha, bivaly, juh, kecske, sertés istállója, ólja, kifutója 10 m, baromfi (tyúk, kacsa, liba, pulyka, gyöngyös, galamb) és gazdasági célból tartott prémes állat (nutria, nyérc, ezüst-kék róka, nyúl stb. istállója, ólja, kifutója 8 m; trágyatároló 15 m.

b) ásott kúttól fúrt kúttól: ló, szamár, öszvér, szarvasmarha, bivaly, juh, kecske, sertés istállója, ólja, kifutója 15 m, baromfi (tyúk, kacsa, liba, pulyka, gyöngyös, galamb) és gazdasági célból tartott prémes állat (nutria, nyérc, ezüst-kék róka, nyúl stb. istállója, ólja, kifutója istállója, ólja, kifutója 5 m; trágyatároló 15 m.

(3) Saját használatú és tulajdonú lakóépület esetén és belterjes technológia alkalmazásakor a védőtávolság 20 %-kal csökkenthető. A védőtávolságot az építmények és az állattartásra szolgáló épület legközelebbi pontja között, légvonalban kell mérni.

(4) Az állatkifutó és a trágyatároló (2) bekezdésben előírt védőtávolságon túlmenően a szomszédos telekhatártól 3 méteren belül nem kerülhet elhelyezésre.

(5) A (2) bekezdésben foglaltaktól eltérően elhelyezett, de 10 évnél régebbi építményekben is tartható haszonállat, ha ott korábban is tartottak, feltéve, hogy az állattartás egyéb feltételei fennállnak és a szomszédok jogos érdekeit nem sértik.

4. § (1) Az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni.

(2) Az állatok tartására szolgáló építmények (istálló, ól, ketrec, kifutó stb.) és az ezekhez tartozó kiszolgáló létesítmények (takarmány-előkészítő, -tároló, trágya- és trágyalégyűjtő stb.) létesítése, kialakítása építési engedély alapján történhet a közegészségügyi, állat-egészségügyi és környezetvédelmi jogszabályok betartásával.

(3) Az állatok tartására szolgáló létesítményeknek, istállóknak, berendezéseknek és egyéb használati eszközöknek hatékonyan tisztíthatóknak és fertőtleníthetőknek kell lenniük. A keletkezett takarmánymaradékot, a kiszórt takarmányt a szükséges gyakorisággal, de legalább havonta el kell távolítani, hogy csökkenjen az erős szagok kialakulásának, valamint a legyek és rágcsálók vonzásának lehetősége.

(4) Tilos állatot a belterület közterületein tartani és legeltetni, az ingatlanról felügyelet nélkül kiengedni.

5. § (1) Kis létszámú állattartás, illetőleg kisüzemi állattartás (2. § 6. pont) a meghatározott állattartási védőtávolságok, valamint az állategészségügyi, állatvédelmi, közegészségügyi, építésügyi és környezetvédelmi jogszabályok betartásával, és a lakosság nyugalmának zavarása (zaj, bűz stb.) nélkül a település belterületén engedély nélkül folytatható. A 2. § 6. pontjában meghatározottaktól eltérő, nagyobb létszámú állatot a polgármesternek a közegészségügyi, állategészségügyi és építésügyi szakhatóságok véleménye alapján adott egyedi engedélyével lehet tartani. Az engedélyt az összes körülmények mérlegelésével, a közösség sérelme nélkül, egyedi elbírálás alapján, esetleges új tartási technológia előírásával engedélyezhető.. Az új tartási technológiának alkalmasnak kell lennie arra, hogy a keletkező trágya a szomszédok zavarása nélkül elhelyezhető legyen, és biztosított legyen a trágya rendszeres kiszállítása.

(2) E rendeletben szabályozott mértéket meghaladó állattartás engedélyezése iránt indult ügyekben első fokon Tiszaszőlős Község Polgármestere (továbbiakban: polgármester) másodfokon Tiszaszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testülete jár el.

6. § (1) A trágyát és trágyalevet csurgalékmentesen, körülárkolt, vagy földtöltéssel körbevett helyen kell tárolni.

(2) A tároló beteltével, de legalább évente kétszer - tavasszal és ősszel - a felgyülemlett trágyát ki kell szállítani és a tárolót fertőtleníteni. A használatban álló trágyatárolóban és annak környezetében hetente el kell végezni a legyek és lárváik vegyszeres irtását. A rovarok irtását lakossági panaszt követő jegyzői felszólítás után dokumentálni kell, az irtáshoz használt vegyszer nevének és a permetezés napjának feltüntetésével, a vegyszer vásárlásáról szóló számla megőrzésével.

(3) A község belterületi részén tilos olyan tartástechnológiát alkalmazni, amely lehetővé teszi, hogy a trágya szilárd részéhez olyan mennyiségű víz keveredjen, amelyet az már nem tud megkötni (hígtrágyás tartástechnológia), és így folyékony halmazállapotú trágya keletkezik, ami már nem képes a természetes érési folyamaton keresztülmenni.

(4) A keletkező trágya csurgaléka zárt, fedett aknába engedhető.

Állatbetegségek megelőzése és leküzdése

7. § (1) Az állati hulladékot ártalmatlanná kell tenni.

(2) Az állati hulladék ártalmatlanná tételéről annak tulajdonosa, illetőleg, ha a tulajdonos ismeretlen az önkormányzat köteles gondoskodni.

(3) Az állati hulladék ártalmatlanná tételének költségét - a (4) bekezdésben foglalt kivétellel - az állati hulladék tulajdonosa, illetve, ha a tulajdonos ismeretlen, az önkormányzat viseli. Ha a tulajdonos ismertté válik, a költségeket köteles az önkormányzatnak megtéríteni.

(4) Az állomás által járványügyi intézkedésként elrendelt ártalmatlanná tétel díja a központi költségvetést terheli.

8. § Minden állattartó köteles az állat fertőző betegségben vagy annak gyanújában történő elhullását a körzeti állatorvosnak bejelenteni és annak ezzel kapcsolatos további utasításait betartani.

Az állattartás különös szabályai

Ebtartás

9. § (1) Az ebeket az állattartók úgy kötelesek tartani - szükség esetén megkötve, zárt helyen -, hogy azok ne tudjanak elkóborolni, közterületre felügyelet nélkül kijutni.

(2) A telep, ház, lakás bejáratán a harapós kutyára utaló megfelelő figyelmeztető táblát kell szembetűnő módon elhelyezni.

(3) Bekerítetlen ingatlanon ebet szabadon tartani tilos. Az állattartó köteles gondoskodni arról, hogy az eb a tartási helyét, illetve az ingatlan határait ne hagyhassa el.

10. § (1) Közterületen, ebet fajtára való megkülönböztetés nélkül pórázzal, a 20 cm marmagasságú ebet pedig szájkosárral is el kell látni.

11. § (1) Tilos ebet - a vakvezető eb és a jelző eb kivételével - beengedni vagy bevinni

a) a vendégforgalmat lebonyolító nyilvános helyiségbe.

b) oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális intézmény területére és kegyeleti helyre,

c) ügyfélforgalmat lebonyolító középületbe,

d) parkba.

(2) A (1) bekezdésben meghatározott létesítményekbe, illetve területekre őrző-védő eb bevihető, ha azt az ingatlan védelme szükségessé teszi.

(3) Élelmiszer szállítására szolgáló járművön ebet szállítani tilos.

12. § (1) Ebharapás esetén az állattartó köteles az ebet hatósági állatorvoshoz vinni, megvizsgáltatni és az arról szóló igazolást a sérelmet szenvedett személynek, illetve képviselőjének átadni.

(2) Az ebtulajdonos (ebtartó) köteles:

a) minden három hónaposnál idősebb ebet - a tudományos-kutatási és laboratóriumi vizsgálati célból tartott állatok kivételével - veszettség ellen beoltatni az alábbiak szerint:

aa) a három hónapos kort elérteket 30 napon belül,

ab) az első oltást követően 6 hónapon belül,

ac) ezt követően évenként;

b) az eboltási könyvet megőrizni, azt az oltás elvégzését ellenőrző hatósági állatorvos vagy rendvédelmi szerv felszólítására bemutatni, illetve tulajdon átruházás esetén az új tulajdonosnak átadni;

c) az eboltási könyv megrongálódása, elvesztése esetén az oltást végző állatorvostól pótlását kérni.

Veszélyes és veszélyesnek minősített eb tartása

13. § A veszélyes és veszélyesnek minősített eb tartására a veszélyes és veszélyesnek minősített eb tartásáról és a tartás engedélyezésének szabályairól szóló 35/1997. (II. 26.) Korm. rendelet előírásait kell alkalmazni, figyelemmel jelen rendelet 9. § -12. §-ra.

Szabálysértés

14. § (1) Szabálysértést követ el és harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható:

a) aki a 3. §-ban meghatározott állattartási védőtávolságokra vonatkozó rendelkezéséket megszegi;

b) Kis létszámú állattartás, illetőleg kisüzemi állattartás kereteit meghaladóan e rendelet 5. § (1) bekezdésben meghatározott engedély nélkül állatot tart;

c) E rendelet 6. §-ában meghatározott trágyakezeléssel kapcsolatos kötelezettségét nem teljesíti;

c) aki az állati hulladék ártalmatlanításáról nem megfelelően gondoskodik;

15. § A pénzbírság megfizetése nem mentesít az egyéb jogszabályokban meghatározott kötelezettségek alól.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

16. § (1) Ez a rendelet kihirdetése után 2004. szeptember 1-én lép hatályba; rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.