Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2005 (VIII.9.) számú önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2005. 08. 09- 2010. 08. 08

Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2005 (VIII.9.) számú önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

2005.08.09.

Tiszaszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló, többször módosított 1990. évi LXV. törvény (továbbiakban: Ötv.) 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel az Ötv. 79-80. §-aiban, továbbá az államháztartásról szóló, többször módosított 1992. évi XXXVIII. törvény (továbbiakban: Ahtv.) 108-109. §-aiban foglaltakra – Tiszaszőlős Község Önkormányzat vagyonáról, és a vagyongazdálkodás szabályairól az alábbi rendeletet alkotja.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya kiterjed:

a) a községi önkormányzatra, annak szerveire, továbbá az önkormányzat által alapított és tulajdonosi irányítása alatt működő költségvetési szervekre (a továbbiakban: intézmények);

b) mindazokra a dolgokra, melyek községi önkormányzat tulajdonában vannak, így az ingatlan és ingó dolgokra, vagyoni értékű jogokra, a gazdasági és közhasznú társaságokban az önkormányzatot megillető részesedésekre, valamint az értékpapírokra (a továbbiakban: önkormányzati vagyon).

Az önkormányzati vagyon

2. § (1) Az önkormányzati vagyon rendeltetése szerint törzsvagyonból és forgalomképes vállalkozói vagyonból áll.

(2) A törzsvagyon körébe tartozó forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak körét a törvény rendelkezéseinek figyelembevételével e rendelet állapítja meg.

(3) Az Ötv. 79. § (2) a) pontjában foglaltakon – túlmenően forgalomképtelenek az egyéb közterületek, a temető, a községi szeméttelep.

(4) a) jelen rendelet 1. sz. mellékletét képezi az Önkormányzat tulajdonában álló törzsvagyonba tartozó vagyontárgyak kimutatása

b) jelen rendelet 2. sz. mellékletét képezi az Önkormányzat tulajdonában álló forgalomképtelen vagyontárgyak kimutatása

c) jelen rendelet 3. sz. mellékletét képezi az Önkormányzat tulajdonában álló korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak kimutatása

d) jelen rendelet 4. sz. mellékletét képezi az Önkormányzat tulajdonában álló, de gazdasági társaságok használatában-üzemeltetésében lévő vagyontárgyak kimutatása

(5) Az Ötv. 79. § (2) b) pontjában foglaltakon túlmenően korlátozottan forgalomképesek a közüzemi szolgáltatást végző gazdasági társaságok önkormányzat tulajdonában lévő vagyoni betétei, törzsbetétei, részvényei, gazdasági társaságok használatába adott önkormányzati vagyon, amely magába foglalja z ingó és ingatlan vagyontárgyakat is.

(6) A törzsvagyonba tartozó korlátozottan forgalomképes vagyon olyan gazdasági társaságba apportálható, ahol:

a) az önkormányzat által alapított egyszemélyes társaság az önkormányzat, illetve több önkormányzat többségi tulajdonában, vagy többségi irányítása alatt áll, és

b) az érintett vagyontárgy jellege szerinti közszolgáltatási feladatot lát el, valamint

c) az önkormányzat felelőssége nem haladja meg vagyoni hozzájárulásának mértékét.

(7) A közművagyonnak gazdasági társaságba való beviteléről rendelkező alapító okiratot, társasági szerződést, alapszabályt az önkormányzat képviselő-testülete határozattal hagyja jóvá. E rendelkezést megfelelően alkalmazni kell az alapító okirat, társasági szerződés, alapszabály módosítására is.

(8) Forgalomképes vállalkozói vagyon mindaz a vagyon, amely nem tartozik a (3)-(4) bekezdés hatálya alá, illetve amely nem tartozik a törzsvagyon körébe.

Vagyonnyilvántartás és leltár

3. § (1) Az önkormányzat vagyonáról a mindenkor hatályos jogszabályok előírásainak megfelelő nyilvántartásokat kell vezetni.

(2) Az önkormányzati vagyonleltárt az éves költségvetési beszámolóhoz (zárszámadáshoz) összesített adatokkal az önkormányzatnak be kell mutatni, melyben szerepeltetni kell az önkormányzati vagyont terhelő kötelezettségeket is.

II. Fejezet

Az önkormányzati vagyon feletti rendelkezési jog gyakorlásának közös szabályai

A tulajdonosi jogok gyakorlása

4. § (1) A tulajdonosi jogokat a képviselő-testület gyakorolja, ezt a jogát szerveire e rendelet szerint ruházza át.

(2) Önkormányzati vagyont más jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet, vagy magánszemély akkor kezelhet, ha tulajdonosi jogok gyakorlója az erre irányuló szerződésben a tulajdonosi jogok egészének, vagy egy részének gyakorlásával megbízza.

(3) Önkormányzati vagyonkezelő szervek: az önkormányzat intézményei, gazdasági és közhasznú társaságai, az önkormányzat hivatala.

(4) A vagyonkezelő szerv a kezelésében, használatában lévő önkormányzati vagyonnal – az önkormányzat kötelező feladatainak sérelme nélkül – a törvények, és e rendelet keretei között gazdálkodik.

(5) Az önkormányzat tulajdonában lévő vagyontárgyak hasznosítására, üzemeltetésére, továbbá az önkormányzat tulajdonába kerülő vagyontárgyak létesítésére gazdasági társaságot alapíthat, illetve vagyonát gazdasági társaságban hasznosíthatja.

(6) Amennyiben az önkormányzat olyan gazdasági társaságot alapít, vagy abba tagként, részvényesként belép, amelynek tevékenysége az önkormányzat ellátási felelőssége körébe tartozik, az önkormányzat, illetve több önkormányzat esetén az önkormányzatok együttes tulajdonosi, vagy szavazati aránya 51%-nál kevesebb nem lehet.

(7) Az önkormányzat által alapított gazdasági társaságokban a tulajdonosi jogosítványokat a képviselő-testület nevében a polgármester gyakorolja. Attól eltérni csak a képviselő-testület nyilatkozatával lehet.

(8) Az önkormányzat kültagként saját nevének betéti társaság, cég nevében történő feltüntetéséhez nem járul hozzá.

(9) Az önkormányzati törzsvagyon állagának megőrzéséről, üzemeltetéséről a képviselő-testület, a polgármesteri hivatal, az önkormányzat intézményei, illetőleg e vagyontárgyakat üzemeltető gazdasági társaságok útján gondoskodik.

(10) A korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak hasznosítására irányuló jogügyletek megkötése esetén a jognyilatkozat megtételére jogosult személy köteles a szerződésben foglaltak teljesítését folyamatosan figyelemmel kísérni.

Az önkormányzati vagyon hasznosításának nyilvánossága

5. § (1) Az önkormányzati vagyont 5 000 000 Ft értékhatár felett értékesíteni, a vagyon használatát, illetve a hasznosítás jogát átengedni csak nyilvános (indokolt esetben zártkörű) versenytárgyalás útján a legjobb ajánlatot tevő részére lehet.

(2) Az ingatlan nyilvános értékesítésére, hasznosítására irányuló döntés alapján a polgármesteri hivatal, ingóság nyilvános értékesítésére, hasznosítására irányuló döntés alapján vagyonkezelő szerv feladata a versenytárgyalás lebonyolítása.

(3) A szerződés megkötésére a polgármester jogosult.

(4) Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározottak szerinti bizottság felügyeli és ellenőrzi a nyilvános értékesítést, hasznosítást.

Az önkormányzati vagyon értékének meghatározása

6. § (1) A vagyon értékének megállapítására általában a nyilvántartási érték az irányadó.

(2) Értékesítéskor a vagyon értékét az alábbiak szerint kell megállapítani:

a) értékpapír esetén a névérték alapján,

b) egyéb ingó és ingatlan vagyon esetén egy évnél nem régebbi értékbecslés alapján.

(3) Ha a szerződés tárgya több vagyontárgy (vagyontömeg), a rendelet értékhatárra vonatkozó rendelkezéseinek alkalmazásakor a vagyontárgyak együttes értéke az irányadó.

(4) Örökölt vagyon esetén a hagyatéki eljárás során megállapított értéket kell a vagyon értékének tekinteni, amennyiben az adó-és értékbizonyítvány egy évnél nem régebbi.

Eljárás a tulajdonos képviseletében

7. § Az önkormányzati vagyont érintő hatósági eljárásban a tulajdonost megillető nyilatkozattételi jogot, továbbá a közigazgatási és bírósági eljárásban az ügyfél jogát a polgármester gyakorolja. Az önkormányzat jogi képviseletének biztosításáról a polgármester gondoskodik.

Az önkormányzati vagyon ingyenes, vagy kedvezményes átruházása, követelés elengedése

8. § (1) Az önkormányzati vagyont ingyenesen, vagy kedvezményesen átruházni – a törvényben meghatározott eseteken kívül – a következő célra lehet:

a) meghatározott céllal, más önkormányzatnak,

b) közérdekű célra,

c) közalapítvány javára

d) közösségi célra, alapítványi hozzájárulással.

(2) Az önkormányzat és szerve csak az alábbi esetekben mondhat le részben vagy egészben követeléséről:

a) csődegyezségi megállapodásban,

b) bírói egyezség keretében,

c) felszámolási eljárás során, ha a felszámoló által írásban adott nyilatkozat alapján az várhatóan nem térül meg,

d) a végrehajtás során nem, vagy csak részben térült meg,

e) ha a követelés igazoltan csak veszteséggel (aránytalan költségráfordítással) érvényesíthető,

f) kötelezettje nem lelhető fel, s ez dokumentummal hitelt érdemlően bizonyított.

A felajánlott vagyon elfogadása

9. § (1) Ha a vagyonról az önkormányzat javára lemondtak, ezt a lemondásban megnevezett vagyonkezelő elfogadhatja, feltéve, hogy a jogok és kötelezettségek összhangban vannak, a vagyon elfogadásával a kötelezettségei teljesítése nem eredményezi a vagyonvesztést, és a vagyonkezelő képes a vagyonkezeléssel járó kötelezettségek teljesítésére.

(2) Az önkormányzat részére egymillió forint értékhatár felett ellenérték nélkül felajánlott vagyon elfogadásához szükség van a képviselő-testület jóváhagyására.

Rendelkezés az önkormányzati vagyonnal

10. § A képviselő-testület hatáskörébe tartoznak az alábbi, vagyonhasznosításra vonatkozó döntések, értékhatártól függetlenül:

a) az önkormányzat tulajdonát képező vagyontárgyaknak az önkormányzati vagyon részeibe való besorolása,

b) ingatlan vásárlása, cseréje, értékesítésre történő kijelölése, eladása

c) gazdasági és közhasznú társaságokban fennálló részesedéseinek értékesítésre történő kijelölése, valamint pénzbeli és apport befektetése társaságokba,

d) kötvény, váltó kibocsátása és elfogadása,

e) kezesség vállalása, egy évet meghaladó lejáratú értékpapír vásárlása,

f) gazdasági és közhasznú társaság alapítása,

g) társadalmi szervezet, alapítvány létrehozásának engedélyezése, társadalmi szervezethez, alapítványhoz való csatlakozás, hozzájárulás, azok támogatása.

11. § (1) Az önkormányzati vagyonra vonatkozó egyéb döntések értékhatártól függően az önkormányzat és szervei, valamint a vagyonkezelők hatáskörébe tartoznak.

(2) A képviselő-testület hatáskörébe tartozik

a) 300 000 Ft feletti vagyontárgy vásárlása,

b) 3000 000 Ft értékhatár felett a vagyontárgy értékesítése, a vagyon használatának, illetve a hasznosítás jogának átengedése, cseréje, biztosítékul adása és egyéb módon való megterhelése,

c) behajthatatlan követelések törlése, 50 000 Ft értékhatár felett.

(3) A polgármester jogosult:

a) az önkormányzat használatában, kezelésében lévő, 300 000 Ft értéket meg nem haladó ingó vagyontárgyak, vagyonértékű jog értékesítése,

b) a képviselő-testület egyedi határozatával adott felhatalmazás alapján a vagyonhasznosítási jogügyletek megkötésére,

c) a képviselő-testület egyedi határozatával adott felhatalmazás alapján megkötni a biztosítási szerződéseket.

d) a képviselő-testület által adott felhatalmazás alapján az értékesítésre kijelölt, 300 000 Ft értékhatár alatti ingatlan használatának, illetve hasznosítási jogának átengedése, biztosítékul adása, egyéb módon történő megterhelése,

e) 300 000 Ft értékhatárig ingó vagyontárgy adásvételének engedélyezése, valamint az éves költségvetésben jóváhagyott beszerzések engedélyezése,

f) ellenérték nélkül felajánlott vagyon elfogadásának jóváhagyása 1.000.000.- Ft értékhatárig

g) behajthatatlan követelések törlése 50 000 Ft alatt.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

12. § E rendelet kihirdetés napján lép hatályba.

1. melléklet

Tiszaszőlős Község Önkormányzatának törzsvagyona

TISZASZŐLŐS

1.

hrsz.

közterület

Liliom út 1.

31.

hrsz.

közterület

Nyárfás utca

47.

hrsz.

közterület

Zrínyi út

80.

hrsz.

közterület

Lenin utca

95.

hrsz.

közterület

Rákóczi utca

108.

hrsz.

közterület

Dózsa Gy. út

117.

hrsz.

Általános Iskola

Alkotmány út 2.

121

hrsz.

Könyvtár

Szabadság tér 5.

122

hrsz.

Óvoda

Szabadság tér

124

hrsz.

közterület

Katona J. utca

125

hrsz.

közterület

Alkotmány utca

142

hrsz.

közterület

Madách utca

190

hrsz.

közterület

Ady Endre utca

211

hrsz.

közterület

Madách utca

219

hrsz.

közterület

Kisfaludy köz

244

hrsz.

közterület

Ságvári utca

245/1

hrsz.

közterület

Hősök tere

246

hrsz.

közterület

Kossuth utca

268/2

hrsz.

közterület

Petőfi utca

271

hrsz.

közterület

NÓBORDA

272

hrsz.

árok

Alkotmány utca

284/1

hrsz.

közterület

Szabadság tér

284/2

hrsz.

EMLÉKMŰ

Szabadság tér

300

hrsz.

közterület

József A. utca

320

hrsz.

közterület

Gát út

348

hrsz.

közterület

Bajcsy Zs. Utca

375

hrsz.

közterület

Sallai utca

376

hrsz.

közterület

Szarvas S. út

393

hrsz.

közterület

Felszabadulás út

408

hrsz.

árok

431/8

hrsz.

KÖZSÉGHÁZA

Fő út 21

431/12

hrsz.

KÖZSÉGHÁZA

Fő út 21

463

hrsz.

SZOLGÁLATI LAKÁS

Péntek F. 15.

468

hrsz.

közterület

Névtelen út

486

hrsz.

közterület

Béke út

487

hrsz.

közterület

Névtelen út

488

hrsz.

közterület

Dózsa Gy. út

489

hrsz.

közterület

Rákóczi utca

509

hrsz.

mocsár

Hulladéklerakó

514

hrsz.

közterület

Deák F. utca

526

hrsz.

közterület

Deák F. utca

555

hrsz.

közterület

Gárdonyi utca

556

hrsz.

ESZI

Jókai út 17.

591

hrsz.

árok

593

hrsz.

közterület

Hétvezér út

594

hrsz.

közterület

Névtelen út

595

hrsz.

beépítetlen ter.

613

hrsz.

közterület

Sport út

648

hrsz.

közterület

Damjanich út

677

hrsz.

közterület

Bem utca

678

hrsz.

közterület

Árpád út

679

hrsz.

járda

Árpád út

680

hrsz.

árok

Árpád út

706

hrsz.

árok

Vörösmarty utca

707

hrsz.

közterület

Vörösmarty utca

749

hrsz.

közterület

Fehér Imre utca

771

hrsz.

közterület

Névtelen tér

772/2

hrsz.

közterület

Táncsics út

772/3

hrsz.

közterület

Táncsics út

817

hrsz.

árok

818/1

hrsz.

BUSZVÁRÓ

Fő út

830

hrsz.

SZOLGÁLATI LAKÁS

Fő út 75.

833

hrsz.

beépítetlen ter.

837

hrsz.

mocsár

840

hrsz.

mocsár

873

hrsz.

árok

Táncsics út

1571

hrsz.

Közút

Domaházi zártkert

1932

hrsz.

Közút

Nagyszőlő-zártkert

1933

hrsz.

árok

Nagyszőlő

1934

hrsz.

közút

Nagyszőlő-zártkert

1935

hrsz.

Közút

Nagyszőlő-zártkert

1936

hrsz.

Közút

Nagyszőlő-zártkert

1937/1

hrsz.

árok

1937/2

hrsz.

árok

1937/3

hrsz.

árok

1937/4

hrsz.

árok

2047/2

hrsz.

árok

Kisszigetszőlő

2047/3

hrsz.

közterület

Kisszigetszőlő

02/1

hrsz.

árok

0106

hrsz.

csatorna

külterület

0108

hrsz.

árok

külterület

0109

hrsz.

árok

külterület

0111

hrsz.

saját használatú út

külterület

0116

hrsz.

csatorna

külterület

0117/12

hrsz.

csatorna

külterület

0118

hrsz.

csatorna

külterület

0120

hrsz.

csatorna

külterület

0121

hrsz.

csatorna

külterület

0124

hrsz.

csatorna

külterület

0125

hrsz.

saját használatú út

külterület

0129

hrsz.

csatorna

külterület

0131

hrsz.

csatorna

külterület

0149/1

hrsz.

saját használatú út

külterület

0153

hrsz.

saját használatú út

külterület

0157

hrsz.

saját használatú út

külterület

0159/7

hrsz.

saját használatú út

külterület

0222/2

hrsz.

szántó

külterület

0230

hrsz.

KÖZTEMETŐ

külterület

2. melléklet

Tiszaszőlős Község Önkormányzatának törzsvagyona

a./ FORGALOMKÉPTELEN VAGYONTÁRGYAK

TISZASZŐLŐS

1.

hrsz.

közterület

Liliom út 1.

31.

hrsz.

közterület

Nyárfás utca

47.

hrsz.

közterület

Zrínyi út

80.

hrsz.

közterület

Lenin utca

95.

hrsz.

közterület

Rákóczi utca

108.

hrsz.

közterület

Dózsa Gy. út

117.

hrsz.

Általános Iskola

Alkotmány út 2.

121

hrsz.

Könyvtár

Szabadság tér 5.

122

hrsz.

Óvoda

Szabadság tér

124

hrsz.

közterület

Katona J. utca

125

hrsz.

közterület

Alkotmány utca

142

hrsz.

közterület

Madách utca

190

hrsz.

közterület

Ady Endre utca

211

hrsz.

közterület

Madách utca

219

hrsz.

közterület

Kisfaludy köz

244

hrsz.

közterület

Ságvári utca

245/1

hrsz.

közterület

Hősök tere

246

hrsz.

közterület

Kossuth utca

268/2

hrsz.

közterület

Petőfi utca

271

hrsz.

közterület

NÓBORDA

272

hrsz.

árok

Alkotmány utca

284/1

hrsz.

közterület

Szabadság tér

284/2

hrsz.

EMLÉKMŰ

Szabadság tér

300

hrsz.

közterület

József A. utca

320

hrsz.

közterület

Gát út

348

hrsz.

közterület

Bajcsy Zs. Utca

375

hrsz.

közterület

Sallai utca

376

hrsz.

közterület

Szarvas S. út

393

hrsz.

közterület

Felszabadulás út

408

hrsz.

árok

431/8

hrsz.

KÖZSÉGHÁZA

Fő út 21

431/12

hrsz.

KÖZSÉGHÁZA

Fő út 21

468/7

hrsz.

közterület

Névtelen út

486/1

hrsz.

közterület

Béke út

487

hrsz.

közterület

Névtelen út

488

hrsz.

közterület

Dózsa Gy. út

489

hrsz.

közterület

Rákóczi utca

509

hrsz.

mocsár

Hulladéklerakó

514

hrsz.

közterület

Deák F. utca

526

hrsz.

közterület

Deák F. utca

555

hrsz.

közterület

Gárdonyi utca

556

hrsz.

ESZI

Jókai út 17.

591

hrsz.

árok

593

hrsz.

közterület

Hétvezér út

594

hrsz.

közterület

Névtelen út

595

hrsz.

beépítetlen ter.

613

hrsz.

közterület

Sport út

648

hrsz.

közterület

Damjanich út

677

hrsz.

közterület

Bem utca

678

hrsz.

közterület

Árpád út

679

hrsz.

járda

Árpád út

680

hrsz.

árok

Árpád út

706

hrsz.

árok

Vörösmarty utca

707

hrsz.

közterület

Vörösmarty utca

749

hrsz.

közterület

Fehér Imre utca

771

hrsz.

közterület

Névtelen tér

772/2

hrsz.

közterület

Táncsics út

772/3

hrsz.

közterület

Táncsics út

817

hrsz.

árok

818/1

hrsz.

BUSZVÁRÓ

Fő út

873

hrsz.

árok

Táncsics út

1571

hrsz.

Közút

Domaházi zártkert

1932

hrsz.

Közút

Nagyszőlő-zártkert

1933

hrsz.

árok

Nagyszőlő

1934

hrsz.

közút

Nagyszőlő-zártkert

1935

hrsz.

Közút

Nagyszőlő-zártkert

1936

hrsz.

Közút

Nagyszőlő-zártkert

1937/1

hrsz.

árok

1937/2

hrsz.

árok

1937/3

hrsz.

árok

1937/4

hrsz.

árok

2047/2

hrsz.

árok

Kisszigetszőlő

2047/3

hrsz.

közterület

Kisszigetszőlő

02/1

hrsz.

árok

0106

hrsz.

csatorna

külterület

0108

hrsz.

árok

külterület

0109

hrsz.

árok

külterület

0111

hrsz.

saját használatú út

külterület

0116

hrsz.

csatorna

külterület

0117/12

hrsz.

csatorna

külterület

0118

hrsz.

csatorna

külterület

0120

hrsz.

csatorna

külterület

0121

hrsz.

csatorna

külterület

0124

hrsz.

csatorna

külterület

0125

hrsz.

saját használatú út

külterület

0129

hrsz.

csatorna

külterület

0131

hrsz.

csatorna

külterület

0149/1

hrsz.

saját használatú út

külterület

0153

hrsz.

saját használatú út

külterület

0157

hrsz.

saját használatú út

külterület

0159/7

hrsz.

saját használatú út

külterület

0230

hrsz.

KÖZTEMETŐ

külterület

3. melléklet

Tiszaszőlős Község Önkormányzatának korlátozottan forgalomképes ingatlana

463

hrsz.

SZOLGÁLATI LAKÁS

Péntek F. út 15.

830

hrsz.

SZOLGÁLATI LAKÁS

Fő út 75.

837

hrsz.

mocsár

840

hrsz.

mocsár

022262

hrsz.

SZÁNTÓ

Külterület

4. melléklet

Önkormányzat tulajdonában álló, de gazdasági társaságok használatában lévő vagyontárgyak

Tiszafüred

0409/11

hrsz.

35 ha 5006 m2

377,74 AK ingatlanból

1573/111375 arányú

hulladéklerakó