Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2005. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

Tiszaszőlős Helyi Építési Szabályzatáról

Hatályos: 2019. 01. 25 11:30- 2022. 12. 14

Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2005. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

Tiszaszőlős Helyi Építési Szabályzatáról

2019.01.25.

Tiszaszőlős Község Önkormányzati Képviselőtestülete „A helyi önkormányzatokról” szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdés szerinti feladatkörben és 16. § (1) bekezdés szerinti jogkörben, valamint „Az épített környezet alakításáról és védelméről” szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Étv.) 7. § (3) bekezdés szerinti hatáskörben az építési helyi rendjének megállapítása céljából az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános előírások

1. § (1) E rendelet és a Szabályozási terv hatálya Tiszaszőlős Község (továbbiakban: Település) közigazgatási területére terjed ki.

(2) A Település közigazgatási területén építési munkát folytatni, arra hatósági engedélyt adni a hatályos jogszabályok, az e rendeletbe foglalt Tiszaszőlősi Helyi Építési Szabályzat (a továbbiakban: THÉSz) és a Szabályozási Terv együttes alkalmazásával szabad.

(3)1 E rendelet melléklete a:

a) 1. melléklet: S01 jelű Szabályozási terv I. – Közterületek, védett és védő területek nevű terv

b) 2. melléklet: S02 jelű Szabályozási terv II. - Építési övezetek, övezetek külterületen nevű terv

c) 3. melléklet: S03 jelű Szabályozási terv III. - Építési övezetek, övezetek belterületen nevű terv

d) 4. melléklet: S04 jelű Szabályozási terv IV. – Új közterületnevű terv

e) 5. melléklet: S05 jelű Szabályozási terv V. – Út építési területe (részlet) nevű terv

f) 6. melléklet: S06 jelű Szabályozási terv VI. – Elővásárlási jog nevű terv

g) 7. melléklet: JS jelű Jelmagyarázat a Szabályozási tervhez nevű terv

2. § (1) A THÉSz előírásainak alkalmazása kötelező.

(2) A Szabályozási terv kötelező és egyéb elemeket tartalmaz.

(3) A Szabályozási terv helyi jelentőségű és kötelező elemei:

- a közigazgatási és belterületi határok,
- az építési övezetek és övezetek,
- a közterületek és tervezett szabályozási vonalak.
(4) A THÉSz előírásaitól és a Szabályozási terv kötelező elemeitől eltérni kizárólag a THÉSz illetve a Szabályozási terv érintett részeinek vagy egészének módosítása esetén szabad.
(5) Az egyéb elemeket jellegüktől függően adottságként vagy tájékoztatásként kell figyelembe venni.
II. Fejezet

Bel- és külterületek

3. § A Szabályozási terv a Település területén az alábbi közigazgatási területeket jelöli ki:

- belterület (a meglévő belterületi hatás által közrezárt terület),
- külterület (a közigazgatási határ által közrezárt terület a belterület kivételével).
III. Fejezet

Beépítésre szánt és beépítésre nem szánt területek, a beépítés általános feltételei

4. § (1) A szabályozási terv a Település területén a Településszerkezeti tervvel összhangban beépítésre szánt területeket (építési övezeteket) illetve beépítésre nem szánt területeket (övezeteket) jelöl ki.

(2) Az egyes építési övezetekre illetve övezetekre vonatkozó részletes előírásokat e rendelet XI. fejezete tartalmazza.

(3) Amennyiben valamely földrészlet területe több építési övezetbe, vagy több övezetbe esik, úgy az egyes telekrészek a vonatkozó építési övezeti illetve övezeti előírások szerint építhetők be és használhatók.

(4) Az egyes földrészletek az építési övezetekben illetve övezetekben kialakítható legkisebb telekmérettől függetlenül beépíthetők, ha ez jogszabályt nem sért.

(5) Építési engedély iránti kérelem benyújtását megelőzően a kérelmező köteles beszerezni az érintett földrészletre vonatkozó beépítési előírást (a helyi építési szabályok kivonatát

IV. Fejezet

Közterületek

5. § (1) A Szabályozási terv az Étv. Előírásaival összhangban közterületeket és egyéb területeket különít el. A közterületek rendeltetése közút, köztér, vagy közpark.

(2) Közterületen építmény a területre vonatkozó építési övezeti vagy övezeti előírások alapján helyezhető el.

(3) Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (továbbiakban: OTÉK) által előírt forgalomtechnikai illetve biztonsági követelmények teljesülését az érintett közterület kezelőjének eseti állásfoglalása alapján kell megítélni.

V. Fejezet

Telekalakítás

6. § (1) Építési övezetbe sorolt (beépítésre szánt területen lévő) földrészlet övezetbe sorolt (beépítésre nem szánt területen lévő) földrészlettel nem vonható össze.

(2) Közterületbe sorolt földrészlet közterületbe nem sorolt földrészlettel nem vonható össze.

(3) Út céljára telek az övezeti illetve építési övezeti előírásokba foglalt, a telek méretére vonatkozó előírásoktól függetlenül is kialakítható a 14. § előírásai szerint.

(4) A kialakítható telek legkisebb méreteit az egyes övezetekre illetve építési övezetekre vonatkozó előírások tartalmazzák.

VI. Fejezet

Telekhasználat, építmények elhelyezése és kialakítása

Telekhasználat, előkert, oldalkert, hátsókert

7. § (1) Amennyiben a Szabályozási terv által maghatározott út építési területe valamely telket érinti, és a telek nem közúti közlekedési övezetbe van sorolva, úgy ezen az érintett telekrészen közmű- és közlekedési létesítmények kivételével

- új építmény nem helyezhető el
- meglévő építmény nem bővíthető.
Ez az előírás az egyébként építési engedély nélkül létesíthető építményekre is vonatkozik. Az érintett telekrész a beépíthetőség szempontjából nem vehető figyelembe.
(2) Megengedő övezeti előírások ellenére is tilos vegyes- és lakóterületi építési övezetekben olyan kereskedelmi, szolgáltatási, ipari rendeltetési mód, tevékenység megvalósítása, mellyel összefüggésben az adott telek beépítetlen területét
a) alapanyag, félkész és kész termék valamint hulladék raktározására és tárolására,
b) gépek, berendezések, eszközök karbantartására, felújítására,
c) félkész és kész termék gyártására kívánják felhasználni.
(3) 2
(4) Az előkert legkisebb méretét az egyes építési övezetekre illetve övezetekre vonatkozó előírások határozzák meg, ennek hiányában 5,00 m.
(5) A kialakultnál kisebb előkert nem alakítható ki olyan utcaszakaszon (a telektömb egyik oldalán), ahol az előkertes beépítés egységes, még akkor sem, ha az egyes építési övezetekre illetve övezetekre vonatkozó előírások az megengednék.
(6) Lakó- vagy üdülőterületen az előkert egyben kötelező építési vonal is.
(7) Az oldalkert legkisebb mérete zártsorú vagy csoportos beépítési mód esetén 0,00 m, egyébként az alábbi táblázat szerint kell meghatározni:
- beépítési mód: szabadon álló, az oldalkert legkisebb mérete: a megengedett legnagyobb építménymagasság fele,*
- beépítési mód: oldalhatáron álló vagy ikres, az oldalkert legkisebb mérete: a megengedett legnagyobb építménymagasság*, de legalább 6,00 m.*
Amennyiben a két szomszédos földrészlet más-más építési övezetbe esik, akkor az oldalkert legkisebb méretének meghatározásánál a nagyobb megengedett építménymagasságot kell alapul venni.
(8) Lakó- vagy üdülőterületen a hátsókert legkisebb megengedett mérete
- 3,00 m, ha a hátsó telekhatárra a szomszédos telken a telekhatárra nem helyezhető épület,
- egyéb esetben 6,00 m.
(9) A hátsó telekhatártól legfeljebb a megengedett legnagyobb építménymagassággal megegyező távolságra elhelyezett építmények a hátsó telekhatárra néző homlokzatát tűzszakasz-határként (tűzfalasan) kell kialakítani.

Építmények közötti legkisebb távolság

8. § (1) Az építmények között megengedett legkisebb távolságot jogszabály vagy az érintet szakhatóság előírása alapján kell meghatározni.

(2) Az építmények között megengedett legkisebb távolság több, különböző jogszabályi illetve szakhatósági előírás alapján a legnagyobb érték.

(3) Állattartás céljára szolgáló építmények esetén az építmények közötti legkisebb távolságot hatályos jogszabályi előírások illetve az állattartásról szóló helyi rendelet alapján kell meghatározni.

Építmények kialakítása

9. § (1) Lakó- vagy üdülőterületbe sorolt építési telken hullámpala kerítés közterületi telekhatáron nem létesíthető.

(2) Lakó- vagy üdülőterületen az épületek magastetővel, 22-55º tetőhajtással létesítendők.

(3) Lakó- vagy üdülőterületen az oromfalas kialakítású homlokzat szélessége legfeljebb 7,00 m lehet.

(4)3

(5)4 Lakó- vagy üdülőterületen a tetőhéjazat anyaga csak melléképítményen lehet hullámpala.

(6) Lakó- vagy üdülőterületen az ún. fésűs beépítés szabályait kell követni, tehát az építési telken belül a közterülettől távolabb lévő épület vagy épületrész magassága nem lehet nagyobb a közterülethez közelebb eső épület(rész) magasságánál.

(7) Lakó- vagy üdülőterületen nem helyezhető el

- klímaberendezés az épület közterületre néző homlokzatán,

- klímaberendezés vagy parabola-antenna az épület legközelebbi oldalhatárra néző homlokzatán, ha a beépítési mód oldalhatáron álló.

(8) Állattartó épület létesítése során a használatbavételi engedély kibocsátásának feltétele a megfelelő kapacitású, peremmel ellátott trágyatároló és (sertés, marha, ló vagy juh tartása esetén) zárt-szigetelt trágyalé-tároló megléte.

(9) Lakó- vagy üdülőterületen a kialakítható telek legnagyobb mérete az építési övezetre előírt legkisebb telekméret 2,5-szerese.

(10) Üdülőterületen egy építési telken

- legfeljebb két épület létesíthető, ha az egyik épület legfeljebb 3,5 tonna össztömegű gépjármű elhelyezésére szolgáló tároló, egyébként

- legfeljebb egy épület létesíthető.

(11) Szélkerék vagy adótorony lakóterület kivételével bárhol lehelyezhető.

VII. Fejezet

Járművek, sátrak lehelyezése

10. § (1) Az építmény rendeltetésszerű használatához szükséges járművek típusát, számát és azok elhelyezését a forgalom és a parkolás rendjéről szóló helyi rendelet, ennek hiányában az OTÉK előírásai alapján kell meghatározni.

(2) Közterületen parkoló-hely kialakítása a forgalom és a parkolás rendjéről szóló helyi rendelet alapján, ilyen rendelet illetve előírás hiányában az alábbi feltételek együttes teljesülése esetén engedélyezhető:

- a parkoló-hely létesítése önkormányzati érdeket nem sért,

- a parkoló-hely létesítéséhez az érintett közterület kezelője hozzájárul,

- a parkoló-hely létesítésére, fenntartására és üzemeltetésére vonatkozóan a létesítő az önkormányzattal vagy a közút kezelőjével szerződést kötött.

(3) Lakókocsi, lakóautó, sátor

- kizárólag lakó-, üdülő, zöld vagy különleges sportolási területen állítható fel,

- csak az építési helyen vagy a hátsókertben állítható fel,

- kizárólag akkor használható, ha a használó szükségleteinek kielégítésére szolgáló szociális helyiségek rendelkezésre állnak.

- csak május 01-től szeptember 30-ig állítható fel illetve használható.

VIII. Fejezet

Helyi védelem

Védő- és védett területek

11. § (1) Építési jellegű korlátozást jelentő védőterület kialakításával járó építmény létesítése csak abban az esetben engedélyezhető, ha a védőterület nem terjed túl az építmény saját telkének határain.

(2) Országos illetve helyi táji-természeti védelemmel érintettek a Szabályozási tervben feltüntetett területek.

(3) Országos vagy helyi művi védelem alá eső terület a Településen nincsen.

Egyedi értékvédelem

12. § (1) A védett művi és táji-természeti objektumokkal kapcsolatos általános szabályokat az épített és természeti környezet helyi védelméről szóló helyi rendelet tartalmazza.

(2) A védett művi létesítményekkel kapcsolatos építési előírások:

- A védett építményt illetve objektumot érintően csak olyan építési tevékenység engedélyezhető illetve folytatható, amely nem veszélyezteti a védett értéket.

- A védett építményen közterületről látható faláttöréses égéstermék-elvezető, klíma- vagy egyéb épületgépészeti berendezés, parabola-antenna nem helyezhető el.

Környezetvédelem

13. § (1) A felszíni és a felszín alatti vizek védelmével, a hulladékgazdálkodással és a települési köztisztasággal, a levegőtisztaság-védelemmel, a zajvédelemmel és a zöldterületek védelmével kapcsolatos helyi szabályokat az erre vonatkozó helyi rendelet tartalmazza. Az egyes építési övezetekben alkalmazandó környezetterhelési határértékeket e rendelet, ennek hiányában a vonatkozó országos érvényű jogszabályok határozzák meg.

(2) Mezőgazdasági területen építés engedélyezésének feltétele az építéssel érintett telekkel határos ut(ak)at szegélyező szélfogó fasor létesítése. A fasor léte a használatbavételi engedély kibocsátásának feltétele.

IX. Fejezet

Infrastruktúra

Közlekedés

14. § (1)5 Az újonnan létesítendő utak építési területének megengedett legkisebb szélességét az alábbiak alapján kell meghatározni:

- úthálózati elem: országos mellékút külterületen, az építési terület legkisebb szélessége: 30 m,

- úthálózati elem: országos mellékút belterületen, az építési terület legkisebb szélessége: 22 m,

- úthálózati elem: helyi gyűjtőút, új lakóút, az építési terület legkisebb szélessége: 16 m,

- úthálózati elem: helyi kiszolgáló út, bővítendő lakóút, az építési terület legkisebb szélessége: 12 m,

- úthálózati elem: magánút, az építési terület legkisebb szélessége: 8 m,

- úthálózati elem: külterületi gyűjtőút, az építési terület legkisebb szélessége: 13 m,

- úthálózati elem: önálló kerékpárút, az építési terület legkisebb szélessége: 6 m,

(2)6

Közművesítés, hírközlés

15. § (1) A közmű- illetve hírközlési létesítmények létesítése, cseréje, karbantartása során a településkép és a meglévő települési növényzet védelmét figyelembe véve a létesítményeket rejtett módon kell kialakítani, amennyiben erre van műszaki lehetőség.

(2) Vegyes vagy üdülőterületen, közparkban, továbbá az ezeket átszelő illetve határoló utakon légkábel nem létesíthető.

X. Fejezet

Sajátos jogintézmények

16. § (1) Az Étv. 17. §-ban felsorolt sajátos jogintézmények közül

- az építésjogi követelmények a Település teljes igazgatási területére kiterjednek,

- változtatási, telekalakítási ill. építési tilalommal érintett terület a Település területén nincsen,

- a telekalakításra vonatkozó szabályok a Település teljes igazgatási területére kiterjednek,

- elővásárlási joggal érintett a Település területén a Tervben megjelölt terület,

- a kisajátításra vonatkozó szabályok a Település teljes igazgatási területére kiterjednek,

- a helyi közút céljára történő lejegyzésre vonatkozó szabályok a Település teljes igazgatási területére kiterjednek,

- az útépítési és közművesítési hozzájárulás megállapítására vonatkozó szabályok a Település teljes igazgatási területére kiterjednek,

- beépítési, helyrehozatali vagy beültetési kötelezéssel érintett terület a Település területén nincsen,

- a kártalanítási szabályok a Település teljes igazgatási területére kiterjednek.

(2) Az elővásárlási jog kikötésének célja közpark létesítése.

XI. Fejezet

Az egyes építési övezetekre vonatkozó részletes előírások

Beépítésre szánt területek

17. § (1) A Gip-1 jelű építési övezetre vonatkozó előírások:

a) Területfelhasználási mód: Ipari gazdasági terület

b) A rendeltetésre vonatkozó előírások: az ipari övezeti, energiaszolgáltatási és településgazdálkodási létesítmény, ezeken belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára kialakított lakás, továbbá egyházi, oktatási, egészségügyi és szociális épület helyezhető el.

c) Terepszint alatti illetve egyéb építményekre vonatkozó előírások: Terepszint alatti építmények az építési terület határain belül helyezhetők el.

d) A kialakítható telek legkisebb területe(m2): 5000

e) Beépítési mód: szabadon álló

f) A beépítettség megengedett legnagyobb aránya (%): 30

g) A megengedett legkisebb-legnagyobb építménymagasság (m): 3,00 – 9,50

h) A közművesítettség előírt mértéke: részleges

i) A zöldfelület előírt legkisebb aránya (%): 40

j) Az előkert megengedett legkisebb mértéke (m): 5

k) A kialakítható telek legkisebb megengedett szélessége (m): -

l) A kialakítható telek legkisebb megengedett mélysége (m): -

m) Az övezetben kialakítandó építészeti karakter jellemzői: -

n) A nyomvonalas építmények és műtárgyaik kialakítására vonatkozó előírások: -

(2) A Gip-2 jelű építési övezetre vonatkozó előírások:

a) Területfelhasználási mód: Ipari gazdasági terület

b) A rendeltetésre vonatkozó előírások: Az építési övezetipari, energiaszolgáltatási és településgazdálkodási és mezőgazdasági létesítmény, ezeken belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára kialakított lakás, továbbá egyházi, oktatási, egészségügyi és szociális épület helyezhető el.

c) Terepszint alatti illetve egyéb építményekre vonatkozó előírások: Terepszint alatti építmények az építési terület határain belül helyezhetők el.

d) A kialakítható telek legkisebb területe(m2): 5000

e) Beépítési mód: szabadon álló

f) A beépítettség megengedett legnagyobb aránya (5): 30

g) A megengedett legkisebb-legnagyobb építménymagasság (m): 3,00 – 9,50

h) a közművesítettség előírt mértéke: részleges

i) A zöldfelület előírt legkisebb aránya (%): 40

j) Az előkert megengedett legkisebb mérete (m): 5

k) A kialakítható telek legkisebb megengedett szélessége (m): -

l) A kialakítható telek legkisebb megengedett mélysége (m): -

m) Az övezetben kialakítandó építészeti karakter jellemzői: -

n) A nyomvonalas építmények és műtárgyaik kialakítására vonatkozó előírások: -

(3) A Gksz-1 jelű építési övezetre vonatkozó előírások:

a) Területfelhasználási mód: Kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület

b) A rendeltetésre vonatkozó előírások: Az építési övezetben nem jelentős zavaró hatású gazdasági létesítmény, ezen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára kialakított lakás, igazgatási és irodaépület, parkolóház, üzemanyagtöltő állomás, sportépítmény, továbbá egyházi, oktatási, egészségügyi és szociális épület helyezhető el.

c) Terepszint alatti illetve egyéb építményekre vonatkozó előírások: Terepszint alatti építmények az építési terület határain belül helyezhetők el.

d) A kialakítható telek legkisebb területe (m2): 2500

e) Beépítési mód: szabadon álló

f) A beépítettség megengedett legnagyobb aránya (%): 60

g) A megengedett legkisebb-legnagyobb építménymagasság (m): 3,00 – 7,50

h) A közművesítettség előírt mértéke: részleges

i) A zöldfelület előírt legkisebb aránya (%): 20

j) Az előkert megengedett legkisebb mérete (m): 5

k) A kialakítható telek legkisebb megengedett szélessége (m): 20,00

l) A kialakítható telek legkisebb megengedett mélysége (m): -

m) Az övezetben kialakítandó építészeti karakter jellemzői: -

n) A nyomvonalas építmények és műtárgyaik kialakítására vonatkozó előírások: -

(4) A Gksz-2 jelű építési övezetre vonatkozó előírások:

a) Területfelhasználási mód: Kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület

b) A rendeltetésre vonatkozó előírások: Az építési övezetben nem jelentős zavaró hatású gazdasági létesítmény, ezen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára kialakított lakás, igazgatási és irodaépület, parkolóház, üzemanyagtöltő állomás, sportépítmény, továbbá egyházi, oktatási, egészségügyi és szociális épület helyezhető el. Az építési övezetben nem helyezhető el állattartó létesítmény.

c) Terepszint alatti illetve egyéb építményekre vonatkozó előírások: Terepszint alatti építmények az építési terület határain belül helyezhetők el.

d) A kialakítható telek legkisebb területe (m2): 800

e) Beépítési mód: szabadon álló

f) A beépítettség megengedett legnagyobb aránya (%): 60

g) A megengedett legkisebb-legnagyobb építménymagasság (m): 3,00 – 4,50

h) A közművesítettség előírt mértéke: részleges

i) A zöldfelület előírt legkisebb aránya (%): 20

j) Az előkert megengedett legkisebb mérete (m): 0

k) A kialakítható telek legkisebb megengedett szélessége (m): 16,00

l) A kialakítható telek legkisebb megengedett mélysége (m): -

m) Az övezetben kialakítandó építészeti karakter jellemzői: -

n) A nyomvonalas építmények és műtárgyaik kialakítására vonatkozó előírások: -

(5) A Khu-1 jelű építési övezetre vonatkozó előírások:

a) Területfelhasználási mód: Szilárd, folyékony hulladék elhelyezésére, kezelésére szolgáló terület

b) A rendeltetésre vonatkozó előírások: Az építési övezetben az alább meghatározottak kivételével az állattartó telepekről származó hulladék és az annak elhelyezését, kezelését szolgáló létesítmények helyezhetők el, az OTÉK 31. §-ának és a hatályos jogszabályok idevágó előírásainak figyelembe vételével. Az építési övezetben nem helyezhető el veszélyes hulladék és annak tárolását, kezelését szolgáló építmény.

c) Terepszint alatti illetve egyéb építményekre vonatkozó előírások: -

d) A kialakítható telek legkisebb területe (m2): 8000

e) Beépítési mód: szabadon álló

f) A beépítettség megengedett legnagyobb aránya (%): 40

g) A megengedett legkisebb-legnagyobb építménymagasság (m): 3,00-6,50

h) A közművesítettség előírt mértéke: részleges

i) A zöldfelület előírt legkisebb aránya (%): 40

j) Az előkert megengedett legkisebb mérete (m): 5,00

k) A kialakítható telek legkisebb megengedett szélessége (m): -

l) A kialakítható telek legkisebb megengedett mélysége (m): -

m) Az övezetben kialakítandó építészeti karakter jellemzői: -

n) A nyomvonalas építmények és műtárgyaik kialakítására vonatkozó előírások: -

(6) A Ksp-1 jelű építési övezetre vonatkozó előírások:

a) Területfelhasználási mód: különleges sportolási terület

b) A rendeltetésre vonatkozó előírások: Az építési övezetben nagy területi igényű sportolási-rekreációs létesítmény és kiszolgáló építménye (vendéglátó illetve üzemi-technológiai építmény, szolgálati lakás, kereskedelmi szálláshely, állattartó építmény, stb.) helyezhető el.

c) Terepszint alatti illetve egyéb építményekre vonatkozó előírások: Terepszint alatti építmények az építési terület határain belül helyezhetők el.

d) A kialakítható telek legkisebb területe (m2): 500

e) Beépítési mód: szabadon álló

f) A beépítettség megengedett legnagyobb aránya (%): 40

g) A megengedett legkisebb-legnagyobb építménymagasság (m): 3,00 – 10,50

h) A közművesítettség előírt mértéke: részleges

i) A zöldfelület előírt legkisebb aránya (%):40

j) Az előkert megengedett legkisebb mérete (m): -5,00

k) A kialakítható telek legkisebb megengedett szélessége (m): -

l) A kialakítható telek legkisebb megengedett mélysége (m): -

m) Az övezetben kialakítandó építészeti karakter jellemzői: -

n) A nyomvonalas építmények és műtárgyaik kialakítására vonatkozó előírások: -

(7) A Kte-1 jelű építési övezetre vonatkozó előírások:

a) Területfelhasználási mód: Temető terület

b) A rendeltetésre vonatkozó előírások: Az építési övezetben temető és kiszolgáló létesítménye valamint kegyeleti építmény helyezhető el.

c) Terepszint alatti illetve egyéb építményekre vonatkozó előírások: -

d) A kialakítható telek legkisebb területe (m2): 5000

e) Beépítési mód: szabadon álló

f) A beépítettség megengedett legnagyobb aránya (%): 40

g) A megengedett legkisebb-legnagyobb építménymagasság (m): 0,00 – 6,00

h) A közművesítettség előírt mértéke: részleges

i) A zöldfelület előírt legkisebb aránya (%): 60

j) Az előkert megengedett legkisebb mérete (m): 10,00

k) A kialakítható telek legkisebb megengedett szélessége (m): -

l) A kialakítható telek legkisebb megengedett mélysége (m): -

m) Az övezetben kialakítandó építészeti karakter jellemzői: -

n) A nyomvonalas építmények és műtárgyaik kialakítására vonatkozó előírások: -

(8) Az Lf-1 jelű építési övezetre vonatkozó előírások:

a) Területfelhasználási mód: Falusias lakóterület

b) A rendeltetésre vonatkozó előírások: Az építési övezetben lakóépület, mező- és erdőgazdasági üzemi építmény, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület, szálláshely szolgáltató épület, kézműipari építmény, helyi igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület, sportépítmény és üzemanyagtöltő állomás helyezhető el.

c) Terepszint alatti illetve egyéb építményekre vonatkozó előírások: Terepszint alatti építmények az építési terület határain belül helyezhetők el.

d) A kialakítható telek legkisebb területe (m2): 800

e) Beépítési mód: oldalhatáron álló

f) A beépítettség megengedett legnagyobb aránya (%): 30

g) ) A megengedett legkisebb-legnagyobb építménymagasság (m): 3,00 – 4,50

h) A közművesítettség előírt mértéke: részleges

i) A zöldfelület előírt legkisebb aránya (%): 40

j) Az előkert megengedett legkisebb mérete (m): Az érintett utcaszakaszon kialakult legnagyobb, de legfeljebb 5,00 m

k) A kialakítható telek legkisebb megengedett szélessége (m): 14,00

l)7 A kialakítható telek legkisebb megengedett mélysége (m): -

m) Az övezetben kialakítandó építészeti karakter jellemzői: -

n) A nyomvonalas építmények és műtárgyaik kialakítására vonatkozó előírások: -

(9) Az Lf-2 jelű építési övezetre vonatkozó előírások:

a) Területfelhasználási mód: Falusias lakóterület

b) A rendeltetésre vonatkozó előírások: Az építési övezetben lakóépület, mező- és erdőgazdasági üzemi építmény, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület, szálláshely szolgáltató épület, kézműipari építmény, helyi igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület, sportépítmény és üzemanyagtöltő állomás helyezhető el.

c) Terepszint alatti illetve egyéb építményekre vonatkozó előírások: Terepszint alatti építmények az építési terület határain belül helyezhetők el.

d) A kialakítható telek legkisebb területe (m2): 550

e) Beépítési mód: oldalhatáron álló

f) A beépítettség megengedett legnagyobb aránya (%): 30

g) A megengedett legkisebb-legnagyobb építménymagasság (m): 3,00 – 4,50

h) A közművesítettség előírt mértéke: részleges

i) A zöldfelület előírt legkisebb aránya (%): 40

j) Az előkert megengedett legkisebb mérete (m): Az érintett utcaszakaszon kialakult legnagyobb, de legfeljebb 5,00 m

k) A kialakítható telek legkisebb megengedett szélessége (m): 14,00

l)8 A kialakítható telek legkisebb megengedett mélysége (m): -

m) Az övezetben kialakítandó építészeti karakter jellemzői: -

n) A nyomvonalas építmények és műtárgyaik kialakítására vonatkozó előírások: -

(10) Az Lf-3 jelű építési övezetre vonatkozó előírások:

a) Területfelhasználási mód: Falusias lakóterület

b) A rendeltetésre vonatkozó előírások: Az építési övezetben lakóépület, mező- és erdőgazdasági üzemi építmény, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület, szálláshely szolgáltató épület, kézműipari építmény, helyi igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület, sportépítmény és üzemanyagtöltő állomás helyezhető el.

c) Terepszint alatti illetve egyéb építményekre vonatkozó előírások Terepszint alatti építmények az építési terület határain belül helyezhetők el.

d) A kialakítható telek legkisebb területe (m2): 1500

e) Beépítési mód: szabadon álló

f) A beépítettség megengedett legnagyobb aránya (%): 30

g) A megengedett legkisebb-legnagyobb építménymagasság (m): 3,00 – 4,50

h) A közművesítettség előírt mértéke részleges

i)9 A zöldfelület előírt legkisebb aránya (%): 40 a zöldfelületen kétszintű növényzet telepítendő

j) Az előkert megengedett legkisebb mérete (m): 5,00

k) A kialakítható telek legkisebb megengedett szélessége (m): 16,00

l) A kialakítható telek legkisebb megengedett mélysége (m): -

m) Az övezetben kialakítandó építészeti karakter jellemzői –

n) A nyomvonalas építmények és műtárgyaik kialakítására vonatkozó előírások: -

(11) Az Lf-4 jelű építési övezetre vonatkozó előírások:

a) Területfelhasználási mód: Falusias lakóterület

b) A rendeltetésre vonatkozó előírások: Az építési övezetben lakóépület, mező- és erdőgazdasági üzemi építmény, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület, szálláshely szolgáltató épület, kézműipari építmény, helyi igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület, sportépítmény és üzemanyagtöltő állomás helyezhető el.

c) Terepszint alatti illetve egyéb építményekre vonatkozó előírások: Terepszint alatti építmények az építési terület határain belül helyezhetők el.

d) A kialakítható telek legkisebb területe (m2): 550

e) Beépítési mód: zártsorú

f) A beépítettség megengedett legnagyobb aránya (%): 30

g) A megengedett legkisebb-legnagyobb építménymagasság (m): 3,00 – 4,50

h) A közművesítettség előírt mértéke: részleges

i) A zöldfelület előírt legkisebb aránya (%): 40

j) Az előkert megengedett legkisebb mérete (m): Az érintett utcaszakaszon kialakult legnagyobb, de legfeljebb 5,00 m

k) A kialakítható telek legkisebb megengedett szélessége (m): 14,00

l)10 A kialakítható telek legkisebb megengedett mélysége (m): -

m) Az övezetben kialakítandó építészeti karakter jellemzői: -

n) A nyomvonalas építmények és műtárgyaik kialakítására vonatkozó előírások: -

(12) Az Lk-1 jelű építési övezetre vonatkozó előírások:

a) Területfelhasználási mód: Kisvárosias lakóterület

b) A rendeltetésre vonatkozó előírások: Az építési övezetben lakóépület, a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület, sportépítmény, a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró kézműipari épület, továbbá szálláshely szolgáltató épület, igazgatási épület, termelő kertészeti építmény, üzemanyagtöltő állomás és a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró hatású egyéb gazdasági építmény helyezhető el.

c) Terepszint alatti illetve egyéb építményekre vonatkozó előírások: Terepszint alatti építmények az építési terület határain belül helyezhetők el.

d) A kialakítható telek legkisebb területe: (m2) 550

e) Beépítési mód: oldalhatáron álló

f) A beépítettség megengedett legnagyobb aránya (%): 40

g) A megengedett legkisebb-legnagyobb építménymagasság (m): 3,00 – 5,00

h) A közművesítettség előírt mértéke: részleges

i) A zöldfelület előírt legkisebb aránya (%): 40

j) Az előkert megengedett legkisebb mérete (m): Az érintett utcaszakaszon kialakult legnagyobb, de legfeljebb 5,00 m

k) A kialakítható telek legkisebb megengedett szélessége (m): 40,00

l) A kialakítható telek legkisebb megengedett mélysége (m): -

m) Az övezetben kialakítandó építészeti karakter jellemzői: -

n) A nyomvonalas építmények és műtárgyaik kialakítására vonatkozó előírások: -

(13) Az Üh-1 jelű építési övezetre vonatkozó előírások:

a) Területfelhasználási mód: Hétvégiházas üdülőterület

b) A rendeltetésre vonatkozó előírások: Az építési övezetben legfeljebb két üdülőegységes üdülőépület, a terület rendeltetésével összhangban lévő és azt szolgáló egyéb építmény, sportépítmény, a terület igénye szerinti és a 3,5 tonna összsúlyt meg nem haladó gépjármű számára szolgáló garázs, továbbá a helyi állattartási rendelet által megengedett állattartó épület, valamint terepszint alatti, fedett trágya-tároló, komposztáló, siló és ömlesztett anyag-, folyadék- és gáztároló melléképítmény helyezhető el.

c) Terepszint alatti illetve egyéb építményekre vonatkozó előírások: Terepszint alatti építmények az építési terület határain belül helyezhetők el.

d) A kialakítható telek legkisebb területe (m2): 600

e) Beépítési mód: szabadon álló

f) A beépítettség megengedett legnagyobb aránya (%): 20

g) A megengedett legkisebb-legnagyobb építménymagasság (m): 3,00-4,20

h) A közművesítettség előírt mértéke: részleges

i) A zöldfelület előírt legkisebb aránya (%): 60

j) Az előkert megengedett legkisebb mérete (m): 5,00

k) A kialakítható telek legkisebb megengedett szélessége (m): 15,00

l) A kialakítható telek legkisebb megengedett mélysége (m): 37,00

m) Az övezetben kialakítandó építészeti karakter jellemzői: -

n) A nyomvonalas építmények és műtárgyaik kialakítására vonatkozó előírások: -

(14) A Vt-1 jelű építési övezetre vonatkozó előírások:

a) Területfelhasználási mód: Településközpont vegyes terület

b) A rendeltetésre vonatkozó előírások: Az építési övezetben lakóépület, igazgatási épület, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület, közösségi szórakoztató épület, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület, sportépítmény helyezhető el.

c) Terepszint alatti illetve egyéb építményekre vonatkozó előírások: Terepszint alatti építmények az építési terület határain belül helyezhetők el.

d) A kialakítható telek legkisebb területe (m2): 600

e) Beépítési mód: oldalhatáron álló

f) A beépítettség megengedett legnagyobb aránya (%): 50

g) A megengedett legkisebb-legnagyobb építménymagasság (m): 3,00-7,50

h) A közművesítettség előírt mértéke: teljes

i) A zöldfelület előírt legkisebb aránya (%): 10

j) Az előkert megengedett legkisebb mérete (m): 5,00

k) A kialakítható telek legkisebb megengedett szélessége (m): 14,00

l) A kialakítható telek legkisebb megengedett mélysége (m): -

m) Az övezetben kialakítandó építészeti karakter jellemzői: -

n) A nyomvonalas építmények és műtárgyaik kialakítására vonatkozó előírások: -

Beépítésre nem szánt területek

(15) Az Ee-1 jelű övezetre vonatkozó előírások:

a) Területfelhasználási mód: Erdőterület

b) A rendeltetésre vonatkozó előírások Az erdő rendeltetése: egészségügyi-szociális, turisztikai. Az övezetben az erdő rendeltetésének megfelelő építmény helyezhető el.

c) Beépítési mód: szabadon álló

d) A megengedett legkisebb-legnagyobb építménymagasság (m): 0,00-4,50

e) A kialakítható telek legkisebb megengedett szélessége (m): -

f) A kialakítható telek legkisebb megengedett mélysége (m): -

g) Az övezetben kialakítandó építészeti karakter jellemzői: Az előkert megengedett legkisebb mérete (m): 5,00

h) A nyomvonalas építmények és műtárgyaik kialakítására vonatkozó előírások: -

i) A közművesítettség előírt mértéke: hiányos

(16) Az Ev-1 jelű övezetre vonatkozó előírások:

a) Területfelhasználási mód: Erdőterület

b) A rendeltetésre vonatkozó előírások: Az erdő rendeltetése: védelmi. Az övezetben épület nem helyezhető el, építmény az erdő rendeltetésének megfelelően létesíthető.

c) Beépítési mód: szabadon álló

d) A megengedett legkisebb-legnagyobb építménymagasság (m): 0,00-4,50

e) A kialakítható telek legkisebb megengedett szélessége (m): -

f) A kialakítható telek legkisebb megengedett mélysége (m): -

g) Az övezetben kialakítandó építészeti karakter jellemzői: Az előkert megengedett legkisebb mérete (m): 5,00

h) A nyomvonalas építmények és műtárgyaik kialakítására vonatkozó előírások: -

i) A közművesítettség előírt mértéke: hiányos

(17) A KÖk-1 jelű övezetre vonatkozó előírások:

a) Területfelhasználási mód: Kötöttpályás közlekedési terület

b) A rendeltetésre vonatkozó előírások: Az övezetben közlekedési építmény, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület, igazgatási épület, gazdasági célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára kialakított lakás helyezhető el.

c) Beépítési mód: szabadon álló

d) A megengedett legkisebb-legnagyobb építménymagasság (m): 0,00-7,50

e) A kialakítható telek legkisebb megengedett szélessége (m): -

f) A kialakítható telek legkisebb megengedett mélysége (m): -

g) Az övezetben kialakítandó építészeti karakter jellemzői: -

h) A nyomvonalas építmények és műtárgyaik kialakítására vonatkozó előírások: -

i) A közművesítettség előírt mértéke: hiányos

(18) A KÖu-1 jelű övezetre vonatkozó előírások:

a) Területfelhasználási mód: Közúti közlekedési terület

b) A rendeltetésre vonatkozó előírások: Az övezetben közlekedési építmény, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület, igazgatási épület, gazdasági célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára kialakított lakás helyezhető el.

c) Beépítési mód: szabadon álló

d) A megengedett legkisebb-legnagyobb építménymagasság (m): 0,00-4,50

e) A kialakítható telek legkisebb megengedett szélessége (m): -

f) A kialakítható telek legkisebb megengedett mélysége (m): -

g) Az övezetben kialakítandó építészeti karakter jellemzői: -

h) A nyomvonalas építmények és műtárgyaik kialakítására vonatkozó előírások: -

i) A közművesítettség előírt mértéke: hiányos

(19) Az Má-1 jelű övezetre vonatkozó előírások:

a) Területfelhasználási mód: Általános mezőgazdasági terület

b) A rendeltetésre vonatkozó előírások: Az övezetben a növénytermesztés, az állattenyésztés és a halászat, az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és –tárolás építménye, továbbá lakás helyezhető el.

c) Beépítési mód: szabadon álló

d) A megengedett legkisebb-legnagyobb építménymagasság (m): 0,00-4,20

e) A kialakítható telek legkisebb megengedett szélessége (m): -

f) A kialakítható telek legkisebb megengedett mélysége (m): -

g) Az övezetben kialakítandó építészeti karakter jellemzői: Az előkert megengedett legkisebb mérete (m): 6,00

h) A nyomvonalas építmények és műtárgyaik kialakítására vonatkozó előírások: -

i) A közművesítettség előírt mértéke: hiányos

(20) Az Mk-1 jelű övezetre vonatkozó előírások:

a) Területfelhasználási mód: Kertes mezőgazdasági terület

b) A rendeltetésre vonatkozó előírások: Az övezetben a növénytermesztés, az állattenyésztés és a halászat, az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és –tárolás építménye helyezhető el.

c) Beépítési mód: szabadon álló

d) A megengedett legkisebb-legnagyobb építménymagasság (m): 0,00-4,20

e) A megengedett legkisebb-legnagyobb építménymagasság (m): -

f) A kialakítható telek legkisebb megengedett mélysége (m): -

g) Az övezetben kialakítandó építészeti karakter jellemzői: Az előkert megengedett legkisebb mérete (m): 6,00

h) A nyomvonalas építmények és műtárgyaik kialakítására vonatkozó előírások: -

i) A közművesítettség előírt mértéke: hiányos

(21) A V-1 jelű övezetre vonatkozó előírások:

a) Területfelhasználási mód: Vízgazdálkodási terület

b) A rendeltetésre vonatkozó előírások: Az övezetben épület nem helyezhető el.

c) Beépítési mód: szabadon álló

d) A megengedett legkisebb-legnagyobb építménymagasság (m): -

e) A kialakítható telek legkisebb megengedett szélessége (m): -

f) A kialakítható telek legkisebb megengedett mélysége (m): -

g) Az övezetben kialakítandó építészeti karakter jellemzői: -

h) A nyomvonalas építmények és műtárgyaik kialakítására vonatkozó előírások: -

i) A közművesítettség előírt mértéke: -

(22) A V-2 jelű övezetre vonatkozó előírások:

a) Területfelhasználási mód: Vízgazdálkodási terület

b) A rendeltetésre vonatkozó előírások: Az övezetben közösségi, vízi sport, sporthorgászati és egyéb, a terület használatával összefüggő rendeltetésű építmény helyezhető el.

c) Beépítési mód: szabadon álló

d) A megengedett legkisebb-legnagyobb építménymagasság (m): 0,00 – 4,20

e) A kialakítható telek legkisebb megengedett szélessége (m): -

f) A kialakítható telek legkisebb megengedett mélysége (m): -

g) Az övezetben kialakítandó építészeti karakter jellemzői: -

h) A nyomvonalas építmények és műtárgyaik kialakítására vonatkozó előírások –

i) A közművesítettség előírt mértéke: hiányos

(23) A Z-1 jelű övezetre vonatkozó előírások:

a) Területfelhasználási mód: Zöldterület

b) A rendeltetésre vonatkozó előírások: Az övezetben a pihenést és a testedzést szolgáló építmény, vendéglátó-szórakoztató épület és a terület fenntartásához szükséges egyéb épület helyezhető el.

c) Beépítési mód: szabadon álló

d) A megengedett legkisebb-legnagyobb építménymagasság (m): 0,00 – 4,20

e) A kialakítható telek legkisebb megengedett szélessége (m): -

f) A kialakítható telek legkisebb megengedett mélysége (m): -

g) Az övezetben kialakítandó építészeti karakter jellemzői: -

h) A nyomvonalas építmények és műtárgyaik kialakítására vonatkozó előírások: -

i) A közművesítettség előírt mértéke: hiányos

Különleges beépítésre nem szánt területek11

17/A. § A különleges beépítésre nem szánt „Megújuló energiaforrások hasznosításának céljára szolgáló terület” övezetén (jelölése: K-e) belül:

a) a megújuló energiatermelés – kivéve szélenergia – építményei, műtárgyai és az ezeket kiszolgáló, valamint a fenntartást biztosító építmények (portaépület, szociális épület, raktár, …stb.) helyezhetők el;

b) épület legfeljebb 2%-os beépítettséggel, szabadon álló beépítési móddal, az 5,0 m-es építménymagasságot meg nem haladóan, részleges közművesítettség esetén létesíthető;

c) az övezetben csak kis teljesítményű erőmű helyezhető el.

d) a felszín alatti vízkészletek mennyiségi és minőségi védelme érdekében szükséges az épületek tetővizeinek gyűjtése és hasznosítása, a burkolt felületekre hulló csapadékvizek késleltetéssel való elvezetése, használt vizek kezelése, tisztítást követő hasznosítása.

XII. Fejezet

Záró rendelkezések

18. § (1) E rendelet 2005. október 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépést követően indított eljárásokban kell alkalmazni. A hatályba lépés napján már folyamatban lévő eljárásokban e rendelet előírásainak alkalmazása nem kötelező.

(2) E rendeletet a Település Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott módon kell kihirdetni és közzétenni.

1

Az 1. § (3) bekezdése a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2011. (VII. 11.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. § (3) bekezdése a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2019. (I. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 7. § (3) bekezdését a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2011. (VII. 11.) önkormányzati rendelete 6. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 9. § (4) bekezdését a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2011. (VII. 11.) önkormányzati rendelete 6. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 9. § (5) bekezdése a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2011. (VII. 11.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 14. § (1) bekezdése a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2011. (VII. 11.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

6

A 14. § (2) bekezdését a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2011. (VII. 11.) önkormányzati rendelete 6. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

7

A 17. § (8) bekezdés l) pontja a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2011. (VII. 11.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 17. § (9) bekezdés l) pontja a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2011. (VII. 11.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 17. § (10) bekezdés i) pontja a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2011. (VII. 11.) önkormányzati rendelete 4. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 17. § (11) bekezdés l) pontja a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2011. (VII. 11.) önkormányzati rendelete 4. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A „Különleges beépítésre nem szánt területek” alcímet (17/A. §) a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2019. (I. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

12

Az 1. melléklet a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2011. (VII. 11.) önkormányzati rendelete 5. § - 1. mellékletével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2019. (I. 25.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdés - 1. mellékletével megállapított szöveg.

13

A 2. mellékletet a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2019. (I. 25.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdés - 2. melléklete iktatta be.

14

A 3. mellékletet a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2019. (I. 25.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdés - 3. melléklete iktatta be.

15

A 4. mellékletet a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2019. (I. 25.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdés - 4. melléklete iktatta be.

16

Az 5. mellékletet a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2019. (I. 25.) önkormányzati rendelete 3. § (5) bekezdés - 5. melléklete iktatta be.

17

A 6. mellékletet a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2019. (I. 25.) önkormányzati rendelete 3. § (6) bekezdés - 6. melléklete iktatta be.

18

A 7. mellékletet a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2019. (I. 25.) önkormányzati rendelete 3. § (7) bekezdés - 7. melléklete iktatta be.