Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2008 (XII.15.) számú önkormányzati rendelete

a fiatal házasok első lakáshoz jutásának nyújtandó támogatás feltételeiről

Hatályos: 2008. 12. 15

Tiszaszőlős Község Önkormányzat 12/2008. ( XII.15.) rendelete a fiatal házasok első lakáshoz jutásának nyújtandó támogatás feltételeiről


A képviselő-testület a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében foglaltak alapján és a lakáscélú állami támogatásokról szóló, - többször módosított - 12/2001. (I.31.) Korm. rendelet 23. § (2)  bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.



                                                           1. A rendelet hatálya


1. § A rendelet hatálya kiterjed Tiszaszőlős község közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárságú fiatal házasokra, *élettársi kapcsolatban élő személyekre és gyermeküket egyedül nevelő személyekre.


                                                           2. Értelmező rendelkezések



2. § E rendelet alkalmazásában

a) Fiatal házasok: azok a házastársak, akik az adás-vételi szerződés megkötésekor, illetve az építési engedély kiadásának időpontjában 35. életévüket külön-külön nem töltötték be.


*b) Élettársi kapcsolatban élők: azok a személyek, akik az adás-vételi szerződés megkötésekor, illetve az építési engedély kiadásának időpontjában 35. életévüket külön-külön nem töltötték be, és legalább 1 éve élnek közös háztartásban.

*c) Egyedülálló, gyermeket egyedül nevelő:  az a személy, aki az adás-vételi szerződés megkötésekor, illetve az építési engedély kiadásának időpontjában 35. életévét nem töltötte be, és legalább egy kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik saját háztartásában.



*d) Együtt költöző a támogatást kérő és közeli hozzátartozója:  az egyenes ágbeli rokon, az örökbe fogadott, a mostoha- és nevelt gyermek, a mostoha- és nevelőszülő, valamint a testvér, továbbá az egyenes ágbeli rokon házastársa, a házastárs egyenes ágbeli rokona és testvére aki a támogatással érintett lakásba költözik.

*e) Jövedelem: a személyi jövedelemadóról szóló törvényben jövedelemként meghatározott vagyoni érték (bevétel) munkavállalói járulékkal, személyi jövedelemadóval, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal, magán-nyugdíjpénztári tagdíjjal, valamint a jövedelemadóról szóló törvényben elismert költségekkel csökkentett része, függetlenül attól, hogy adómentesnek vagy adókötelesnek minősül.


E rendelet alkalmazásában nem minősül jövedelemnek:

  1. a nemzeti gondozási díj és a hadigondozottak pénzbeli ellátása, az életüktől és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szóló törvény szerint járó életjáradék,
  2. az átmeneti segély, ideértve a meghatározott célra kapott segélyt is, a rendszeres szociális segély, az időskorúak járadéka, a munkanélküliek jövedelempótló támogatása, az ápolási díj,
  3. az anyasági segély,
  4. a rokkantsági járadék és a vakok személyi járadéka,
  5. a megváltozott munkaképességű személyt megillető juttatás (kereset kiegészítés, átmeneti kereset kiegészítés, jövedelem kiegészítés, átmeneti jövedelem kiegészítés, átmeneti járadék, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka),
  6. a törvényen alapuló tartásdíj, ideértve a bíróság által előlegezett gyermektartásdíjat is, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényen alapuló gyermekvédelmi pénzbeli ellátások,
  7. a nevelőszülő részére az államilag gondozott gyermek tartásáért fizetett gondozási díj,
  8. az ösztöndíj, a tudományos továbbképzési ösztöndíjas munkabér jellegű ösztöndíjának kivételével [66. § d) pont],
  9. a kiküldetéssel, külszolgálattal és munkába járással összefüggő költségtérítés,
  10. a meghatározott kiadás fedezésére szolgáló összeg,
  11. a sorkatonai, illetőleg polgári szolgálatot teljesítő személy illetménye,
  12. a tartalékos katonai szolgálatot teljesítő tisztes és honvéd illetménye,
  13. a tartalékos katonai szolgálatot teljesítő személy természetbeni ellátásának pénzegyenértéke,
  14. a fogyatékossági támogatás.


*f) Vagyon: ha e rendelet másként nem rendelkezik, jármű, gépi meghajtású termelő- és munkaeszköz, készpénz, takarékbetét, értékpapír, továbbá vagyoni értékű jog.

*g) Munkabér: e rendelet alkalmazásában munkabérként azt az összeget kell alapul venni, amely a munkabért terhelő, abból a külön jogszabály szerint levonással teljesítendő adónak (adóelőlegnek), egészségbiztosítási és nyugdíjjáruléknak, magánnyugdíj-pénztári tagdíjnak, továbbá egyéb járuléknak, a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. tv. 165. § szerinti kielégítési sorrendben az Önkormányzat által e rendelet alapján nyújtott vissza térintendő kamatmentes hiteligényt megelőző egyéb követelésnek levonása után fennmarad.


3. § (1) Az 5. § (1) bekezdésének d) pontja alkalmazásában az 1 millió forintot érő ingó vagyon akkor tekinthető kizáró oknak, ha az igénylő által a kérelemben megjelölt saját erő összegén felül jelentkezik.

(2) Nem tekinthető a visszafizetés biztosítottnak különösen, ha egyik kérelmező sem rendelkezik munkaviszonnyal, vagy munkaviszonyból származó jövedelemmel. Nem tekinthető a visszafizetés biztosítottnak akkor sem, ha akár mindkét fél, akár egyik fél munkaviszonyban állása ellenére akár mindkét fél, akár egyik fél részére havonta kifizetett munkabér az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegét nem haladja meg. *Ugyanezen szabályok alkalmazandók az egyedül élő kérelmező tekintetében is.


                                    3. A támogatás formája és feltételei


4. § (1) A fiatal házastársak kizárólag együtt részesíthetők helyi támogatásban, és csak akkor, ha a támogatással érintett részében az ingatlanon mindketten egymás között egyenlő arányú tulajdoni illetőséget szereznek.

*(2) A támogatást igényelhetik élettársi kapcsolatban élők, akik igazoltan legalább 1 éve élnek az önkormányzati címnyilvántartás szerint Tiszaszőlős községben közös háztartásban és az ingatlanon mindketten egymás között egyenlő arányú tulajdoni illetőséget szereznek.


*(3)  A támogatást igényelheti olyan egyedül élő személy is, aki legalább egy kiskorú gyermeket saját háztartásában nevel.

*(4) Helyi támogatás nyújtható Tiszaszőlős község közigazgatási területén lévő

a) magántulajdonú lakóház építéséhez;

b) magántulajdonban álló új, használt, vagy értékesítés céljára épített lakás vásárlásához.

*(5) Az önkormányzat az első lakáshoz jutók részére 50%-ban vissza nem térítendő támogatást, 50 % - ban visszatérítendő kamatmentes kölcsönt nyújt (továbbiakban: támogatás).


5. §  (1) Nem adható támogatás ha

a) a kérelmezők vagy a velük együtt lakó, együtt költöző személy valamelyikét korábban bármely önkormányzat lakáscélú támogatásban részesítette,

b) a megvásárolni, építeni kívánt lakás szobaszáma meghaladja a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 3. § (1)-(6) bekezdésében meghatározott méltányolható lakásigény felső határát;"

c) lakhatása az ország területén bármilyen módon - tulajdonjoga, tulajdoni illetősége, holtig tartó haszonélvezeti joga révén - megoldott;

d) az ország területén összesen legalább 1 millió forintot érő ingó vagyona van, vagy 3 éven belül volt;

e) a Ptk. 685. § b) pontjában meghatározott közeli hozzátartozójától szerzi meg az ingatlan tulajdonjogát;

f) a támogatás visszafizetése a kérelmező vagyoni és jövedelmi viszonyaira tekintettel nem biztosított;

g) a lakás vételára lakossági szabad forgalomban történő lakásvásárlás esetén meghaladja az *6 millió forintot;

h) a kérelmező valótlan tények közlésével, adatok elhallgatásával próbálja befolyásolni a kérelem elbírálását;

i) a kérelmezők nem járulnak hozzá a támogatás összege és járulékai erejéig Tiszaszőlős Község Önkormányzata javára az érintett ingatlanra *5 évig jelzálogjog, valamint ennek biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom ingatlan-nyilvántartásba való bejegyezéséhez.

* k.) a kérelmezők vállalják, hogy a támogatás igénybevételétől számított 5 évig a támogatással érintett ingatlanban laknak Tiszaszőlős településen és lakóhelyüket ezen időtartamig nem szüntetik meg, ellenkező esetben a támogatás teljes összegé egy összegben vállalják visszafizetni Tiszaszőlős Község Önkormányzata részére.  

(2) Nem adható támogatás olyan családi ház megvásárlására, amelynek állaga oly mértékben megromlott, hogy az abban való tartózkodás életveszélyes lenne,* továbbá komfort nélküli lakóház megvásárlásához.


                                               4. A támogatás mértéke


6. § (1) Lakásépítés esetén egységesen a támogatás mértéke 200.000.- Ft.

(2) Lakásvásárlás esetén:

a) ha a lakás vételára vásárlás esetén * 1.000.000.- Ft vagy ez alatt van, a támogatás legmagasabb mértéke 100.000.- Ft

b) ha a lakás vételára vásárlás esetén *1.000.000.- Ft-ot meghaladja, de az *2.500.000.- Ft-ot nem éri el, a támogatás mértéke 150.000.- Ft.

c) a lakás vételára vásárlás esetén az *2.500.000.- Ft-ot eléri vagy meghaladja, a támogatás összege 200.000.-Ft.

(3) A támogatás összege és járulékai erejéig érintett ingatlanra az ingatlan-nyilvántartásba jelzálogjogot, valamint ennek biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyezni.


                                               5. Eljárási rendelkezések


7. § (1) A kérelmeket az erre rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani a polgármesteri hivatalba.  * A kérelmeket a képviselő-testület évente 1 alkalommal bírálja el, azokat minden év július hónap 15. napjáig lehet benyújtani. A határidő elmulasztása a tárgyévre vonatkozóan jogvesztő.


(2) A kérelemhez csatolni kell:

a) építés esetén:

- tulajdoni lap,

- jogerős építési engedély,

- jövedelemigazolás;

b) lakásvásárlás esetén:

- tulajdoni lap,

- adásvételi szerződés,

- jövedelemigazolás.

(3) A kérelmeket a Képviselő-testület bírálja el. A megállapított támogatás folyósítása a Képviselő-testület határozata alapján a kérelmezők és az önkormányzat által kötött támogatási szerződés szerint történik. A támogatási szerződés aláírására az önkormányzat képviseletében a polgármester jogosult.

(4) Támogatás iránti kérelem elbírálását megelőzően az ügyfél vagyoni viszonyai, lakáskörülményei tisztázása érdekében környezettanulmány készíthető.

(5) Ha a helyi támogatásban részesülő személy a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet szerint lakásépítési kedvezményt, illetőleg adó-visszatérítési támogatást, vagy hitelintézeti kölcsönt vesz igénybe, a helyi támogatás összegét a kedvezményt vagy kölcsönt folyósító hitelintézet útján kell nyújtani.



8. § A visszatérítendő kölcsön összegét a kedvezményben részesített házaspár 36 hónap alatt köteles  a Tiszaszőlősi Polgármesteri Hivatal költségvetési számlájára havi egyenlő részletekben visszafizetni. A törlesztő részletet a hónap 20. napjáig kell befizetni.


                                               6. Szerződésszegés, lehetetlenülés


9. § (1) A fennálló tartozás teljes mértékének visszafizetése annak mindenkori törvényes kamataival egy összegben esedékessé válik, ha

a) a támogatásban részesített 1 havi törlesztő részlettel késedelembe esik és e fizetési kötelezettségét legkésőbb a következő havi részlet esedékességének lejártáig nem pótolja;

b) nem a szerződésben foglaltaknak megfelelően teljesít

és ezen tartozását írásbeli felszólítás ellenére sem rendezi.

(2) A támogatás teljes,  mindenkori törvényes kamataival növelt összegének visszafizetésére kötelesek egyetemlegesen a kedvezményezettek ha,

a) a támogatásban részesítését valótlan tények közlésével, adatok elhallgatásával befolyásolta,

b) a támogatás összegét a szerződésben rögzített céltól eltérően használta fel,

c) a támogatással érintett lakásra vonatkozó tulajdonjogának az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyeztetéséről a támogatás felvételétől számított 30 napon belül nem gondoskodik,

d) a lakás építését a jogerős építési engedélyben meghatározott határidőn belül nem kezdi meg, vagy attól engedély nélkül eltér.

e) a kedvezményezettek a támogatás igénybevételétől számított 36 hónapon belül elidegenítik azt az ingatlant, amelyre a támogatást igénybe vették.

(3) A 9.§ (1) bekezdésében foglalt, valamint a (2) bekezdés c)-e) pontjában foglalt visszafizetési kötelezettségről a támogatást megállapító határozat rendelkező részében rendelkezni kell.


10. § (1) Ha a szerződés érvényes megkötését követően a teljesítés olyan okból válik lehetetlenné, amelyért egyik fél sem felelős, a szerződés megszűnik és az eredeti állapotot kell visszaállítani.

                                              




Záró rendelkezések


11. § (1) A rendelet kihirdetése napján lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző köteles gondoskodni.

(2) A rendelet kihirdetésével egyidejűleg hatályát veszíti a  fiatal házasok első lakáshoz jutásának nyújtandó támogatás feltételeiről  alkotott 20/2003. ( IX. 8.) számú önkormányzati rendelet.



Tiszaszőlős, 2008. december 15.

                                                          



Kerekes András sk.                                              Szeleczkiné Zoboki Magdolna sk.                                                            

polgármester                                                                          jegyző