Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2010 (VI.28.) számú önkormányzati rendelete

a díszpolgári cím és posztumusz díszpolgári cím adományozásáról

Hatályos: 2010. 06. 28

Tiszaszőlős Község Önkormányzat Képviselőtestületének 5/2010.(VI. 28.)  önkormányzati rendelete a díszpolgári cím és  posztumusz díszpolgári cím adományozásáról.



Tiszaszőlős Község Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. §. (6) bekezdés  a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a díszpolgári cím adományozásáról az alábbiak szerint rendelkezik.


1.       §.


Díszpolgári cím, illetve posztumusz díszpolgári cím  adományozható annak,  aki Tiszaszőlős község és polgárai számára, a község fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében kiemelkedő tevékenységet végzett.


2.       §.


(1)  A díszpolgári címet Tiszaszőlős Község Önkormányzata -  továbbiakban önkormányzat - a kitüntetett személy nevének e rendelet 2. számú mellékletében történő feltüntetésével adományozza. Az erről szóló oklevelet és emlékérmet, valamint az adományozás tárgyában tartott ülés jegyzőkönyvének kivonatos másolatát a kitüntetett személynek a község ünnepén kell átadni. Díszpolgári cím évente egyszer adományozható.


(2) A posztumusz díszpolgári cím adományozásáról szóló oklevelet és emlékérmet, valamint az   adományozás tárgyában tartott ülés jegyzőkönyvének kivonatos másolatát a kitüntetett személy közeli hozzátartozójának, vagy egyenes-ági leszármazottjának a község ünnepén kell átadni.  Különösen indokolt esetben, melyről a képviselőtestület dönt, nem közeli hozzátartozónak is át lehet adni a posztumusz díszpolgári címet. Posztumusz díszpolgári cím évente egyszer adományozható.

(3) A díszpolgári oklevél, valamint a posztumusz díszpolgári oklevél a község címerén kívül tartalmazza     a kitüntetett személy nevét, foglalkozását, az adományozás okát és keltét, valamint a polgármester aláírását és pecsétjének lenyomatát.

Az oklevél mintáját jelen rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

(4) Az emlékérem ezüst ötvözetből készül, 8 cm átmérőjű. Az emlékérem egyik oldala a község címerét ábrázolja, a másik oldalára pedig a kitüntetett személy nevét és az adományozás évét vésik. Az érem leírását jelen rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.


(5) A kitüntetett nevét és az adományozás évét a Díszpolgárok könyvében kell megörökíteni. A díszpolgárok névjegyzékét e rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza.


3.       §.


(1) A díszpolgári cím erkölcsi elismerés, amely a község tiszteletét és háláját fejezi ki, s ez a kitüntetett személynek nem biztosít előjogokat és nem jár anyagi javadalmazással.


(2) A kitüntetett személy:


     a./ meghívandó a község ünnepségeire vagy egyéb kiemelkedő rendezvényeire,


     b./ jogosult a címet aláírásainál és egyéb kitüntetései között feltüntetni.



4.       §.

 A díszpolgári cím adományozására bárki írásban tehet javaslatot, melyben az adományozásra jelölt személy érdemeit írásban kell megindokolnia és röviden összefoglalnia. A javaslatot a Pénzügyi és Ügyrendi bizottság terjeszti az Önkormányzat elé.


5.       §.



Az önkormányzat a díszpolgári oklevéllel járó oklevelet és érmet a melléklet szerinti formában adományozza, illetve a Díszpolgárok Könyvét  a melléklet szerinti formában készítteti el.

       

6.       §.


(1)  E rendelet alapján adományozott díszpolgári cím kitüntetettjeiről és a 2. sz. melléklet       folyamatos vezetéséről, valamin a díszpolgárok községi ünnepségeire történő meghívásáról     a polgármester köteles gondoskodni.

(2)  E rendelet  kihirdetése napján lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző köteles gondoskodni.


 Tiszaszőlős, 2010. június 28.


Kerekes András                                                          Szeleczkiné Zoboki Magdolna

 Polgármester                                                                  jegyző


Mellékletek