Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2012 (XII.27.) számú önkormányzati rendelete

a gyermekétkeztetés térítési díjának és a rezsikulcsának megállapításáról

Hatályos: 2017. 02. 01- 2021. 08. 27

Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2012 (XII.27.) számú önkormányzati rendelete

a gyermekétkeztetés térítési díjának és a rezsikulcsának megállapításáról

Tiszaszőlős Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 29. § (2) –(3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el.

1. § (1) A rendelet hatálya Tiszaszőlős Község Önkormányzata közigazgatási területén fenntartott

  • a) közoktatási és szociális intézményekre,
  • b) ott étkeztetést biztosító szolgáltatókra,
  • c) az étkezést igénybe vevőkre és azok gondviselőire

terjed ki.

(2) A gyermekétkeztetés szabályait kell alkalmazni

  • a) a nyári napközis otthonban,
  • b) az általános iskolai és menzai ellátás keretében
  • c) Óvodában.

2. § (1) Gyermekétkeztetést a - (2) és a (3 ) bekezdés kivételével - egész napot az intézményben tartózkodó gyermekek részére biztosít az önkormányzat.

(2) Iskolai étkeztetésben részesülhet az a tanuló is, aki a napközit nem veszi igénybe, az étkezések közül az ebéd külön is igényelhető.

3. § (1) A gyermekétkeztetés intézményi térítési díjának alapja az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összege. Ennek mértékét az intézmény típusának meghatározásával az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A gyermekétkeztetés napi személyi térítési díja az intézményi térítési díj összegének általános forgalmi adóval növelt összege.

(3) A kötelezett által havonta fizetendő összeget az ellátást nyújtó intézmény vezetője állapítja meg a személyi térítési díj és az igénybe vett étkezések számának, valamint a törvény által biztosított normatív kedvezményeknek a figyelembevételével.

4. § Az étkezésért az igénybevétel napjától havonként a tárgyhónap 10. napjáig kell a térítési díjat befizetni az ellátást nyújtó intézmény elszámolási számlájára átutalással, vagy az intézményben személyesen.

5. § (1) Ha a gyermekétkeztetést betegség vagy más ok miatt a jogosult nem kívánja igénybe venni, a távolmaradást az intézmény vezetőjének, vagy az intézmény által megjelölt személynek be kell jelenteni.

(2) A távolmaradás bejelentése a 100 % kedvezményben ( ingyenesen étkezők) és az 50 % kedvezményben részesülők részéről is kötelező. Ennek elmulasztásával okozott kárért a fizetésre kötelezett kártérítési felelőséggel tartozik az intézménynek. Erről az étkezés igénylésekor a gondviselőt tájékoztatni kell.

6. § A szolgáltatók által gyermekétkeztetésben alkalmazható rezsi alapja a nyersanyagköltség, mértékét, valamint a rezsiköltséget az 1. melléklet tartalmazza.

7. § (1) Ez a rendelet 2013. január 1. napján lép hatályba.