Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2014 (XII.23..) számú önkormányzati rendelete

Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2014. (XII.23.) önkormányzati rendelete a közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól

Hatályos: 2014. 12. 23

Tiszaszőlős Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a., pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 3. pontjában, 143. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:


A rendelet célja


  1. §


Tiszaszőlős község közigazgatási területén új közterületet elnevezni, új házszámot megállapítani, a korábban megállapított közterületnevet és házszámot megváltoztatni csak e rendelet szabályai szerint lehet.


 Értelmező rendelkezések


2. §

E rendelet alkalmazásában:

1. Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti közterület

2. Közterületnév: a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és

nyilvántartásáról szóló kormányrendelet szerinti közterületnév.

3. Házszám: olyan számmal, számmal és betűvel meghatározott azonosító jel, amely az ingatlan-nyilvántartásban helyrajzi számmal jelölt ingatlanhoz tartozik, és amely az ingatlan

térbeli beazonosítását szolgálja.

4. Házszámtábla: az épület, az építési telek közterületi, magánúti sorszámát, illetve az előbbiek hiányában helyrajzi számát jelöli meg. A sorszám mellett a közterület neve is feltüntethető.

5. Építési telek: beépítésre szánt területeken fekvő, köz-, vagy magánútról gépjárművel közvetlenül megközelíthető telek.

6.  Egyéb épület: az ipari, a kereskedelmi, a szolgáltató, a vendéglátó, az egyházi, az oktatási, az egészségügyi, a szociális, a szálláshely szolgáltató, a közösségi szórakoztató, kulturális, továbbá minden olyan más épület, amelyben lakás található.



A közterületek elnevezésének általános szabályai


3. §


 (1) Minden közterületet el kell nevezni. A közterületek nevének megállapítása és megváltoztatása Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik.

(2) Az újonnan létesített közterület nevét a létrejöttét követő egy éven belül kell megállapítani.

(3) Közterület elnevezését a megállapításától számított 15 éven belül nem lehet megváltoztatni.

(4) A mezőgazdasági célú és lakónépességet nem érintő dűlő utakat nem szükséges elnevezni.

(5) Ha egy közterület a községrendezés, beépítés következtében két vagy több részre tagozódik, egységes utcaként megszűnik, az elkülönült utcarész(ek)nek – az elkülönüléstől számított egy éven belül - más nevet kell adni.

(6) Az elnevezett utca természetes folytatásaként nyíló új útszakasz általában külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett utca nevét veszi fel.




4. §


 (1) A közterület elnevezésénél figyelemmel kell lenni Tiszaszőlős község jellegére, történelmére, hagyományaira, földrajzi sajátosságaira.

(2) A község közigazgatási területén több azonos elnevezésű közterület nem lehet.

(3) Közterületet személyről, tárgyról, állatról, növényről, történelmi eseményről, földrajzi névről vagy fogalomról lehet elnevezni.


5. §


(1) A közterület elnevezése során törekedni kell arra, hogy az elnevezés rövid és közérthető, a magyar nyelvhelyesség szabályainak megfelelő legyen.

(2) Élő személyről közterületet elnevezni nem lehet.

(3) A személyről történő elnevezés során törekedni kell arra, hogy az elnevezés olyan személynek állítson emléket, aki a társadalmi élet bármely területén kimagasló érdemeket szerzett.



A közterületek elnevezésének eljárási szabályai


6. §


 (1) A közterületnév megállapítását vagy megváltoztatását kezdeményezheti:

a) a polgármester,

b) a képviselő-testület bizottsága,

c) a helyi önkormányzat képviselője,

d) Tiszaszőlős  község közigazgatási területén bejelentett lakcímmel rendelkező állampolgár,

e) Tiszaszőlős község közigazgatási területén ingatlannal, székhellyel, telephellyel rendelkező jogi személy.

(2) A kezdeményezéshez be kell szerezni az érintett közterülettel határos ingatlanokban lakók, vagy ott ingatlannal rendelkezni jogosultak véleményét.

(3) A előterjesztéshez térképvázlatot is csatolni kell, amely tartalmazza az elnevezni kívánt közterület határait és a hozzá tartozó ingatlanokat.



7. §


 (1) Az elnevezésre vonatkozó előterjesztést annak benyújtása előtt 15 napra az önkormányzat hirdetőtábláján és az önkormányzat honlapján közzé kell tenni. Az elnevezéssel kapcsolatban benyújtott észrevételeket is a képviselő-testület elé kell terjeszteni.


8. §


A közterület elnevezésével kapcsolatos döntést az önkormányzat hirdetőtábláján és az önkormányzat honlapján közzé kell tenni, továbbá a döntésről értesíteni kell az illetékes okmányirodát, földhivatalt, postahivatalt, tűzoltóságot, mentőállomást, közmű-szolgáltatókat, cégbíróságot, a helyi rendőrkapitányságot, továbbá mindazokat, akiket a döntés érint.



 A házszám –megállapítás szabályairól


9. §


  1. A névvel ellátott közterületeken házszámmal kell ellátni a lakóházakat, igazgatási és egyéb épületeket, valamint az építési telkeket.
  2. A házszámot közterület nevéhez, magánút, illetve ha ez nem lehetséges belterületi, vagy külterületi településrész-névhez kapcsolódóan kell megállapítani.

(3) A házszámozást új közterület létrejötte esetén az elnevezését, telekalakítás esetén az engedélyező határozat jogerőre emelkedését követően 60 napon belül el kell végezni.

(4) Amennyiben a (2) bekezdés szerinti házszámozásra nincsen mód, az ingatlant a helyrajzi számával kell megjelölni.


10. §


 (1) Az út, körút, utca, körút, köz, sétány, stb. (a továbbiakban együttesen: utca) házszámozását úgy kell elvégezni, hogy a számok a község központjától kifelé haladva 1-től kezdődően növekedjenek. Az utca bal oldala páratlan, a jobb oldala páros számozást kap.

(2) Terek esetén a házszámozás 1-től kezdődően folyamatos, az óramutató járásával megegyező irányú.

(3)  A csak egyik oldalán beépíthető utcák házszámozása 1-től kezdődően folyamatos.

(4) Az (1) – (3) bekezdés rendelkezései a rendelet hatálybalépésekor már meglévő közterületek házszámozását nem érintik.

(5) Ha a számsoron belül telekalakítás, vagy egyéb ok miatt újabb épület, építési telek beszámozása szükséges – az 10. §. (1) bekezdésében foglaltak figyelembevételével – az azonos számot betű vagy szám alátöréssel kell megkülönböztetni.

(6) A már meglévő házszám megváltoztatására csak indokolt esetben: rendezetlen, nem egyértelmű házszámozás – különösen a páros és páratlan számok keveredése, vagy több azonos házszám –esetén kerülhet sor. Ekkor arra kell törekedni, hogy minél kevesebb érintett lakcímének megváltoztatásával járjon az újraszámozás. Házszám megváltoztatása esetén a változással járó technikai költséget (házszám tábla költsége), és a változással járó egyéb költségeket a változással érintettek viselik.



11. §


 (1) Ugyanazon helyrajzi számú ingatlanon álló, ikerház esetén, továbbá telekosztás során keletkező új helyrajzi számú ingatlan esetén A, B, C, stb. alátörés (pl.: 1/A, 1/B, 1/C) alkalmazható.

(2) A kialakult házszámozást követően egyesített ingatlanok megtartják eredeti házszámukat(pl: Fő utca 15-17.)


12. §


(1) A házszámok megállapítását címmegállapítás keretében a jegyző végzi el.

(2) A házszám megállapításáról szóló határozatot az érintett ingatlannal rendelkezni jogosultakon túl közölni kell a 8. § - ban meghatározott szervekkel.



 Névtáblák és házszámtáblák elhelyezésének szabályai


13. §


 (1) A közterületek nevét jól látható módon névtáblán kell feltüntetni.

(2) A közterületek névtábláit a saroktelek kerítésén, ennek hiányában a saroképületen, vagy

külön tartószerkezeten kell elhelyezni.

(3) A névtábla kihelyezésével érintett ingatlan tulajdonosa vagy használója a névtábla kihelyezését tűrni köteles.

(4) A közterületi névtáblák kihelyezéséről, karbantartásáról, szükség szerinti cseréjéről Tiszaszőlős Község Önkormányzata gondoskodik.


14. §


 (1) A házszámot jelző táblát (a továbbiakban: házszámtábla) az ingatlan utcafronti kerítésére, ha az nincs, házfalára, az utcáról jól látható módon kell az ingatlan tulajdonosának elhelyezni.

(2) A házszámtábla saját költségen történő elhelyezéséről, folyamatos karbantartásáról, pótlásáról az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni, kivéve a 10. §. (6) bekezdés szerinti esetet.

(3) A házszámtáblák megrongálása, beszennyezése, szövegének megváltoztatása, illetőleg eltávolítása -a karbantartás időtartamát kivéve- tilos.



Záró és módosító rendelkezések


15. §


(1) Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző köteles gondoskodni.

(2) A rendelet hatályba lépése napjával a képviselő-testület hatályon kívül helyezi a házszámozásról és a házszám megjelölésének módjáról alkotott 5/2012. (VI.11.) számú önkormányzati rendeletét. 



Tiszaszőlős, 2014. december 22.




Kerekes András                                                             Debrődiné Zoboki Magdolna

polgármester                                                                                                     jegyző




Záradék:


Ezen rendelet 2014. év december hónap 23. napján  kihirdetésre került.


Tiszaszőlős, 2014. december 29.




Debrődiné Zoboki Magdolna

                jegyző