Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2016 (XI.25.) számú önkormányzati rendelete

Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2016. (XI.25.) számú önkormányzati rendelete az avar és növényi hulladék nyílttéri égetésének szabályairól

Hatályos: 2016. 11. 25- 2020. 12. 30

Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

11/2016. (XI.25.) önkormányzati rendelete

az avar és növényi hulladék nyílttéri égetésének szabályairól


Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8 § (2) bekezdésében,  a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és 48. § (4) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva alapján az avar és a kerti növényi hulladék nyílttéri  égetésének szabályairól az alábbi rendeletet alkotja:


         I. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

   A rendelet célja



A rendelet célja, hogy az avar és a kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó szabályok megállapításával elősegítse a levegő  tisztaságának és a lakosság égészségének védelmét.


A rendelet hatálya



(1) A rendelet hatálya kiterjed Tiszaszőlős község közigazgatási területén végzett avar és kerti hulladék égetését végző természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.

(2) A rendelet területi hatálya nem terjed ki a mezőgazdasági művelés alatt álló és erdőterületekre.


Értelmező rendelkezések



(1) A rendelet alkalmazása szempontjából avarnak és kerti hulladéknak minősül az ingatlanok (ide értve a közterületeket is) tisztántartása, ápolása, gondozása vagy egyéb kertészeti munkálatok végzése során keletkezett fű, lomb, szár levél, kaszálék, nyesedék és egyéb növényi maradvány (továbbiakban: kerti hulladékok ).


(2) A rendelet alkalmazása szempontjából nem minősül avarnak és kerti hulladéknak az ilyen hulladékok egyéb hulladékokkal való keveréke (pl. műanyag, üveg, illetve sörös palack, gumiféleségek, csomagoló- és festékanyagok, fémtárgyak, stb.).





II. FEJEZET

AVAR ÉS KERTI HULLADÉK ÉGETÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

Az égetés szabályai




(1) A keletkező avart és kerti hulladékot a tűzvédelmi előírások megtartása mellett szabad égetni. Az égetést végző az égetés során köteles gondoskodni a szükséges tűzoltási feltételekről és eszközökről.

(2) A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell és az eltüzelés csak folyamatosan kis adagokban történhet. 

(3) Az égetést szélcsendes időben, kellően száraz avar esetén szabad végezni. Az égetés folyamatának gyorsítása érdekében légszennyező  segédanyag nem alkalmazható.

(4) Égetni csak megfelelően kialakított tűzrakó helyen és telken belül, vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, nagykorú cselekvőképes személy folyamatos felügyelete és a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett szabad.  

(5) Tilos az égetés szociális, valamint nevelési és oktatási intézmények 100 méteres körzetében, azok működési ideje alatt.

(6) Az égetést szélcsendes időben, kellően száraz avar, kerti hulladék esetén, telken belül kell végezni. Közterületen avar és kerti hulladék égetése tilos, kivéve a park- és közterület-fenntartással megbízottat.

(7) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, bérlője (továbbiakban: tulajdonos) az égetés során köteles gondoskodni a szükséges tűzoltási feltételekről, eszközökről (pl. oltóvíz, homok, stb.) Az égetés végén a helyszínt át kell vizsgálni és meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt, továbbá gondoskodni kell a keletkezett parázs lelocsolásáról vagy földréteggel történő befedéséről.

 (8) Az égetésre kerülő avar és kerti hulladék nem keverhető egyéb hulladékokkal (pl. műanyag, üveg, illetve sörös palack, gumiféleségek, csomagoló- és festékanyagok, fém-tárgyak, stb.).


Az égetés időpontja


5. §

(1) Avar és kerti hulladék égetését évente két időszakban lehet végezni:

a) tavasszal: március 1. - május 31. között;

b) ősszel: szeptember 1. – november 30. között.

A megjelölt időszakokon belül kizárólag szombaton 8-12 óra között – munkaszüneti és ünnepnapok kivételével - lehet az égetést végezni. Munkaszüneti napokon (január 1., március 15., húsvét vasárnap húsvét hétfő, május 1., pünkösd hétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26.) illetve vasárnaponként a település teljes közigazgatási területén tilos az avar és kerti hulladék égetése.


(2) A hatóságilag elrendelt tűzgyújtási tilalom alól jelen  rendelet felmentést nem ad.







III. FEJEZET

          EGYÉB  RENDELKEZÉSEK


6. §


(1) Amennyiben jogszabály másként nem rendelkezik tiltott, közösségellenes magatartásnak minősül és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényben meghatározott mértékű – 150.000,- Ft-ig terjedő -  közigazgatási bírsággal sújtható az, aki:

a) az égetés szabályait megszegi (4. §);

b) az égetés időpontján kívül avart és kerti hulladékot éget (5. §).


(2) Az (1) bekezdésben felsorolt tiltott, közösségellenes magatartások közterületen való elkövetése esetén, a jegyző által megbízott személy a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényben meghatározott mértékű helyszíni bírságot szabhat ki.

(3) A rendeletben meghatározott tiltott, közösségellenes magatartások elkövetőjével szemben indított eljárás önkormányzati hatósági ügynek minősül, melyben első fokon átruházott hatáskörben a jegyző jár el. Az eljárás során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) rendelkezéseit kell alkalmazni.


IV. FEJEZET

ZÁRÓ RENDELEKZÉSEK

     7. §


(1) A rendelet kihirdetése napján  lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző köteles gondoskodni.



Tiszaszőlős, 2016. november 24.  


           Kerekes András sk.                                                  Debrődiné Zoboki Magdolna sk.                 

                 polgármester                                                                         jegyző



Kihirdetési i záradék:

E rendeletet 2016. november 25. napján kihirdetésre került.


Tiszaszőlős, 2016. november 25.  

                                                                                                             

                   Debrődiné Zoboki Magdolna sk. 

                                    jegyző