Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2018 (II.20.) számú önkormányzati rendelete

a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól

Hatályos: 2018. 02. 21

Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2018. (II.20.) önkormányzati rendelete a településfejlesztéssel, településrendezéssel  és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól



Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésének első fordulatában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - figyelemmel a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012 (XI. 8.) Korm. rendelet 29. §-ában foglaltakra is – a következőket rendeli el:


1.    A rendelet hatálya

1. §


E rendelet hatálya Tiszaszőlős településfejlesztési koncepciójának, integrált településfejlesztési stratégiájának, településrendezési eszközeinek, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének készítése, módosítása során a 3. § szerinti partnerekre, valamint a partnerségi egyeztetés szabályaira terjed ki.


2. §

Tiszaszőlős község településfejlesztési koncepciójának (a továbbiakban: koncepció), integrált településfejlesztési stratégiájának (a továbbiakban: stratégia), településrendezési eszközeinek, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének vagy azok módosításának a lakossággal, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, vallási közösségekkel történő véleményeztetése a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) és jelen rendeletben meghatározott szabályok szerint történik.


2. A partnerek meghatározása

3. §


A partnerségi egyeztetésben az alábbi természetes személyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek (a továbbiakban: partnerek) vehetnek részt:






3. A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

4. §


(1)    Partnerségi egyeztetés a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szőlő 314/2012. (XI.8.) Korm. rendeletben (Továbbiakban: Korm. r.) meghatározott dokumentumok és eljárások fajtái szerint az alábbi szakaszokban történik:



A.

B.

C.

D.

1.

Dokumentum (valamint módosításaik)




Egyeztetésének és elfogadásának eljárási szabályai

Egyeztetési szakasz

„előzetes tájékoztatási szakasz”

Egyeztetési szakasz

„véleményezési

szakasz”

2.

Településfejlesztési

koncepció

Korm.r. 30. §. szerint

van partnerségi egyeztetés

van partnerségi egyeztetés

3.

Integrált településfejlesztési stratégia- ITS

Korm.r. 30. §. szerint

van partnerségi egyeztetés

van partnerségi egyeztetés

4.


Településrendezési  eszközök (településszerkezeti terv, TSZT, helyi építési szabályzat -HÉSz)

Teljes eljárás a Korm. rend. 36-40. § szerint

van partnerségi egyeztetés

van partnerségi egyeztetés

5.

Településrendezési  eszközök (településszerkezeti terv, TSZT, helyi építési szabályzat -HÉSz)

Egyszerűsített eljárás a  Korm.r. 41. § szerint

X

van partnerségi egyeztetés

6.

Településrendezési  eszközök (településszerkezeti terv, TSZT, helyi építési szabályzat -HÉSz)

Tárgyalásos eljárás a Korm. r. 42 §. szerint

X

van partnerségi egyeztetés

7.

Településrendezési  eszközök (településszerkezeti terv, TSZT, helyi építési szabályzat -HÉSz)

Állami főépítészi eljárás a Korm. r. 42/A. §. szerint

X

van partnerségi egyeztetés

8.

Településképi arculati kézikönyv

Korm. r. 43/A § szerint

van partnerségi egyeztetés

van partnerségi egyeztetés

9.

Településképi rendelet

Korm. r. 43/A  §

szerinti

van partnerségi egyeztetés

van partnerségi egyeztetés


(2) A tájékoztatók megjelenésének időpontjáról hirdetményt kell megjelentetni a település honlapján és a önkormányzat hirdetőtábláján kellő időben a tájékoztató megjelenése előtt.


(3) A hirdetményben közölni kell a tájékoztató megjelenésének tárgyát, időpontját és a javaslatok, vélemények beadásának határidejét.

(4) A tájékoztató az önkormányzat honlapján illetve munkaidőben az önkormányzat hivatalos helyiségében nyomtatott formában tekinthető meg az előzetes tájékoztatási szakaszban legalább 21 nap, a véleményezési szakaszban legalább 30 nap időtartamig, az egyszerűsített eljárás véleményezési szakaszában legalább 15 nap időtartamig, a tárgyalásos eljárás és az állami főépítészi eljárás tervkészítés időszakában legalább 8 nap időtartamig, a településarculati kézikönyv és településképi rendelet esetében legalább 15 nap.



4. A javaslatok, vélemények dokumentálásnak, elfogadásának és nyilvántartásának módja


5. §

(1) A javaslatok, vélemények benyújtásának módja, határideje: javaslatot, véleményt írásos formában az önkormányzati hivatal titkárságán a tájékoztató megjelenésének első napjától számítva az előzetes tájékoztatási szakaszban 21 napon, a véleményezési szakaszban 30 napon, illetve az egyszerűsített eljárás véleményezési szakaszában legalább 15 napon belül, a tárgyalásos eljárás és az állami főépítészi eljárás tervkészítési időszakában legalább 8 napon belül, a településarculati kézikönyv és a településképi rendelt esetében legalább 15 napon belül lehet benyújtani.

(2) A javaslatok, vélemények dokumentálásának, nyilvántartásának módja az iratkezelés általános rendje szerint történik.

(3) A partner a 4. § (1) bekezdésében meghatározott előzetes tájékoztatóval kapcsolatban kifejtheti előzetes javaslatait a településrendezési eszköz készítésével kapcsolatban.

(4) Amennyiben a partner a tájékoztatási szakaszban a 4. § (1) bekezdésében meghatározott határidőn belül részvételi szándékát nem jelzi, az eljárás további –azaz a véleményezési- szakaszban nem vesz részt és kifogást nem emelő véleményezőnek kell tekinteni.

(5) A partner a véleményezési szakaszban a meghatározott határidőn belül kifejtheti a dokumentummal kapcsolatos, indokolással alátámasztott véleményét, észrevételét.

(6) Valamennyi vélemény az adott településrendezési eszköz ügyiratának részét képezi, és azokat a polgármester az önkormányzati főépítész felé továbbítja.

(7) Valamennyi beérkezett véleményt – egyeztetés esetén a jegyzőkönyvet is - a Korm. r. 39.§ (2) bekezdésében meghatározott döntés meghozatalához a döntéshozó képviselő-testülettel ismertetni kell.


5. Az el nem fogadott javaslatok, vélemények indokolásának módja, dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendje


6. §


(1) A javaslatok, vélemények elfogadására, illetve el nem fogadására, valamint mindezek indokolására a főépítész, illetve a tervezők, az illetékes bizottság közreműködésével - javaslatot tesz, amelyet a döntéshozó képviselő-testülettel ismertetni kell.

(2) A főépítészi válaszokról a képviselő-testület a Korm. r. 39.§ (2) bekezdésében meghatározott határozatával egyidejűleg dönt.

(3) A nyilvántartás módja az iratkezelés általános rendje szerint történik.


6. Az elfogadott koncepció, stratégia és településrendezési eszköz nyilvánosságát biztosító eszközök


7. §


Az elfogadott koncepció, stratégia és településrendezési eszköz, valamint az elkészült településarculati kézikönyv és településképi rendelet az elfogadástól számított 15 napon belül nyomtatott formában kifüggesztésre kerül a Tiszaszőlősi Közös Önkormányzati Hivatal  hivatalos hirdetőtáblájára,  és felkerül a település honlapjára.





7. Záró rendelkezések

8. §

E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, a rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik. A rendeletet annak elfogadásakor folyamatban lévő eljárások során is alkalmazni kell.


Tiszaszőlős, 2018. február 19.



Kerekes András sk.                                                                             Debrődiné Zoboki Magdolna sk.

polgármester                                                                                                      jegyző 



Kihirdetési záradék.

A 4/2018.(II.20.) sz. önkormányzati rendelet 2018. február 20. napján 15 óra 25 perckor kihirdetésre került. 

Tiszaszőlős, 2018. február 20.



Debrődiné Zoboki Magdolna sk.

jegyző