Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XII. 2.) önkormányzati rendelete

A babacsomag biztosításáról

Hatályos: 2024. 04. 13

Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XII. 2.) önkormányzati rendelete

A babacsomag biztosításáról

2024.04.13.

Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában foglaltak alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. §-ában biztosított feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.

1. § Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a gyermekvállalás fontosságának elismerése és támogatása érdekében szociális rászorultságtól függetlenül, alanyi jogon babacsomagot biztosít a Tiszaszőlős közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkező újszülött gyermekek számára.

2. § (1)1 A babacsomag a gyermek gondozását segítő egyszeri, természetbeni támogatás, melynek értéke gyermekenként bruttó 30.000 Ft.

(2) Baba csomagra jogosult az a 2022. január 01-jén vagy azt követően született gyermek, akinek legalább egyik szülője vagy törvényes képviselője a gyermek születésekor és közvetlenül azt megelőzően legalább egy éven át Tiszaszőlős község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen is bejelentett lakóhelyén él.

(3) A babacsomagot egy gyermek után egy alkalommal, a gyermek születésétől számított 3 hónapon belül és kizárólag az egyik szülő, vagy törvényes képviselő veheti igénybe. Ha a szülők külön élnek, akkor az a szülő vagy törvényes képviselő veheti át a babacsomagot, akinek háztartásában a gyermek nevelkedik.

(4) A (2) bekezdésben foglaltaktól eltérően, a Polgármester döntése alapján babacsomagban részesülhet az az életvitelszerűen Tiszaszőlősön élő gyermek is, akinek a születésekor és közvetlenül azt megelőzően:

a) mindkét szülője vagy törvényes képviselője:

aa) legalább 6 hónapon át Tiszaszőlős község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkezett úgy, hogy az mellett érvényes tartózkodási helye más településen nem volt,

ab) legalább két éven át Tiszaszőlős község közigazgatási területén bejelentett érvényes tartózkodási hellyel rendelkezett

b) valamelyik szülője vagy törvényes képviselője Tiszaszőlős község közigazgatási területén legalább 6 hónapon át bejelentett lakóhellyel rendelkezett és előtte legalább 6 hónapon át már Tiszaszőlősön tartózkodott, bejelentett, érvényes tartózkodási hellyel rendelkezett.

3. § (1) A babacsomag iránt külön kérelmet nem kell benyújtani.

(2) A gyermekek születésekor a tárgyhót követő hónap 12. napjáig a Védőnői Szolgálat az e rendelet 1. melléklete szerinti tartalommal adatot szolgáltat a Hivatal részére.

(3) A Hivatal gondoskodik a jogosultsági feltételek ellenőrzéséről és a Védőnői Szolgálat közreműködésével a babacsomagok beszerzéséről, jogosultak részére történő átadásáról.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 2. § (1) bekezdése a Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2024. (IV. 12.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.