Tiszaszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2021. (VI.29.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális jellegű támogatásokról

Hatályos: 2021. 06. 30

Tiszaszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2021. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális jellegű támogatásokról

Tiszaszőlős Községi Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában foglaltak alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. §-ában biztosított feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. § Tiszaszőlős Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a családok, egyedülállók és idősek megélhetésének megkönnyítése, valamint a fiatalok továbbtanulásával járó anyagi terhek csökkentése érdekében - a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) és a végrehajtására alkotott önkormányzati rendeletben foglalt pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokon túl - az alábbi szociális jellegű támogatásokat biztosítja:

  • a) karácsonyi csomag
  • b) települési támogatás beiskolázáshoz
  • c) Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj
  • d) Arany János Ösztöndíjprogram

2. § (1) Az e rendeletben szabályozott támogatásokra való jogosultság, valamint a jogosultat érintő jog és kötelezettség megállapítására, ellenőrzésére az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (továbbiakban: Ákr.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Az e rendeletben szabályozott támogatások iránti kérelmek, pályázatok az Közös Önkormányzati Hivatal Kirendeltségéhez (továbbiakban: Kirendeltség; címe: 5244 Tiszaszőlős, Fő út 21.) nyújthatóak be. A támogatás iránti jogosultság megállapításához szükséges mellékleteket a kérelemhez, pályázathoz csatolni kell.

1. Karácsonyi csomag

3. § (1) A karácsonyi ünnephez kapcsolódóan évente egy alkalommal, fejenként 2.000.Ft értékű, élelmiszer ajándékcsomagot kapnak azon családok tagjai, ahol:

  • a) települési lakásfenntartási támogatásra,
  • b) aktív korúak ellátása keretében egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás (EGYT), vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatásra (FHT),
  • c) időskorúak járadékára,
  • d) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult;
  • e) iskolakezdési támogatásban,
  • f) létfenntartási, temetési, gyógyszer vagy elemi kár elhárítása miatt támogatásban részesült vagy
  • g) személyes gondoskodásban részesülő

személy él.

(2) A támogatás csak egy jogcímen kerül megállapításra akkor is, ha a családban élő személyek esetében az (1) bekezdésben foglaltak feltételek közül egyszerre több is fennáll.

(3) A támogatás iránt külön kérelmet nem kell benyújtani. A nyilvántartásokban rendelkezésre álló adatok és a polgármester döntése alapján kerül sor a jogosult családok kiértesítésére és az ajándékcsomag átadására december hónapban.

2. Települési támogatás beiskolázáshoz

4. § (1) A beiskolázáshoz kapcsolódóan egyszeri pénzbeli támogatásban részesülnek azok a Tiszaszőlős községben lakó vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő, szociálisan rászoruló vagy állami nevelt óvodás, általános iskolás és közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló gyermekek, akiknek augusztus 15. és szeptember 15. között rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságuk legalább egy napig fennállt, amennyiben:

  • a) az igénybejelentést az arra rendszeresített bejelentő lapon szeptember 04. napjáig;
  • b) nem a helyi általános iskolába járó, továbbá közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben tanulók esetében a tanulmányok folytatásáról az oktatási intézmény által kiállított igazolást legkésőbb szeptember 30-ig;

a közös önkormányzati hivatal kirendeltségén benyújtották.

(2) A támogatás összege gyermekenként:

  • a) óvodás gyermek esetében: 10.000 Ft ;
  • b) általános iskolás gyermek esetében: 10.000 Ft ;
  • c) középfokú oktatási intézményben tanuló gyermek esetében: 20.000 Ft ;
  • d) felsőfokú oktatási intézmény hallgatója esetében: 30.000 Ft.

(3) A jogosultság megállapítása a helyi nyilvántartásban található adatok valamint az igénylő által benyújtott dokumentumok alapján történik.

5. § (1) A beiskolázáshoz kapcsolódóan egyszeri pénzbeli támogatásban részesülnek azok a Tiszaszőlős községben lakó vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő, óvodás, általános iskolás és közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló gyermekek, akik a 4. §. (1) bekezdés bevezetőjében foglalt feltételeknek nem felelnek meg, de családjukban az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át nem haladja meg, amennyiben:

  • a) az igénybejelentést az arra rendszeresített bejelentő lapon szeptember 04. napjáig;
  • b) nem a helyi általános iskolába járó, továbbá közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben tanulók esetében a tanulmányok folytatásáról az oktatási intézmény által kiállított igazolást legkésőbb szeptember 30-ig;
  • c) a család jövedelméről szóló igazolásokat szeptember 30-ig;

a közös önkormányzati hivatal kirendeltségén benyújtották.

(2) A támogatás összege gyermekenként:

  • a) óvodás gyermek esetében: 10.000 Ft ;
  • b) általános iskolás gyermek esetében: 10.000 Ft ;
  • c) középfokú oktatási intézményben tanuló gyermek esetében: 20.000 Ft ;
  • d) felsőfokú oktatási intézmény hallgatója esetében: 30.000.Ft.

(3) A jogosultság megállapítása a helyi nyilvántartásban található adatok valamint az igénylő által benyújtott dokumentumok alapján történik.

3. Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj

6. § (1) Tiszaszőlős Község Képviselő-testülete csatlakozva az Oktatási Minisztérium által meghirdetett Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj pályázathoz, rendszeres támogatásban részesíti azokat a tiszaszőlősi lakóhelyű, felsőfokú tanulmányokat folytató fiatalokat akik

  • a) megfelelnek a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj szerződésben foglalt nyilvánosan megjelenő feltételeknek,
  • b) családjukban az egy főre jutó, a kérelem benyújtását megelőző három hónap nettó átlagjövedelem nem haladja meg a pályázati határidő lejártakor érvényes öregségi nyugdíj minimum 300 %-át.
  • c) pályázatát a megkapott adatlapon a megfelelő mellékletekkel és igazolásokkal együtt határidőben benyújtja.

(2) A helyi önkormányzati támogatás összege havi 1000,- Ft-tól 10000,- Ft-ig terjedhet a pályázati kiírás és a szerződésben foglaltak szerinti időtartamra.

(3) A pályázatok rendszeres meghirdetésével a Képviselő-testület a Polgármestert bízza meg. A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell a pályázatok benyújtásának formáját, feltételeit, határidejét és a helyét.

(4) Az itt nem szabályozott kérdésekben a 51/2007. (III. 26.) Korm. rendeletben, és az általános szerződésben foglaltak az irányadók.

(5) A jogosultak sorrendisége kialakításának szempontjai: a szerződésben foglalt feltételek, ajánlások, az előző bekezdésben megjelölt rendelet 8. § (2) bekezdésében foglaltak, ezen túl az oktatási intézmény távolsága, kollégiumi elhelyezés biztosítottsága vagy hiánya, a család egy főre jutó havi nettó jövedelme.

(6) Az önkormányzat az éves költségvetése elfogadásakor dönt a rendelkezésre álló keretről.

4. Arany János Ösztöndíjprogram

7. § Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testülete csatlakozik az általános iskolák nyolcadik osztályos tanulói részére meghirdetett Arany János Tehetséggondozó programhoz. A tanulók részéről évente benyújtott pályázatokat a képviselő-testület döntését – támogatott személy és támogatási összeg meghatározását - követően kell továbbítani a megnevezett középfokú oktatási intézményhez. A támogatás összegét a települési támogatások éves költségvetésében elfogadott előirányzata között kell megtervezni és folyósítani a támogatásban részesített tanulók számára.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.