Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakások céljára szolgáló helyiségek bérbeadásáról

Hatályos: 2022. 12. 09- 2023. 06. 28

Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakások céljára szolgáló helyiségek bérbeadásáról1

2022.12.09.

Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) és e) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában foglalt feladatkörében eljárva, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1)-(2) bekezdésében, 4. § (3) bekezdésében, 5. § (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 19. §-ában, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, 31. § (2) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1, (3) és (6) bekezdésében, 35. § (2) bekezdésében, 36. § (2) bekezdésében,42. § (2) bekezdésében, 54. § (1) és (3) bekezdésében, 58. § (2)-(3) bekezdéseiben, 62. § (3) bekezdés i) pontjában és 84. § (1)-(2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Tiszaszőlős Község Önkormányzatának tulajdonában álló valamennyi lakásra, nem lakás céljára szolgáló helyiségre, valamint az ezekkel kapcsolatos közös használatú helyiségekre és területekre.

2. § E rendelet alkalmazása során használt fogalmakra a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvényben (továbbiakban: Ptk.) és a 1993. évi LXXVIII. törvényben (a továbbiakban: lakástörvény) foglalt értelmező rendelkezések és meghatározások az irányadók.

A lakások hasznosításának módja

3. § (1) A lakásbérlet jellege lehet:

a) szociális jellegű

aa) szükséglakás

ab) egyéb szociális bérlakás

b) szakember elhelyezésére irányuló (ún. szolgálati lakás)

c)2 költségelven megkötött

(2) A lakbér mértékét az 2. melléklet tartalmazza.

(3)3 Önkormányzati lakásokat elsősorban szociális helyzet alapján történő bérbeadásával, valamint az önkormányzat alapfeladatai ellátáshoz szükséges szakemberek elhelyezése céljára kell hasznosítani. Amennyiben sem szociális célra, sem szakember elhelyezésére vonatkozóan nem kerül a lakás kiutalásra, úgy állagának megőrzése, karbantartása céljából a lakások költségelven is kiadhatóak.

(4)4 Önkormányzati lakásra – függetlenül a hasznosítás céljától – csak határozott időre szükséglakás esetén a szükség fennállásáig, de legfeljebb 1 évre, szociális bérlakás esetén legfeljebb 1 évre, szakember elhelyezésére irányuló lakás esetén a kiutalás indokaként fennálló munkaviszony megszűnéséig, költségelven történő bérbeadás esetén legfeljebb 2 évre bérleti szerződés köthető.

Feladat és hatáskörök

4. § (1) A szociális célú önkormányzati lakás bérlőjét a Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testülete jelöli ki a Szociális, Oktatási és Kulturális Bizottság egyetértésével.

(2)5 A polgármester jelöli ki a 3. § (1) b) és c) bekezdésében megjelölt nem szociális célú megüresedett önkormányzati lakás bérlőjét.

II. Fejezet

Önkormányzati lakások szakember elhelyezése céljából történő bérbeadása

5. § (1) Az önkormányzati lakások közül szakember elhelyezése céljából lehet bérbe adni az 1. melléklet 1-4. sorában felsorolt önkormányzati lakásokat.

(2) Az önkormányzati lakás szakember elhelyezése céljából annak adható bérbe, aki Tiszaszőlős Községi Önkormányzattal vagy az általa fenntartott intézménnyel, valamint a Tiszafüredi Közös Önkormányzati Hivatal Tiszaszőlősi Kirendeltségével áll jogviszonyban, a helyi általános iskola és óvoda nevelési-oktatási feladatot ellátó dolgozója, illetve Tiszaszőlősön háziorvosi, védőnői feladatokat lát el.

(3) Önkormányzati lakás szakember elhelyezése céljából csak meghatározott időre, de legfeljebb a kiutalás indokaként fennálló jogviszony megszűntéig adható bérbe.

(4) Az 5. §. (3) bekezdésében rögzített feltétel megszűnését követő 30 napon belül a bérlő köteles az önkormányzati lakást üres, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadó rendelkezésére bocsátani minden elhelyezési cserelakás igény nélkül.

(5) Az önkormányzati lakás szakember elhelyezése céljából történő bérbeadása iránti kérelmet a Tiszafüredi Közös Önkormányzati Hivatal Tiszaszőlősi Kirendeltségén kell benyújtani.

(6) A beérkező kérelmek alapján a polgármester dönt a bérlő személyéről. A benyújtott kérelmek elbírálásánál a munkáltató véleményét ki kell kérni. A polgármester nem adhatja olyan személy részére az önkormányzati lakást bérbe, aki a településen lakástulajdonnal, lakás haszonélvezeti jogával rendelkezik.

(7) Szakember elhelyezése céljából bérbe adott önkormányzati lakásba a bérlő házastársán, gyermekén és annak házastársán (örökbe fogadott, mostoha- és nevelt gyermekén és annak házastársán), jogszerűen befogadott gyermekétől született unokáján, valamint szülőjén (örökbe fogadó, mostoha- és nevelőszülőjén) kívül más személyt csak a bérbeadó hozzájárulásával fogadhat be.

(8) A szakember elhelyezése céljából bérbe adott önkormányzati lakás albérletbe nem adható.

III. Fejezet

Önkormányzati lakás szociális helyzet alapján történő bérbeadásának, jövedelmi és vagyoni feltételei

6. § Önkormányzati lakások bérbeadása során érvényesítendő szociális, jövedelmi, vagyoni feltételek a következők:

a) a bérlő vagy házastársa (élettársa), illetve a vele együttlakó vagy együttköltöző közeli hozzátartozója tulajdonában, haszonélvezetében, bérletében nincs másik beköltözhető lakása, továbbá nem illeti meg lakóingatlanon, lakrészen állandó használat joga,

b) mind a bérlő családja, mind az együttköltöző közeli hozzátartozók egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 100%-át,

c) a bérlő családja nem rendelkezik olyan vagyonnal, amelynek együttes forgalmi értéke a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 50-szeresét meghaladja, és

d) a bérlő a bérbeadást megelőző 5 éven belül beköltözhető ingatlanát nem idegenítette el.

7. § A szociális helyzet alapján történő bérbevétel iránti kérelmet a képviselő-testületnek címezve, a Tiszafüredi Közös Önkormányzati Hivatal Tiszaszőlősi Kirendeltségén kell benyújtani, és csatolni kell hozzá az alábbi dokumentumokat:

a) szükséglakást vagy egyéb szociális bérlakást igényel-e

b) név, születési idő, cím, elérhetőség (e-mail cím és telefonszám)

c) a kérelmező által a kérelem időpontjában használt lakás jellege

d) lakbértartozás, rezsitartozás az önkormányzat felé korábban keletkezett-e

e) munkahely, havi jövedelem

f) a családban lévő kiskorúak száma,

g) egy főre jutó jövedelem

h) önkormányzati pénzbeli szociális segélyben részesült-e ennek mértéke, jellege

i) az önkormányzattól természetbeni támogatásban részesült-e egy éven belül (tűzifa, ruha, élelmiszer, ingyenes személyes gondoskodás)

j) az elrendelt gyermekvédelmi intézkedések száma, jellege

k) gyermekeket érintő pénzbeli támogatások jellege, összege

l) a Munkaügyi Központ által nyújtott pénzbeli támogatások

m) a Munkaügyi Központ képzésein való részvétel, jellege

n) részesül-e közgyógyellátásban

o) a család kereső tagjainak jövedelem igazolásait,

p) tartós egészségkárosodás esetén a kezelő szakorvos erről szóló igazolását

q) rokkantság esetén a Nemzeti Rehabilitációs Szakértői Hivatal szakvéleményét az egészségkárosodás mértékéről, fogyatékosság esetén a fogyatékossági támogatást elrendelő határozat másolatát

r) a családban lévő kiskorú személyek esetén a Családsegítő iroda környezettanulmányi jegyzőkönyvét és javaslatát.

8. § (1) Szociális helyzet alapján csak abban az esetben utalható ki önkormányzat tulajdonában lévő lakás, ha a kérelmező a bérbeadás során érvényesítendő szociális, jövedelmi, vagyoni feltételeknek az e rendeletben előírtaknak megfelelnek.

(2) Szociális helyzet alapján történő bérbeadás esetén egy évre szóló szerződést kell kötni a bérlővel.

(3) Ha a határozott időre szóló bérleti szerződés lejártának időpontjában a bérlő jövedelmi, vagyoni viszonyai változatlanul megfelelnek az e rendeletben foglalt feltételeknek, akkor kérelmére vele egy évre újabb bérleti szerződés köthető.

(4) Amennyiben a volt bérlő a 8. §. (3) bekezdésében foglalt feltételeknek nem felel meg, a lakást a vele ott élőkkel együtt köteles 30 napon belül – cserelakás és minden elhelyezési igény nélkül – elhagyni.

IV. Fejezet

Az önkormányzati lakások átadásának, használatának közös szabályai

9. § A lakást leltárral kell átadni. A leltár tartalmazza a lakás és a lakásberendezési tárgyak tényleges állapotát és a kapcsolódó megállapításokat. A leltárt a felek aláírják.

10. § Ha a lakást a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá és látja el a komfortfokozatnak megfelelő lakberendezésekkel, akkor az előzetesen, írásban megkötött megállapodás keretében meghatározott érték elismerhető lakbérként.

11. § (1) A bérlő karbantartási kötelezettsége a lakáson belül kiterjed minden, a lakástörvény 10. § (1) bekezdésében nem említett egyéb kötelezettségre.

(2) Az (1) bekezdés rendelkezéseit a lakást jogcím nélkül használó személy esetében is alkalmazni kell.

12. § (1) A bérlő a lakáson átalakítási, korszerűsítési munkát a bérbeadóval előzetesen kötött írásbeli megállapodás alapján végezhet.

(2) Ha a megállapodás szerint a bérlő – bérbeadói költségelismerés nélkül – viseli az átalakítás, korszerűsítés költségeit, köteles az eredeti állapot helyreállítására.

(3) A lakásbérleti jogviszony megszűnésekor lakásleltárt kell készíteni. A leltár tartalmazza a lakás és a lakberendezési tárgyak tényleges állapotát és a kapcsolódó megállapításokat, ezen belül különösen a lakás bérbeadása kori állapotától való eltéréseket. A leltárt a felek aláírják. Ha a volt bérlő az aláírást megtagadta, ezt a tényt a leltárra fel kell jegyezni.

13. § A lakásbérleti szerződés megszűnése után a lakásban visszamaradó személy másik lakásra illetve elhelyezésére nem tarthat igényt, elhelyezéséről maga köteles gondoskodni.

14. § (1) A jogcím nélküli lakáshasználó használati díjat köteles fizetni. A használati díj mértéke azonos az adott lakásra megállapítható lakbér mértékével.

(2) A jogcím nélküli használat kezdetétől számított 2 hónap elteltével a jogcím nélküli használó az addig fizetett használati díj ötszörösét köteles megfizetni, 6 hónap elteltével a használati díj tízszeres összegének megfizetésére köteles.

V. Fejezet

Önkormányzati helyiségek bérbeadása

15. § (1) Önkormányzati helyiség csak határozott időre adható bérbe. A helyiség rendeltetésszerű átadásáért a bérbeadó szavatol, kivéve, ha a felek úgy állapodnak meg, hogy a helyiséget a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá. Ebben az esetben a helyiségre fordított szükséges és igazolt költségek a bérleti díjba beszámíthatóak. A helyi klubok (pl. helyi nyugdíjas klub), civil szervezetek, a történelmi egyházak, valamint a helyi általános iskola és óvoda az önkormányzat tulajdonában álló helyiségeket ingyenesen használhatják. A nemzetiségi önkormányzatok az önkormányzati tevékenységükkel összefüggő célból az Ifjúsági ház épületét ingyenesen használhatják az együttműködési megállapodás szerint.

(2) A helyiség karbantartása a bérlő, felújítása – eltérő megállapodás hiányában – a bérbeadó kötelessége.

(3) A szerződés megszűnésekor a bérlő a helyiséget rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban köteles átadni a bérbeadónak.

(4) A helyiségben

a) a szerződésben megjelölt tevékenységtől eltérő tevékenység folytatásához,

b) átalakítási és egyéb munkák végzéséhez a bérbeadó hozzájárulása szükséges.

VI. Fejezet

Önkormányzati lakás értékesítése

16. § (1) A lakások elidegenítéséről a Képviselő-testület dönt. Elővásárlás esetén az ajánlat tartalmazza:

a) a kérelmező természetes személyazonosító adatait, lakcímét;

b) a megvásárolni kívánt lakás adatait;

c) megszerezni kívánt tulajdoni hányad mértékét;

d) a kérelmezővel együtt tulajdonjogot szerző (a megvásárolni kívánt lakásban lakó) felek (1) bekezdés a) pontban foglalt adatait és a megszerezni kíván tulajdoni hányad mértékét;

e) az ajánlati kötöttség idejét, amely nem lehet kevesebb 90 napnál.

(2) A lakástörvény alapján elővásárlási joggal érintett lakások értékesítése esetén a bérbeadó köteles az elővásárlásra jogosult bérlőt az értékesítés szándékáról és az eladási árról haladéktalanul tájékoztatni azzal, hogy az elővásárlási jogával a tájékoztatás kézhez vételét követő 15 napon belül kell élnie.

(3) Amennyiben az elővásárlásra jogosult bérlő az elővásárlási jogával élni kíván, akkor erről a (2) bekezdésben foglalt határidőn belül írásban nyilatkozik.

(4) Amennyiben az elővásárlásra jogosult bérlő a (3) bekezdésben foglalt 15 napos határidőn belül ellenőrzési körén kívül eső elháríthatatlan ok miatt nyilatkozattételi jogával élni nem tud az elmulasztott határidőt követő 15 napon belül a bérbeadó felé igazolási kérelmet csatol a nyilatkozattal együtt. A bérbeadó az igazolási kérelmet megvizsgálni köteles és az igazolási kérelem alapján a nyilatkozat elfogadásáról vagy el nem fogadásáról a bérlőt értesíteni köteles.

(5) A lakástörvény alapján elővásárlási joggal érintett lakások vételára a beköltözhető forgalmi érték 75%-a, és a lakásértékbecslés költségének együttes összege.

(6) Amennyiben az elővásárlásra jogosult lakbérhátralékkal rendelkezik, akkor azt a lakás vételárához hozzá kell számítani.

(7) A szerződés megkötésekor a lakás vételárának 20 %-a egy összegben fizetendő.

(8) Amennyiben az elővásárlásra jogosult vevő a 6. § (2) bekezdésében foglalt vagyoni és jövedelmi feltételeknek megfelel, akkor

a) vételár hátralékát 15 évig havonta egyenlő részletekben kell törleszteni,

b) a szerződéses kamat a mindenkori jegybanki alapkamattal megegyező,

c) amennyiben a lakás vételárát egy összegben fizeti meg, a vételár 3 %-ának megfelelő árkedvezményre vagy amennyiben az előírtnál rövidebb törlesztési időt vállal, akkor a vételárhátralékból 1 % engedményre jogosult.

(9) Amennyiben az elővásárlásra jogosult vevő a 6. § (2) bekezdésében foglalt vagyoni és jövedelmi feltételeknek nem felel meg, akkor,

a) vételár hátralékát 15 évig havonta egyenlő részletekben kell törleszteni, és

b) a szerződéses kamat a jegybanki alapkamattal megegyező,

c) amennyiben a lakás vételárát egy összegben fizeti meg, a vételár 1 %-ának megfelelő árkedvezményre vagy amennyiben az előírtnál rövidebb törlesztési időt vállal, akkor a vételárhátralékból 0,5 % engedményre jogosult.

VII. Fejezet

Záró rendelkezések

17. §6

18. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

A Tiszaszőlős Községi Önkormányzat tulajdonában álló lakások

Cím

Helyrajzi szám

Művelési ág

Terület (m2)

Bérbeadás jellege

Megjegyzés

1

Tiszaszőlős, Fő út 75.

830

kivett lakóház, udvar, gazdasági épület

2371

szakember elhelyezése céljából történő bérbeadás

2

Tiszaszőlős, Szabadság tér 5.

121

kivett könyvtár

3434

szakember elhelyezése céljából történő bérbeadás

ingatlan-nyilvántartás szerint kivett könyvtár, de természetben az ingatlanon található egy lakóház is

3

Tiszaszőlős, Péntek Ferenc út 15.

463

kivett lakóház, udvar, gazdasági épület

1960

szakember elhelyezése céljából történő bérbeadás

4 7

5

Tiszaszőlős, Táncsics Mihály út 42.

232/2

kivett beépítetlen terület

1690

szociális helyzet alapján történő bérbeadás

ingatlan-nyilvántartás szerint kivett beépítetlen terület, de az ingatlanon található egy lakóház

6

Tiszaszőlős, Hétvezér út 8.

693

kivett lakóház, udvar, gazdasági épület

1943

szociális helyzet alapján történő bérbeadás

7

Tiszaszőlős, Damjanich út 29.

647

kivett lakóház, udvar, gazdasági épület

1765

szociális helyzet alapján történő bérbeadás

8

Tiszaszőlős, Fő út 7.

18

kivett lakóház, udvar, gazdasági épület

1825

szociális helyzet alapján történő bérbeadás

2. melléklet

Lakbér mértéke

Megnevezés

Díjtétel a lakásbérlet jellege szerint

szociális jellegű

szakember elhelyezésére irányuló

költségelven megkötött

összkomfortos lakás esetében: 8

200 Ft/m2/hó

230 Ft/m2/hó

255 Ft/m2/hó

komfortos lakás esetében: 9

200 Ft/m2/hó

-

230 Ft/m2/hó

félkomfortos lakás esetében: 10

200 Ft/m2/hó

-

230 Ft/m2/hó

komfortnélküli lakás esetében: 11

150 Ft/m2/hó

-

200 Ft/m2/hó

1

Az önkormányzati rendeletet a Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. június 29. napjával.

2

A 3. § (1) bekezdés c) pontját a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VII. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdése iktatta be.

3

A 3. § (3) bekezdése a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VII. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 3. § (4) bekezdése a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VII. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 4. § (2) bekezdése a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VII. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

A 17. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

7

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 4. sorát a Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VII. 27.) önkormányzati rendelete 4. §-a hatályon kívül helyezte.

8

A 2. mellékletben foglalt táblázat „összkomfortos lakás esetében:” sora a Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

9

A 2. mellékletben foglalt táblázat „komfortos lakás esetében:” sora a Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

10

A 2. mellékletben foglalt táblázat „félkomfortos lakás esetében:” sora a Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

11

A 2. mellékletben foglalt táblázat „komfortnélküli lakás esetében:” sora a Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.