Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2023. (IX. 13.) önkormányzati rendelete

a szociális szén juttatásról

Hatályos: 2023. 10. 14- 2024. 04. 29

Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2023. (IX. 13.) önkormányzati rendelete

a szociális szén juttatásról

2023.10.14.

Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogkörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §1 Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testülete szén juttatást biztosít azoknak a Tiszaszőlős község közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező rászorulóknak, akiknek ingatlanuk szénnel fűthető. A juttatás formája természetben nyújtott szén, mennyisége igényjogosult háztartásonként legfeljebb 10 mázsa.

2. § (1) A szociális szén juttatás:

a) hivatalból vagy kérelem alapján kerül megállapításra;

b) kizárólag a Belügyminisztérium által Tiszaszőlős Községi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) részére támogatásként odaítélt szociális célú szén mennyiség erejéig adható.

(2) Szociális szén juttatásban részesül külön kérelem benyújtása nélkül (hivatalból) az, akinek szeptember 01. napján az alábbi ellátások valamelyikére való jogosultsága fenn állt :

a) települési lakásfenntartási támogatás;

b) aktív korúak ellátása keretében egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás (EGYT), vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatás (FHT);

c) időskorúak járadéka;

d) családjában hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.

(3) A (2) bekezdésben foglalt igények kielégítését követően kérelemre szociális szén juttatásban részesülhet az, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 300%-át, egyedül élő személy esetén a 350%-át.

(4) A szén juttatás ugyanazon lakott ingatlanra egy jogosultnak és egy jogcímen állapítható meg – függetlenül az adott ingatlanban élő háztartások számától -, és egy fűtési idényben csak egy alkalommal.

(5) Nem állapítható meg támogatás az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él.

3. § (1) A szociális szén juttatás a rendelet 1. mellékletét képező kérelemmel igényelhető, mely legkésőbb 2024. január 31-ig nyújtható be a Tiszafüredi Közös Önkormányzati Hivatal Tiszaszőlősi Kirendeltségén.

(2) A kérelmek elbírálása a beérkezés sorrendjében történik. A kérelem elutasításra kerül, ha:

a) határidőn túl került benyújtásra;

b) a támogatásra biztosított keret kimerült.

4. § (1) A hatáskört a polgármester gyakorolja.

(2) A szén házhoz szállításáról a határozathozatalt követően az Önkormányzat térítésmentesen gondoskodik, a tüzelőanyagért és annak kiszállításáért a tüzelőanyagban részesülőtől semmilyen ellenszolgáltatást nem kér.

(3) A leszállított szén átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2024. április 30-án hatályát veszti.

1

Az 1. § a Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2023. (X. 13.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.