Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XII. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

A babacsomag biztosításáról

Hatályos: 2021. 12. 03
A babacsomag biztosításáról
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz
Általános indokolás
Tiszaszőlős Községi Önkormányzat képviselő-testületének
a babacsomag biztosításáról szóló önkormányzati rendelethez
Az önkormányzat az egyes pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról, valamint az egyes szociális jellegű támogatásokról szóló rendeleteiben szabályozott ellátásokat, támogatásokat nyújtja a szociálisan rászorulók számára, nincs azonban olyan ellátás, mely a kisgyermekes családokat célzottan az újszülött gyermek megérkezése okán, az ezzel járó kiadások viselésében segítené. Ezen hiányosságot pótolja a rendelet-tervezetben foglalt, szociális rászorultságtól függetlenül, alanyi jogon járó természetbeni támogatás, amely megillet minden olyan kisgyermeket, akinek megszületéskor és az előtt legalább egy éven át legalább egyik szülője vagy törvényes képviselője Tiszaszőlős község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik.
Ezen rendelet-tervezet célja ezen új, babacsomag elnevezésű önkormányzati támogatás bevezetése, a jogosultsági feltételek és eljárási szabályok meghatározása.
A rendelet részletes indokolása
1. §-hoz
Ezen szakasz rögzíti a támogatás célját, a jogosultság alanyi voltát.
2. §-hoz
Ebben a szakaszban, három bekezdésbe foglaltan van szabályozva a támogatás formája, összege és a jogosultsági feltételek.
3. §-hoz
A rendelet tervezet ezen szakasza eljárási szabályokat tartalmaz.
4. §-hoz
A rendelet-tervezet utolsó szakaszában a hatályba léptető rendelkezés található.