Tiszaszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődésről szóló 5/2019. (IV.24.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 18
a helyi közművelődésről szóló 5/2019. (IV.24.) számú önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–6. §-hoz
Általános indokolás
Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi közművelődésről szóló rendeletének módosításához
2021. december 31. napjával megszüntetésre kerül a Községi Könyvtár és Szabadidőközpont Tiszaszőlős megnevezésű költségvetési szerv, amely a Tiszaszőlős Községi Önkormányzat közművelődési intézményeként szolgált. A Szabadság tér 5. szám alatt Tiszaszőlősi Közösségi Tér elnevezésű integrált közösségi és szolgáltató tér fog a továbbiakban működni, ami egyben a könyvtári feladatellátás helyszíne is.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal megállapította, hogy a Rendelet több ponton is jogszabálysértő. A Rendelet bevezető része nem felel meg a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendeletben (továbbiakban Jszr.) foglaltaknak, mert pontatlanul tartalmazza a felhatalmazó és a feladatkört megállapító rendelkezéseket. A Rendelet 1-2 §-a tartalmazza a rendelet célját, és a preambulumot, amely szintén ellentétes a Jszr. szabályaival. A Rendeletben foglalt szabályozásból nem derül ki egyértelműen, hogy mely közművelődési alapszolgáltatásokat látja el az Önkormányzat, így ez pontosításra kell, hogy kerüljön.
A közművelődési feladat ellátás módjának megváltozása, valamint a Rendelet jogszabálysértő rendelkezéseinek megszüntetése érdekében vált szükségessé a módosítás.
A rendelet részletes indokolása
1. §-hoz
A Rendelet bevezetőjének módosítását tartalmazza.
2. §-hoz
A Rendelet módosítását tartalmazza azzal, hogy az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások kerülnek felsorolásra.
3. §-hoz
A közművelődési alapszolgáltatások körében biztosított feladatok felsorolását tartalmazza.
4. §-hoz
A Rendelet módosítását tartalmazza azzal, hogy a közművelődési feladatokat az Önkormányzat a Tiszaszőlősi Közösségi tér megnevezésű integrált közösségi és szolgáltató tér biztosításával látja el.
5. §-hoz
A Rendelet 2. és 8. §-ának hatályvesztését tartalmazza.
6. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.