Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2022. (X. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

az anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2022. 10. 28

Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2022. (X. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.28.
az anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és díjairól
Részletes indokolás
Az 1–5. §-hoz
Általános indokolás
az anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és díjairól
szóló rendelet tervezetéhez
Az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §. a)-b) pontja felhatalmazást ad a települési önkormányzatoknak arra, hogy rendeletben határozzák meg a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályait, továbbá a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként azönkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékét.
Ezen a felhatalmazáson alapulóan került megalkotásra a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés szabályairól és díjairól szóló 5/2017. (III.31.) számú rendelet (továbbiakban: Rendelet), mely legutóbb 2017. szeptember 27-én módosult.
A Rendelet az elmúlt időszak változásait figyelembe véve több ponton is módosítást igényel, egyes rendelkezései idejét múlttá váltak és a gazdasági környezet változása miatt a benne foglalt díjtételek növelése is indokolt, ezért célszerű egy teljesen új rendelet megalkotása.
A tervezet célja tehát az anyakönyvi események engedélyezésének és díjainak megállapítására vonatkozó szabályok új rendeletbe foglalása.
A rendelet-tervezet részletes indokolása
1. §-hoz
A tervezet ezen szakasza címmel megjelölve rögzíti az anyakönyvi esemény hivatali helyiségét, továbbá részletezi, hogy miként lehetséges az anyakönyvi esemény ettől eltérő helyszínen történő megtartása.
2. §-hoz
Ez a szakasz a díjtételekkel foglalkozik. Rögzítve van benne, hogy mely esetekben nem kell díjat fizetni, továbbá itt kerül meghatározásra a házasulandók, vagy élettársi kapcsolatot létesítő felek által fizetendő díj összege, valamint a díjfizetés alóli mentesség esetei.
3. §-hoz
Az anyakönyvvezetőt megillető új juttatást (munkaruha) és díjazást tartalmazza.
4-5. §-hoz
Záró és hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.