Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról

Hatályos: 2024. 01. 01

Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a helyi adókról
Részletes indokolás
Az 1–18. §-hoz, az 1. melléklethez és a 2. melléklethez
I N D O K O L Á S
Tiszaszőlős Község Önkormányzatának a helyi adókról szóló rendelethez
Általános indokolás
A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 6. §-a alapján önkormányzat adómegállapítási joga arra terjed ki, hogy a törvényben meghatározott adókat vagy azok valamelyikét bevezesse, a már bevezetett adót hatályon kívül helyezze, illetőleg módosítsa.
Az adóalap fajtáját, az adó mértékét, a rendeleti adómentességet és adókedvezményt úgy kell megállapítani, hogy azok összességükben egyaránt megfeleljenek a helyi sajátosságoknak, az önkormányzat gazdálkodási követelményeinek és az adóalanyok széles körét érintően az adóalanyok teherviselő képességének.
Az önkormányzat a Htv. 6. § d) pontja alapján a törvényben meghatározott mentességeket, kedvezményeket további mentességekkel, kedvezményekkel egészítheti ki, azonban ezen rendelkezés nem alkalmazható a vállalkozó üzleti célt szolgáló épülete, épületrésze utáni adómegállapítása során.
Községünkben a helyi adókról szóló 7/2015. (V.29.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) alapján bevezetésre került a magánszemélyek kommunális adója, az idegenforgalmi adó, a helyi iparűzési adó és az építményadó.
A Rendeletben az iparűzési adó és az építményadó adó adónemben több rendelkezés hatályon kívül helyezett törvényi hivatkozáson alapul, az építményadó kedvezmény nemcsak magánszemélyekre vonatkozik, ezért ezen rendelkezések helyesbítése szükségessé vált.
Kommunális adót a magánszemélyek évek óta nem fizetnek, mivel mentességek biztosítása révén csak azon személyek kötelezettek az adó fizetésére, akiknek az adóköteles ingatlana előtt szilárd burkolatú út épül. Útépítést önerőből nem tervezzük, illetve a teljes lakosság kommunális adóval terhelését sem, ezért ezen adónem a rendelet-tervezetben már nem szerepel.
A fent leírtak alapján nem a Rendelet módosítását, hanem új helyi adó rendelet megalkotását terjesztjük elé.
A rendelet-tervezet a pontosításokon kívül jelentős változást nem tartalmaz.
Az építményadót érintő változás, hogy a garázs és a raktár adótárgyak adókedvezménye helyett a kedvezménnyel csökkentett összegnek megfelelő 60 Ft/m2/év adómérték lett meghatározva. Ezen adótárgyakon kívüli építmények utáni adómérték változatlan 300 Ft/m2/év. Adómentesség vonatkozik a magánszemélyek tulajdonában lévő építményekre, ha azok nem vállalkozási célt szolgálnak.
Idegenforgalmi adó mértéke is változatlanul, vendégéjszakánként 300 Ft összegben került meghatározásra. Az adómentesség igénybevételéhez, illetve ellenőrzések lefolytatásához kapcsolódó szabályozások kerültek még a rendelet-tervezetbe.
Iparűzési adó adómértéke a törvényben meghatározott adóalap 2 %-a, és adómentesség illeti meg a Htv. szerinti háziorvos és védőnő vállalkozót, ha vállalkozási szintű iparűzési adóalapja az adóévben a 20 millió forintot nem haladja meg. Ezen rendelkezésben szintén nem történt módosítás.
Részletes indokolás
1. §
Az általános rendelkezések azon jogszabályok felsorolását tartalmazza, melyeket a helyi adóztatás során alkalmazni szükséges.
2. §
A Htv. 6. § b) pontja alapján az adó bevezetésének időtartama – határozatlan időre – került meghatározásra.
3. §
A törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a vállalkozónak nem minősülő adóalanyok, akiket adófizetési kötelezettség nem terhel, az adatbejelentési kötelezettség alól mentesüljenek. Mivel építményadóban az adómentességben részesülők száma jóval meghaladja az adófizetésre kötelezettek számát, és az adófizetésre kötelezettek felderítése is egyszerű, ezért az adminisztrációs teher csökkentése érdekében a rendelet-tervezetben rögzítésre került, hogy a vállalkozónak nem minősülő adóalany, akit fizetési kötelezettség nem terhel, mentesül az építményadó adatbejelentési kötelezettség alól.
4. §
A Htv. lehetőséget biztosít, hogy az építmények adóztatása az építmény hasznos alapterülete, vagy korrigált forgalmi értéke alapján történjen, ezért a rendelet-tervezetben rögzítésre kerül, hogy az adó alapját az építmény négyzetméterben számított hasznos alapterülete alapján kell meghatározni.
5. §
Az adó mértéke került meghatározásra, mely alapján az adóalanyok fizetési kötelezettsége a korábbiakhoz képest nem változik.
6. §
Mivel a lakosság adóztatása továbbra sem cél, ezért a rendelkezés a magánszemély tulajdonában lévő minden épület vonatkozásában adómentességet biztosít. A mentesség nem vonatkozik a vállalkozási célt szolgáló építményre, ideértve az adószámos magánszemélyként végezhető tevékenységek szolgálatában álló építményt is.
7. §
A fizetési kötelezettség teljesítéséhez szükséges építményadó számlaszámot tartalmazza.
8. §
Rögzítésre került, hogy a törvényi lehetőségek közül az adó alapját a megkezdett vendégéjszakák száma határozza meg.
9. §
Az adó mértékét tartalmazza, mely az előző évekhez képest változatlanul 300 Ft/vendégéjszaka.
10. §
A törvény által biztosított idegenforgalmi adómentességek igénybevételéhez szükséges dokumentumokat tartalmazza, egyértelműsítve ezáltal a szállásadók részére az adóbeszedési, illetve mentességi szabályokat.
11 – 12. §
A 10-12. §-ok elsősorban az adóelkerülésre vonatkoznak, illetve az ellenőrzéshez kapcsolódnak. Szabályozásra került, hogy a vendégek a szálláshelyet csak akkor foglalhatják el, ha a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ számára adatok továbbítására alkalmas szoftver használatával a vendég adatai az elektronikus nyilvántartásba rögzítésre kerültek. A szállásadónak biztosítani kell, hogy ezen nyilvántartásba az ellenőrök betekinthessenek, illetve, ha a szállásadó az ellenőrzésen nem tud részt venni, akkor meghatalmazottról köteles gondoskodni.
13. §
Az önkormányzat idegenforgalmi adó számlaszámát tartalmazza.
14. §
Az iparűzési adó mértéke az előző évekkel azonosan az adóalap 2% -a.
15. §
A korábbi évekhez hasonlóan, a rendelet-tervezet a Htv. szerinti háziorvos védőnő vállalkozó részére biztosít adómentességet, ha a vállalkozási szintű adóalapja az adóévben a 20 millió forintot nem haladja meg.
16. §
Az iparűzési adó befizetésére szolgáló számlaszám került rögzítésre.
17-18. §
Záró rendelkezéseket tartalmazza. A Rendelet 2023. december 31. napjával hatályát veszti, a beterjesztett helyi adó rendelet 2024. január 1-vel lép hatályba.