Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a talajterhelési díjról

Hatályos: 2024. 01. 01

Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2023. (XI. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a talajterhelési díjról
Részletes indokolás
Az 1–9. §-hoz
I N D O K O L Á S
Tiszaszőlős Község Önkormányzatának a talajterhelési díjról szóló rendeletéhez
Általános indokolás
A környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX törvény (a továbbiakban: Ktd.tv.) 24. §-a alapján a talajterhelési díjjal kapcsolatos feladatokat az illetékes önkormányzati adóhatóság látja el.
Talajterhelési díjfizetési kötelezettség terheli azt a kibocsátót, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és a helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedélyezés hatálya alá tartozó szennyvízelhelyezést, ideértve az egyedi zárt szennyvíztározót is alkalmaz.
A talajterhelési díj mértékét a Ktd.tv-ben meghatározott talajterhelési díj alapja (méréssel igazolt felhasznált vízmennyiség, illetve mérési lehetőség hiányában az átalányban meghatározott vízmennyiség) az 1200 Ft-os egységdíj és Tiszaszőlősre vonatkozó 1,5 területérzékenységi szorzó szorzata adja.
Magyarország stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 31. § (2) bekezdése alapján a fizetési kötelezettség keletkezésekor hatályban lévő jogszabályok által előírt fizetési kötelezettséghez képest, jogalanyok utólagosan meghatározott csoportjának nem adóható visszamenőlegesen olyan fizetési kedvezmény, mentesség, amely a fizetési kötelezettség összegét csökkenti, kivéve, ha a kedvezmény vagy mentesség a fizetési kötelezettség teljesítésre köteles természetes személyek teljes körét megkülönböztetés nélkül érinti.
A fentiek alapján községünkben a talajterhelési díj fizetésére kötelezetteknek a felhasznált vízmennyiség után köbméterenként 1800 Ft talajterhelési díjat kellene fizetni. Az adóalanyokra ez a kötelezettség olyan terhet róna, hogy indokoltnak tartjuk a talajterhelési díjkedvezmény biztosításával a magánszemélyek fizetési kötelezettségeinek elévülési időn belüli mérséklését.
A talajterhelési díj helyi szabályairól szóló 23/2004. (VIII.13.) önkormányzati rendelet (Rendelet) hatályon kívül helyezésére és új talajterhelési díj rendelet megalkotására azért van szükség, mert a Rendelet több olyan törvényi hivatkozást is tartalmaz, amelyek az évek során hatályukat vesztették.
A Rendelet 6. § (1) bekezdésének a) pontjában megfogalmazott díjfizetés alóli mentesség továbbra is változatlanul megmarad a 72. év feletti, egyedülálló ingatlantulajdonosok részére.
A Rendelet 6. § (1) bekezdésének b) és c) pontjaiban megfogalmazott mentességekre a talajterhelési díjfizetési kötelezettség nem terjed ki (külterületen műszakilag rendelkezésre álló közcsatorna nincs kiépítve, a vízvezetékkel nem rendelkező lakóházaknál a vízjogi engedélyezés hatálya alá tartozó szennyvízelhelyezést, ideértve az egyedi zárt szennyvíz tározót is, nem alkalmaznak), ezért a rendelet-tervezetbe, mint mentességek nem kerültek be.
A kedvezmény meghatározásánál törekedtünk arra, hogy a talajterhelési díj fizetésére kötelezettek teherbíróképességét figyelembe véve a csatornahálózatra történő rákötés ösztönzése is megmaradjon. A köbméterenként fizetendő talajterhelési díj 270,- Ft lenne, ami így is meghaladja a csatornaszolgáltatás igénybevételekor fizetendő díjat, a kedvezmény biztosítása nélkül azonban a díjfizetésre kötelezettek a csatornadíjnak több mint 8 szorosát fizetnék talajterhelési díjként.
Részletes indokolás
1. §
Az általános rendelkezések azon jogszabályok felsorolását tartalmazza, melyeket a talajterhelési díjjal kapcsolatban alkalmazni szükséges.
2. §
A törvény által nem szabályozott, vagyis a vízmérővel nem rendelkező kibocsátók esetében a talajterhelési díj alapját átalányban kell meghatározni. Az átalány összege változatlanul, ingatlanonként 4 m3-ben került a rendelet-tervezetbe.
3 – 4. §
A mentességeket és kedvezményeket tartalmazza. A 3. §-ba a Rendeletből változatlan formába került át a 72. év feletti, egyedülálló ingatlantulajdonos mentessége, akinek az egy hónapra eső jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 250 %-át. A mentesség továbbra is kérelemre adható.
A 4. §-ban a magánszemélyek teherviselő képességének figyelembevételével került meghatározásra a magánszemélyek részére 2018. évtől a 85%-os talajterhelési díjkedvezmény.
5 – 6. §
A talajterhelési díj bevallási kötelezettség teljesítésének módját és a talajterhelési díj megfizetésére szolgáló önkormányzati számlaszámot tartalmazza.
7. §
A 7. §-ban került szabályozásra, hogy a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. milyen adatok szolgáltatására kötelezett és rögzítésre került, hogy ezen adatokat az önkormányzat ellenőrzéshez használja fel.
8 – 9. §
A záró rendelkezésekben került szabályozásra, az, hogy a Rendelet 2022. december 31. napjával hatályát veszti és ezen rendelet 2024. január 1 napjával lép hatályba.