Somberek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2013. (IX. 21.) önkormányzati rendelete

a közterületek filmforgatási célú igénybevételéről

Hatályos: 2023. 01. 01

Somberek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2013. (IX. 21.) önkormányzati rendelete

a közterületek filmforgatási célú igénybevételéről

2023.01.01.

Somberek Község Önkormányzata Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében és a 37. § (4)-(5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A közterület filmforgatási célú igénybevétele a hatvan napot nem haladhatja meg.

(2) A közterület filmforgatási célú igénybevétele, akár ugyanazon, vagy különböző engedélyes által forgatott film esetében, ugyanazon időintervallum alatt összességében az 1500 m2-t nem haladhatja meg.

(2) Filmforgatás engedélyezett időtartama: reggel 5.oo órától este 23.oo óráig.

2. § (1) Közmű üzemzavara elhárításának szükségessége, vagy helyre nem hozható károsodással fenyegető helyzet (továbbiakban együtt: kárral fenyegető helyzet) esetén önkormányzati döntés alapján az engedélyes a közterület, vagy annak a kárral fenyegetett helyzettel érintett része igénybevételét a döntés kézbesítésétől számított legkésőbb három órán belül megszünteti.

(2) A kárral fenyegető helyzet elhárítását követően legkésőbb három napon belül a közterület használatot biztosítani kell.

(3) Rendkívüli természeti helyzet esetén az (1) bekezdés szabályait kell alkalmazni.

(4) A közterület filmforgatási célú igénybevételére a rendkívüli természeti helyzet megszűnését, vagy, ha a rendkívüli természeti helyzet a természetes, vagy épített környezetet érintően olyan következményekkel járt, amely alól a település közigazgatási területét, vagy egy részét mentesíteni kell, a mentesítés befejezését követően legkésőbb 30 napon belül a közterület használatot biztosítani kell.

3. § (1) A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díj:

a) forgatási helyszín esetében: 150 Ft/m2/nap,

b) technikai kiszolgálás, és stábparkolás esetében: 100 Ft/m2/nap.

(2) A fizetendő díj 30 %-kal csökken, ha a közterület használat nem haladja meg a 30 napot.

(3) Ha a hatósági szerződés szerint a közterület használat nem haladja meg a 30 napot, de a tényleges használat annál hosszabb az (1) bekezdés a)-b) pontja szerinti díjat kell megfizetni.

(4) Ha a tényleges közterület használat a hatvan napot meghaladja, a teljes igénybevétel időtartamára az (1) bekezdés szerinti díjak ötszörösét kell megfizetni.

4. § Mentes a díj fizetés alól a mozgóképről szóló törvény szerinti közérdekű célokat szolgáló film forgatása, ha forgatás időtartama nem haladja meg a 15 napot, filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő film forgatása esetén a harminc napot.

5. § Turisztikailag kiemelt közterületet a képviselő-testület nem határoz meg.

6. § A Képviselő-testület a hatósági szerződés, és az e rendelet szerinti döntéssel kapcsolatos hatáskörét átruházza a polgármesterre.

7. § A közterület filmforgatási célú használatához kapcsolatos eljárásra a mozgóképekről szóló 2004.évi II.törvény és annak felhatalmazása alapján kiadott a települési önkormányzat tulajdonában álló közterület filmforgatási célú használatához kapcsolódó részletes szabályokról szóló 205/2013.(VI.14.)Korm.rendelet rendelet rendelkezése az irányadók.

8. § (1) Ez a rendelet 2013. szeptember 23. napján hatályba.