Egerág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (IX. 1.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2022. 09. 12

Egerág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (IX. 1.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

2022.09.12.

Egerág Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. Cikk (2) bekezdésben, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy Egerág község közigazgatási területén a helyi viszonyok figyelembevételével biztosítsa a tisztességes és méltó temetéshez, valamint a végtisztesség megadásához való jogot, szabályozza a temetők működési rendjét, a temető használatának szabályait.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Egerág Község területén lévő valamennyi lezárt és üzemelő köztemetőre, valamint ezek fenntartásával és a temetésekkel kapcsolatos összes tevékenységre.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a köztemetők fenntartását, üzemeltetését, továbbá a temetkezési szolgáltatást végző személyekre, a temetkezési szolgáltatások igénybevevőire, illetőleg mindazokra a természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik a köztemetőn belül bármilyen tevékenységet végeznek, vagy a köztemetőben tartózkodnak.

3. A köztemető fenntartása és üzemeltetése

3. § (1) A köztemető tulajdonosa: Egerági Római Katolikus Egyházközség, 7763 Egerág, Szabadság tér 8.

(2) Helyrajzi száma: Egerági 214 hrsz

(3) A köztemető fenntartásáról, üzemeltetéséről Egerág Község Önkormányzata gondoskodik, a kezelői jogot biztosító szerződés alapján 2025-ig.

(4) Az önkormányzat a fenntartásában lévő köztemető fenntartási és üzemeltetési feladatait maga látja el, a köztemető és létesítményei karbantartásáról saját alkalmazottai útján gondoskodik. A fenntartó jogosult temetkezési szolgáltatóval üzemeltetési szerződést kötni a temető és a ravatalozó működtetésére, továbbá a halottszállítási ügyelet, a halotthűtő és a virrasztás feltételeinek biztosítására.

(5) A temetkezési szolgáltatásokat erre engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók láthatják el.

4. A temető fenntartásának rendje

4. § Az önkormányzat a temető fenntartása, üzemeltetése során:

a) gondoskodik a temető területén lévő utak, gyalogutak, kerítések, vízvételi hely fenntartásáról;

b) gondoskodik a temető területén lévő füves területek kaszálásáról, a fák és örökzöld növények védelméről, ápolásáról;

c) gondoskodik a munkálatok elvégzéséhez szükséges munkaeszközökről, munkaanyagokról, szerszámokról és az ezzel kapcsolatos költségek elszámolásáról;

d) gondoskodik a temető területén keletkező kommunális-, zöld-, és veszélyes hulladék elszállításáról;

e) biztosítja a ravatalozó, a technikai berendezések, a tároló helyiségek, a hűtő karbantartását, takarítását;

f) biztosítja az eltemetés és urnaelhelyezés feltételeit;

g) gondoskodik a jogszabályokban előírt nyilvántartások pontos, naprakész vezetéséről.

5. A temetési hely gazdálkodási szabályai

5. § (1) A temetkezési helyért nem kell használati díjat, temető fenntartási hozzájárulást, valamint a ravatalozó használati díjat fizetni.

(2) A temetési helyek használati idejének megállapítása a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Kormányrendeletben meghatározottak szerint történik.

(3) A temetési hely használati ideje a temetés napjával kezdődik, rátemetés esetén az utolsó rátemetés napjával kezdődik.

(4) A használati idő lejárta után a temetési helyről a jegyző jogosult rendelkezni.

6. Temetési helyek és szabályok

6. § (1) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni temetőben vagy temetkezési emlékhelyen létesített temetési helyen szabad.

(2) A temetőben már korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról az üzemeltető gondoskodik. Az urna kiadást az kérheti, aki a hamvasztásról gondoskodott, vagy az elhalt közeli hozzátartozója.

7. § (1) A temetőt sírhely-táblákra, gyermeksírhely, urnasírhely, sírbolt, szociális parcella, valamint a hamvak szétszórására alkalmas területekre lehet felosztani.

(2) A sírhely-táblák olyan temető részeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével -szabályszerű eljárás mellett - ki lehet üríteni és temetés céljából újra igénybe lehet venni.

(3) Külön sírhely-táblákat kell kijelölni a felnőttek, a gyermekek, és a szociális sírhelyek kialakítására.

(4) A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal sírhelyekre kell felosztani.

(5) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely-táblákban - főszabályként – folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

(6) A betelt sírhely-táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt sírhelytábla temetési helyére urna helyezhető el, koporsós temetés csak sírboltba vagy dupla sírhelybe engedélyezhető.

(7) Az elhamvasztott hamvait tartalmazó urnát urnasírban, vagy urnafülkében lehet elhelyezni.

(8) A sírbolthelyeket külön kell megjelölni.

(9) A sírhelytáblákban, sírhelysorokban a temetkezést az elhalálozás sorrendjében kell végrehajtani.

(10) A fenntartó gondoskodik a temetőről készült térképen a sorok, sírhelyek állapotának feltüntetéséről. A változásokat havonta rögzíteni kell.

8. § (1) A temetés időpontját (nap, óra) az eltemettető és a temetkezési szolgáltatást végző vállalkozások kötelesek a fenntartónak a temetés előtt legalább 24 órával bejelenteni.

(2) Az elhunytat az eltemetésre kötelezett az általa megváltott temetési helyre temettetheti.

(3) A ravatalozót a temetés előtt legalább egy órával ki kell nyitni.

9. § (1) Sírhely-tábla, vagy az egész temető lezárásáról és /vagy kiürítéséről az önkormányzat képviselő-testülete dönt.

(2) A lezárt temetőkben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni. A lezárt temetőket mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg felszámolásáról döntés nem születik.

(3) Lezárt temetőből és sírhely-táblából a holttest-maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a használatban lévő temetőbe /sírhely-táblába. Az exhumálást csak az illetékes tiszti főorvos engedélye és előírásai szerint lehet elvégezni, lezárt temetőből történő elszállításhoz az üzemeltető felé előzetes bejelentés szükséges.

10. § (1) A temetőben a következő temetési helyek biztosítottak:

a) koporsós sírhelyek,

b) urnás sírhelyek,

c) urnafülkék (kolumbáriumok),

d) sírboltok (kripta) építésére kijelölt helyek.

(2) A temetőben lévő sírhelyek méretei:

a) felnőtt sírhely, egyes: 2,20 m hosszú, 2,00 m mély, 1,30 m széles

b) felnőtt sírhely, dupla: 2,20 m hosszú, 2,20 m mély, 2,00 m széles

c) gyermek sírhely: 1,30 m hosszú, 1,60 m mély, 0,60 m széles

d) urnasírhely: 1,30 m hosszú, 2,00 széles (legfeljebb négy urna elhelyezés engedélyezett)

e) urnafülke: 0,30 m hosszú,0,30 m széles

f) sírbolt: 2,00 m hosszú, 3,50 m széles

(3) A sírok egymástól való oldaltávolsága 60 cm, a gyermek síroknál 30 cm, sírboltoknál 100 cm.

(4) A hagyományos sírhelybe további 2 urna rátemethető.

(5) Az egyszeri használat időtartama:

a) urnafülke, urnasírhely: 25 év,

b) urnasírbolt: 25 év,

c) sírhely: 25 év,

d) sírbolt: 60 év.

7. A köztemető általános rendje

11. § (1) A köztemető az év minden napján 0-24 óráig nyitva van. A nyitvatartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

(2) A köztemetőben mindenkinek a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást kötelező tanúsítani. A látogató a hangos és oda nem illő beszédtől, illetve öltözéktől tartózkodjon.

(3) Köztemetőben gyertyát, vagy mécsest gyújtó személy köteles a tűzveszély elkerülése érdekében a szükséges intézkedések megtételéről gondoskodni. Avar, elszáradt koszorú- és virágmaradvány égetése tilos, és azt csak az arra kijelölt helyen lehet elhelyezni!

(4) Köztemetőben csak a sírok, sírboltok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak – koszorúk, vázák, mécsesek, gyertyák – helyezhetők el.

(5) A köztemető látogató – sírgondozás céljára – a vizet ingyenesen használhatja.

(6) A sírhely gondozása úgy végezhető, hogy más elhunyt hozzátartozójának, illetve más látogatónak kegyeleti érzéseit ne sértse, sírgondozásában ne akadályozza.

(7) Tilos a sírhely környékéről a talajt elhordani.

(8) A sírhely tulajdonosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni, rendben tartásáról folyamatosan gondoskodni.

(9) Köztemetőben az arra kijelölt hulladékgyűjtő helyen, hulladékgyűjtő konténerbe kizárólag a sírhely gondozása során keletkező hulladék helyezhető el. A hulladékot a sírhelyek között tárolni tilos!

(10) A hulladékgyűjtők rendszeres ürítéséről és elszállításáról az önkormányzat gondoskodik.

(11) A köztemető területén, 12 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat. A gyermek által okozott károkért a kísérő felnőtt tartozik felelősséggel.

(12) A köztemető területére kutyát bevinni – vakvezető kutya kivételével – tilos!

(13) A köztemető területén a hirdetőtáblán kívül vállalkozói reklám, hirdetés elhelyezése tilos!

8. A vállalkozói szolgáltatás elvei

12. § (1) A köztemetőben végzendő minden munkát a köztemető üzemeltetőjének 3 nappal a munkavégzés megkezdését megelőzően be kell jelenteni. A síremlék felállítását az üzemeltetőnél kell kérelmezni. Csak az üzemeltető engedélyezését követően kezdhető meg a munka.

(2) A temetési helyen történő építés, felújítás, bontás során feleslegessé váló anyagokat, a munkát végző köteles elszállítani.

(3) A köztemetőben munka csak úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását.

9. Záró rendelkezések

13. § Ez a rendelet 2022. szeptember 12-én lép hatályba.