Máriakéménd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/1997. (VII. 2.) önkormányzati rendelete

a közterület-használatról és a közterületek védelméről

Hatályos: 2020. 05. 07

Máriakéménd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/1997. (VII. 2.) önkormányzati rendelete

a közterület-használatról és a közterületek védelméről

2020.05.07.

Máriakéménd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a község belterületén lévő közterületek védelmére, tisztaságának, rendjének megóvása érdekében, használata szabályozásáról az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya

1. § A rendelet területi hatálya kiterjed Máriakéménd község belterületén lévő valamennyi közterületre, azaz az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészletekre, a belterületi földrészletek és építmények közhasználatra átadott részeire.

2. § A rendelet személyi hatálya: a rendelet hatálya kiterjed a településen lakó és tartózkodó minden természetes személyre és a község területén működő valamennyi jogi személyre.

A közterület fogalma

3. § Közterület a község belterületén lévő utca, tér, járda, park, híd, játszótér, szabadidőközpont, a belterületi ingatlannak közhasználatra átadott része is, mint pl. buszmegálló, virágtartó, virágágy, diszkút, szökőkút, szobor, emlékpark, emlékmű, obelisz, híd és mindazon terület, melyen közösségi funkciót ellátó építmény helyezkedik el.

A közterület használatának szabályai

4. § A község belterületén közterületet elfoglalni, illetve rendeltetésszerű használattól eltérő módon használni csak engedéllyel lehet.

5. § (1) Közterület-használat engedélyezhető:

a) magasabb jogszabályokban megjelölt célokra,

b) árusító- és egyéb fülkék elhelyezésére, (pld. élelmiszer, cukorka, gyümölcs, virág, könyv, dohány árusítására szolgáló bódé, pavilon elhelyezésére)

c) jármű megőrző telep /kerékpárállvány, stb./ létrehozására,

d) köztisztasággal kapcsolatos építmények és tárgyak elhelyezésére,

e) kiállítás, vásár céljára,

f) szobor, emlékmű, diszkút, vízmedence, szökőkút, alapzattal rendelkező zászlórúd, önálló hirdetőberendezés és köztárgyak /pl. pad, figyelmeztető és tájékoztató táblák, közvilágítási lámpák, tartóoszlopok, stb./ elhelyezésére,

g) távbeszélőfülke, postai levélszekrény, totó-lottó láda elhelyezésére,

h) cirkusz, búcsú, vásár, sport és kulturális rendezvények, ünnepi játékeszközök további mutatványos tevékenységhez szükséges eszközök és pavilonok elhelyezésére,

i) és rendkívül indokolt esetben, ha más módon nem oldható meg, ideiglenes hatállyal, korlátozott időtartamban építőanyag elhelyezésére.

(2) Nem kell közterület-használati engedély:

a) közút, járda építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút, járda területének elfoglalásához,

b) út, tartozékok és közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

c) a közterület illetve az alatta és felette elhelyezett postai távközlési kábelek hibaelhárítása érdekében végzett munkák elhárításához,

d) az üzlethomlokzat, kirakatszekrény, hirdetőberendezés, fényreklám, cég- és címtábla elhelyezéséhez, ha az a közterületbe 10 cm-en túl nem nyúlik be.

6. §1 (1) A közterület használatáért, ha a közterületet a rendeltetésétől eltérő célra kívánják igénybe venni, a rendelet 1. számú mellékletében meghatározott mértékű használati díjat kell fizetni.

(2) A 40/2020. (III.11.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzet időtartama alatt a közterület használatáért nem kell használati díjat fizetni.

7. §2 (1) Közterület-használati engedélyt annak kell kérni, aki a közterületet használni kívánja.

(2) A kérelmet az Önkormányzat hivatalánál kell benyújtani, amely a kérelmet döntésre előkészíti.

(3) A közterület-használati engedélyt a polgármester adja ki. Határozata ellen jogorvoslatért a képviselő-testülethez lehet fordulni.

(4) Az engedély határozott időre, vagy visszavonásig adható.

(5) A közterület-használati engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét, lakhelyét (telephelyét),

b) a közterület-használat célját, időtartamát, helyét, módját, mértékét,

c) a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat hiteles másolatát.

(6) A közterület-használati engedély tartalmazza:

a) az engedélyes nevét, lakhelyét (telephelyét),

b) a közterület használat célját, időtartamát, helyét, módját, mértékét, valamint feltételeinek pontos meghatározását,

c) a használati díj mértékét, befizetésének módját.

(7) A közterület-használati díjat a polgármester határozatában megjelölt időben és helyen, a mindenkori pénzügyi előírások alkalmazásával, a helyi gyakorlatnak megfelelően kell megfizetni.

IV.

A közterület-használat általános szabályai, az engedélytől eltérő illetve a rendeltetésellenes használat következményei

8. § A közterületet rendeltetésszerűen, időkorlátozás nélkül, annak megóvási kötelezettségével a község minden lakosa, a községben tartózkodó minden természetes személy díjmentesen használhatja.

9. § A közterületet megóvni, tisztaságát és épségét védeni minden használónak kötelezettsége.

10. §3

11. §4

12. § A település belterületén háziállatokat csak a bekerített udvaron belül az állattartó használatában levő területen lehet tartani.

13. § A házingatlanok tulajdonosai, bérlői, használói kötelesek gondoskodni a használatukban lévő belterület előtt és mellett a közterület tisztántartásáról, a közterületen lévő fák és parkosított közterületek úttestig terjedő szakasza rendszeres gondozásáról /kaszálásáról, nyírásáról és locsolásáról/

14. § A közterületen lévő létesítményeket /pl. parkosított területek kerítése, híd, virágtartó, virágágy, szobor, fák, bokrok, sövények, játszótéri játékok, stb./ minden jogi és természetes személy köteles megóvni a károsodástól és rendeltetésellenes használattól. Károkozásnak minősül a háziállat által okozott kártétel is, melyért a háziállat tartója felelősséggel tartozik.

15. § Közterületen parkot, játszóteret, diszkutat, emlékművet, szobrot és emléktáblát létesíteni, elhelyezni és használatba venni illetve bármelyiket megszüntetni csak engedéllyel szabad.

Az engedélyezésre a közterület használat engedélyezésére vonatkozó 7. §. rendelkezéseit kell értelemszerűen alkalmazni.

16. § Vásárok, kiállítások, bemutatók, előadások céljára közterületet igénybe venni csak engedéllyel szabad. A kijelölt területet a használat után az engedélyes /igénybevevő/ köteles eredeti állapotában helyreállítani, és az engedélyezőnek visszaadni, ha ez nem lehetséges, az okozott kárt megtéríteni.

17. § Az ideiglenes használat alatt a használó fát nem vághat ki, növényzetet nem irthat ki, berendezéseket, műtárgyakat nem helyezhet át és bonthat le.

A használat alatt köteles gondoskodni a növényzet megóvásáról és szakszerű kezeléséről, a meglévő műszaki berendezéseket még részlegesen sem szüntetheti meg illetve alakíthatja át.

Filmforgatási célú közterület-használat

18. §5 (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatási célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait ebben az alcímben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatási célú közterület-használattal összefüggő, Mktv- ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(3) A filmforgatási célú közterület-használat nem haladhatja meg a 30 napot, mely indokolt esetben legfeljebb két alkalommal meghosszabbítható.

(4) A filmforgatási célú közterület-használat naponta 7.00-21.00 óra közötti időtartamra vonatkozhat, különösen indokolt esetben ettől eltérő időtartam is engedélyezhető.

(5) A közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb parkolás) nem haladhatja meg a teljes közterület 80%-át.

(6) A filmforgatási célú közterület-használatot akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani, és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. Az akadály elhárulása után, az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően 15 napon belül újra biztosítani kell.

19. §6 (1) A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díjat a rendelet melléklete tartalmazza.

(2) A fizetendő díj 50%-al csökken, ha a film forgatásának célja Máriakéménd történelmének, kulturális örökségének, egyházi életének, gazdasági, tudományos, művészeti értékeinek, sport és kulturális életének, turisztikai nevezetességeinek, épített és természeti környezet értékeinek bemutatása.

(3) Mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.

20. §7

21. §8

Hatálybalépés

22. § Ezen helyi rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

23. §9

24. §10

1. melléklet11


Közterület használati díjak

Építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék

200 Ft/m2/hó
(új építkezésnél 6 hónapig ingyenes)

Idényjellegű árusítás (pl. csak nyáron, stb.)

1 000 Ft/m2/hó

Önálló hirdető-berendezés

1 500 Ft/m2/hó

Hirdető torony (tiszta hirdetőfelület után)

500 Ft/m2/hó

Mutatványos tevékenység (pl.cirkusz, céllövölde stb.), búcsús árusok, hintások

Községi búcsút megelőző napokon


500 Ft/m2/nap

200 Ft/m2/nap

Alkalmi- és mozgóárusítás

2 500 Ft/nap

Autóbusz és tehergépjármű

5 000 Ft/hó

Egyéb jármű (pótkocsi, erőgép, stb.)

500 Ft/nap

Filmforgatás célú használat esetén:
- forgatási helyszín és technikai kiszolgálás
- stáb parkolása


500 Ft/m2/nap
250 Ft/m2/nap