Máriakéménd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/1999.(II.3.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól

Hatályos: 2015. 01. 16

(egységes szerkezetben)



A lakások és helyiségek bérletére valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVII. tv. 36. §. (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján Máriakéménd községben lévő, az önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségekre vonatkozóan a Képviselő-testület az alábbi rendeletet alkotja:


1.§


Máriakéménd község területén az alábbi nem lakás céljára szolgáló helyiségek adhatók bérbe határozott, illetőleg határozatlan időtartamra és célra, írásbeli bérleti szerződés alapján:

1./ Művelődési Ház Máriakéménd, Rákóczi u. 27.

[1]2./

13./

14./

5./ Az önkormányzat tulajdonában álló présházak.

6./ Az önkormányzat tulajdonában álló kiboltozott pincelyukak.

7./ Az önkormányzat tulajdonában álló kiboltozatlan pincelyukak.



2.§


/1/ A bérleti szerződést a hivatkozott törvény lakásbérletre vonatkozó rendelkezések szerinti tartalommal kell megkötni a helyiségre vonatkozó külön eltérésekkel.


/2/ Az 1.§ 1-4. pontjaiban felsorolt helyiségekre vonatkozó bérleti szerződés mintáját a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


/3/ Az 1.§ 5-7. pontjaiban felsorolt helyiségekre vonatkozó bérleti szerződés mintáját a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.


3.§


/1/ Az önkormányzat az 1.§-ban megjelölt helyiségeit előzetes igénybejelentés alapján adja használatba bérbevevőnek a kialkudott rendezvény céljára és időtartamára, a rendelet 3. számú mellékletében megállapított bérleti díj ellenében. [2]Ha bérbevevő az általa lefoglalt időpontot megelőző 14 napon belül mondja le a rendezvényt, a teljes bérleti díjat köteles kifizetni.


[3]/2/ A bérbeadó a helyiségek használatából eredő rongálások és károk megelőzése céljából azok helyreállításának fedezésére a bérleti díjon felül zenés rendezvényenként 40.000 Ft összegű kaució letételét kéri bérlőtől, mely a helyiség eredeti állapotának megfelelő használatra visszaadása után bérbevevőnek visszajár.


/3/ A helyiség használat utáni visszaadására az önkormányzati hivatal dolgozói ellenőrzése után kerül sor. Az esetlegesen felmerült károk és rongálások mértéke a kaucióból levonásra kerül a felek megállapodása alapján.


/4/ A bérlő a helyiség használata után köteles a nem lakás céljára szolgáló helyiséget az eredeti átvett állapotában, tisztán (kitakarítva) a bérbeadónak visszaadni. Ennek megtörténtét a bérbeadó átvételkor ellenőrzi.


4. §


Bérbeadó önkormányzat az 1. §-ban megjelölt helyiségeket bérlőnek a helyiség berendezési tárgyaival együtt a szerződésben meghatározott feltételekkel és időpontban rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban köteles a bérlőnek átadni.


5. §


/1/ A bérlő a helyiség használatáért a szerződésben meghatározott összegben és időpontban köteles a bérbeadó részére a bérleti díjat megfizetni.


/2/ A bérleti díj mértéke eltérő aszerint, hogy a helyiségeket milyen célra veszik igénybe.

A bérleti díjak mértékét a rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.


[4](3) A Képviselő-testület egyedi döntéssel mentességet adhat a bérleti díj megfizetése alól (pl. jótékonysági rendezvény esetén).


[5]6.§


A bérbe adott helyiség használatával összefüggő rezsiköltséget az önkormányzat csak a Művelődési Ház fűtése címén számol fel, melynek mértéke fűtési szezonban 5.000 Ft/rendezvény. Az egyéb rezsiköltségeket a bérleti díj magában foglalja.


7.§


/1/ Ha abérlő a helyiség használatáért megállapított időpontig a bérleti díjat nem fizeti meg, a bérbeadó köteles a bérlőt a következményekre való figyelmeztetéssel teljesítésre írásban felszólítani. Ha a bérlő a felszólításnak 8 napon belül nem tesz eleget, a bérbeadó további 8 napon belül írásban felmondással élhet.


/2/ A felmondást nem kell előzetes felszólításnak megelőznie ha a kifogásolt magatartás olyan súlyos, hogy a bérbeadótól a szerződés fenntartását nem lehet elvárni. A felmondást a tudomásra jutástól számított 8 napon belül írásban kell közölni.


8.§


A bérlő a bérelt helyiséget más szervnek vagy személynek a bérlet időtartama alatt nem adhatja használatba illetve bérbe.


9. §


Ezen rendelet a kihírdetése napján lép hatályba.




           

                        Jeszán Csabáné sk.                                        dr. Szlávecz Tamás sk.

                               polgármester                                                           jegyző 







































1. számú melléklet az 1/1999. (II.3.) számú rendelethez



BÉRLETI SZERZŐDÉS


mely létrejött egyrészről Máriakéménd Község Önkormányzata (7663 Máriakéménd, Rákóczi u. 30.  ; képviseli: Jeszán Csabáné polgármester) mint bérbeadó, másrészről


......................................................(név)......................................................................(lakcím)

szám alatti lakos, mint bérlő között a mai napon az alábbi feltételekkel:


1.) Bérbeadó ................................................................................. rendezvény megtartása céljából bérbe adja a tulajdonát képező, 7663 Máriakéménd, Rákóczi u. 27. szám alatt található Művelődési Házat.


2.) A rendezvény időpontja: ................................................................................


3.) A bérleti díj összege Máriakéménd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól szóló 1/1999. (II.3.) számú rendelete 3. számú mellékletében foglaltak alapján ...................Ft, azaz ......................................Ft, melyet a bérlő jelen szerződés aláírásával egyidejűleg köteles az önkormányzat hivatalában befizetni. Fűtési szezonban (október hó 15. napjától április hó 15. napjáig) a bérleti díjon felül fűtési költséget kell fizetni, mely alkalmanként 5.000.- Ft, azaz Ötezer Ft.

A fentieken túl a Képviselő-testület zenés rendezvény esetén 40.000 Ft, azaz Negyvenezer Ft összegű kaució letételét köti ki, melyet az esetleges rongálási károk helyrehozatalát követően, azok helyreállítási költségét levonva, az önkormányzat a bérlőnek visszatérít.


4.) Bérbeadó gondoskodik arról, hogy az ingatlan a rendezvény megtartására alkalmas legyen.


5.) Bérlő köteles:

      - gondoskodni a rend megtartásáról, a rendzavarás megakadályozásáról,

    - gondoskodni az ingatlan tisztántartásáról és arról, hogy Művelődési Házban ne dohányozzanak,

   - a harmadik személy által a bérelt ingatlan épületében, kiszolgáló épületeiben (kemence, pince, főzőhelyiség, stb.), a Könyvtár épületében, a játszótéren és a sportpályán valamint az ingatlan területén bárhol okozott kárt megtéríteni,

            - gondoskodni arról, hogy a Művelődési Ház udvarába az áruszállítást és a rendezvényen fellépők eszközeit /zenekari felszerelés, díszlet, jelmez, stb./ szállító járműveken kívül más jármű ne hajtson be, ennek érdekében a bérleti idő tartama alatt köteles a Művelődési Ház kapuját zárva tartani.


6.)  A Művelődési Ház rendezvény utáni takarításáról a bérlő gondoskodik.


7.) A bérbeadó képviseletében ..................................................., a bérlő képviseletében........................................ végzi az ingatlan átadás-átvételét, ……………………..-n (dátum).

A bérleti jogviszony megszűnése után a bérlemény visszavétele ...................................................-n (dátum) történik fent megnevezett személyek közreműködésével. Az átvétel során az átvevő az esetleges hibákról jegyzőkönyvet vesz fel, melyek kijavításáról bérlő 3 munkanapon belül köteles gondoskodni. Amennyiben a fenti feltétel nem teljesül, az Önkormányzat saját költségén elvégzi a javításokat, s annak költségeit a bérlő által befizetett kaució összegéből téríti meg.


8.) Jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény rendelkezései az irányadók.


9.) A felek jelen szerződést, mint akaratukkal mindenben megegyezőt, jóváhagyólag írták alá.


Máriakéménd, ......................................



                                bérbeadó                                                          bérlő





































2. számú melléklet az 1/1999. (II.3.) számú rendelethez



BÉRLETI SZERZŐDÉS


mely létrejött egyrészről Máriakéménd Község Önkormányzata (7663 Máriakéménd, Rákóczi u. 30.  ; képviseli: Jeszán Csabáné polgármester) mint bérbeadó, másrészről


............................................................(név)  .........................…………………………… (lakcím) szám alatti lakos, mint bérbevevő között, az alábbi feltételek szerint:


1./ Bérbeadó bérbe adja, bérbevevő bérbe veszi a Máriakéménd Község Önkormányzatának kizárólagos tulajdonát képező, .......................hrsz-ú ingatlanon található présházat/kiboltozott pincelyukat/kiboltozatlan pincelyukat.


2./ A bérlet ……..év ...........................hó  ..........napjától ..............év ...........................hó


........napjáig tart.


3./ A bérleti díj összege Máriakéménd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/1999. (II.25.) számú rendelete 3. számú mellékletében foglaltak alapján


....................Ft, azaz.........................................................................Ft.


4./ A bérleti díj összegét a bérbevevőnek minden év május 15. napjáig kell megfizetnie az önkormányzat költségvetési számlájára történő átutalással.


5./ A bérbe vett ingatlant a bérlő harmadik személynek nem adhatja használatba, illetve bérbe.


6./ A bérlő a bérelt ingatlanon csak a tulajdonos hozzájárulásával és csak a hatályos jogszabályok rendelkezései alapján létesíthet épületet.


7./ A bérleti szerződést 6 hónapi felmondással lehet megszüntetni.

A bérbeadó azonnali hatállyal a szerződést csak akkor mondhatja fel, ha a bérlő

  • felhívás ellenére sem tesz eleget a jelen bérleti szerződésben vállalt és az önkormányzat 1/1999. (II.3.) számú rendeletében előírt kötelezettségének,
  • a bérelt ingatlant másnak átengedte,
  • az ingatlanon hozzájárulás nélkül vagy attól eltérően, illetőleg az építésügyi jogszabályok megszegésével építkezett,
  • a bérleti díjat az előírt határidőig, illetve azt követően a tulajdonos felszólítása ellenére sem fizette meg.


8./ A magánszemély bérlő azonnali hatállyal felmondhatja a haszonbérletet, ha egészségi állapota oly mértékben romlik meg, vagy családi és életkörülményeiben olyan tartós változás következik be, amely a bérletből eredő kötelezettségeinek teljesítését akadályozza.



9./ A bérleti szerződés megszűnésekor a bérlő

            a.) elviheti az általa létesített berendezési és felszerelési tárgyakat,

            b.) köteles az általa létesített ideiglenes jellegű építményt a saját költségén, kártalanítási igény nélkül lebontani, illetőleg eltávolítani.


10./ A bérlet megszűntével az ingatlant olyan állapotban kell visszaadni, hogy annak bérbe adása ne ütközzön akadályba.


11./ Jelen szerződésben nem rendezett kérdésekben a Polgári Törvénykönyv vonatkozó rendelkezései az irányadók.


14./ Jelen szerződést a felek, mint akaratukkal mindenben megegyezőt, jóváhagyólag írták alá.


Máriakéménd, .................................................






.......................................................                .............................................

                        haszonbérbeadó                                             haszonbérlő
































3. számú melléklet az 1/1999. (II.3.) számú rendelethez



A Művelődési Ház rendezvény céljára történő igénybevétele esetén fizetendő bérleti díjak:


  • lakodalom                                                                             15.000.-Ft/alkalom
  • zenés rendezvény                                                                  10.000.-Ft/alkalom
  • egyéb rendezvény (előadás, vetítés, bemutató, stb.)            5.000.-Ft/alkalom
  • egyéni vállalkozói árusítás                                                    3.000.-Ft/alkalom



Önkormányzati tulajdonban álló présház bérleti díja:


            7.000.-Ft/év



Önkormányzati tulajdonban álló kiboltozott pincelyuk bérleti díja:


            4.000.-Ft/év



Önkormányzati tulajdonban álló kiboltozatlan pincelyuk bérleti díj:


2.000.-Ft/év



Az Önkormányzat tulajdonában álló, nem lakás céljára szolgáló épületek, építmények


Hrsz.   Megnevezés                           Terület                                    Megjegyzés


38.       Gazd. ép.                                4116                                       H: Rogner János

1022.   Erdő                                       43                                           Kárpáti Miklós

1023.   Erdő                                       59                                           mellett

1026.   Erdő                                       1281                                       Szabóné - Németh L.

1034.   Kert                                        151                                         Kárpáti-Schleicher

1036.   Gyümölcsös                           336                                         uo.

1042.   Erdő                                       679                                         Németh L-Halász

1135.   Kert                                        220                                         Kiss Mária-Petz F.

1140.   Erdő                                       3548                                       Fábián mellett

1154.   Gyep                                      265                                         Baumholczer mellett

1176.   Erdő                                       1240                                       Bábosik z. mellett

1181.   Erdő                                       1416                                       Sztankai mellett

1184.   Gyep és gazd.épület               111                                         ˝ részét Simon J. hasz.

1194.   Gyümölcsös és gazd.ép.         209                                         Fauszt - Grátz Á.

1202.   Erdő                                       141                                         Schneider A. mellett

1204.   Erdő                                       1315                                       Hahner J. vette meg

1216. Erdő                                         109                                         Dobosy mellett

1218. Erdő                                         165                                         Kelemen mellett

1219.   Gyümölcsös                           642                                         uo.

1225.   Erdő                                       239                                         id. Fábián mellett

1227.   Erdő                                       258                                         Brechler mellett

1235.   Erdő                                       471                                         Jánosi mellett

1237.   Erdő                                       262                                         Szabó Vince mellett

1240.   Erdő                                       198                                         Csajági mellett

1246.   Erdő                                       270                                         Mogyorósi J. mellett

085/5   gyep és gazd.ép.                     3710

























[1]

Hatályon kívül helyezte a 2/2015. (I.15.) számú rendelet, hatálytalan 2015. január 16-tól

[2]

Beiktatta a 2/2015. (I.15.) számú rendelet, hatályos 2015. január 16-tól

[3]

Módosította a 2/2015. (I.15.) számú rendelet, hatályos 2015. január 16-tól

[4]

Beiktatta a 2/2015. (I.15.) számú rendelet, hatályos 2015. január 16-tól

[5]

Módosította a 2/2015. (I.15.) számú rendelet, hatályos 2015. január 16-tól