Máriakéménd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2001. (IX. 21.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2020. 04. 30

Máriakéménd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2001. (IX. 21.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

2020.04.30.

Máriakéménd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban Képviselő-testület) a kulturális javak védelméről és a múzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásáról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. tv. (továbbiakban: Törvény) 77. §-ában, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Máriakéménd Község közigazgatási területén:

- a közművelődésben részt vevő polgárokra,
- Máriakéménd Község Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) által fenntartott közművelődési intézményekre, közösségi színterekre és ezek alkalmazottaira,
- e rendelet által szabályozott, közművelődési megállapodással vagy más úton támogatott intézményekre, szervezetekre, azok fenntartóira és működtetőire,
- az önkormányzat illetékes döntéshozó, döntés-előkészítő és végrehajtó szerveire.

Általános rendelkezések

2. § (1) A rendelet alapelvei:

a) az önkormányzat a közművelődési tevékenység feltételeinek szabályozása során, a közművelődési jogok biztosításának érdekében arra törekszik, hogy
- biztosítsa Máriakéménd község lakosainak jogát életük minden szakaszában a műveltségük gyarapításához,
- szervezeti és társadalmi segítséget nyújtson közösségek létrehozásához, közművelődési közösségi színterek szervezéséhez, illetve közművelődési szervezetek alapításához, működtetéséhez, a közművelődési intézmények szolgáltatásainak igénybevételéhez.
b) az önkormányzat további törekvése, hogy a község és környéke:
- megtartó erejét a kultúra segítségével növelje,
- történelmi hagyományait megőrizze,
- segítséget nyújtson az új kulturális értékek megteremtéséhez,
- és szerves részévé váljon az ország kulturális életének.
(2) A rendelet kiemelt céljai:
- a község természeti, környezeti, kulturális, közösségi értékeinek közismertté tétele (pl. találkozók, kiállítások rendezése, kiadványok megjelentetése), kapcsolat a testvértelepülés kulturális intézményeivel, egyesületeivel,
- a település és környéke hagyományainak ápolása, hagyományőrző közösségek működésének segítése,
- amatőr művészeti körök, műhelyek, alkotótáborok létesítése, kiemelkedő tehetségű helyi alkotók szakmai és anyagi támogatása, szórakozási és közösségi igényekhez lehetőség biztosítása,
- az ifjúság kulturális életének fejlesztése, érdekérvényesítése, művelődési kezdeményezéseinek támogatása.

Máriakéménd Község Önkormányzata kötelező közművelődési feladatai

3. § Az önkormányzat a község kulturális hagyományai és a lakosság művelődési szükségletei alapján kötelezően állandó feladatnak tekinti a Törvény 76. §. (2) bekezdésében foglalt közművelődési formákat:

a.) A település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása, melynek érdekében kiemelt feladatként kezeli:
- a község kulturális-közösségi értékeinek közismertté tételét,
- a helyi társadalom kiemelkedő közösségei és személyiségei tevékenységének megbecsülést, ismertté tételét.
b.) Az egyetemes, a nemzeti és nemzetiségi kultúra értékeinek megismertetése, megértése, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása, melynek érdekében kiemelt feladatként kezeli:
- hagyományőrző, alkotó és előadó-művészeti közösségek életre hívását, működésük segítését.
c.) Az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődési közösségek tevékenységének támogatása, melynek érdekében kiemelt feladatként kezeli:
- az amatőr művészeti csoportok, körök, klubok, társaságok, egyesületek, együttesek, közösségek tartalmi munkájának szakmai segítését és infrastrukturális támogatását.
d.) A helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének elősegítése, melynek érdekében kiemelt feladatként kezeli:
- a különböző érték- és érdekrendszerű civil szervezetek művelődési szándékainak támogatását,
- az ifjúság érdekérvényesítési, önigazgatási, művelődési kezdeményezéseinek kiemelt gondozását,
- öntevékeny nyugdíjas művelődési közösségek támogatását.
e.) Egyéb művelődési lehetőségek biztosítása, melynek érdekében kiemelt feladatként kezeli:
- a közművelődési intézményekben kulturális szolgáltatások és információk nyújtását,
- nyilvánosság elősegítését a helyi médián (helyi újság) keresztül,
- közérdekű, közhasznú kiállítások rendezését,
- a lakosság különböző, művelődési célú, illetve közösségi tér igényű programjának segítését, közművelődési színtér biztosítását.

A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei és intézményrendszere

4 § [4. §]

Az önkormányzat a rendelet 3. §-ában foglalt feladatai ellátása érdekében közösségi színtereket működtet.

5 §1 [5. §]

(1) Az önkormányzat az alábbi közösségi színteret működteti:

- Művelődési Ház és Könyvtár 7663 Máriakéménd, Rákóczi u. 27.
(2) A közösségi színtér használatának szabályait, működésének rendjét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

6 § [6. §]

(1) Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátásárba az 5. §-ban megjelölteken kívül az alábbi szervezeteket vonhatja be: az önkormányzat területén működő közművelődési célú társadalmi szervezeteket, alapítványokat és egyházi szervezeteket.

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdésben szereplő szervezetekkel az e rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítása érdekében közművelődési és együttműködési megállapodást köthet.

A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

7. § (1) A törvény és jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos alapítói, fenntartói és más jogköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(2) A Képviselő-testület feladatai:

a.) kiadja a közművelődési intézmények alapító okiratát, működési engedélyét,
b.) jóváhagyja az intézmények fejlesztési tervét, éves költségvetését,
c.) országos szakértői névjegyzékben szereplő szakértő közreműködésével értékeli a közművelődési intézmények szakmai tevékenységét,
d.) ellátja az intézmények fenntartásával, irányításával kapcsolatos más jogszabályokban meghatározott feladatokat,
e.) az intézmények fenntartójaként biztosítja, hogy a településen a lakosság önszerveződő közösségei megfelelő rendszerességgel és időtartamban vehessék igénybe az intézmény szolgáltatásait,
f.) indokolt esetben engedélyezi a közművelődési intézmény más célra történő igénybevételét,
g.) biztosítja az intézmények fenntartásához szükséges szervezeti, személyi szakképzettség és tárgyi feltételeket,
h.) különös figyelmet fordít az intézmények tartalmi munkájára - különös tekintettel a kötelező feladatok ellátására - és rendszeresen értékeli azt.
(3) Az önkormányzat közművelődési intézményeinek törvényességi ellenőrzését, gazdálkodásának felügyeletét a jegyző látja el.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

8. § (1) Az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátásának személyi és tárgyi feltételeit, valamint a közművelődési megállapodásban rögzített feladatok finanszírozását, költségvetésébe a központi hozzájárulás, a közművelődési tevékenységben részt vevők kulturális ráfordításainak, az intézményi bevételeknek, mecenatúra és pályázati jellegű, illetve más szubvenciós forrásokból befolyó támogatások, hozzájárulások együttes összegének meghatározó arányok alapján biztosítja.

(2) Az önkormányzatnak törekednie kell arra, hogy a mindenkori költségvetése legalább 1,5 %-át fordítsa kulturális feladatok támogatására.

(2a)2 (3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget a költségvetési rendeletben szabályozott módon elsősorban a közösségi színterek működtetési költségeinek (közüzemi díjak, állóeszköz fenntartás ás felújítás) fedezésére használja fel.

(4) Az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátása során, a kulturális szolgáltatások mind szélesebb körben történő elérése érdekében a lakosság részére díjmentes szolgáltatásokat biztosít:

Ezek az alábbiak:
- közművelődési információs szolgáltatás,
- amatőr művészeti csoportok bemutatói,
- szabadtéri műsoros előadások,
- ismeretterjesztő illetve amatőr művészeti kiállításokat.

Az együttműködő partnerek

9. § Máriakéménd Község Önkormányzata, közművelődési intézményei és az e rendelet hatálya alá tartozó egyéb szervezetei közművelődési munkájuk során kapcsolatot tartanak a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumával, a Baranya Megyei Önkormányzattal és annak kulturális intézményeivel.

2

Módosította a 6/2011. (V.25.) számú rendelet, hatályos 2011. május 25-től