Máriakéménd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2014.(IX.1.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól

Hatályos: 2014. 09. 02



Máriakéménd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 51.§ (5) bekezdése és 143.§ (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól az alábbi rendeletet alkotja:


I. Fejezet

Általános rendelkezések


1.§


(1) A rendelet hatálya Máriakéménd község közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet célja, hogy egységesen szabályozza Máriakéménd község közigazgatási területén a közterületek elnevezését és a házszámozás rendjét.

(3) Személyi hatálya alá tartozik minden természetes személy, jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezet, aki Máriakéménd közigazgatási területén ingatlantulajdonnal rendelkezik, vagy annak állandó használója, kezelője.

(4) Máriakéménd község közigazgatási területén új közterületet elnevezni, új házszámot megállapítani, a korábban megállapított közterületnevet és házszámot megváltoztatni csak e rendelet szabályai szerint lehet.


2.§


E rendelet alkalmazásában:


  1. Közterület: az épített környezet kialakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 2.§. 13. pontjában meghatározott terület, mely szerint közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván.
  2. Közterület elnevezése: bel és külterületi közutak, üdülőtelep és terek rendszerint út, utca, tér, park, köz, sétány stb. utótagot tartalmazó neve.
  3. Házszám: építési teleknek, önálló épületnek és a többlakásos épületben lévő egyes lakásoknak a házsorban elfoglalt egyedi számmal történő megjelölése.


II. Fejezet

Közterületek elnevezése


3.§


(1) A település belterületén a közterületeket el kell nevezni. A külterületi közterületeket el lehet látni elnevezéssel. A közterületek nevének megállapítása és megváltoztatása Máriakéménd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik.

(2) A közterület elnevezése a közterület nevéből és a közterület közlekedési vonatkozásából áll.

(3) A közterület név megállapítását vagy megváltoztatását kezdeményezheti:

a) polgármester

b) képviselő-testület

c) Máriakéménd község közigazgatási területén lévő ingatlanok tulajdonosai, haszonélvezői

d) jegyző.

(4) A község közigazgatási területén több azonos elnevezésű közterület – ide nem értve az egymás folytatásában lévő, de különböző helyrajzi számon szereplő közterületeket – nem lehet.

(5) Közterületet személyről, tárgyról, állatról, növényről, történelmi eseményről, földrajzi névről vagy fogalomról lehet elnevezni.

(6) Élő személyről közterületet elnevezni nem lehet.

(7) A személyről történő elnevezés során törekedni kell arra, hogy az elnevezés olyan személynek állítson emléket:

a) akinek közismert tevékenysége a társadalmi haladást, a nemzeti szellemi, anyagi gyarapodását szolgálta és személye közmegbecsülésnek örvend, vagy

b) aki a tudomány, művelődés, sport vagy a társadalmi élet egyéb területén kimagaslóan jelentőset tett vagy alkotott, és ezáltal személyének emléke megőrzésre méltó, vagy

c) akinek Máriakéménd életében, történetében kiemelkedő szerepe volt, tevékenységével hozzájárult Máriakéménd fejlődéséhez.

(8) Közterületet elnevezni külföldi állampolgárságú személyről is lehet, akinek élete, munkássága jelentős szerepet játszott hazánk vagy településünk életében.

(9) A személyről történő elnevezés esetén a közterület nevének meg kell egyeznie a személy által használt családi és utónévvel.

(10) Kizárólag családi nevet akkor lehet alkalmazni, ha a névadó személyiség csak így ismert, illetőleg az elnevezés egy családról történik.

(11) A közterület elnevezése során törekedni kell arra, hogy az elnevezés rövid és közérthető, a magyar nyelvhelyesség szabályainak megfelelő legyen.

(12) Az elnevezett közterület természetes folytatásaként nyíló útszakasz külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett utca nevét veszi fel.

(13) A közterület elnevezése előtt figyelembe kell venni a Magyar Tudományos Akadémia ajánlását.


A közterület elnevezésének eljárási szabályai


4.§


(1) Új közterület kialakításánál a Képviselő-testület dönt az elnevezéséről. Meglévő közterület nevének módosítását abban az esetben lehet kérni, ha a közterület módosításával érintett ingatlantulajdonosok, haszonélvezők és az érintett közterületen lakcímmel rendelkezők legalább 60 %-a kéri írásban.

(2) A közterület elnevezés módosítása esetén az érintett ingatlantulajdonosoktól, haszonélvezőktől és az érintett közterületen lakcímmel rendelkezőktől javaslatot kell kérnie a polgármesternek az új közterület elnevezésére vonatkozóan.

(3) A javaslatokat a Képviselő-testület elé kell terjeszteni és az új közterület elnevezéséről – a javaslatok figyelembevételével – Képviselő-testület dönt.

(4) A megváltozott közterület elnevezéséről az érintett lakosságot (ingatlantulajdonosokat, haszonélvezőket, lakcímmel rendelkezőket) értesíteni kell írásban.

(5) A közterület elnevezésével kapcsolatos döntésről értesíteni kell a Baranya Megyei Kormányhivatal Bólyi Járási Hivatalát (Okmányirodát), az illetékes földhivatalt, az illetékes rendőrkapitányságot, a postahivatalt, az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságot, a mentőállomást, a közmű-szolgáltatókat, a Baranya Megyei Cégbíróságot és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát. Máriakéménd Község Önkormányzatának hirdetőtábláján közzé kell tenni a döntést.


III. Fejezet

Közterületek névtábláinak elhelyezése


5.§


(1) A közterület nevét a tájékozódást jól segítő közterületi névtáblán kell feltüntetni. Az elhelyezés határidejéről az elnevező szerv határozatban rendelkezik.

(2) A közterületi névtábla beszerzése, kihelyezése, karbantartása és pótlása az önkormányzat feladata.

(3) A közterületnév táblát a közterület mindkét oldalán, a közterület elején és végén, valamint az utcakereszteződésnél minden sarokingatlanon el kell helyezni.

(4) A közterület névtáblát saroktelkek kerítésén, ennek hiányában a sarok épületeken vagy külön tartószerkezeten kell elhelyezni.

(5) A névtábla kihelyezésével érintett ingatlan tulajdonosa vagy használója a közterületi névtábla elhelyezését és az ezzel kapcsolatos munkálatokat tűrni köteles.

(6) A megváltozott utcanevek tábláit a tájékozódás zavartalansága érdekében az elnevezéstől számított egy évig eredeti helyükön kell hagyni és piros vonallal átlósan át kell húzni. Az új közterület névtáblát az áthúzott régi tábla mellé kell felszerelni. A régi közterületi névtáblát egy év múltán az elhelyező szervnek kell eltávolítani.


IV. Fejezet

Házszámozás szabályai


6.§


(1) Névvel ellátott közterület esetén, belterületen az ingatlanokat házszámmal kell ellátni. Egy közterületen belül több ingatlan azonos házszámmal nem jelölhető. Ha egy ingatlan több közterülettel is érintkezik, csak egy utcára kell megállapítani a házszámot. Külterületen az ingatlanok jelölése helyrajzi számmal történik, a külterületi ingatlanoknak házszám adható, de nem kötelező.

(2) Az ingatlanok házszámozásánál kiegészítő jelzésként – amennyiben ez szükséges – alátörés és betűk is alkalmazhatóak.

(3) Ha az érintett közterület mentén fekvő földrészletből az előírt felhasználási módnak megfelelő több építési telek alakítható ki, a földrészletnek annyi házszámot kell adni, amennyi építési telek alakítható ki, vagy amennyi a rajta felépíthető többszintes, önálló kapubejárattal rendelkező lakóépületek száma.

(4) A kialakult számozás után megosztott ingatlanok eredeti (alátörés nélküli) sorszáma megszűnik, s az újonnan kialakított telkek számának megfelelően, a számsor növekedésének irányában /a/b/c stb. alátörést kap.

(5) Amennyiben a korábban meghatározott házszámok között olyan ingatlan található, mely korábban nem kapott házszámot, alátörést kell alkalmazni úgy, hogy a két házszám közül a kisebbik házszám kap alátörést (/a/b stb.).

(6) Telekegyesítéskor az eredeti házszámokat kötőjellel egymástól elválasztva kell feltűntetni.

(7) Új utcák kialakításánál az utcák házszámai mindig a község központjához közelebb eső végpontjuktól kifelé haladva növekedjenek úgy, hogy a számozás növekedésének irányába nézve a bal oldalon páratlan, jobb oldalon a páros számokat kell alkalmazni. Egy oldalon beépített utcánál a számozás folyamatosan emelkedik.

(8) Amennyiben nem ismert a házszáma egy ingatlannak, az ügyfél kérelmére a jegyző által megbízott ügyintéző hatósági igazolásában igazolja az ügyfél részére a házszámot.

(9) Egy közterületen lévő ingatlanok újraszámozására akkor kerülhet sor, ha az érintett ingatlanok tulajdonosai, haszonélvezői és az érintett közterületen lakcímmel rendelkezők legalább 60 %-a írásban kéri. Ebben az esetben a kérelmet a Képviselő-testület elé kell terjeszteni, amely dönt az újra házszámozásáról.

(10) A házszámot jelző táblát (továbbiakban: házszámtábla) az ingatlan utcafronti kerítésére vagy házfalára, az utcáról jól látható módon kell az ingatlan tulajdonosának elhelyezni.

(11) A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, szükség esetén cseréjéről és pótlásáról az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni.


V. Fejezet

Záró rendelkezések


7. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Rendelkezéseit a rendelet hatályba lépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell. A rendelet hatálybalépését megelőzően megállapított és kihelyezett házszámok és közterület elnevezések – azok megváltoztatásának szükségességéig – továbbra is érvényben maradnak.


Máriakéménd, 2014. augusztus 28.


Fauszt József

polgármester

dr. Szlávecz Tamás

jegyző



Ez a rendelet Máriakéménd Községben kihirdetésre került.

Máriakéménd, 2014. szeptember 1.


dr. Szlávecz Tamás

jegyző