Máriakéménd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015.(II.16.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról

Hatályos: 2023. 02. 17- 2023. 11. 15

Máriakéménd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015.(II.16.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról

2023.02.17.

Máriakéménd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

Általános szabályok

1. § (1) A Képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére az e rendeletben meghatározottak szerint települési támogatást nyújt.

(2) A települési támogatás formái:

a) lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás,

b) rendkívüli települési támogatás,

c) temetési támogatás,

d) szülési támogatás.

(3) A települési támogatás pénzbeli vagy természetbeni formában adható.

(4) A pénzbeli rendszeres ellátások utalása vagy kifizetése havonta utólag, a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig, a nem rendszeres ellátások kifizetése legkésőbb a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül a házipénztárból történik.

(5) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott támogatás természetben is megállapítható.

(6) A települési támogatás adható eseti jelleggel vagy meghatározott időszakra havi rendszerességgel illetve kamatmentes kölcsön formájában.

(7)1 Fogyasztási egység a családtagoknak a családon belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a) az első nagykorú családtag arányszáma 1,0, azzal, hogy a gyermekét egyedülállóként nevelő szülő arányszáma 0,2-vel növekszik,

b) a házas- vagy élettárs arányszáma 0,9,

c) az első és második gyermek arányszáma gyermekenként 0,8,

d) minden további gyermek arányszáma gyermekenként 0,7,

e) a fogyatékos gyermek arányszáma 1,0, azzal, hogy a fogyatékos gyermeket a c) és d) pont alkalmazásánál figyelmen kívül kell hagyni, továbbá ahol

f) az a) és b) pontok szerinti arányszám 0,2-vel növekszik, ha a személy fogyatékossági támogatásban részesül.

(8) A települési támogatás kérelemre és hivatalból egyaránt megállapítható. Hivatalból a polgármester, a jegyző és az ügyintéző kezdeményezi a támogatás megállapítását, ha a jelen rendeletben meghatározott feltételek fennállnak.

(9) A települési támogatás a Máriakéménd településen állandó, bejelentett lakóhellyel és életvitelszerűen itt tartózkodó személy részére állapítható meg.

(10) A támogatás megállapítása iránti kérelmet a rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani az önkormányzat hivatalához.

A települési támogatás egyes formáira vonatkozó külön szabályok

Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás

2. §2 (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás természetben is megállapítható

a) villany, illetve gáz előrefizetős mérőre történő utalással,

b) vízdíjhátralék kiegyenlítésére a szolgáltató számlájára történő utalással.

(2) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás havi összege

a) 7000 Ft, amennyiben a kérelmező családjában a fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 150 %-át.

b) 5000 Ft, amennyiben a kérelmező családjában a fogyasztási egységre jutó jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 151-200 %-a.

c) 3000 Ft, amennyiben a kérelmező családjában a fogyasztási egységre jutó jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 201-250 %-a.

(3) A támogatás a kérelem benyújtását követő hónaptól állapítható meg 6 hónap időtartamra.

Rendkívüli települési támogatás

3. §3 (1)4 Rendkívüli települési támogatásra jogosult, akinek családjában az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegét és a létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd, különösen:

a) gyógyászati segédeszköz beszerzésére, gyógykezelésre van szüksége és nem rendelkezik közgyógyellátási igazolvánnyal,

b) elemi kár, baleset esetén,

c) ha a kérelmező egyedülálló, ellátatlan személy.

(2)5 Az egy alkalomra megállapítható rendkívüli települési támogatás összege legalább 5.000 Ft, de legfeljebb 30.000 Ft lehet.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott feltételek szerinti támogatás egy háztartást érintően egy naptári évben legfeljebb két alkalommal állapítható meg.

(4) A rendkívüli települési támogatás természetbeni ellátásként is megállapítható, ha

a) a kérelem erre irányul,

b) a kérelmező életvitele alapján feltételezhető, hogy a segély felhasználása nem rendeltetésének megfelelően történik.

(5) Kivételes méltánylást érdemlő esetben, valamint elemi kár, baleset esetén a képviselő-testület a (2) bekezdésben megjelöltnél magasabb összegű települési támogatást is megítélhet.

(6)6 A Képviselő-testület a lakás fűtésével kapcsolatos költségek támogatására 25.000.-Ft rendkívüli települési támogatást nyújt annak a kérelmezőnek, akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 800%-át nem haladja meg.

(7)7 A (6) bekezdésben megjelölt támogatás iránti kérelmet minden évben október 15. és december 15. között lehet benyújtani a rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon az önkormányzat hivatalához. A támogatás egy háztartást érintően egy naptári évben legfeljebb egy alkalommal állapítható meg.

(8) A (6) bekezdésben megjelölt támogatás megállapításának a hatáskörét a képviselő-testület átruházza a polgármesterre.

(9)8 A Képviselő-testület a településen állandó lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen tartózkodó, általános iskolai és középiskolában nappali tagozaton tanulmányokat folytató gyermekek részére 15.000.-Ft összegű egyszeri iskolakezdési támogatást állapít meg, amennyiben családjukban az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 800 %-át.

(10)9 Az iskolakezdési támogatás megállapítása iránti kérelem augusztus 15-e és szeptember 30-a között igényelhető a rendelet 1. számú melléklete szerinti nyomtatványon. A 16. életévüket betöltött tanulók esetében a kérelemhez csatolni kell az intézmény igazolását a tanulói jogviszony fennállásról.

(11) A Képviselő-testület a településen állandó lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen tartózkodó, a Máriakéméndi Gyertyaláng Óvodában óvodai nevelést igénybe vevő gyermekek részére természetbeni támogatásként étkezési térítési támogatást állapít meg.

(12) Az önkormányzat vállalja a (11) bekezdésben foglaltaknak megfelelő gyermekek étkezési költségei 50 %-ának megfizetését, amennyiben a gyermekek családjában az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 800 %-át. A támogatás összegét az önkormányzat a Máriakéméndi Gyertyaláng Óvoda tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig benyújtott kimutatása alapján közvetlenül az étkezést biztosító szolgáltató részére utalja át.

Temetési támogatás

4. § (1)10 A Képviselő-testület temetési támogatást állapít meg annak a kérelmezőnek, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartására köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti. Ebben az esetben a jogosultság megállapítása szempontjából figyelembe vehető egy fogyasztási egységre számított havi családi jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének ötszöröse.

(2)11 A temetési támogatás összege 50.000 Ft.

(3) A támogatás megállapításának feltétele, hogy az eltemettető és az elhunyt a haláleset időpontjában Máriakéménd községben állandó lakcímmel rendelkezzen.

(4) A temetési támogatást a temetés napját követő 30 napon belül lehet igényelni. A kérelemhez mellékelni szükséges a halotti anyakönyvi kivonatot és a temetés költségéről kiállított számlát.

(5) Nem állapítható meg a támogatás:

a.) ha az igénylő a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. tv. alapján temetési hozzájárulásban részesül,
b./ köztemetés esetén.
(6) A temetési támogatás kamatmentes szociális – pénzintézeti segélynek nem minősülő - kölcsönben is nyújtható legfeljebb 100.000 Ft-ig annak a rászorult személynek:
a) aki legalább három éve a településen állandó lakcímmel rendelkezik, és
b) akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem az öregségi nyugdíjminimum mindenkori összegének 80%-át eléri, de annak háromszorosát nem haladja meg, továbbá
c) aki rendelkezik olyan jövedelemforrással, mely garanciát jelent a kölcsön visszafizetésére.
(7) Nem részesíthető kölcsönben az, aki a feltételeknek egyébként megfelel, ha
a) önhibájából került nehéz anyagi helyzetbe,
b) korábban igénybevett kölcsönét nem, vagy késedelmesen fizette vissza.
(8) A kölcsönt a támogatottnak az összeg nagyságától függően, megegyezés szerint, 3-10 hónap alatt, havonta, a kölcsönszerződésben meghatározott részletekben kell visszafizetnie.
(9) Az első részletet a kölcsön felvételét követő hónap 15. napjáig kell megfizetni.
(10) A kölcsön folyósításáról szóló határozatban, illetve a kölcsönszerződésben rögzíteni kell a kölcsönfolyósítás célját, összegét, a visszafizetés feltételeit, továbbá a késedelmes vagy nem fizetés esetére vonatkozó behajtás módját.
(11) A temetési település támogatás készpénzben történő megállapításának hatáskörét a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

Szülési támogatás

5. § (1) Szülési támogatás illeti meg a Máriakéménd községben állandó lakóhellyel rendelkező, életvitelszerűen Máriakéménden tartózkodó szülőket jövedelmi viszonyaikra, valamint vagyoni helyzetükre tekintet nélkül, gyermekük születése után.

(2) A támogatás iránti kérelmet a Közös Önkormányzati Hivatalban az erre rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani a gyermek születését követő 90 napon belül. A kérelemhez csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát.

(3)12 A támogatás összege gyermekenként 50.000 Ft.

(4) A szülési támogatás megállapításának hatáskörét a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

6. §

Záró rendelkezések

(1) Ez a rendelet 2015. március 1-én lép hatályba.
(2) A jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 2/2013. (II.13.) számú rendelet.
3

A 3. § a Máriakéménd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § (1) bekezdése a Máriakéménd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VIII. 5.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

Beiktatta a 8/2020. (VIII.12.) önkormányzati rendelet 1. §-a A 3. § (9) bekezdése a Máriakéménd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VIII. 5.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 4. § (2) bekezdése a Máriakéménd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VIII. 5.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.