Máriakéménd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2017.(V.31.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés hivatali helyiségen, valamint hivatali időn kívüli engedélyezéséről és az anyakönyvi eljárásban fizetendő díjakról

Hatályos: 2023. 07. 13

Máriakéménd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2017.(V.31.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés hivatali helyiségen, valamint hivatali időn kívüli engedélyezéséről és az anyakönyvi eljárásban fizetendő díjakról

2023.07.13.

Máriakéménd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Máriakéménd Község Önkormányzatának illetékességi területén történő házasságkötésre terjed ki.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. anyakönyvi esemény: a házasságkötés létesítése.
2. hivatali helyiség: Máriakéménd, Rákóczi utca 30. szám alatti házasságkötő terem.
3. hivatali munkaidő: a Szederkényi Közös Önkormányzati Hivatal Ügyrendjében meghatározott munkarend.
4. alapszolgáltatás:
– anyakönyvi esemény létesítése céljára alkalmas hivatali helyiség és
– az anyakönyvvezető jogszabály szerinti hivatalos közreműködése.
5. többletszolgáltatás: hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés, továbbá az alapszolgáltatáson felül nyújtott szolgáltatás.

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályai

3. § (1) Hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eseményt a házasságkötő teremben pénteken 13.30 óra és 18.00 óra között, szombaton 9.00 óra és 19.00 óra közötti időben lehet tartani.

(2) A hivatali munkaidőben lebonyolított alapszolgáltatásos anyakönyvi esemény térítésmentes.

(3) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti a hivatali helyiségben tartandó, már jegyzőkönyvvel előjegyzésbe vett anyakönyvi eseményt.

Az anyakönyvi esemény miatti többletszolgáltatásért fizetendő díjak

4. § (1) A hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény lebonyolítása térítésmentes.

(2)1 Az anyakönyvvezetőt a hivatali munkaidőn túli, hivatali helyiségben történő anyakönyvi eseményért – választása szerint – eseményenként nettó 8.000,- Ft díjazás vagy a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő illeti meg.

(3) A hivatali helyiségen kívül tartandó anyakönyvi esemény lebonyolítása térítésmentes.

(4)2 Az anyakönyvvezetőt a hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívül tartandó anyakönyvi eseményért – választás szerint – eseményenként nettó 10.000,- Ft díjazás vagy a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő illeti meg.

(5) Ha az anyakönyvi eseményen a pár előzetes lemondás nélkül nem jelent meg, a megjelenő anyakönyvvezetőt a 4. § (2) bekezdés szerinti díjazás illeti meg.

Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépést követően bejelentett házasság létesítése iránti szándék alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.

1

A 4. § (2) bekezdése a Máriakéménd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VII. 12.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 4. § (4) bekezdése a Máriakéménd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VII. 12.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.