Máriakéménd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2020.(IX.25.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 2/2020. (I.30.) számú rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 09. 26- 2020. 09. 26

Máriakéménd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§


(1) Máriakéménd Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 2/2020. (I.30.) számú rendelet (továbbiakban: SZMSZ) 9.§-a a következő (3a) bekezdéssel egészül ki:


„(3a) A képviselő-testület által a polgármesterre átruházott hatáskörök:

a) Dönt Máriakéménd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a települési támogatásról szóló 4/2015. (II.16.) számú rendelete 4.§-ában meghatározott temetési támogatás megállapításáról.

b) Dönt Máriakéménd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a települési támogatásról szóló 4/2015. (II.16.) számú rendelete 5.§-ában meghatározott szülési támogatás megállapításáról.”


(2) Az SZMSZ 56.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„56.§


(1) Az önkormányzat a nemzetiségi egyéni és közösségi jogok, a nemzetiséghez tartozók érdekeinek érvényesülése - különösen az anyanyelv ápolása, őrzése és gyarapítása, továbbá a nemzetiségek kulturális autonómiájának megvalósítása és megőrzése - érdekében együttműködik a Máriakéméndi Német Önkormányzattal és a Máriakéméndi Roma Önkormányzattal (továbbiakban: nemzetiségi önkormányzat).

(2) A helyi önkormányzat a nemzetiségi önkormányzat részére előzetes egyeztetés alapján havonta igény szerint, de legalább harminckét órában ingyenesen biztosítja az önkormányzati feladat ellátásához szükséges helyiséghasználatot a Máriakéménd, Rákóczi F. u. 30. szám alatti ingatlanban. A helyiség használatához kapcsolódó tárgyi infrastruktúra- és rezsiköltséget a helyi önkormányzat viseli.

(3) A helyi önkormányzat a Szederkényi Közös Önkormányzati Hivatal útján biztosítja a nemzetiségi önkormányzat részére az önkormányzati működéshez szükséges tárgyi és személyi feltételeket, melynek keretében a helyi önkormányzat hivatala ellátja:

a) a nemzetiségi önkormányzat képviselő-testületi üléseinek előkészítésével kapcsolatos feladatokat (meghívók, előterjesztések, hivatalos levelezés előkészítése, postázása, a testületi ülések jegyzőkönyveinek elkészítése, postázása);

b) a képviselő-testületi és tisztségviselők döntéseinek előkészítésével kapcsolatos feladatokat, a döntéshozatalhoz szükséges nyilvántartási, sokszorosítási és postázási feladatokat;

c) a nemzetiségi önkormányzat működésével, gazdálkodásával kapcsolatos nyilvántartási, iratkezelési feladatokat;

d) a jegyző vagy annak - a jegyzővel azonos képesítési előírásoknak megfelelő - megbízottja a helyi önkormányzat megbízásából és képviseletében részt vesz a nemzetiségi önkormányzat testületi ülésein és jelzi, amennyiben törvénysértést észlel, továbbá a nemzetiségi önkormányzat kérésére szakmai segítséget nyújt annak ülésén és azon kívül is a nemzetiségi önkormányzat működését érintően.

e) a jelnyelv és a speciális kommunikációs rendszer használatának biztosítása.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott feladatellátáshoz kapcsolódó költségeket – a képviselő-testületi tagok és tisztségviselők telefonhasználata kivételével – a helyi önkormányzat viseli.

(5) A helyi nemzetiségi önkormányzatok megnevezését, tagjainak felsorolását a 3. számú melléklet tartalmazza.


2.§


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) Ez a rendelet a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.



Máriakéménd, 2020. szeptember 23.




Görög Róbert

dr. Szlávecz Tamás

polgármester

 jegyző