Feked Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (XI. 14.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2022. 11. 15

Feked Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (XI. 14.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

2022.11.15.

Feked Község Képviselő- testülete, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében és 92. § (1) bekezdés a) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja és hatálya

1. § (1) A rendelet célja a falugondnoki szolgáltatás keretében

a) a települési hátrányok csökkentése, a települési életfeltételek javítása, a szolgáltatásokhoz és közszolgáltatásokhoz való hozzájutás elősegítése;

b) a szociális alapszolgáltatások kiépítésének elősegítése, kedvező gazdasági folyamatok elindítása, a települési funkciók bővítése;

c) közösségfejlesztés, a helyi társadalom és a civil szféra erősítése.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a község közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen a községben tartózkodó személyekre, valamint a falugondnokra.

2. A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátott feladatok rendszere

2. § (1) A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó

a) alapfeladatok:

aa) közreműködés étkeztetésben, a házi segítségnyújtásban, közösségi és szociális információk szolgáltatásában,

ab) egyészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása,

ac) az óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása;

b) kiegészítő feladatok, lakossági szolgáltatások:

ba) közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése,

bb) egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,

bc) egyéb lakossági szolgáltatások és az alapfeladatokon kívüli egyéb szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés;

c) önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások:

ca) ételszállítás önkormányzati intézménybe,

cb) önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,

cc) falugondnoki szolgáltatás működésével kapcsolatos teendők ellátása.

(2) A falugondnoki szolgálat az (1) bekezdésben meghatározott szolgáltatások részeként szállítás, megkeresés és közösségi fejlesztés szolgáltatási elemeket biztosít.

3. Alapfeladatok

3. § (1) A falugondnoki szolgáltatás együttműködik a házi segítségnyújtást biztosító szociális intézménnyel

(2) A falugondnok – szükség esetén – közreműködhet a szociális gondozó ellátotthoz való szállításában, beszerzési és ügyintézési feladatai ellátásában, gyógyszer kiváltásában.

4. § (1) A szociális étkeztetés, az intézményen kívüli gyermekétkeztetés során a falugondnok közreműködik a meleg étel éthordóban, a jogosultak részére történő kiszállításában.

(2) A falugondnok közreműködik a helyi közösségi életben való részvételhez szükséges információk lakosság részére történő eljuttatásában, elsősorban személyes kapcsolattartás formájában.

(3) A közösségi- és szociális információk szolgáltatásában történő közreműködés keretében a falugondnok tájékoztatja a lakosságot, különösen az élethelyzetük alapján ellátásra szorulókat, az általuk igényelhető szociális- és egyéb ellátásokról, támogatásokról, jogaikról, aktuális kötelezettségeikről, a településen elérhető közösségi eseményekről.

(4) Az információszolgáltatási tevékenysége körében a falugondnok együttműködik a településen ellátást nyújtó szociális, gyermekvédelmi, gyermekjóléti, igazgatási, kulturális és egyéb közösségi feladatok ellátó szervekkel, intézményekkel, elsősorban a települési önkormányzat képviselőivel, alkalmazottaival és a közös önkormányzati hivatal dolgozóival.

5. § (1) Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása érdekében a falugondnok segíti a rászorulókat a háziorvosi rendelésre, vagy egyéb egészségügyi intézménybe történő eljutásban. Ennek keretében igény esetén szállítja a betegségük, idős koruk vagy fogyatékosságuk miatt egészségügyi ellátáshoz önállóan eljutni nem képes rászorulókat.

(2) A falugondnok az egyéb egészségügyi intézménybe történő szállítást abban az esetben végezheti, ha a kérelmező tömegközlekedés igénybevételére nem képes, feltéve, ha az egészségi állapota nem igényli mentő vagy betegszállító igénybevételét. Ebben az esetben a szolgáltatás igénybevételét – a háziorvos javaslatát figyelembe véve, az igénybevevő egészségi állapotára, a kezelés jellegére, az igénybevevő szociális helyzetére vonatkozó információk ismeretében, a falugondnok javaslata alapján – a polgármester egyedi mérlegelés alapján engedélyezi.

(3) A falugondnok kizárólag járóbeteg szállítást végezhet, sürgősségi betegszállítást nem.

(4) A falugondnok biztosítja a rászorulók részére a gyógyszerkiváltást és a gyógyászati segédeszközök beszerzését.

6. § (1) A falugondnok közreműködik a gyermekek óvodába és iskolába történő napi szállításában.

(2) A falugondnok közreműködhet a tanulók iskolai foglalkozásra, rendezvényekre, versenyekre, ünnepségekre való szállításában.

(3) Egyéb óvodai, iskolai rendezvényre vagy tanításon kívüli elfoglaltságra, versenyekre, kirándulásokra a gyermekek szállítását igény esetén a falugondnok az intézménnyel vagy egyéb szervezetekkel, szülőkkel együttműködve biztosítja, a polgármester egyedi döntése alapján.

4. Kiegészítő feladatok

7. § (1) A közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése körében a képviselő-testület a falugondnoki szolgáltatás bevonásával bonyolítja az önkormányzati szervezésű programokat, a polgármester irányítása mellett.

(2) Amennyiben az alapfeladatok és az (1) bekezdésben meghatározott feladatok ellátását nem veszélyeztetik, a falugondnok a polgármester tudtával és beleegyezésével közreműködhet a településen megvalósuló egyéb közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezésében is a szervező felkérésre.

(3) Egy időben megvalósuló több program esetében a közreműködés mértéke a szervező, a polgármester és a falugondnok között lezajló egyeztetés alapján kerül meghatározásra.

(4) A falugondnoki szolgáltatás biztosítja a helyi kulturális, sportcsoportok, nyugdíjas- vagy gyermekcsoportok szállítását más településen megvalósuló művelődési, sportesemények, szabadidős programokra. A szállítási feladatokat a polgármester előzetes engedélyével lehet ellátni.

8. § (1) A falugondnok az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, a lakossági igények továbbítása, valamint az egyéb lakossági szolgáltatások biztosításában való közreműködés körében rendszeresen kapcsolatot tart a településen működő, a településen ügyfélfogadást tartó önkormányzati és állami közigazgatási szervekkel, helyben ellátást nyújtó költségvetési szervekkel, intézményekkel.

(2) A falugondnok az ügyfélfogadásra szállítja az érintetteket, közreműködik kérelmek, nyomtatványok beszerzésében, címzettekhez történő eljuttatásában.

(3) A helyben képviselettel nem rendelkező, helyben ellátást nem nyújtó szervezetek esetében a közreműködés mértékét az egyedi helyzet alapján kell megállapítani.

9. § Az egyéb lakossági szolgáltatások és az alapszolgáltatásokon kívüli egyéb szociális- és gyermekjóléti alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés keretében a falugondnoki szolgáltatás

a) részt vesz a rászoruló gyermekek szünidei étkeztetésének biztosításában, az étel kiosztásával, illetve szükség esetén házhoz szállításával,

b) igény esetén segítséget nyújt a kapcsolatfelvételben, és kapcsolattartásban a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat munkatársaival,

c) segítséget nyújt az életkora, fogyatékossága vagy egyéb okból rászorulók részére a napi fogyasztási cikkek, illetve tartós fogyasztási cikkek beszerzésében, háztartási gépek, berendezések javításának intézésében.

5. Önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások

10. § (1) A képviselő-testület a falugondnoki szolgáltatás bevonásával közvetíti az önkormányzati és közérdekű információkat a lakosság részére, szórólapok, plakátok elhelyezésével, kézbesítésével, személyes kapcsolattartás formájában, valamint a település honlapján keresztül.

(2) A falugondnok részt vesz az önkormányzati egyéb feladatok, valamint a falugondnoki szolgáltatás működésével kapcsolatos teendők ellátásbana) beszerzések lebonyolításával,

a) a falugondnoki gépjármű üzemben tartásával kapcsolatos feladatok ellátásával,

b) önkormányzati feladatokhoz kapcsolódóan a polgármester és a képviselők szállításával,

c) megbízása esetén az önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó ügyintézésbe való bekapcsolódással,

d) a közfoglalkoztatottak munkájának koordinálásával a polgármester irányítása szerint.

6. Falugondnoki szolgáltatás igénybevétele

11. § (1) A falugondnoki szolgáltatás igénybevételére jogosultak elsősorban azok,

a) akik szociális rászorultak és koruk, egészségi állapotuk miatt önmagukról gondoskodni nem tudnak, hozzátartozó, vagy más személy segítségét igénybe venni nem tudják,

b) akik szociális vagy mentálhigiénés állapotuk miatt veszélybe kerültek,

c) akik önmaguk és családjuk szállítását megoldani nem tudják, vagy az számukra aránytalanul nagy terhet jelentene.

(2) A falugondnoki szolgáltatás igénybevétele formakényszer nélkül, de elsősorban szóbeli kérelem alapján történik, melyet közvetlenül a falugondnokhoz lehet bejelenteni.

(3) A szolgáltatás igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő vagy törvényes képviselője kérelmére történik.

(4) A szolgáltatás tartalmáról, a szolgáltatás biztosításáról, vagy a kérelem elutasításáról a falugondnok köteles az igénylőt haladéktalanul tájékoztatni.

(5) Amennyiben az ellátást igénylő, vagy törvényes képviselője a falugondnok döntését vitatja, a közléstől számított öt napon belül írásban a polgármesterhez fordulhat panasszal. A polgármester panaszt 15 napon belül kivizsgálja, és a kivizsgálás eredményéről a panasztevőt írásban értesíti.

(6) A falugondnoki szolgáltatás igénybevétele térítésmentes.

7. A falugondnoki szolgáltatás ellátása

12. § (1) A falugondnok elsősorban az alapfeladatnak minősülő szoláltatásokat köteles ellátni, a kiegészítő feladatnak minősülő lakossági szolgáltatások, az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások, valamint a szolgálat által nyújtott egyéb szolgáltatások csak akkor teljesíthetők, ha azok biztosítása az alapfeladatok ellátását nem veszélyezteti.

(2) A feladatok rangsorolását a falugondnok a polgármester irányításával végzi.

(3) A falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó feladatok napi, heti, havi megszervezése – az előre bejelentett és időközben felmerült igények ismeretében – a falugondnok feladata és felelőssége.

(4) A falugondnok feladatait e rendeletben, a vonatkozó jogszabályokban, a munkaköri leírásában a falugondnoki szolgálat szakmai programjában, a falugondnoki szolgálat szervezeti és működési szabályzatában foglaltak szerint, valamint a polgármester utasításának megfelelően köteles ellátni. Tevékenységéről évente beszámol a képviselő-testületnek.

13. § (1) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatokat a falugondnok a szolgálat rendelkezésére álló gépjármű segítségével látja el.

(2) A falugondnok által kötelezően vezetendő dokumentumok a menetlevél és a tevékenységi napló.

(3) A falugondnok felett az alapvető munkáltatói jogokat a képviselő-testület, az egyéb munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

(4) A falugondnok munkarendjét és munkaköri leírását a polgármester hagyja jóvá.

(5) A falugondnokot szabadsága, betegsége, egyéb törvényes távolmaradása esetében helyettesíteni kell megállapodás alapján.

(6) Amennyiben a falugondnok egyes feladatokat munkaidőn kívül lát el, részére megfelelő mértékű munkaidő- kedvezményt kell biztosítani.

14. § Ez a rendelet 2022. november 15-én lép hatályba.

15. § Hatályát veszti Feked Község Önkormányzat Képviselő testületének a falugondnoki szolgálatról szóló 6/2008. (V.8.) számú önkormányzati rendelete.