Vokány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról és igénybevétel módjáról

Hatályos: 2022. 12. 01

Vokány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról és igénybevétel módjáról

2022.12.01.

Vokány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában foglalt feladatkörében eljárva, a hulladékról szóló 2012. CLXXXV. törvény (a továbbiakban: Ht.) 88. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A képviselő-testület a települési folyékony hulladék rendszeres összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére helyi közszolgáltatást szervez és e tevékenység ellátásáról a helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.

(2) A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás kötelező igénybevételének célja a közigazgatással, település-tisztasággal, a közegészségüggyel valamint a természeti környezet védelmével összefüggésben e tevékenységek kiszámítható, biztonságos és ellenőrizhető ellátása.

(3) A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos tevékenység ellátására vonatkozó helyi közszolgáltatás Vokány község közigazgatási területére terjed ki.

(4) E rendelet alkalmazásában települési folyékony hulladék: a háztartásokból származó illetve az ehhez hasonló jellegű és összetételű, az ezzel együtt kezelhető hulladékká vált folyadék, amelyet nem vezetnek el és nem bocsátanak ki szennyvízelvezető hálózatba illetve szennyvíztisztító telepen keresztül.

2. § Vokány község területén a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi szolgáltatás teljesítésére a pályázat alapján jogot szerzett szolgáltató: Illocska, Lapáncsa, Magyarbóly Nonprofit Kft. (továbbiakban: szolgáltató).

3. § (1) Az ingatlan tulajdonosa (a továbbiakban tulajdonos) a helyi közszolgáltatást köteles igénybe venni, ha ingatlanán települési folyékony hulladék keletkezik és gyűlik össze. A tulajdonos köteles a települési folyékony hulladék gyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló igényét bejelenteni a jelen rendeletben kijelölt szolgáltatónak.

(2) Az ingatlan tulajdonosa a jelen rendeletben kijelölt szolgáltató, települési folyékony hulladék gyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatási tevékenységét veheti igénybe.

(3) A települési folyékony hulladék gyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló helyi közszolgáltatással kapcsolatos szerződéses jogviszony a tulajdonos és a szerinti szolgáltató között a szolgáltatás igénybevételével jön létre.

A települési folyékony hulladék elhelyezésével kapcsolatos kötelezettség

4. § Települési folyékony hulladékot csak az önkormányzat által kijelölt hulladék-ártalmatlanító helyen szabad elhelyezni, leereszteni és ártalmatlanítani.

A folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgálati munkák ellátása, a szolgáltató kötelezettségei

5. § (1) A szolgáltató mindenkor köteles a tulajdonos bejelentésétől számított 72 órán belül a szolgáltatást elvégezni.

(2) A szolgáltató a települési folyékony hulladék elszállítását nem tagadhatja meg.

(3) A szolgáltató köteles a települési folyékony hulladék eredetét igazolni és erre vonatkozó iratokat 5 évig megőrizni.

(4) A szolgáltatónak a tevékenység ellátása során rendelkeznie kell a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges

a) ügyfélszolgálattal,

b) közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó nyilvántartási rendszerrel.

(5) A szolgáltató a közszolgáltatással összefüggő tevékenységét mindenkor a vonatkozó jogszabályi előírásokban foglalt műszaki, közegészségügyi és egyéb feltételeknek megfelelően köteles ellátni.

A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatást nyújtó szolgáltató kiválasztásának szabályai, a szerződés megkötése

6. § (1) A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatást nyújtó szolgáltató kiválasztása nyilvánosan meghirdetett pályáztatással történik.

(2) A pályázat kiírásában rögzíteni kell, hogy a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás elvégzésére az az intézmény vagy szakvállalkozás nyújthat be pályázatot, aki a jogszabályokban foglalt szakmai és egyéb követelményeknek megfelel. Rendelkezik a közszolgáltatás biztonságos ellátásához szükséges, megfelelő kapacitású szippantó járműparkkal, valamint a közszolgáltatás megszervezéséhez és teljesítéséhez a jogszabályok előírásainak megfelelően képzett és megfelelő létszámú szakemberállománnyal.

7. § (1) A pályázati felhívás közzétételének napja és a pályázat benyújtásának határnapja között legalább 30 napnak kell eltelnie. A szolgáltató kiválasztásáról a képviselő-testület 60 napon belül dönt.

(2) A pályázat nyertese a jogszabályban valamint a pályázati kiírásban meghatározott feltételeknek legjobban megfelelő, összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő pályázó.

8. § (1) A pályázat nyertesével a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező szolgáltatás teljesítésére a képviselő-testület szerződést köt.

(2) A szerződés 5 évre szól. A szerződés az aláírása napján jön létre és – ha a megállapodás eltérően nem rendelkezik – az aláírást követő év első napjától számított 5. év utolsó napján szűnik meg. A szerződésben a szolgáltató kötelességének kell meghatározni a pályázati kiírásban megjelölt feltételeket továbbá a benyújtott pályázatban szereplő vállalásokat.

(3) A szerződésben rögzíteni kell továbbá különösen:

a) a települési folyékony hulladék elszállításának a bejelentésétől számított maximális határidejét,

b) a települési folyékony hulladék gyűjtésének módját,

c) a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező szolgáltatásigazolási és ellenőrzési módját,

d) a leeresztő hely megjelölését,

e) a közszolgáltatás finanszírozásának módját és feltételeit,

f) a szolgáltatónak a lakosság felé irányuló tájékoztatási kötelezettségét,

g) a szerződés módosításának lehetséges okait és eljárási rendjét.

(4) Ha a közszolgáltatási szerződés határozott ideje lejárt és a (6) bekezdés alapján kiírt pályázat eredménytelenül zárult vagy a szolgáltató más okból nem képes a közszolgáltatás ellátására, a polgármester legfeljebb 6 hónapi időtartamra megbízást adhat – pályázat nélkül – a közszolgáltatás teljesítésére, amíg új szolgáltató pályázaton történő kijelölésére nem kerül sor.

(5) Szerződésszegés esetén a felek a szerződést 30 napos felmondási idővel felmondhatják. A felmondási idő alatt a szolgáltatást változatlan feltételekkel kell teljesíteni.

(6) A szerződés lejártát megelőzően legalább 6 hónappal vagy a felmondás kézhezvételét követő 8 napon belül a képviselő-testület újabb pályázatot ír ki a közszolgáltatás ellátására.

(7) A rendeletnek a szolgáltatóval kötendő szerződés tartalmi elemeire vonatkozó rendelkezései külön szerződési kikötés hiányában is illetve akkor is a szerződés részévé válnak, ha a felek eltérően rendelkeznek.

A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás díja

9. § (1) A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlan tulajdonosa díjat köteles fizetni. A kötelező közszolgáltatás kiszabható díját e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A szolgáltatási díjat az elszállított települési folyékony hulladék mennyisége után köteles a tulajdonos megfizetni. A szolgáltató az elvégzett munkáról a munka elvégzését követően köteles számlát kiállítani, melyet az ingatlan tulajdonosa a helyszínen készpénzben kiegyenlít.

(3) A szolgáltató a szolgáltatás díjának az éves inflációnak megfelelő emelését kérheti. Az éves infláció mértékének a KSH által megadott értéket kell figyelembe venni. A díjemelésről az önkormányzat és a szolgáltató által kötött szerződésben leírtak az irányadóak.

(4) A szolgáltató vagy megbízottja a szolgáltatási díjról számlát állít ki, amelyet a közszolgáltatást igénybe vevő köteles kiegyenlíteni.

(5) A kötelező szolgáltatás díját tartalmazó számla szolgáltatással összefüggő adataival, a számlázással kapcsolatban kifogást emelhet. Az írásban tett kifogásra a szolgáltató – egyet nem értés esetén is – 30 napon belül írásban köteles válaszolni.

10. § Hatályát veszti a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásokról szóló 5/1999.(IV.20.) önkormányzati rendelet.

11. § Ez a rendelet 2022. december 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 13/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelethez

A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás igénybevételének díja

1. Az ürített szennyvíz mennyiségére vonatkozó díjak

Mennyiség

Ár

4 m3

11.181,-Ft+Áfa

5 m3

13.386,-Ft+Áfa

6 m3

15.590,-Ft+Áfa

7 m3

17.795,-Ft+Áfa

8 m3

20.000,-Ft+Áfa

9 m3

22.205,-Ft/Áfa

10 m3

24.409,-Ft+Áfa

11 m3

26.614,-Ft+Áfa

12 m3

28.819,-Ft+Áfa

2.

Minimum fizetendő mennyiség 4 m3.