Vokány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 25.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások szabályairól szóló 3/2015.(II.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 26- 2023. 01. 27

Vokány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 25.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások szabályairól szóló 3/2015.(II.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.01.26.

Vokány Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. Cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban. Szt.) 132. §. (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el

1. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015. (II. 16.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Amennyiben a jövedelemszámításnál irányadó időszakban a szociális vetítési alap összege változik, akkor időarányosan annak az időszaknak a szociális vetítési alap összegével kell számolni, amelynek a nettó jövedelemét a kérelmező igazolja.”

2. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015. (II. 16.) önkormányzati rendelet 11. § (2) bekezdés a) és a) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Az önkormányzat képviselő-testülete lakhatási támogatást nyújt annak a személynek, akinek)

„a) - egyedül élő esetén - a jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 300%-át
a) - háztartásban élő esetén - az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 200%-át és az Szt. szerinti vagyona nincs.”

3. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015. (II. 16.) önkormányzati rendelet 12. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A polgármester évente maximum három alkalommal a létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személy részére gyógyszertámogatást állapít meg,ha)

„a) egyedül élő esetén a jövedelme a szociális vetítési alap összegének 300 %-át nem haladja meg,
b) családban élő esetén az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 200 %-át nem haladja meg.”

4. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015. (II. 16.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A település képviselő-testülete rendkívüli települési támogatásban részesíti)

„a) azt az egyedül élő személyt, akinek jövedelme a szociális vetítési alap 150 %-át nem haladja meg,
b) azt a családot, ahol az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 130 %-át nem haladja meg”

(és a kérelmezőnek/családnak vagyona nincs.)

5. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015. (II. 16.) önkormányzati rendelet 14. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Különös méltánylást érdemlő esetben az egyszeri kifizethető összeg legfeljebb a szociális vetítési alap összegének 300 %-a. A különös méltánylást érdemlő esetekről a polgármester a soron következő ülésen beszámol a képviselő-testületnek. A kifizetés naptári évében egy család részére kifizetett rendkívüli települési támogatások összege ebben az esetben sem haladhatja meg a 100.000,-Ft-ot.”

6. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015. (II. 16.) önkormányzati rendelet 15. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Képviselő-testülete az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként rendkívüli önkormányzati segélyt (temetési segélyt) nyújt annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott

a) annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy

b) tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése saját illetve családja létfenntartását veszélyezteti,

és akinek a családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével számított egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 450%-át és aki nem részesült a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV tv. alapján temetési hozzájárulásban.”

7. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015. (II. 16.) önkormányzati rendelet 16. § (1) bekezdés a)–c) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Természetben nyújtott szociális tűzifa támogatást állapíthat meg a képviselő-testület annak a tűzifával fűtő vokányi lakosnak, aki)

„a) egyedül él, jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 250 %-át és vagyona nincs,
b) családban él, családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 250 %-át és a család tagjai egyikének sincs vagyona,
c) egyedül élő nyugdíjas, jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 450%-át és vagyona nincs.

8. § (1) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015. (II. 16.) önkormányzati rendelet 22. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A személyi térítési díjat)

„c) a jogosultnak az a házastársa, élettársa, egyeneságbeli rokona, örökbe fogadott gyermeke, örökbe fogadó szülője, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem a tartási kötelezettség teljesítése mellett meghaladja a szociális vetítési alap összegének két és félszeresét,”

[köteles megfizetni (az a)–e) pont alattiak a továbbiakban együtt: kötelezett).]

(2) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015. (II. 16.) önkormányzati rendelet 22. § (4) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A személyi térítési díj összege évente két alkalommal vizsgálható felül és változtatható meg, kivéve ha az ellátott jövedelme)

„b) a szociális vetítési alap összegének 25%-át meghaladó mértékben növekedett.”

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.