Szakmár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/1999. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete

a díszpolgári cím alapításáról és az adományozása rendjéről

Hatályos: 2015. 07. 24

Szakmár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/1999. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete

a díszpolgári cím alapításáról és az adományozása rendjéről

2015.07.24.

Szakmár Község Önkormányzata attól a céltól vezérelve, hogy a helyi közösség szolgálatában a helyi közügyek-így különösen a kultúra, a tudomány a művészetek és a sport-valamely területén kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és cselekedeteiket értékelve példaként állíthassa a jelen és az utókor számára

SZAKMÁR KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA

címet alapít és ezen elismerés adományozásának feltételeit és az eljárás rendjét a következő rendeletben szabályozza.

A díszpolgári cím

1. § Szakmár Község Díszpolgára cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával, vagy egész életművével mind a községen belül, mind pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárult a község jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt közmegbecsülésnek örvend.

A díszpolgári cím adományozásának rendje

2. § (1) A díszpolgári cím évente adományozható

(2)1 Díszpolgári cím adományozására polgármester, a képviselő-testület tagjai, a civil szervezetek és az oktatási intézmények vezetői tehetnek javaslatot minden év május 30-ig. A díszpolgári cím odaítéléséről a Képviselő-testület minősített szótöbbséggel határoz.

(3) A díszpolgári címet a polgármester előterjesztése alapján a képviselő-testület minősített szótöbbséggel hozott határozatával adományozhatja évente /legfeljebb/maximum 2 fő /személy/ részére. Most a 700. Évfordulóra maximum 3 fő.

(4)2 A díszpolgári címmel erre a célra készített díszoklevél, valamint 50.000,- Ft összegű pénzjutalom és Szakmár község címerével díszített tárgyjutalom jár.

3. § (1) A község díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti és használhatja a kitüntető címet, valamint élvezheti azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(2) A község díszpolgára:

- tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület rendes ülésein,

- önkormányzat által rendezett minden hivatalos, és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztető hely illeti meg,

- elhalálozása esetén – családja beleegyezésével – az önkormányzat ingyenes díszsírhelyet biztosít a községében.

4. § (1)3 A díszpolgári címet a község valamely nevezetes ünnepségén — március 15. ; október 23.; karácsonyi műsor — de elsősorban a falunapi ünnepségsorozat alkalmával kell átadni.

(2)4

(3)5

(4) A díszpolgári címre érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz kitüntetés is adományozható. Ebben az esetben a kitüntetés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult. Hozzátartozóra a 3. § -ban foglaltak nem vonatkoznak.

Díszpolgári cím visszavonása

5. § (1) A díszpolgári cím visszavonható, ha a kitüntetésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen a kitüntetésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott. Ebben az esetben kitüntetést vissza kell vonni.

(3)6

Vegyes rendelkezések

6. § A kitüntetett személyekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet

/fényképes tablót készített/

és gondoskodik a 3. § (2) bekezdés szerinti rendelkezések érvényesüléséről.

7. § (1) Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1

Szakmár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (VII.23.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

Szakmár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (VII.23.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

3

Szakmár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (VII.23.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

4

Szakmár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (VII.23.) önkormányzati rendelete 1. § (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.

5

Szakmár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (VII.23.) önkormányzati rendelete 1. § (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.

6

Szakmár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (VII.23.) önkormányzati rendelete 1. § (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.