Szakmár Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2004.(VI.24.) számú rendelete

a közterület használatról

Hatályos: 2013. 11. 26

Szakmár Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2004.(VI.24.) számú rendelete

a közterület használatról

2013.11.26.

Szakmár Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. Tv.16. §.-a, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló, 1997.évi LXXVIII. Tv., valamint a közúti közlekedésről szóló tv. figyelembevételével az alábbi rendeletet alkotja egységes szerkezetbe történő megjelentetéssel.

Rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya Szakmár község közigazgatási területén lévő közterületre terjed ki.

Fogalom meghatározások

2. § (1) Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére – az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között – a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok stb.) a közművek elhelyezése.

Helyi közút: az út- és műtárgyai, valamint a tartozékai a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. Tv. 47. §. h), j) és k) pontjai szerint.

Belterület: a település közigazgatási területének – jellemzően a település történetileg kialakult, elsősorban összefüggő, beépített, illetőleg beépítésre szánt területeket tartalmazó – kijelölt része.

Külterület: a település közigazgatási területének belterületnek nem minősülő, elsősorban mezőgazdasági, erdőművelési, illetőleg különleges (pl: vízmeder, hulladéktelep stb.) célra szolgáló része.

Plakát: választási falragasz, hirdetés felirat, szórólap, vetített kép, zászló, embléma a hordozóanyagtól függetlenül.

Közterülethasználat engedélyezése

3. § (1) Szakmár község belterületén továbbá, a külterületi lakott helyen közterületet rendeltetésétől eltérő célra használni, illetve elfoglalni csak engedéllyel lehet és az e rendeletben meghatározott feltételekkel.

(2) A közterület rendeltetéstől eltérő használatát a (továbbiakban: közterület használat) csak meghatározott időtartamra lehet engedélyezni.

(3) Az engedélyezett (kijelölt) területet a használó a használat után köteles az eredeti állapotnak megfelelően helyreállítani. Ha ez nem lehetséges, akkor az okozott kárt köteles egyösszegben megtéríteni.

(4) Nem szükséges a közterület-használathoz engedély

- az úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezés elhelyezéséhez,

- közterületen, illetve alatt vagy felett elhelyezett postai távközlési kábelek, hibaelhárítása érdekében végzett munkákhoz,

- közmű (víz, gáz) és egyéb vezetékhalasztást nem tűrő hibaelhárítás esetén,

- a Szakmár belterületén a Kiskőrösi utca elején lévő parkoló területén a szakmári lakosú őstermelőnek mezőgazdasági jellegű, saját termelésű termékének árusításakor,

- egészségvédelmi információ nyújtásában résztvevőknek,

- jótékonysági tevékenységet végző természetes és jogi személyeknek.

(5) Nem adható közterület-használati engedély

- szeszesital forgalmazása céljából

(6) Épület falára, kerítésre plakátot elhelyezni kizárólag a tulajdonos, a bérlő, illetve – állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan estén a vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulásával lehet.

Önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületen vagy azon belül plakátot elhelyezni tilos. A választási kampányt szolgáló önálló hirdető-berendezés elhelyezését a polgármesterrel történő előzetes megbeszélést követően lehet. A plakátot úgy kell elhelyezni, hogy az ne fedje más jelölt vagy más jelölő szervezet plakátját és károkozás nélkül eltávolítható legyen. A plakátot az, aki elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték a szavazást követő 30 napon belül köteles eltávolítani.

Az engedély iránti kérelem

4. § (1) A közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet ténylegesen használni kívánja.

(2) Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

- az engedélyt kérő nevét és lakó, illetve telephelyét,

- közterület célját, módját, időtartamát, (kezdés – befejezés),

- közterület használat helyét, elfoglalni kívánt terület pontos nagyságát m2-ben,

- közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat ismertetését és számát,

- igénybevételért felelős személy nevét és címét.

Engedély megadása, tartalma és érvényessége

5. § (1) A használatbavételi engedély kiadásánál átruházott önkormányzati hatósági hatáskörben a polgármester jár el. Kivéve: a 19/1994.(V.31.) KHVM. alapján a jegyző ad kezelési hozzájárulást a közút nem közlekedési célú igénybevételéhez.

(2) A használatbavételi engedély megadása során figyelembe kell venni az általános építésügyi szabályokat, a községrendezési tervet, a köztisztasági előírásokat, követelményeket.

(3) A közterület-használat engedélynek tartalmaznia kell:

- engedélykérő nevét, lakó illetve telephelyének címét,

- közterülethasználat célját, időtartamát (kezdés – befejezés),

- közterülethasználat helyének, módjának mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

- az engedély megszüntetése esetén az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,

- közterülethasználati díj fizetési kötelezettség esetén a díj mértékét és fizetésének módját.

(4) A közterület-használati engedély másra csak az engedélyező hozzájárulása esetén ruházható át.

(5) A közterület-használati engedély megadása vagy megtagadása ügyében hozott határozatot közölni kell:

- az engedélykérővel,

- a közterület-használati díj beszedésével megbízott személlyel.

(6) Az engedély meghatározott idő elteltéig érvényes.

(7) A meghatározott időre szóló engedély érvényessége a használónak az engedélyezett időtartam lejárta előtt legalább 15 nappal beadott kérelmére meghosszabbítható. Azonos tevékenység gyakorlása esetén a meghosszabbításnál a korábbi használónak elsőbbsége van.

Közterülethasználat megszüntetése és az engedély megvonása

6. § (1) Meg kell vonni az engedélyt, ha a használó a közterületet nem az engedélyezett célra és módon használja, vagy a díjfizetési kötelezettségének a felszólítást követő 15 napon belül nem tesz eleget.

(2) Megvonható a közterület-használati engedély, ha a használó a közterületen folytatott tevékenységével szabálysértést követ el.

(3) Ha a használó a közterület-használatát az engedély lejárta előtt meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékot írásban bejelenteni.

(4) A használó közterület-használati joga megszűnik, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvényessége megszűnik.

Közterület engedély nélküli használatának jogkövetkezményei

7. § (1) A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélküli használata esetén a használó a polgármester írásbeli felhívására köteles a használatot azonnal megszüntetni és a közterület eredeti állapotát saját költségén minden kártalanítási igény nélkül helyreállítani.

(2) Aki a közterület engedélyhez kötött esetben engedély nélkül, vagy az engedélyben foglalt feltételektől eltérő módon használ, az a szabálysértés jogkövetkezményein túlmenően az engedély nélküli vagy az eltérő használat időtartamára az egyébként fizetendő közterület használati díjat is köteles fizetni.

(3) Ha a közterület engedély nélkül vagy az engedélytől eltérő módon használó az engedélyezés feltételeinek megfelel – kérelmére – a közterület használatot engedélyezni lehet. Ugyanakkor a használó nem mentesül a (2) bekezdésben foglalt következmények alól.

(4) Ha a használó az (1) bekezdésben előírt kötelezettségének nem tesz eleget, úgy az engedélyező a használó terhére gondoskodik az engedély nélküli közterület-használat megszüntetéséről.

Közterülethasználati díj megállapítása

8. § (1) Közterület használatáért díjat kell fizetni. Használati díjat minden természetes és jogi személy, továbbá gazdálkodó szervezet köteles fizetni.

Nem kell használati díjat fizetni a rendelet 3. §. (4) bekezdése szerinti közhasználat esetén.

(2) Szakmár Önkormányzat Képviselő-testülete közterület-használati díj mértékét a 9. §-ban foglaltak szerint állapítja meg.

(3) A használati díjat a ténylegesen elfoglalt területű négyzetmétere alapján kell megállapítani.

(4) A díjat az önkormányzat költségvetési számlájára csekkbefizetési lapon vagy átutalással – a közterület használatának megkezdése előtt – az engedélyezést tartalmazó határozat kézhezvételekor köteles befizetni a használó.

(5) E rendelet 9. §. (1-2) bekezdésében foglaltak esetén a polgármester által megbízott köztisztviselő hitelesített nyugta átadása ellenében veszi át a díjat. Az így beszedett díjat a dolgozó köteles azonnal, de legkésőbb másnap a pénztárba elszámolni, illetve befizetni.

Közterülethasználati díj mértéke

9. § (1) Pultos, földön árusítás esetén a ténylegesen elfoglalt terület m2-ként 50.-Ft/nap

(2) Céllövölde vasárnap 600.-Ft/nap

hétköznap 200.-Ft/nap

Körhinta, csúzda felállítás napján 1.000.-Ft/nap

egyéb napon 400.-Ft/nap

(3) Építési anyagok, tüzelő anyagok és mezőgazdasági jellegű termények tárolása esetén a ténylegesen elfoglalt terület m2-ként 5.-Ft/nap

(4) Ideiglenes jellegű építmény (faház, pavilon) tárolása esetén a ténylegesen elfoglalt terület m2-ként 5.-Ft/nap

(5) Útnak nem minősülő közterületen Mezőgazdasági gép, vontatvány, teherautó, autóbusz tárolása esetén darabonként 40.-Ft/nap

(6) Önkormányzati tulajdonú közút nem közlekedési célú igénybevétele esetén a ténylegesen elfoglalt terület figyelembe vételével 25.-Ft/m2/nap ÁFA nélküli összeget állapít meg. Közút teljes lezárása esetén ezen díj ÁFA nélkül számított díj ötszörösét kell fizetnie az igénybevevőnek.

A közterület filmforgatási célú használata

9/A. §1 (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e §-ban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mktv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(3) A közterület filmforgatási célú igénybevétele nem haladhatja meg a 30 napot. A közterület filmforgatási célú igénybevétele, ugyanazon film forgatása esetében, ugyanazon időintervallum alatt összességében az 1500 nm nem haladhatja meg.

(4) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően legfeljebb 3 napon belül újra biztosítani kell.

(5) A Képviselő-testület a település közigazgatási területén nem határoz meg turisztikailag kiemelt területet.

(6) A kérelmező a tevékenysége gyakorlása során köteles tartózkodni a közterület más használóinak szükségtelen zavarásától. A filmforgatás során a szomszédos lakóingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterületet használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(7) A filmforgatás céljából történő közterület-használat során a használó az alábbi feltételeket köteles betartani:

a) a használat teljes időtartama alatt köteles a használt közterület tisztán és rendben tartásáról folyamatosan gondoskodni,

b) zöldfelületet köteles kíméletesen használni.

c) a használat megszűnését követően a területet eredeti állapotával egyenértékűen helyreállítani, területet kiürített állapotban az önkormányzat részére visszaadni.

(8) Ha az Mktv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati engedély van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

(9) A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díj

a) forgatási helyszín esetében: 200 Ft/m2/nap,

b) technikai kiszolgálás esetében: 150 Ft/m2/nap,

c) stábparkolás esetében: 100 Ft/m2/nap.

(10) A (9) bekezdésben meghatározott díj megfizetése alól mentesség nem adható.

(11) Az Mgtv.szerinti közérdekű célokat (oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő témájú) szolgáló vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő film forgatása, esetén, ha forgatás időtartama nem haladja meg a 15 napot kedvezmény adható. A kedvezmény mértéke a (9) bekezdésben meghatározott díj 50%-a.

Vegyes rendelkezések

10. § (1) Amennyiben a cselekményt nem minősíti magasabb szintű jogszabály szabálysértésnek, úgy szabálysértést követ el és 30.000.-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki e rendelet 1–8. §-ában foglalt szabályokat megszegi, vagy az abban foglaltnak nem tesz eleget.

(2) Az eljárás a jegyző hatáskörébe tartozik.

(3) A közterület használati eljárásban az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló többször módosított 1957. évi IV. Tv. rendelkezései, továbbá az Ötv. rendelkezéseit kell alkalmazni az e rendeletben foglalt kiegészítésekkel.

Záró rendelkezések

11. § (1) E rendelet 2004. július 1-én lép hatályba.

(2) E rendelettel egyidőben egységes szerkezetbe foglalás miatt hatályon kívül kerül a 6/1998.(VI.24.), a 11/1999.(XII.22.), az 5/2000.(III.02.) és a 10/2000.(V.25.) számú rendelet.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1

A Rendelet 9/A. §-t Szakmár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2013. (XI.25.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.