Szakmár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2006. (XII. 29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által biztosított, személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról és az ezzel kapcsolatos eljárás rendjéről

Hatályos: 2023. 10. 01

Szakmár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2006. (XII. 29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által biztosított, személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról és az ezzel kapcsolatos eljárás rendjéről

2023.10.01.

Szakmár Község Önkormányzati Képviselő-testülete a többször módosított 1993.évi III. tv-ben (továbbiakban: Sztv.) foglalt felhatalmazás alapján a helyi életkörülményekhez is igazítottan az önkormányzat által biztosított, a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátásokról és az ezzel kapcsolatos eljárási szabályokról a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya - a (2) bekezdésben foglalt eltérésekkel - kiterjed az Szakmár község közigazgatási területén élő

a) magyar állampolgárokra,

b) bevándorlási engedéllyel rendelkező személyekre,

c) a letelepedési engedéllyel rendelkező személyekre,

d) a magyar hatóság által menekültként elismert személyekre,

e) az Sztv. 6. §-ában meghatározott hajléktalan személyekre.

(2) A rendelet hatálya az Sztv. 7. § (1) bekezdésében meghatározott ellátások tekintetében az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak a külföldiek beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2001. évi XXXIX. törvény rendelkezései szerint jogszerűen Magyarországon tartózkodó állampolgáraira is.

Eljárási rendelkezések

2. §1 A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat közigazgatási területén lakóhellyel illetve bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen ott is lakó, továbbá a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 3. §-ában megfogalmazott személyekre, figyelembe véve az Szt. 7. § (1) bekezdésében foglaltakat.

A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások

3. § Az önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások közül az alábbiakat biztosítja:

- étkeztetés

- házi segítségnyújtás

- tanyagondnoki szolgálat.

ALAPELLÁTÁSOK

Étkeztetés

4. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen

a) idős koruk, vagy

b) átmenetileg illetve tartósan rossz egészségi állapotuk,

c) testi, érzékszervi, szellemi fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,

d) szenvedélybetegségük (alkohol, kábítószer stb.)

e) vagy hajléktalanságuk miatt.

(2) Az étkeztetés esetében szociálisan rászorultnak kell tekinteni azt az (1) bekezdés a) — e) pontjaiban felsorolt feltételek bármelyikének megfelelő személyt, akinél az egy főre számított családi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetén 250%-át nem haladja meg.

(3)2 Az étkeztetést a jogosult körülményeihez igazítottan – kérelmére –

a) kiszállítással,

b) helyben fogyasztással,

c) elvitellel kell biztosítani.

(4) Az étkeztetést a jogosult körülményeihez igazítottan — kérelmére — lakóhelyére kiszállítva kell biztosítani.

Házi segítségnyújtás

5. § (1) Házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást igénybe vevő személy saját lakókörnyezetében kell biztosítani az önálló életvitel fenntartása érdekében szükséges ellátást.

E feladatellátás

a) az alapvető gondozási, ápolási feladatok elvégzését,

b) az önálló életvitel fenntartásában, az ellátott és lakókörnyezete higiénés körülményeinek megtartásában való közreműködést,

c) a veszélyhelyzetek kialakulásának megelőzésében, illetve azok elhárításában való segítségnyújtást kell biztosítani.

(2) A házi segítségnyújtás igénybevétele szempontjából szociálisan rászorult az, akinek egészségi állapota indokolja a szolgáltatás biztosítását. E feltétel fennállását az Sztv. végrehajtására kiadott külön jogszabály szerint kell igazolni.

(3) A házi segítségnyújtásra való jogosultságot megalapozó szociális rászorultság fennállását a szolgáltatás igénybevételét megelőzően, valamint az igénybevétel során legalább kétévente az önkormányzat vizsgálja.

(4) A kell bejelenteni a szociális rászorultság alapjául szolgáló körülményekkel kapcsolatosan bekövetkezett változásokat. A bejelentésre a jogosult a változásokról 15 napon belül köteles bejelentést tenni.

Tanyagondnoki Szolgáltatás

6. § (1) A Tanyagondnoki szolgáltatás célja a Szakmár külterületi lakott helyek intézmény hiányából eredő hátrányainak enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz, valamint egyes alapellátásokhoz való hozzájutás biztosítása, továbbá az egyéni, közösségi szintű szükségletek teljesítésének segítése.

(2)3 A tanyagondnoki szolgálat ellátási területe: Szakmár külterületi lakott helyek: Alsóerek, Felsőerek, Gombolyag, Öregtény, Kistény, Külső-Csorna.

Fenntartója: Szakmár Község Önkormányzata

Székhelye: 6336. Szakmár, Bajcsy Zs.u. 24.

Fenntartó lakosság száma: 1246 fő

Ebből: külterületen élő lakosság szám: 212 fő

(3) A Tanyagondnoki szolgáltatások:

- Ebéd kiszállítása az idős beteg személyeknek, térítési díjak beszedése (külterület).

- Óvodás és általános iskolás korú gyerekek be és vissza szállítása az intézménybe és külterületre.

A gyerekek szállítása a tanyagondnok által meghatározott helyről történik.

- Szükség szerint orvosi rendelésre szállítás.

- Gyógyszerkiváltás

- Igény szerint idős emberek kerti műveléshez szükséges vetőmagok, műtrágyák beszerzése.

(4) A tanyagondnoki szolgáltatás körébe tartozó egyéb szolgáltatási feladatok különösen:

a) Művelődési, sport, szabadidős tevékenység szervezése, segítése (kirándulás, helyi rendezvények, stb.)

b) Lakossági szolgáltatások (szociális támogatásra szorulók érdekérvényesítése, egyéb ügyintézés)

c) Közreműködés a önkormányzati feladatok ellátásában (tájékoztatás, információ közvetítés, stb.)

d) Egyéni és hivatalos ügyek intézésének segítése.

(5) A Tanyagondnoki szolgáltatás feladatait a tanyagondnok látja el.

Az ellátás igénybevételének módja

7. §4 (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmére, indítványára történik.

(2) Ha az ellátást igénylő személy cselekvőképtelen, a kérelmet, illetve indítványt - az érintett személy véleményét lehetőség szerint figyelembe véve - a törvényes képviselője terjeszti elő. A korlátozottan cselekvőképes személy a kérelmét, indítványát a törvényes képviselőjének beleegyezésével vagy - ha e tekintetben a bíróság a cselekvőképességét nem korlátozta - önállóan terjesztheti elő.

(3) Az étkeztetés és a házi segítségnyújtás biztosítására irányuló kérelmet a körjegyzőségi hivatalban a polgármesternek címezve külön jogszabályban meghatározott formanyomtatványon kell benyújtani. A tanyagondnoki szolgáltatás igénybevétele szóbeli jelzés alapján történik.

(4) Az e rendelet hatálya alá tartozó, személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokra – a tanyagondnoki szolgáltatás kivételével - való jogosultság megállapítására, a jövedelmi, vagyoni viszonyok vizsgálatára, a jogosulatlanul igénybevett ellátás megtérítésére ha e rendelet illetve az Sztv. másképpen nem rendelkezik, az önkormányzat által folyósított pénzbeni és természetbeni szociális ellátásokról szóló 3/2009.(III.13.) számú rendelete 7. §–ának előírásait kell alkalmazni.

(5) Az étkeztetés és a házi segítségnyújtás esetében személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások biztosításáról átruházott hatáskörben a polgármester határozattal dönt.

(6) Az étkeztetés és a házi segítségnyújtás esetében az ellátás igénybevételéről szóló polgármesteri határozatról az önkormányzat írásbeli értesítést küld az ellátást igénylőnek, illetve – szükség esetén - törvényes képviselőjét is értesíti.

(7) Ha az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője a polgármester (6) bekezdés szerinti döntését vitatja, az arról szóló értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül a képviselő-testülethez fordulhat.

(8) Az étkeztetés és a házi segítségnyújtás esetében az ellátás igénybevételének megkezdésekor az önkormányzat az ellátást igénylővel megállapodást köt, mely tartalmazza

- Az ellátás időtartamát (határozott, vagy határozatlan időtartam megjelölésével)

- nyújtott szolgáltatások módját, körét,

- megszüntetés, lemondás lehetőségeit,

- a személyi térítési díj megállapítására, fizetésére vonatkozó szabályokat.

Külön eljárás

8. § (1) Az önkormányzat külön eljárás nélkül köteles azonnali ellátást biztosítani annak a kérelmezőnek, akinek életét, egészségét, testi épségét az e rendeletben foglalt ellátások bármelyikének hiánya veszélyezteti.

(2) Külön eljárás keretében biztosított sürgős ellátás esetén az Sztv.-ben és e rendeletben meghatározott kérelem, jövedelmi, vagyoni és egyéb igazolások az ellátás biztosításától számított 30 napon belül szerezhetőek be. Ezen esetekben az intézkedésen utalni kell a külön eljárásra és annak indokaira.

A szakosított ellátások igénybevételére vonatkozó előírások

9. §5

Az ellátás megszüntetése

10. § (1) Az intézményi jogviszony megszüntetését a jogosult, illetve törvényes képviselője kezdeményezheti. A jogosult, illetve törvényes képviselője kezdeményezése alapján a polgármester az intézményi jogviszonyt megszünteti. Ilyen esetben a jogviszony a felek megegyezése szerinti időpontban, ennek hiányában a megállapodásban foglaltak szerint szűnik meg.

(2) A polgármester az intézményi jogviszonyt megszünteti, ha a jogosult

a) másik intézménybe történő elhelyezése indokolt,

b) a házirendet súlyosan megsérti,

c) intézményi elhelyezése nem indokolt.

(3) A polgármester az ellátás megszüntetéséről, valamint a megszüntetés ellen tehető panaszról írásban értesíti a jogosultat, illetve törvényes képviselőjét. Ha a megszüntetéssel a jogosult, illetve törvényes képviselője nem ért egyet, az értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül a képviselő-testülethez fordulhat. Ilyen esetben az ellátást változatlan feltételek mellett mindaddig biztosítani kell, amíg a képviselő-testület, illetve a bíróság jogerős és végrehajtható határozatot nem hoz.

Térítési díj

11. § (1) Az e rendelet hatálya alá tartozó ellátások közül térítési díj az étkeztetésért állapítható meg.

(2) A térítési díjat az Sztv-ben meghatározottak szerint

a) az ellátást igénybe vevő jogosult;

b) a szülői felügyeleti joggal rendelkező törvényes képviselő, továbbá

c) az Sztv. 114. § (2) bekezdés c) - e) pontjaiban meghatározott személy köteles megfizetni.

(3) Az Sztv-ben foglalt kivételekkel az önkormányzat ingyenes ellátásban részesíti azt a jogosultat, aki jövedelemmel nem rendelkezik.

(4) A személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások térítési díját (a továbbiakban: intézményi térítési díj) az önkormányzat évente egyszer állapítja meg e rendelet l. sz. melléklete szerint.

(5)6 Az intézményi térítési díj kiszámítása külön jogszabályban meghatározottak szerint történik, összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget.

(6) A kötelezett által fizetendő térítési díj összegéről (a továbbiakban: személyi térítési díj) az önkormányzat az ellátás igénybevétele után, de legkésőbb az igénybevételtől számított 30 napon belül írásban értesíti a térítési díj fizetésére kötelezettet. A személyi térítési díj nem haladhatja meg az intézményi térítési díj összegét, a fizetendő térítési díjat konkrét összegben kell megállapítani.

(7) Ha a jogosult a személyi térítési díj összegét vitatja vagy annak csökkentését, illetve elengedését kéri, a (6) bekezdésben szabályozott értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül a képviselő-testülethez fordulhat. Ilyen esetben a képviselő-testület dönt a személyi térítési díj összegéről.

(8) A személyi térítési díj összege a megállapítás időpontjától függetlenül évente két alkalommal vizsgálható felül és változtatható meg, kivéve ha a kötelezett jövedelme

a) olyan mértékben csökken, hogy az e rendeletben meghatározott térítési díj fizetési kötelezettségének nem tud eleget tenni;

b) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25%-át meghaladó mértékben növekedett.

(9) A térítési díj felülvizsgálata során megállapított új személyi térítési díj megfizetésének időpontjáról a képviselő-testület rendelkezik, úgy hogy az új térítési díj megfizetésére a jogosult nem kötelezhető a felülvizsgálatot megelőző időszakra.

12. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapellátás keretében biztosított szolgáltatás személyi térítési díjának megállapításánál a kötelezett rendszeres havi jövedelme vehető figyelembe.

(2) A személyi térítési díj nem haladhatja meg a szociálisan rászorult igénybevevő egy főre jutó rendszeres havi jövedelmének 25 %-át étkezés, 20%-át házi segítségnyújtás, 30%-át, ha a házi segítségnyújtás mellett étkezést is biztosítanak.

(3) A térítési díjat az igénybevétel napjától havonként - ha e rendelet, az önkormányzat rendelete vagy a megállapodás másként nem rendelkezik - a tárgyhónapot követő hónap napjáig kell befizetni az ellátást nyújtó intézmény elszámolási számlájára.

(4) Ha az ellátást betegség vagy más ok miatt a jogosult nem kívánja igénybe venni, a távolmaradást az intézmény vezetőjének legalább két munkanappal a távolmaradást megelőzően írásban be kell jelenteni. A kötelezett a távolmaradás idejére mentesül a térítési díj megfizetésének kötelezettsége alól.

Személyes adatok kezelése

13. § Az e rendelet hatálya alá tartozó szociális feladatok és hatáskörök gyakorlása során az ellátottakkal kapcsolatos személyes adatok kezelésére az Sztv. 18-24. §-ai előírásait kell alkalmazni.

Záró rendelkezések

14. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(2) Az e rendelet 1. számú mellékletével megállapított intézményi térítési díjakat 2007. január 1-től kell alkalmazni.

(3) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a többször módosított 6/2004. (IV.5.) számú rendelet, továbbá az azt módosító 23/2004. (IX.17.), 30/2004. (XII.24.), 14/2005. (XII.20.) számú rendelet.

1. melléklet 7

A szociális étkeztetés intézményi nyersanyagnorma és térítési díja 2023. október 1. napjától:

Szociális étkeztetés nyersanyagnormája

500,- Ft/nap/fő

Térítési díj (ÁFA-val)

900,- Ft/nap/fő

1

A 2. § Szakmár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2015. (V.4.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 4. § (3) bekezdés Szakmár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2015. (V.4.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 6. § (2) bekezdés Szakmár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2012. (IX.28.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 7. § Szakmár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2012. (IX.28.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 9. §-t Szakmár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2015. (V.4.) önkormányzati rendelete 1. § (4) bekezdése hatályon kívül helyezte.

6

A 11. § (5) bekezdés Szakmár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2015. (V.4.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

7

Szakmár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2012. (II.15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. számú mellékletet Szakmár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2013. (II.28.) önkormányzati rendelete 1. §-a módosította. Szakmár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014. (II.27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Szakmár Község Polgármesterének 3/2020. (III.30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Szakmár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VII.12.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Szakmár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.