Szakmár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2016(IV.11.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2016. 04. 12- 2016. 04. 11

Szakmár Község Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32.§ (3) bekezdésében, a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szól 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 8.a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


(1) Az egyes szociális ellátásokról szóló 3/2015.(II. 26.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 2. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„ 2. § (1) A Képviselő-testület szociális rászorultság esetén e rendeletbe n meghatározott feltételek szerint a jogosult számára

  1. települési támogatást, ezen belül:

- a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez lakhatási támogatást,

- a rendszeres gyógyszerköltségek viseléséhez gyógyszertámogatást

  1. rendkívüli települési támogatást
  2. köztemetést

állapít meg az Szt. 45. §-ában és a 48.§-ában foglaltak figyelembe vételével, valamint e rendeletben meghatározott feltételek szerint.”


(2) A R. 7.§. (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„7. § (4)


(3) A R. a következő 7/A §-sal egészül ki:


„7/A § (1) Átruházott hatáskörben a polgármester rendszeres gyógyszertámogatásra való jogosultságot állapít meg annak a személynek, akinek esetében a rendszeres havi vényköteles gyógyszerköltség legalább az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20%-a, és az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg

  1. családban élő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át,
  2. egyedülálló esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át.

(2) Nem jogosult gyógyszertámogatásra, aki közgyógyellátásra jogosult.

(3) A gyógyszertámogatásra való jogosultság megállapítása iránti kérelmet formanyomtatványon kell benyújtani. A rendszeres havi vényköteles gyógyszereket a háziorvos, a gyógyszerköltséget a gyógyszertár igazolja. Az igazoláson kizárólag a kérelmező rendszeres havi vényköteles gyógyszereit, gyógyszerköltségét lehet feltüntetni.

(4)A rendszeres gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott havi támogatás mértéke:

(a) amennyiben a kérelmező igazolt havi vényköteles gyógyszerköltsége az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20%-át meghaladja, de nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 40%-át: 2.000,- Ft

(b) amennyiben  a kérelmező igazolt havi vényköteles gyógyszerköltsége az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 40%-át meghaladja: 4.000,- Ft.”


(4) A R. 8.§(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

8. § (5) A rendkívüli települési támogatás egyszeri összege legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-áig, évente max. 4 alkalommal állapítható meg.”


(5) A R. 8.§(7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„8.§ (7) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított temetési támogatás összege: 30.000,- Ft. A támogatást a halotti anyakönyvi kivonat kiállítását követő 30 napon belül lehet igényelni, a halotti anyakönyvi kivonat ill. a temetés költségeiről bemutatott számla ellenében.”

(6) A R. 8.§ (10) bekezdése a következő f.) ponttal egészül ki:

„8.§ (10) f.) téli tüzelőanyag formájában kell nyújtani.

2. §.

Hatályát veszti R. 8.§ (4) bekezdése e.) pontja.


3. §

  1. Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, és a hatálybalépést követő napon hatályát veszti, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.
  2. A 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelete alapján korábban már megállapított és jelen rendelet hatálybalépésekor még fennálló lakhatási támogatásokat a Szakmári Közös Önkormányzati Hivatal hivatalból felülvizsgálja, és a feltételek fennállása esetén a hátralévő jogosultsági idő lejártáig jelen rendelettel megállapított új összeg kerül folyósításra.
  3.  A rendelet kihirdetéséről hirdetőtáblán történő kifüggesztéssel a jegyző gondoskodik.



Szakmár, 2016. április 7.




András Gábor                                                                        Csefkóné Busa Andrea

   polgármester                                                                       jegyző


Záradék:

E rendelet 2016. április 11. napján kihirdetésre került.

Szakmár, 2016. április 11.


                                                                                              Csefkóné Busa Andrea

                                                                                                          jegyző