A közterületek filmforgatási célú használatáról

Kéleshalom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2013. (IX.10.) önkormányzati rendelete a közterületek filmforgatási célú használatáról

Hatályos: 2013. 09. 11

Kéleshalom Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a mozgóképekről szóló 2004. évi II. törvény 34.§ (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1.§

A közterület filmforgatási célú használatára vonatkozó külön rendelkezések


(1) A mozgóképről szóló törvény szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás céljára történő közterület-használat) vonatkozásában e rendelet szabályait kell alkalmazni.

(2) A hatósági szerződés jóváhagyásának egyedi feltételeként kell meghatározni mindazon előírásokat, amelyeket a kérelmezett közterület-használattal kapcsolatban a közútkezelő a véleményében, vagy bármely más, a kérelmezett közterület-használat folytán érintett szerv, szervezet nyilatkozatában meghatároz. A közút közterület-használatára vonatkozó közútkezelői vélemény hiányában a hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(3) A közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb parkolás) nem haladhatja meg a 150 m2 területet. A technikai kiszolgálás és stáb parkolás céljára történő közterület-használat nem haladhatja meg a teljes közterület-használat 50 %-át.

(4) A filmforgatás céljából történő közterület-használat időtartama nem haladhatja meg a két hetet.

2. §


(1) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani.

(2) Meg kell tagadni a hatósági szerződés jóváhagyását annak a kérelmezőnek, akinek a közterület-használati szerződése a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül jogellenes közterület-használat, vagy díjfizetési hátralék miatt szűnt meg, vagy jóváhagyott hatósági szerződésétől eltérően szabálytalanul használata a közterületet, vagy a megállapított díjat nem fizette meg, vagy annak, aki a kérelem benyújtását megelőző 3 éven belül közterület-használati hozzájárulás nélkül használata a közterületet.

3. §


(1) Amennyiben rendkívüli, előre nem látható körülmények miatt, különösen rendkívüli természeti események bekövetkezésekor a kérelmező részére megjelölt közterület nem biztosítható, más – a forgatásra alkalmas – közterület ajánlható fel a forgatás céljára.

(2) Ha a kérelmező a felajánlott közterületet nem tartja alkalmasnak a forgatásra, a rendkívüli körülmények megszűnését követően haladéktalanul értesíteni kell a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalt és a kérelmezőt az akadály elhárultáról. Az értesítés tartalmazza, hogy mely időponttól alkalmas újra a közterület a forgatásra.

4. §


(1) A közterület-használat díjaként a mozgóképről szóló törvényben meghatározott díjtételeket kell alkalmazni.

(2) Mentes a közterület-használati díj alól:

a) az önkormányzat megrendelésére készülő film forgatása,

b) az önkormányzatról turisztikai célból készített film forgatása,

c) filmművészeti oktatási intézményben hallgató vizsgafilmjének forgatása,

d) a községi ünnepségeken, rendezvényeken készített felvétel forgatása, vagy

e) tudományos, ismeretterjesztést szolgáló felvétel forgatása.

5. §


A filmalkotás forgatása céljából történő igénybevétel esetén a polgármester – átruházott – önkormányzati hatósági jogkörben a) meghatározza a közterület-használati díj mértékét a mozgóképről szóló törvény alapján,

b) a közterület-használati díj alóli mentesség esetén a hatósági szerződés jóváhagyása során hivatkozik a mentesség okára, c) az e rendeletben foglalt körülmények fennállása esetén egyedi feltételeket állapíthat meg,

d) jóváhagyja a kormányhivatal és a kérelmező között kötendő hatósági szerződést.

6. §


Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba