Ecsegfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 03. 01- 2023. 03. 01

Ecsegfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2023.03.01.

Ecsegfalva Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. §-ában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Képviselő-testületre, annak bizottságára, az Önkormányzatra és az Önkormányzat alá tartozó költségvetési szervre.

(2) Az Önkormányzat költségvetési szerve: Ecsegfalvi Óvoda.

II. Fejezet

Az önkormányzat költségvetési bevételei és kiadásai

2. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2023. évi költségvetését az 1. melléklet szerint 220.613 ezer forint költségvetési bevétellel, 300.135 ezer forint költségvetési kiadással, 79.522 ezer forint költségvetési egyenleggel állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy –79.522 ezer forint költségvetési egyenleget belső finanszírozással a maradványból finanszírozza.

(3) A Képviselő-testület az önkormányzat 2023. évi költségvetési bevételeinek működési és felhalmozási cél szerinti részletezését az 1. melléklet tartalmazza.

3. § (1) A 3. §-ban megállapított bevételi-kiadási főösszegének kiemelt előirányzatok részletezését 1. melléklet tartalmazza.

(2) A Képviselő–testület az önkormányzat 2023. évi költségvetési bevételeit és kiadásait a 2. melléklet szerint állapítja meg

(3) A költségvetési bevételek és költségvetési kiadások előirányzatát, kötelező és önként vállalt feladatok szerinti bontásban, a 3. és a 4. mellékletek részletezik.

(4) Az Önkormányzat működési és fejlesztési célú bevételeinek és kiadásainak 2023/24/25. évi alakulását külön bemutató mérleget az 5. melléklet tartalmazza.

4. § (1) Ecsegfalva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat és az irányítása alá tartozó költségvetési szerve statisztikai létszámát 2023. évre együttesen 19 főben állapítja meg a 6. mellékletben foglalt részletezéssel.

(2) A közfoglalkoztatottak (áthúzódó) tervezett létszáma 19 fő.

5. § Az Önkormányzat működési és fejlesztési célú bevételi és kiadásai előirányzatait bemutató mérlegét a rendelet 7. melléklete tartalmazza.

6. § Az Önkormányzat előirányzat - felhasználási ütemtervét a rendelet 8. melléklete tartalmazza.

7. § (1) Az Önkormányzat közvetett támogatásainak kimutatását a rendelet 9. melléklete tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat pénzeszköz átadását és egyéb szervezetek részére juttatott támogatásának részletezését a rendelet 10. melléklete tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat 2023. évi beruházásáról szóló kimutatást a rendelet 11. melléklete tartalmazza.

III. Fejezet

A 2023. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

8. § (1) Az Önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztosságáért a Képviselő-testület, a gazdálkodás szabályosságáért a polgármester a felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének, és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) A helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról - az (5) bekezdésben foglaltak kivételével - a képviselő-testület dönthet.

(5) A helyi önkormányzati költségvetési szerv bevételi és kiadási előirányzatai a Kormány rendeletében meghatározott esetekben saját hatáskörben módosíthatók, a kiadási előirányzatok egymás között átcsoportosíthatók. A polgármester a költségvetési szerv saját hatáskörében végrehajtott előirányzat-módosításokról, átcsoportosításokról a képviselő-testületet harminc napon belül tájékoztatja.

(6) Ha a helyi önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

9. § A Polgármester felhatalmazást kap:

a) Az önkormányzat számláján lévő, átmenetileg szabad pénzeszközeinek határozott időre lekötött betétként történő elhelyezéséről, államilag garantált értékpapírban történő elhelyezéséről ajánlatkérés eredménye ismeretében a polgármester dönt.

b) A 2023. évi központi céljellegű - mérlegelést nem igénylő - pótelőirányzatok saját hatáskörben történő felosztására.

1. A költségvetési előirányzatok évközi módosítása, átcsoportosítása

10. § (1) A Dévaványai Közös Önkormányzati Hivatal Gazdálkodási Irodája az e rendeletben szabályozott adatszolgáltatások alapján előkészíti az önkormányzati költségvetési rendelet módosítására az előterjesztést.

(2) Az évközben engedélyezett központi pótelőirányzatok átvezetéséről, esetleges felosztásáról a polgármester előterjesztésében a képviselő-testület dönt a 2023. évi költségvetésről szóló önkormányzati rendelet egyidejű módosításával.

(3) A Képviselő-testület a 2023. évi költségvetési rendeletet - az első negyedév kivételével, - negyedévenként döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb a beszámoló készítésének határidejéig december 31-ei hatállyal módosítja.

(4) Ha évközben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

2. Tartalék és egyéb előirányzatokkal kapcsolatos külön rendelkezések

11. § (1) A 2022. évi maradvány elszámolásnál kimutatott szabad - előző évről áthúzódó kötelezettséggel nem terhelt - maradványt az intézmény által benyújtott igények fedezetére, vagy a tartalék terhére kell fordítani.

(2) Az Önkormányzat és az irányítása alá tartozó költségvetési szerv a 2023. évi költségvetésében a tervezett előirányzatot meghaladó és szabad felhasználású bevételeket a tartalék emelésére kell fordítani.

(3) Az (1) és (2) bekezdésben foglaltakkal összefüggésben megemelt tartalék előirányzatból a tervezett, de nem teljesülő kieső bevételeket kell korrigálni.

(4) A tartalékkal való rendelkezés jogát a Képviselő-testület nettó 1.000 e Ft értékhatárig a Polgármesterre átruházza. A Polgármester köteles a hatáskörébe adott tartalék előirányzat felhasználásról a soron következő ülésen a Képviselő-testületet tájékoztatni.

12. § A Képviselő-testület dönt a tartalék előirányzatok felhasználásáról az érintett bizottság, illetve a Polgármester javaslata alapján.

13. § A tartalékon belül jóváhagyott pályázati önrészek előirányzata a pályázat meghiúsulása esetén csak a Képviselő-testület döntése alapján használható fel más célra.

IV. Fejezet

Számlavezetésre vonatkozó szabályok

14. § Ecsegfalva Község Önkormányzatának számlavezető hitelintézete az OTP Bank Nyrt. Dévaványai fiókja, 5510 Dévaványa Árpád u. 32.

V. Fejezet

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

15. § (1) Az önkormányzati költségvetési szerv ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az Önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról, a megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

VI. Fejezet

Vegyes és záró rendelkezések

16. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza az intézmények vezetőit, valamint a Gazdálkodási Iroda vezetőjét az önkormányzat költségvetésében előírt bevételek beszedésére, kiadások teljesítésére azzal, hogy a kiadási előirányzatok felhasználásának jogosultsága nem jár felhasználási kötelezettséggel.

(2) A költségvetés végrehajtása során tárgyévi fizetési kötelezettség a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig - figyelemmel a bevételek teljesülési ütemére is - vállalható, és kifizetések is ezen összeghatárig rendelhetők el.

17. § (1) Az Önkormányzat kiadásainak készpénzben történő teljesítésének esetei:

a) lakossági folyószámlával nem rendelkező ellátottak szociális juttatásainak kifizetése,

b) olyan beszerzések ahol a számla összege a bruttó 200.000,-Ft-ot nem haladja meg,

c) igazgatás-szolgáltatási díjak,

d) a munkába járással, munkavégzéssel összefüggő napidíj saját gépjármű vagy tömegközlekedési eszköz használatának megtérítése,

e) illetményelőleg hatályos szabályzat alapján,

f) lakossági túlfizetések visszafizetése,

g) vásárlásra, elszámolásra kiadott előlegek,

h) egyéb előre nem látható fentiekben nem részletezett működtetéssel, üzemeltetéssel kapcsolatban felmerülő azonnali kifizetések esetei gazdálkodási irodavezető engedélyével.

(2) A 2023. évi költségvetés végrehajtásáról 2024. május 31-ig kell beszámolni a Képviselő-testületnek.

18. § Hatályát veszti A 2023. évkezdet átmeneti gazdálkodásáról szóló 12/2022. (XI. 14.) önkormányzati rendelet.

19. § Ez a rendelet 2023. március 1-jén lép hatályba.