Ecsegfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről

Hatályos: 2023. 03. 02

Ecsegfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről

2023.03.02.

Ecsegfalva Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya a városban lévő önkormányzat tulajdonában álló, működő és lezárt temetőkre terjed ki, amelyek helyrajzi számai a következők:

a) 0413/13 hrsz Ecsegfalva külterületén lévő „Déli Új Köztemető” elnevezésű temető (működő köztemető),

b) 145 hrsz Ecsegfalva belterületén lévő „Nyugati Köztemető” elnevezésű temető (lezárt temető).

(2) Az önkormányzat a köztemető üzemeltetéséhez az alábbi infrastrukturális és tárgyi feltételeket biztosítja:

a) köztemetőhöz vezető, gépjárművel is járható út,

b) gépjárművek részére várakozó hely,

c) sírhelytáblákat összefogó út,

d) közkifolyó,

e) ravatalozó, illemhely,

f) hulladékgyűjtők.

(3) Az Önkormányzat a tulajdonában álló 0413/13 hrsz-ú temető fenntartásáról és üzemeltetéséről a Gyulai PIETAS Egyházi Temetkezési Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társasággal (rövidített név: Gyulai PIETAS Kft., képviseletre jogosult: Dorogi János, adószám: 10702198204, székhely: 5700 Gyula, Esze T. u. 4.) kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződésben foglaltak szerint gondoskodik, mely e rendelet 1. mellékletét képezi.

(4) A köztemető üzemeltetését e rendeletben és a kegyeleti közszolgáltatási szerződésben meghatározott rendelkezések szerint kell ellátni.

2. Temetési helyek és szabályok

2. § (1) A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyek kijelöléséről, azok számozásáról az üzemeltető jelöli ki.

(2) A sírboltok, a gyermek, a kettős és az urnasírhelyek számára az egységes gondozás céljából külön táblát vagy sorokat lehet kijelölni.

(3) A hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye lehet: urnafülke (kolumbárium) vagy sírhely.

(4) Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet: egyes sírhely, kettős sírhely.

3. § (1) A temetés időpontjáról az eltemettető és az üzemeltető közösen állapodnak meg.

(2) Az elhunytat az eltemetésre kötelezett kérelmére az általa megjelölt temetési helyre kell temetni, ha a fölött rendelkezési joga van.

(3) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetkezési hely felett rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerinti sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(4) A ravatalozót legalább egy órával a temetés előtt ki kell nyitni.

(5) A temettetőknek a kegyeleti közszolgáltatásokért a rendelet 2. melléklete szerinti díjakat kell fizetnie a fenntartó részére.

(6) Az elhaltak szállítását, ravatalozását, eltemetését a legnagyobb körültekintéssel, kímélettel, a kegyeleti szokások megtartásával kell végezni.

4. § A működő köztemető infrastrukturális létesítményei: ravatalozó, üzemeltetést szolgáló épület, vízhálózat és úthálózat.

3. A temetési helyek használati ideje, a használati díjak

5. § (1) Az egyes temetési helyeket – a díszsírhelyek kivételével – az eltemettetést végző(k)nek, illetve hozzátartozóiknak meg kell váltaniuk és ezzel a temetési hely felett rendelkezési jogosultságot szereznek.

(2) A rendelkezési jogosultság kezdő napja a betemetés, illetve rátemetés napjáról számított:

a) egyes sírhelyek esetén 25 év,

b) urnafülke esetén 10 év.

(3) A rendelkezési jog a (2) bekezdés szerinti időtartammal meghosszabbítható (újraváltható) akkor, ha a temető vagy a sírhelytábla nem kerül lezárásra vagy átrendezésre.

(4) Az újraváltás időtartama:

a) a (2) bekezdés a) pont esetében legalább 10 év,

b) a (2) bekezdés b) pont esetében legalább 5 év.

(5) A használati idő korlátozása esetén, továbbá akkor, ha a rendelkezésre jogosult a holttestet más temetési helyen kívánja eltemetni, a jogosult részére a megváltási díj időarányos részét vissza kell téríteni.

(6) A megváltott, de fel nem használt temetkezési hely megváltáskori díját – a megváltástól számított egy éven belül – a kezelési költség levonásával az ügyfél kérelmére vissza kell téríteni.

(7) A temetési helyek használati joga nem ruházható át, az nem örökölhető.

(8) A megváltási díjakat, valamint a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulási díjat jelen rendelet 2. melléklete tartalmazza. A díjakat a temettetőnek előre kell megfizetni az Önkormányzat részére.

4. A temetési helyek mérete

6. § (1) A sírhelynek:

a) egyes sírhely esetén 220 cm hosszúnak, 100 cm szélesnek,

b) kettős sírhely esetén 220 cm hosszúnak, 200 cm szélesnek kell lennie.

(2) Gyermek,- és urnasírhely esetén is az (1) bekezdésben meghatározott sírhelyméreteket kell alapul venni.

5. A rátemetés

7. § (1) A rátemetésre vonatkozó engedélyt az üzemeltető a sírnyitásra vonatkozó szabályok betartása mellett adhatja meg.

(2) Sírhelyeket kifalazni, kibetonozni, kideszkázni, más el nem bomló anyaggal kibélelni tilos.

6. Díszsírhelyek

8. § (1) Ecsegfalva Község Önkormányzata azon elhunyt személyeknek, akik a település érdekében kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki, díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(3) A díszsírhelyre – a sírnyitás és a rátemetés szabályainak megtartásával és költségeinek viselésével – az elhunyt özvegye is rátemethető.

(4) A díszsírhelyek gondozásáról és ápolásáról az elhaltak hozzátartozói, ilyenek hiányában a polgármester megbízásából – az önkormányzat költségére – az üzemeltető köteles gondoskodni.

(5) A díszsírhely adományozásáról az elhalt legközelebbi hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét írásban kell értesíteni.

7. A síremlék

9. § (1) A temetési hely megjelölésére sírjel (síremlék) használható, létesíthető.

(2) A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet (síremléket) elhelyezni nem szabad. Ebben az esetben az üzemeltető határidő tűzésével írásban felszólítja a sírhely felett rendelkezni jogosult személyt a sértő állapot megszüntetésére.

(3) Sírjel (síremlék) közé szilárd burkolatú kísérő járda építhető a sírhely határain belül.

(4) A sírhely használati ideje alatt a sírjelet (síremléket) eltávolítani vagy arról a halott nevét törölni tilos.

(5) A meglévő sírjelet (síremléket) kicserélni csak a kegyeleti igények tiszteletben tartásával a (2) bekezdésben foglaltak betartásával lehet.

(6) A sírjel (síremlék) szabályszerű felállítását, átépítését, lebontását a temető üzemeltetője ellenőrzi.

8. Temetkezési szolgáltatások

10. § A működő köztemetőben temetkezési szolgáltatási tevékenységet minden olyan szolgáltató ilyen jellegű hatósági engedély megléte mellett szabadon végezhet, azzal a kitétellel, hogy a temető üzemeltetőjével köteles felvenni a kapcsolatot a temetést megelőző legalább 4 munkanappal korábban.

9. A temetők rendje

11. § (1) A működő köztemető nyitva tartása:

a) november 1-jétől március 31-ig 7.00 - 16.00 óráig,

b) április 1-jétől október 31-ig 7.00 - 19.00 óráig,

c) a lezárt temetőben a nyitva tartás nem korlátozott.

(2) A nyitva tartás rendjét, valamint a temető rendjére vonatkozó rendelkezéseket, az üzemeltető a temető bejáratánál kifüggeszteni köteles.

(3) Az érintettek a sírok gondozását, díszítését szabad belátásuk szerint végezhetik. Ezen kívül miden temetői tevékenységet (pad elhelyezése, fa ültetése stb.) be kell jelenteni a temető üzemeltetőjének. A sírhely birtokosa köteles a sírhely és környékének gondozásáról, gyomtalanításáról gondoskodni.

(4) A temetőben munkát végző vállalkozó (kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató stb.) tevékenysége megkezdése előtt köteles annak kezdési idejét és tartamát írásban jelezni a temető tulajdonosának/ üzemeltetőjének a szükséges díj előzetes megfizetése mellett. A temetőben munkát végző vállalkozók tevékenységük gyakorlása során a temető-látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják

(5) A temetőkben és azok közvetlen környezetében tilos minden olyan magatartás, amely a kegyeleti érzést és a szertartások rendjét sérti, valamint a látogatókat megbotránkoztatja.

(6) A temetőben 12 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.

(7) Kutyát – vakvezető kutya kivételével – a temetőbe bevinni tilos.

(8) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni vagy bontási anyagot elszállítani csak az üzemeltető hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani.

(9) A temetőbe járművel behajtani és azzal közlekedni – a mozgáskorlátozottak és a bejelentett, illetve engedélyezett munkálatokat végzők kivételével – tilos.

(10) A temetőben szemetelni, a kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat bepiszkítani, rongálni, eltávolítani tilos.

12. § (1) A temetőben avart, elszáradt koszorút, virágmaradványt és egyéb anyagokat égetni tilos.

(2) A temetőben keletkezett hulladékot csak az üzemeltető által arra kijelölt helyre lehet lerakni.

(3) A sírok kerítéssel nem határolhatók körül.

13. § (1) Síremlék állítás vagy felújítás esetén a vállalkozó az elfoglalt területért a rendelet mellékletében meghatározott díjat köteles az üzemeltető részére megfizetni.

(2) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát kiszállítani – vagyonvédelmi okokból – csak az üzemeltetőhöz történő előzetes bejelentés után szabad.

14. §1

15. § Ez a rendelet 2023. március 1-jén lép hatályba.

1

A 14. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.