Parasznya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2000. (IX. 13.) önkormányzati rendelete

A temetkezésről

Hatályos: 2010. 07. 15- 2014. 03. 03

Parasznya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2000. (IX. 13.) önkormányzati rendelete

A temetkezésről

2010.07.15.

Parasznya község Önkormányzati Képviselő-testülete az elhunyt személyek emlékének méltó megőrzése és ápolása, a temetkezés közegészségügyi és kegyeleti rendeltetésének érvényesítése, valamint a temető és temetkezési kultúra fejlesztése érdekében az 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján Parasznya község Önkormányzata a temetkezésről és a községi temető rendjéről az alábbi rendelet alkotja:

1. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

Alapelvek

1. § (1) A tisztességes és méltó temetés, valamint a halottak nyughelye előtt a tiszteletadás joga mindenkit megillet az elhunyt személyére, vallási, illetőleg lelkiismereti meggyőződésére, valamint faji csoporthoz tartozására, nemzeti-nemzetiségi hovatartozásra, a halál okára vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül.

(2) A végső nyughely megválasztásában és a temetés lebonyolításában az abban közreműködők és az eltemettetők, az elhunyt életében tett rendelkezésére figyelemmel kötelesek együttműködni.

(3) A temetés módja lehet világi és egyházi. A világi temetés szertartásrendjét a eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik.

(4) E törvényben foglalt rendelkezéseket a nemzeti és etnikai kisebbségek törvényében biztosított jogainak érvényesítésével kell végrehajtani.

A rendelet hatálya

2. § E rendelet hatálya a Parasznya Község Önkormányzata által fenntartott községi köztemetőkre terjed ki.

Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában

a) temető: a település igazgatási területén belüli, beépítésre szánt, építési használata szerinti zöldfelületi jellegű különleges terület, amely kegyeleti célokat szolgál, közegészségügyi rendeltetésű, és amelyet az elhunytak eltemetésére, a hamvak elhelyezésére létesítettek és használnak, vagy használtak;

b) köztemető: az önkormányzat tulajdonában lévő temető, illetőleg a temetőnek az a része, amelyben az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti;

II. Fejezet

4. § A temető tulajdonosa Parasznya község Önkormányzata.

5. § A temető fenntartója a temető tulajdonosa.

6. § (1) A temető tulajdonosának feladata a temető tárgyi és infrastrukturális létesítményeinek, zöldfelületeinek, valamint sírhelytábláinak megépítése, illetőleg kialakítása.

(2) A temető tulajdonosának feladata a temető kegyeleti méltóságának őrzése.

(3) A temető tulajdonosa köteles a temető fenntartásáról, továbbá üzemelteltetéséről gondoskodni. E feladatait saját maga, illetve- szerződés alapján- gazdálkodó szervezet útján is elláthatja.

(4) A temető tulajdonosa temető használatának rendjéről temető szabályzatot készít.

7. § A temető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatok ellátását Parasznya község Önkormányzatának Jegyzője ellenőrzi.

8. § Új temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újra-használatbavétele esetén a tv. 8–12. §-ig terjedő rendelkezési az irányadók.

A temető fenntartása

9. § (1) A temetőfenntartó feladata a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint a közcélú zöldfelületek karbantartása, szükség szerinti felújítása és gondozása.

(2) A temető területén belüli közcélú zöldfelületek és utak területe újabb temetési helyek létesítésével nem csökkenthető.

A temető üzemeltetése

10. § (1)1 A községi temetőben halottat eltemettetni kizárólag a községi ravatalozóból szabad. A halottat lakóháznál felravatalozni, lakóháznál eltemettetni tilos.

(2)2 Az (1) bekezdésben meghatározott tilalmi rendelkezések nem alkalmazható, ha az ÁNTSZ a máshol történő felravatalozáshoz engedélyt adott.

(3) A holtestet a temetés megkezdése előtt 1 órával lehet felravatalozni, mely időtől a ravatalozó nyitva áll a hozzátartozók és a részvétnyilvánítók előtt.

(4) A ravatalozó használata díjtalan.

(5) A sírásásról, betemetésről és az ezzel járó egyéb tevékenységekről a hozzátartozó gondoskodik.

(6) Az Önkormányzat biztosítja a ravatalozó és technikai berendezései karbantartását és működteti azokat.

(7) Az Önkormányzat alkalmazottai útján gondoskodik a temető rendjének betartásáról és betartatásáról.

(8) A temetőgondnok:

a) felfekteti, vezeti és megőrzi a nyilvántartó könyveket ( A rendelet 1. sz. melléklete szerint)

b) a nyilvántartó könyvbe és a sírbolt könyvbe az eltemettető és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy tekinthet be.

c) az üzemeltető a nyilvántartó könyv, illetve a sírbolt könyv adatai alapján a temető nyilvántartási ideje alatt felvilágosítást adni az elhunyt személy temetési helye után érdeklődőnek.

d) tájékoztatja a temetőlátogatókat,

e) kijelöli a temetési helyeket

f) figyelemmel kíséri a sírok, síremlékek kialakítását, nem megfelelő kivitelezés esetén a jegyző értesíti.

A temetési hely gazdálkodás szabályai

11. § Az új sírhelyek kialakítását a temető jelenlegi adottságait és az optimális helykihasználást figyelembe véve kell elvégezni.

12. § (1) A temetőt- nagyságától függően- sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket a temető üzemeltetője jelöli ki.

(2) A sírhelytáblákat, a sorokat és a temetési helyeket számozni kell. A sírhelytábla számozását a helyszínen is fel kell tüntetni.

(3) A sírhelytáblát a folyamatos temetésre elő kell készíteni. A sírhelytáblát a tereprendezés, ültetvényezés, fásítás valamint a sírhelytáblát határoló út megépítése előtt nem lehet használatba venni.

(4) A szabályzatban a temető egyes területei- de legalább sírhelytáblánként az egyes temetési helyek- építészeti, kertészeti kialakításának és gondozásának részletes feltételei meghatározhatók. A feltételeket a temetési hely felett rendelkezni jogosulttal kötött szerződésben kell rögzíteni.

(5) A temetőben alkalmazott temetési helyek szélességi, hosszúsági méretét és az egymástól való távolságát a szabályzatban kell előírni.

13. § (1) Koporsós temetés esetén a temetés hely lehet egyes sírhely, kettős sírhely és sírbolt. Az egyes sírhely alapmérete egy koporsó a kettős sírhely alapmérete két egymás melletti koporsó befogadására alkalmas sírgödör.

(2) A koporsó egy holttest elhelyezését szolgálja. Az eltemettető ettől eltérően rendelkezhet, ha az anya halála és az újszülött perinatális halála miatt az eltemetés egy időben történik.

(3) A sírgödör mélysége 200 cm. Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felületre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön. A sírgödröt az üzemeltető hozzájárulásával természetesen- a talajban lebomló- anyaggal burkolni lehet.

(4) Oldalirányú üreggel ellátott egyes vagy kettős sírhelyet nem szabad létesíteni.

(5) A sírbolt (kripta) legalább kettő koporsó elhelyezését biztosító al- és felépítményből álló temetési hely. A sírbolt méretét a befogadó koporsók száma határozza meg. Sírbolt a temető tulajdonosának hozzájárulásával, a külön jogszabályban meghatározott esetekben és módon, építési engedéllyel építhető. A sírbolt temetőn belüli elhelyezését a temető tulajdonosa (üzemeltetője) jelöli ki. A tulajdonosnak a hozzájárulást meg kell adnia, ha az építtető a sírbolt helyét megváltotta.

(6) A sírboltok, a gyermek, a kettős és az urnasírhelyek részére az egységes gondozása céljából külön táblát vagy sorokat lehet kijelölni.

14. § (1) Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye lehet urnafülke (kolumbárium), urnasírhely, urnasírbolt. Az urna koporsós temetési helyre rátemethető.

(2) Az urnafülke (kolumbárium) és az urnasírbolt építésügyi hatósági engedéllyel építhető.

(3) Új urnafülke építésénél az urnát befogadó belső méret 30X30 cm lehet. Urnafülke építésénél kialakításánál a temető tulajdonosa előírhatja a természetes anyagok és művészi formák alkalmazását. Az urnafülkét úgy kell kialakítani, hogy a fülke egyedi díszítése biztosítható legyen.

(4) A hamvakat tartalmazó urna földbe temetésére urnasírhely és urnasírbolt alakítható ki, amelyek a rendelkezési jogosultság időtartamában (használati idő) különböznek egymástól.

(5) A temető tulajdonosa – az eltemettető igénye esetén – a hamvak szétszórásához és bemosásához külön temetőrészt jelölt ki, amelyet parkszerűen kell kialakítani.

(6) A temető tulajdonosa (üzemeltető) a mesterséges vagy spontán abortusz folytán távozó magzat, csonkolt testrész, emberi szerv, szervmaradvány eltemetésére külön sírhelytáblát jelöl ki.

15. § (1) Temetési hely megjelölésére sírjel (fejfa, síremlék, kopjafa stb.) használható, illetőleg létesíthető.

(2) A sírjel nem foglalhat el a szabályzatban meghatározott temetési helynél nagyobb területet, magasságát, a helyi építési szabályzat, ennek hiányában az építésügyi hatóság korlátozhatja.

(3) A síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét (vázrajzát) a temető üzemeltetőjének az elhelyezés előtt be kell mutatni.

16. § (1) A temetési helyen túlterjeszkedő közízlést sértő vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni nem szabad. E szabályt a meglévő sírjelek felújításánál is alkalmazni kell.

(2) A halva született magzat sírhelyét jelzőfával kell megjelölni, amelyen a temetés napját és a temetési hely sorszámát kell feltüntetni.

(3) Ha a halva született magzat eltemettetéséről-kérésre- közeli hozzátartozója gondoskodott, a sírhelyen kereszt vagy fejfa is elhelyezhető, és azon utónevet is fel lehet tüntetni.

17. § (1) A sírjel vagy a sírbolt helyreállítására, felújítására a temető tulajdonosa (üzemeltetője) a temetési hely felett rendelkezni jogosultat felhívhatja, illetőleg az állékonyságot, az életet és a biztonságos használatot veszélyeztető állapot (továbbiakban közvetlen veszély) fennállása esetén köteles felhívni. A felhívást –a temetési hely megjelölésével- a temető kapuján (hirdetőtábláján) és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni.

(2) A közvetlen veszély fennállása esetén az építési engedély köteles sírjel helyreállítását a temető tulajdonosának kérelmére az építésügyi hatóság elrendeli, ill., a kötelezés nem teljesítése esetén a veszélyhelyzetet hatósági úton- a temető tulajdonosának közreműködésével- megszünteti.

(3) A sírjel vagy sírbolt helyreállításáig a temetési helyre további temetkezés nem történhet.

18. § A sírhely méretezése:

a) a sírhantok közötti távolság 2 méter

b) a sírhant hossza 2,5 méter

c) szélessége 0,9 méter

19. § (1) A temető fenntartójának (kezelőjének) a temetőről térképet (vázrajzot) kell készíteni, amelyen fel kell tüntetni, hogy mely sírhelytáblák, sorok milyen temetési helyek céljára vannak fenntartva.

(2) A temető részletes térképét annak bejáratánál ki kell függeszteni és a változásokkal legalább évenként ki kell egészíteni.

(3) A temető bejáratánál a közönség részére tájékoztatót kell kifüggesztetni a nyitva tartás idejéről, a temető rendjéről.

20. §3 Az új sírhely megváltási díja 6.000,- Ft, melynek fejében az Önkormányzat örök használati jogot biztosít.

21. § Amennyiben az utolsó temetésről számítva 25 év eltelt, és a sírhely tartósan, legalább 5 éven keresztül gondozatlan, az örök használati jog érvényét veszti.

III. Fejezet

22. § E rendelet 2000. október 1. napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg a 11/1994. (VI. 8.), valamint az azt módosító 4/1996. (III. 14.) rendelet az 5/1999. (III. 11) önkormányzati rendeletek hatályukat vesztik.

1

A 10. § (1) bekezdést módosította a 11/2000. (XII. 15.) Önkormányzati rendelet 1.§. A hatálybalépés dátuma 2000. december 15.

2

A 10. § (2) bekezdést módosította a 11/2000. (XII. 15.) Önkormányzati rendelet 1.§. A hatálybalépés dátuma 2000. december 15.

3

A 20.§-t módosította a 8/2010. (VII. 15.) Önkormányzati rendelet 1.§. Hatálybalépés időpontja 2000. július 15.