Hangony Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átadásának és átvételének szabályairól

Hatályos: 2013. 12. 01

Hangony Községi Önkormányzata Képviselő - Testülete

16/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átadásának

és átvételének szabályairól

Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról és államháztartáson kívüli forrásból az önkormányzatnak nyújtható támogatásokról a következő rendeletet alkotja:

     A rendelet hatálya

1. §

(1) A rendelet kiterjed az államháztartáson kívülre átadott, illetve államháztartáson kívülről átvett pénzeszközökre.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a magánszemélyeknek juttatott segélyekre, ösztöndíjakra, illetve a közfeladat ellátására kötött megállapodás keretében átadott pénzeszközökre.

      Államháztartáson kívüli forrás átadásának szabályai

2.§

(1) Az Önkormányzat Képviselő-testülete a mindenkori költségvetési rendeletében meghatározott előirányzatai terhére egyedi döntéseiben nevesített szervek részére céljelleggel támogatást nyújthat.

(2) Önkormányzati támogatás nyújtása kérelemre történik. A kérelemre történő támogatás      nyújtás esetén elsősorban a település érdekében végzett tevékenység támogatására kell         törekedni.

(3) A támogatásban az részesülhet:

a) aki az Önkormányzathoz írásos kérelmet nyújt be. A kérelemnek tartalmaznia kell: az igénylő: nevét, címét, levelezési címét, telefonszámát, adószámát, bankszámla számát, az igénylő kapcsolattartójának nevét, címét, elérhetőségeit (telefon, e-mail cím), a támogatási cél megnevezését, a támogatás céljának rövid leírását, a támogatási cél megvalósításának tervezett időtartamát, a támogatási cél megvalósításának költségvetését, a támogatási cél tervezett bevételeit.

(4) A támogatási kérelmet a Képviselő-testület bírálja el. A támogatás iránti kérelem elbírálására első alkalommal a költségvetési rendelet elfogadását követően kerülhet sor.  


(5) A támogatásra vonatkozó döntésnek tartalmaznia kell a támogatott nevét, a támogatás      összegét, célját, a megvalósítás helyét, a kifizetés módját, a támogatás felhasználásának             időpontját vagy időtartamát és az elszámolás határidejét.

(6) bekezdésében meghatározott döntést követő 30 napon belül a            támogatottal a pénzeszközátadásról megállapodást kell kötni, melyet a Polgármester ír alá.

3.§

(1) A támogatás felhasználásáról a pénzeszközt átvevő a támogatásról rendelkező megállapodásban rögzített határidőre a Hangonyi Közös Önkormányzati Hivatal felé köteles elszámolni.

(2) Aki elszámolási kötelezettségének teljes körűen nem tesz eleget, a további támogatásból kizárja magát.

(3) A Polgármester dönt az elszámolás elfogadásáról és annak szakmai megfelelőségéről. Az                elszámolás pénzügyi megfelelőségét a Hangonyi Közös Önkormányzati Hivatal       pénzügyi ügyintézője vizsgálja. A jegyző szükség esetén a támogatottat hiánypótlásra      hívja fel.

(4)       Amennyiben a támogatott a pénzt, vagy annak egy részét jogtalanul vette igénybe, azt nem a döntésben megjelölt célra használta fel úgy az átvett pénzt köteles az önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára egy összegben visszafizetni. A jogtalanul igénybe vett összeg után a kifizetés napjától a visszafizetés napjáig a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő mértékű kamatot is köteles megfizetni.

(5) Tárgyévre vonatkozó megállapodás csak az előző évi elszámolás elfogadását követően köthető.

(6) Az államháztartáson kívülre átadott pénzeszközök teljesítéséről a Polgármester a költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolóban tájékoztatja a Képviselő-testületet.

(7) A támogatással kapcsolatos adatok közérdekű adatnak minősülnek, ezért a támogatásokról                nyilvántartást kell vezetni. Az adatokat az önkormányzat honlapján a döntést követő 30                napon belül közzé kell tenni és az adatok hozzáférhetőségét legalább 5 évig biztosítani     kell.

Az államháztartáson kívüli forrás átvételének szabályai

4.§

(1) Az önkormányzat államháztartáson kívüli forrás átvételére jogosult.

(2) Az államháztartáson kívüli forrás elfogadásáról a Képviselő-testület dönt.

(3) A támogatás átvételéről meghozott döntés előtt vizsgálni kell a támogatóval megkötendő                megállapodás tartalmát, az átvétel következményeit, az átvétellel esetlegesen felmerülő kiadásokat és a pénzeszköz átvétel következményeit.

 (4) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről szóló megállapodásnak tartalmazni kell a                felhasználás célját, az átadás időpontját, az elszámolás módját, tartalmát. A megállapodásban                ki kell térni a felhasználás esetén követendő eljárásra, a visszafizetési kötelezettségre.

(5) Az államháztartáson kívüli forrás átvételét követően a 3. § (7) rendelkezései figyelembevételével kell eljárni.

(6) A Polgármester a költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolóban tájékoztatja a Képviselő-testületet az előző évben államháztartáson kívülről átvett pénzeszközök teljesüléséről.

  Záró rendelkezés

5.§

Ez a rendelet 2013. december 1-jén lép hatályba.


Hangonyi László                                                                Henyecz Sándorné

  polgármester              távollétében                                            jegyző




        Turcsányi Gáborné

           alpolgármester




A rendelet kihirdetésre került 2013. november 28. napján.


Henyecz Sándorné

                                jegyző