Hangony Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2013. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény helyi végrehajtásáról szóló 7/2007. (III.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 01. 02

Hangony Község Önkormányzat Képviselő-testület

19/2013. (XII.17.) önkormányzati rendelet

 a szociális igazgatásról és  szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény helyi végrehajtása 7/2007. (III.27.) önkormányzati rendelet módosításáról



Hangony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló módosított 1993. évi III. törvény  (a továbbiakban Szt.) 25. § (3) bekezdés b) pontjában, kapott felhatalmazás alapján – Szociálpolitikai bizottság véleményének figyelembe vételével -  a 7/2007. (III.27.) önkormányzati rendelet a  szociális igazgatásról és  szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény helyi végrehajtása (továbbiakban Rendelet)  módosításáról a következőket rendeli el.


1.§


  1. A Rendelet 3.§ (1) bekezdésében szereplő Körjegyzőség  szó helyébe a következő rendelkezés lép: közös önkormányzati hivatal.


  1. A Rendelet 3. § (3) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:  A képviselő-testület az önkormányzati segély és étkezés iránti kérelmek  elbírálását  a polgármesterre ruházza át. Az általa hozott döntésről a képviselő-testületet soron következő ülésen tájékoztatja.


  1. A Rendelet (4) bekezdése hatályon kívül helyezve.


2.§


A Rendelet 7/A. § hatályon kívül helyezve.


3.§


  1. A Rendelet 8. § (4) bekezdése hatályon kívül helyezve.
  2. A Rendelet 8. § (5) bekezdésében szereplő Polgármesteri Hivatal szó helyébe a következő rendelkezés lép: közös önkormányzati hivatal.


4.§


A Rendelet 9. §, 10. §, 11. §, 12. §, 13. §  hatályon kívül helyezve, helyébe a következő rendelkezés lép:


Önkormányzati segély


9. §


  1. Önkormányzati segély nyújtható az Szt. 45. § (1) bekezdése szerinti  személynek.
  2. Önkormányzati segély különösen az Szt. (4) bekezdése szerinti indokokra való tekintettel állapítható meg.


  1. Önkormányzati segély abban az esetben állapítható meg, ha kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegnek 130 %-át.
  2. Önkormányzati segélyben egy naptári évben egy család legfeljebb három alkalommal részesülhet.
  3. Az igénylő és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára az önkormányzati segély összege – a temetésre és vis-maior esetre adott támogatás kivételével  - az adott naptári évben nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át.
  4. Az önkormányzati segély iránti kérelmet a közös önkormányzati hivatalnál kell benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell a közös háztartásban élők jövedelemigazolását, és az önkormányzati segély indokoltságáról szóló igazolást. Hitelt érdemlő igazolásként fogadható el:

a) betegség esetén a gyógykezelést alátámasztó háziorvosi, vagy kórházi igazolás, zárójelentés, műtétre történő előjegyzést igazoló irat,

b) gyógyszersegély esetén gyógyszerköltséget alátámasztó orvosi igazolás, országos egészségbiztosítási pénztár orvosi vénye

c) elemi kár esetén a helyreállítás költségeiről készítet kimutatás,

d) lakás állagának megóvása, közműbekötés esetén az illetékes I. fokú építésügyi hatóság igazolása, annak szükségességéről, esetenként az előre látható összegszerűségről

d) válsághelyzetben lévő várandós anya részére nyújtott segély esetén a terhes gondozásról szóló igazolás

e) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz nyújtott segély esetén a nevelésbe vételt igazoló irat,

f) a gyermek fogadásának előkészítéséhez nyújtott támogatás esetén a terhesség fennálltát, és a szülés várható időpontját igazoló irat.

(4) Szükség esetén csatolni kell a többletkiadás, illetve a bevételcsökkenés mértékét igazoló számlákat, illetve egyéb iratokat is.

(5)Az önkormányzati segély megállapítása iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.


  1. Rendkívüli vis-maior esetben (súlyos természeti csapás, vagy a települést érintő károk: földrengés, árvíz, belvíz, robbanás, tűzeset, tűzvész) az önkormányzati segélyt akkor is megállapíthatja ha a családban az egy főre eső jövedelem meghaladja a rendeletben előírt jövedelemhatárt.  A rendkívüli vis-maior esetben (természeti csapás, vagy a települést érintő károk: földrengés, árvíz, belvíz, robbanás, tűzeset, tűzvész) a döntést hozó megállapíthat a (5) bekezdésben megjelöltnél magasabb összegű - maximum az öregségi nyugdíj legkisebb összegének ötszörös mértékű - önkormányzati segélyt.


10. §


  1. Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként önkormányzati segélyt állapíthat meg annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott, és családjában az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300 %-át nem haladja meg.


  1. A temetési költségekhez való hozzájárulásként megállapított önkormányzati segély összege: 10.000,- Ft. A megállapított segély összegét, vagy a kérelem elutasításának tényét az arról szóló határozat számával együtt a temetési számlára rá kell vezetni és a számlát a kérelmező részére vissza kell adni.


  1. A temetési költségekhez való hozzájárulásként önkormányzati segélyt a halálesetet követő 30 napon belül lehet igényelni. A kérelemhez mellékelni kell a közös háztartásban élők jövedelemigazolását, valamint az elhalt halotti anyakönyvi kivonatának és a temetési számlának a másolatát.


  1. A helyben szokásos legalacsonyabb temetési költség  100.000,- Ft.


5. §


A Rendelet 14. § (1) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

A szociálisan rászorultak részére a személyes gondoskodást nyújtó szolgáltatások közül Hangony község területén az alábbiakat biztosítja:

  1. étkeztetést önállóan,  
  2. házi segítségnyújtást, a családsegítést, a szenvedélybetegek közösségi ellátását és   a támogató szolgáltatást Ózd Többcélú Kistérségi Társulás keretében.  


6.§


A Rendelet 15. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

Az ellátás iránti kérelmet a közös önkormányzati hivatalnál lehet benyújtani.


7.§


Ez a rendelet 2014. január 1. napjával lép hatályba.




            Hangonyi László                                                                Henyecz Sándorné

            polgármester                                                                                   jegyző



A rendelet kihirdetésre került 2013. december 17-én.




                                                                                                          Henyecz Sándorné

                                                                                                          jegyző