Hangony Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2014. (III.13.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésről

Hatályos: 2014. 03. 14- 2017. 02. 23

Hangony Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2014. (III.13.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésről

Hangony Község Önkormányzat képviselő-testülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet (továbbiakban: At.) 42/A. § (4) bekezdésében biztosított jogalkotói jogkörében, az At. 15/A. § (6)-(7) bekezdésben előírt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

Általános rendelkezés

1. § E rendelet alkalmazásában:

  • a) hivatali munkaidő: Hangonyi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő;
  • b) hivatali helyiség: Hangony Község Önkormányzat Tanácskozó terme (3626 Hangony, Rákóczi F. u. 130.).

A hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezése

2. § (1) A házasság hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli megkötésének engedélyezése iránti kérelmet a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell az anyakönyvvezetőhöz benyújtani.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell az ügyfelek nyilatkozatát, hogy az At. 15/A. § (4) –(5) bekezdéseiben foglalt feltételeket biztosítják és a 4. §-ban foglalt díjat megfizetik. A feltételek meglétét az anyakönyvvezető az engedély megadása előtt a helyszínen ellenőrizheti.

(3) Hivatali helyiségen kívüli, szabad téren tartandó házasságkötés esetén fedett helyiségnek is rendelkezésre kell állnia.

(4) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés kizárólag úgy engedélyezhető, hogy az a hivatali helyiségbe előjegyzett házasságkötések lebonyolítását nem veszélyeztetheti.

A hivatali helyiségen kívüli, illetve hivatali munkaidőn kívüli házasságkötéshez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő díjak.

3. § A hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés megtartásáért a házasulandók a 4. §-ban meghatározott díjat kötelesek fizetni, kivéve, ha a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre rendkívüli esemény miatt kerül sor. Rendkívüli eseménynek minősül különösen, ha valamelyik fél mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, életkora miatt nem várható, hogy a hivatali helyiségben megjelenjen.

4. § (1) A hivatali munkaidőben történő házasságkötés lebonyolításához a hivatali helyiség térítési díj mentesen igénybe vehető.

(2) A hivatali helyiségben a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolításának szolgáltatási díja 5.000 Ft + áfa, mely a tárgyi és személyi feltételek biztosítását tartalmazza.

(3) A hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben történő házasságkötés lebonyolításának szolgáltatási díja 10.000 Ft + áfa.

(4) A hivatali munkaidőn kívüli és a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés lebonyolításának szolgáltatási díja 20.000 Ft + áfa.

5. § Az anyakönyvvezető a szolgáltatási díj befizetésének igazolását követően tűzi ki az anyakönyvi eseményt, melyet Hangony Község Önkormányzata költségvetési elszámolási számlája javára kell megfizetni.

6. § A házasságkötésen közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben meghatározott szabadidő helyett eseményenként

  • a) a hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívül történő közreműködés esetén bruttó 6.000 Ft díjazás illeti meg;
  • b) a hivatali helyiségen kívül hivatali munkaidőben történő közreműködés esetén bruttó 2.000 Ft díjazás illeti meg;
  • c) a hivatali helyiségben hivatali munkaidőn kívül történő közreműködés esetén bruttó 5.000 Ft díjazás illeti meg.

Záró rendelkezés

7. § (1) Hatályát veszti a 15/2013(XI. 28.) önkormányzati rendelete a hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésről.

(2) Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályban.