Hangony Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2014. (III. 13.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény helyi végrehajtásáról szóló 7/2007. (III.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 03. 26- 2014. 03. 15

Hangony Község Önkormányzat Képviselő-testület

4/2014. (III.13.) önkormányzati rendelet

a 7/2007. (III.27.) önkormányzati rendelet

 a szociális igazgatásról és  szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény helyi végrehajtása módosításáról




Hangony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló módosított 1993. évi III. törvény  (a továbbiakban Szt.) 25. § (3) bekezdés b) pontjában, kapott felhatalmazás alapján – Szociálpolitikai bizottság véleményének figyelembe vételével – a 7/2007. (III.27.) önkormányzati rendelet a szociális igazgatásról és  szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény helyi végrehajtása (továbbiakban Rendelet)  módosításáról a következőket rendeli el.


  1. §


 A 7/2007. (III.27.) önkormányzati rendelet a szociális igazgatásról és  szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény helyi végrehajtása  9. § helyébe a következő rendelkezés lép:


Önkormányzati segély


9. §


  1. Az önhibáján kívül, létfenntartását veszélyeztető rendkívül élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére önkormányzati segély állapítható meg feltéve, hogy a kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének 130 %-át.
  2. Önkormányzati segély különösen az Szt. 45. § (4) bekezdése szerinti indokokra való tekintettel állapítható meg.
  3. Önkormányzati segélyben egy naptári évben egy család legfeljebb három alkalommal részesülhet.
  4. Az igénylő és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára az önkormányzati segély összege – a temetésre és vis-maior esetre adott támogatás kivételével  - az adott naptári évben nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át.
  5. Az önkormányzati segély iránti kérelmet a közös önkormányzati hivatalnál kell benyújtani, az 1. sz. melléklet szerinti formanyomtatványon. A kérelemhez mellékelni kell a közös háztartásban élők jövedelemigazolását, és az önkormányzati segély indokoltságáról szóló igazolást. Hitelt érdemlő igazolásként fogadható el:

a) betegség esetén a gyógykezelést alátámasztó háziorvosi, vagy kórházi igazolás, zárójelentés, műtétre történő előjegyzést igazoló irat,

b) gyógyszersegély esetén gyógyszerköltséget alátámasztó orvosi igazolás, országos egészségbiztosítási pénztár orvosi vénye

c) elemi kár esetén a helyreállítás költségeiről készítet kimutatás,

d) lakás állagának megóvása, közműbekötés esetén az illetékes I. fokú építésügyi hatóság igazolása, annak szükségességéről, esetenként az előre látható összegszerűségről

d) válsághelyzetben lévő várandós anya részére nyújtott segély esetén a terhes gondozásról szóló igazolás

e) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz nyújtott segély esetén a nevelésbe vételt igazoló irat,

f) a gyermek fogadásának előkészítéséhez nyújtott támogatás esetén a terhesség fennálltát, és a szülés várható időpontját igazoló irat.

g)szükség esetén csatolni kell a többletkiadás, illetve a bevételcsökkenés mértékét igazoló számlákat, illetve egyéb iratokat is.

  1. Rendkívüli vis-maior esetben (súlyos természeti csapás, vagy a települést érintő károk: földrengés, árvíz, belvíz, robbanás, tűzeset, tűzvész) az önkormányzati segély akkor is megállapítható ha a családban az egy főre eső jövedelem meghaladja a rendeletben előírt jövedelemhatárt.  A rendkívüli vis-maior esetben a döntést hozó megállapíthat a (4) bekezdésben megjelöltnél magasabb összegű - maximum az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének ötszörös mértékű - önkormányzati segélyt.


2.§


A  7/2007. (III.27.) önkormányzati rendelet a szociális igazgatásról és  szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény helyi végrehajtása  10.  § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:



  1. Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként önkormányzati segély állapítható meg annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott, és családjában az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének 300 %-át nem haladja meg.


3.§


A rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba.






            Hangonyi László                                                                Henyecz Sándorné

            polgármester                                                                                   jegyző



A rendelet kihirdetésre került 2014. március 13.




                                                                                                          Henyecz Sándorné

                                                                                                          jegyző




Hangony Község Önkormányzat Képviselő-testület

7/2007. (III.27.) önkormányzati rendelet

a szociálális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény helyi végrehajtása egységes szerkezetben

-hatályos-


A Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete az l990. évi LXV. tv. l6. §-a (l) bekezdésében foglalt felhatalmazás, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról rendelkező többszörösen módosított 1993. évi III. törvényben megfogalmazottak figyelembevételével a helyben jelentkező szociális feladatok végrehajtása érdekében a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokra, valamint a szociális gondoskodást nyújtó ellátások igénybevételének módjaira, illetve a szakosított ellátási formák körébe tartozó intézményekbe történő bejutás szabályairól szóló 11/2005. (XI. 30.) sz. rendelet és eddig megjelent módosításait az alábbi egységes szerkezetbe jeleníti meg:

I. fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. §.


(1)  A rendelet célja – amennyiben a törvény vagy kormányrendelet másként nem rendelkezik – hogy a szociális  igazgatásról  szóló törvény, valamint  a végrehajtására  kiadott  jogszabályokkal összhangban az önkormányzat gazdasági lehetőségeinek megfelelő pénzügyi keretek között –  differenciáltan –  megállapítsa az ellátásra jogosultak és az önkormányzat által nyújtott támogatások körét. Az ellátások elbírálásának feltételeit, valamint a szociális gondoskodást nyújtó intézményi jogviszony szabályait és az eljárás rendjét.


(2) Ezen rendelet rendelkezéseit a szociális biztonság megteremtését szolgáló egyéb jogszabályokkal összhangban kell alkalmazni és értelmezni.


A rendelet hatálya

2. §.

(1)1 A rendelet hatálya kiterjed a Hangony község közigazgatási területén élő és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. (Szoc. tv.) 3. §. (1) – (3) bekezdéseiben, valamint a 7. §. (1) bekezdésében felsorolt személyekre.



Általános eljárási rendelkezések


3.  §.


(1)12 A szociális rászorultságtól függő pénzbeli illetve természetben nyújtott ellátások valamint a  szociális gondoskodást nyújtó   intézményi jogviszony igénybevételére  irányuló  kérelmeket minden esetben a közös önkormányzati hivatalnál lehet előterjeszteni az erre a célra rendszeresített formanyomtatványokon .


(2) A beérkezett kérelmek jövedelmi viszonyainak tisztázásánál a havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél a kérelem benyújtását megelőző 3 hónapot, egyéb jövedelmeknél az egy éves  időtartamot kell figyelembe venni.


(3) 13   A képviselő-testület az önkormányzati segély és étkezés iránti kérelmek  elbírálását  a polgármesterre ruházza át. Az általa hozott döntésről a képviselő-testületet soron következő ülésen tájékoztatja.


(4) 14


4.  §.


Az egyes ellátásokra vonatkozó speciális eljárások az egyes támogatásoknál külön kerülnek megállapításra.

II. fejezet

A szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások


Aktív korúak ellátására jogosult, nem egészségkárosodott

személyek rendszeres szociális segélyezése2

5. §.


  1. Az Sztv. 37/B. § (1) bekezdésének b) - c) pontjaiban meghatározott személy a részére megállapított rendszeres szociális segély folyósításának feltételeként a helyi önkormányzat által kijelölt szervvel köteles együttműködni.


(2) Hangony Község Önkormányzatának Képviselő – Testülete az (1) bekezdésben megállapított együttműködésre az Ózd Kistérség Többcélú Társulás által fenntartott Kézenfogva Szociális Szolgáltató Központ Családsegítés (Ózd, Petőfi út 10.) (a továbbiakban: Családsegítés) intézményi egységét jelöli ki.

6. §.

(1) Az aktív korúak ellátására jogosult rendszeres szociális segélyezett köteles


a) az aktív korúak ellátásának megállapításáról szóló határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül a Családsegítést felkeresni és nyilvántartásba vetetni magát,

b) írásban megállapodást kötni a beilleszkedést segítő program megvalósítására a nyilvántartásba vételtől számított 60 napon belül,

c) részt venni az egyéni élethelyzetéhez igazodó, beilleszkedést segítő program kidolgozásában,

d) teljesíteni a beilleszkedést segítő programban vállaltakat,

e) közreműködni a Családsegítés munkatársaival és velük folyamatosan kapcsolatot tartani.

(2) A Családsegítés által biztosított, beilleszkedést segítő programok típusai:

a) életmódot formáló egyéni és csoportos foglalkozás,

b) mentálhigiénés egyéni és csoportos foglalkozás,

c) egyéni készség- és képességfejlesztő foglalkozás,

d) életvezetési tanácsadás,

e) személyiségfejlesztő, kommunikációs tréning

f) képzési, átképzési program,

g) álláskeresési készségek erősítését célzó csoportos foglalkozás,

h) munkavégzésre felkészítő és integráló program,

i) a felajánlott és az iskolai végzettségnek megfelelő oktatásban, képzésben történő részvétel, különösen az általános iskolai végzettség és az első szakképesítés megszerzése.

7. §.

(1) Az Sztv. 37/B. § (1) bekezdésének b) – c) pontjaiban meghatározott személy az együttműködési kötelezettségét megszegi, ha a 6. § (1) bekezdésében felsorolt kötelezettségek bármelyikét nem teljesíti.


(2) Az együttműködési kötelezettség megszegése esetén a Családsegítés munkatársa:

a) három munkanapon belül írásban, vagy személyesen megkeresi az együttműködésre kötelezettet,

b) megvizsgálja a mulasztás okát

ba) és amennyiben a kötelezett önhibáján kívül nem tett eleget kötelezettségének, megkezdi, illetve folytatja vele az együttműködést,

bb) amennyiben a kötelezett önhibájából nem tett eleget kötelezettségének, soron kívül értesíti a jegyzőt az együttműködés létrejöttének elmaradásáról, illetve megszegéséről.

(3) Az együttműködési kötelezettség megszegésének okát a kötelezett nyolc napon belül igazolhatja.

(4) Meg kell szüntetni az aktív korúak ellátására való jogosultságát annak a rendszeres szociális segélyben részesülő személynek, aki a rendszeres szociális segély folyósításának időtartama alatt a Családsegítéssel fennálló együttműködési kötelezettségét neki felróható okból két éven belül ismételten megszegi.


7/A. §.3,15

III. fejezet

A szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások

Lakásfenntartási támogatás


8.  §. 5

(1) Az önkormányzat lakásfenntartási támogatást nyújt a többször módosított 1993. évi III. tv.  (továbbiakban tv.) 38.§. (1) bekezdés a.) pontja alapján a szociálisan rászoruló családoknak.


(2) Az önkormányzat a lakásfenntartási támogatást természetbeni ellátásként nyújtja annak a

     szociálisan rászoruló jogosultnak, családnak, aki

  1. a tv. 38.§. (2-4) bekezdésében szereplő feltételeknek megfelel,
  2. a tv. 38.§. (6-7) bekezdésében szereplő feltételeknek megfelel,
  3. a tv. 38.§. (8) bekezdésében foglalt időtartamra,
  4. 6a támogatás összegét természetbeni ellátásként nyújtja
    • szemétdíj címén
    • víz- és csatornadíj támogatás címén, vagy
    • áramdíj címén, vagy
    • közkifolyó vízdíja címén, vagy
    • gázdíj címén, vagy
    • szilárd tüzelő formájában.


(3) A természetbeni ellátás a jogosult kérelme alapján kerül megállapításra, és azt

      a.) 7 a közüzemi díjakra (szemétdíj, víz-csatornadíj, áramdíj, közkifolyó vízdíja, gázdíj) 

           vonatkozóan a  szolgáltató részére történő átutalással havonta kell folyósítani, a szolgáltató az átutalt havi támogatást a jogosult számláján jóváírja.


      b.) a szilárd tüzelő formájában a tüzelőanyag megrendelésével, és a jogosult

           lakcímére történő kiszállítással történik.


  1. A lakásfenntartási támogatás iránti kérelmeket folyamatosan lehet benyújtani  és évente  meg kell újítani.


(4)16


(5) 17  A (3) bekezdés a.) pontja alapján megállapított támogatások átutalásáról, valamint a (3)  bekezdés b.) pontja alapján megállapított tüzelőanyag vállalkozóknál történő megrendeléséről  a közös önkormányzati hivatal  gazdálkodási ügyintézője gondoskodik.


9.§ 18

10.§ 18

11.§ 18

12.§ 18

13.§ 18


Önkormányzati segély


9. §21

  1. Az önhibáján kívül, létfenntartását veszélyeztető rendkívül élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére önkormányzati segély állapítható meg feltéve, hogy a kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének 130 %-át.
  2. Önkormányzati segély különösen az Szt. 45. § (4) bekezdése szerinti indokokra való tekintettel állapítható meg.
  3. Önkormányzati segélyben egy naptári évben egy család legfeljebb három alkalommal részesülhet.
  4. Az igénylő és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára az önkormányzati segély összege – a temetésre és vis-maior esetre adott támogatás kivételével  - az adott naptári évben nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át.
  5. Az önkormányzati segély iránti kérelmet a közös önkormányzati hivatalnál kell benyújtani, az 1. sz. melléklet szerinti formanyomtatványon. A kérelemhez mellékelni kell a közös háztartásban élők jövedelemigazolását, és az önkormányzati segély indokoltságáról szóló igazolást. Hitelt érdemlő igazolásként fogadható el:

a) betegség esetén a gyógykezelést alátámasztó háziorvosi, vagy kórházi igazolás, zárójelentés, műtétre történő előjegyzést igazoló irat,

b) gyógyszersegély esetén gyógyszerköltséget alátámasztó orvosi igazolás, országos egészségbiztosítási pénztár orvosi vénye

c) elemi kár esetén a helyreállítás költségeiről készítet kimutatás,

d) lakás állagának megóvása, közműbekötés esetén az illetékes I. fokú építésügyi hatóság igazolása, annak szükségességéről, esetenként az előre látható összegszerűségről

d) válsághelyzetben lévő várandós anya részére nyújtott segély esetén a terhes gondozásról szóló igazolás

e) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz nyújtott segély esetén a nevelésbe vételt igazoló irat,

f) a gyermek fogadásának előkészítéséhez nyújtott támogatás esetén a terhesség fennálltát, és a szülés várható időpontját igazoló irat.

g)szükség esetén csatolni kell a többletkiadás, illetve a bevételcsökkenés mértékét igazoló számlákat, illetve egyéb iratokat is.


  1. Rendkívüli vis-maior esetben (súlyos természeti csapás, vagy a települést érintő károk: földrengés, árvíz, belvíz, robbanás, tűzeset, tűzvész) az önkormányzati segély akkor is megállapítható ha a családban az egy főre eső jövedelem meghaladja a rendeletben előírt jövedelemhatárt.  A rendkívüli vis-maior esetben a döntést hozó megállapíthat a (4) bekezdésben megjelöltnél magasabb összegű - maximum az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének ötszörös mértékű - önkormányzati segélyt.




10. §22

  1. Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként önkormányzati segély állapítható meg annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott, és családjában az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének 300 %-át nem haladja meg.



  1. A temetési költségekhez való hozzájárulásként megállapított önkormányzati segély összege: 10.000,- Ft. A megállapított segély összegét, vagy a kérelem elutasításának tényét az arról szóló határozat számával együtt a temetési számlára rá kell vezetni és a számlát a kérelmező részére vissza kell adni.


  1. A temetési költségekhez való hozzájárulásként önkormányzati segélyt a halálesetet követő 30 napon belül lehet igényelni. A kérelemhez mellékelni kell a közös háztartásban élők jövedelemigazolását, valamint az elhalt halotti anyakönyvi kivonatának és a temetési számlának a másolatát.


  1. A helyben szokásos legalacsonyabb temetési költség  100.000,- Ft.



IV. fejezet


Személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások

A szolgáltatások formái


14.  §.


(1) 18   A szociálisan rászorultak részére a személyes gondoskodást nyújtó szolgáltatások közül Hangony község területén az alábbiakat biztosítja:

  1. étkeztetést önállóan, 
  2. házi segítségnyújtást, a családsegítést, a szenvedélybetegek közösségi ellátását és   a támogató szolgáltatást Ózd Többcélú Kistérségi Társulás keretében.  


(2) Az Ózd Kistérségi Többcélú Társulás által biztosított ellátások igénybevételének szabályait a Társulási Tanács állapítja meg.


(3) Az önkormányzat illetékességi területén a szakosított ellátási formák körében tartozó saját intézményt nem tart fenn.


(4) A szakosított ellátási formák körébe tartozó intézményt az Ózd Kistérségi Többcélú Társulás tartja fenn, amely igénybevételének szabályait a Társulási Tanács állapítja meg.


A szociális szolgáltatások igénybevételének módja,

a szociális rászorultság meghatározása és eljárási szabályok


15. §.


(1) A szociális szolgáltatások igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmére indul.

(2) Az ellátás iránti kérelem tartalmát és a hozzátartozó dokumentumokat a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI. 24.) SZCSM. rendelet állapítja meg.

(3)8 Az étkeztetést azok a szociálisan rászorult személyek vehetik igénybe, akik különösen

a)9 50 év felettiek

b) egészségi állapotuk

c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük

d) szenvedélybetegségük, vagy

e) hajléktalanságuk


miatt napi legalább egyszeri meleg étkezést önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan, vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani.

(4)20 Az ellátás iránti kérelmet a közös önkormányzati hivatalnál lehet benyújtani.

(5) Az ellátási jogviszony létesítése megállapodás alapján történik, melyet az igénylővel a polgármester köt.

16. §.


(1) Az ellátási jogviszony megszűnik a szolgáltatás jogutód nélküli megszűnésével, illetve a jogosult halálával.


2) Az illetékességi jogviszony megszűnésének esetei: az ellátást igénybevevő saját kérésére azonnal, vagy ha az ellátott a térítési díj fizetési kötelezettségének felszólítást követő 15 napon belül nem tesz eleget.

A helyben biztosított személyes gondoskodást nyújtó

szociális ellátás (étkeztetés) térítési díja

17. §.

(1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások és a szakosított ellátási formák igénybevételéért a jogosultnak, vagy törvényes képviselőjének, illetve a tartásra, gondozásra köteles személynek térítési díjat kell fizetnie.

(2) 10 

(3) Az intézményi térítési díj mértékét, valamint a személyi térítési díjak kiszámításánál alkalmazandó kedvezményeket minden évben az önkormányzat költségvetési rendelete tartalmazza.

(4) A személyi térítési díjat az Szt. 116. §-ában foglaltak figyelembevételével kell megállapítani.

(5) Személyi térítési díj fizetési mentességet élvez, akinek bizonyíthatóan semmilyen jövedelme nincs.

(6) 11  A személyi térítési díjakat minden hónap 5. napjáig kell az általános iskola napközi otthona élelmezésvezetőjének befizetni.

V. fejezet

Záró rendelkezések


18. §.


(1) Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba.


(2) A hatálybalépésével hatályát veszti Hangony Község Önkormányzata Képviselő – Testületének a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. helyi végrehajtására egységes szerkezetbe foglalt 11/2005. (XI. 30.) rendelete, valamint módosításai, az 1/2006. (I. 27.); az 5/2006. (VI: 22.), valamint az 1/2007. (I. 17.) rendeletei.



Hangony, 2007. március 9.



               Schlögl Zoltánné                                                          Hangonyi László

                    körjegyző                                                                     polgármester



  1. Módosította az 1/2008. (I.16.) önk.r. Hatályos 2008. jan. 16.
  2. Módosította a 4/2009. (III.25.) önk.r. Hatályos 2009.márc. 25.
  3. Beiktatta a 4/2011. (II.22.) önk.r. Hatályos 2011. márc. 1.
  4. Módosította a 9/2011. (IX.14.) önk.r. Hatályos 2011. szept. 15.
  5. Módosította a 9/2011. (IX.14.) önk.r. Hatályos 2011. szept. 15.
  6. Módosította a 15/2011. (XII.28.) önk.r. Hatályos 2012. jan. 1.
  7. Módosította a 15/2011. (XII.28.) önk.r. Hatályos 2012. jan. 1.
  8. Módosította az 1/2008. (I.16.) önk.r. Hatályos 2008. jan. 16.
  9. Módosította a 9/2011. (IX.14.) önk.r. Hatályos 2011. szept. 15.
  10. Hatályon kívül helyezte a 2/2008. (II.26.) önk.r. Hatályos2008. jan. 1.
  11. Módosította a 2/2008. (II.26.) önk.r. Hatályos 2008. jan. 1.
  12. Módosította a 19/2013. (XII.17.) önkr. Hatályos 2014. jan. 1.
  13. Módosította a 19/2013. (XII.17.) önkr. Hatályos 2014. jan. 1.
  14. Hatályon kívül helyezte a 19/2013. (XII.17.) önkr. Hatályos 2014. jan. 1.
  15. Hatályon kívül helyezte a 19/2013. (XII.17.) önkr. Hatályos 2014. jan. 1.
  16. Hatályon kívül helyezte a 19/2013. (XII.17.) önkr. Hatályos 2014. jan. 1.
  17. Módosította a 19/2013. (XII.17.) önkr. Hatályos 2014. jan. 1.
  18. Módosította a 19/2013. (XII.17.) önkr. Hatályos 2014. jan. 1.
  19. Módosította a 19/2013. (XII.17.) önkr. Hatályos 2014. jan. 1.
  20. Módosította a 19/2013. (XII.17.) önkr. Hatályos 2014. jan. 1.
  21. Módosította a 4/2014. (III.13.) önkr. Hatályos 2014. március 13.
  22. Módosította a 4/2014. (III.13.) önkr. Hatályos 2014. március 13.