Hangony Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2014. (III. 13.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény helyi végrehajtásáról szóló 7/2007. (III.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 03. 14- 2014. 03. 25

Hangony Község Önkormányzat Képviselő-testület

4/2014. (III.13.) önkormányzati rendelet

a 7/2007. (III.27.) önkormányzati rendelet

 a szociális igazgatásról és  szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény helyi végrehajtása módosításáról




Hangony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló módosított 1993. évi III. törvény  (a továbbiakban Szt.) 25. § (3) bekezdés b) pontjában, kapott felhatalmazás alapján – Szociálpolitikai bizottság véleményének figyelembe vételével – a 7/2007. (III.27.) önkormányzati rendelet a szociális igazgatásról és  szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény helyi végrehajtása (továbbiakban Rendelet)  módosításáról a következőket rendeli el.


  1. §


 A 7/2007. (III.27.) önkormányzati rendelet a szociális igazgatásról és  szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény helyi végrehajtása  9. § helyébe a következő rendelkezés lép:


Önkormányzati segély


9. §


  1. Az önhibáján kívül, létfenntartását veszélyeztető rendkívül élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére önkormányzati segély állapítható meg feltéve, hogy a kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének 130 %-át.
  2. Önkormányzati segély különösen az Szt. 45. § (4) bekezdése szerinti indokokra való tekintettel állapítható meg.
  3. Önkormányzati segélyben egy naptári évben egy család legfeljebb három alkalommal részesülhet.
  4. Az igénylő és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára az önkormányzati segély összege – a temetésre és vis-maior esetre adott támogatás kivételével  - az adott naptári évben nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át.
  5. Az önkormányzati segély iránti kérelmet a közös önkormányzati hivatalnál kell benyújtani, az 1. sz. melléklet szerinti formanyomtatványon. A kérelemhez mellékelni kell a közös háztartásban élők jövedelemigazolását, és az önkormányzati segély indokoltságáról szóló igazolást. Hitelt érdemlő igazolásként fogadható el:

a) betegség esetén a gyógykezelést alátámasztó háziorvosi, vagy kórházi igazolás, zárójelentés, műtétre történő előjegyzést igazoló irat,

b) gyógyszersegély esetén gyógyszerköltséget alátámasztó orvosi igazolás, országos egészségbiztosítási pénztár orvosi vénye

c) elemi kár esetén a helyreállítás költségeiről készítet kimutatás,

d) lakás állagának megóvása, közműbekötés esetén az illetékes I. fokú építésügyi hatóság igazolása, annak szükségességéről, esetenként az előre látható összegszerűségről

d) válsághelyzetben lévő várandós anya részére nyújtott segély esetén a terhes gondozásról szóló igazolás

e) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz nyújtott segély esetén a nevelésbe vételt igazoló irat,

f) a gyermek fogadásának előkészítéséhez nyújtott támogatás esetén a terhesség fennálltát, és a szülés várható időpontját igazoló irat.

g)szükség esetén csatolni kell a többletkiadás, illetve a bevételcsökkenés mértékét igazoló számlákat, illetve egyéb iratokat is.

  1. Rendkívüli vis-maior esetben (súlyos természeti csapás, vagy a települést érintő károk: földrengés, árvíz, belvíz, robbanás, tűzeset, tűzvész) az önkormányzati segély akkor is megállapítható ha a családban az egy főre eső jövedelem meghaladja a rendeletben előírt jövedelemhatárt.  A rendkívüli vis-maior esetben a döntést hozó megállapíthat a (4) bekezdésben megjelöltnél magasabb összegű - maximum az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének ötszörös mértékű - önkormányzati segélyt.


2.§


A  7/2007. (III.27.) önkormányzati rendelet a szociális igazgatásról és  szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény helyi végrehajtása  10.  § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:



  1. Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként önkormányzati segély állapítható meg annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott, és családjában az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének 300 %-át nem haladja meg.


3.§


A rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba.






            Hangonyi László                                                                Henyecz Sándorné

            polgármester                                                                                   jegyző



A rendelet kihirdetésre került 2014. március 13.




                                                                                                          Henyecz Sándorné

                                                                                                          jegyző