Hangony Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2015. (IX. 15.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 09. 16- 2015. 09. 17

Hangony Község Önkormányzat  Képviselő-testület a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló módosított 1993. évi III. törvény  (a továbbiakban Szt.) 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. §  (3) bekezdés b. pontjában 26. §-ban, 32. § (3) bekezdésében 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 92. § (1)-(2) bekezdésében a 132.§ (4) bekezdés a) és g) pontjában és a 134/E. § -ban,   kapott felhatalmazás alapján  az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Hangony Község Önkormányzat Képviselő-testület 3/2015. (II.19.) önkormányzati rendelete a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról  módosításáról a következőket rendeli el:


1.§


Hangony Község Önkormányzat Képviselő-testület 3/2015. (II.19.) önkormányzati rendelete a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról  3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


Szociális rászorultságtól függő és egyéb támogatások formái:

  1. lakhatási támogatás
  2. rendkívüli települési támogatás
  3. temetési támogatás
  4. tanévkezdéshez kapcsolódó támogatás
  5. időkorúak támogatása
  6. karácsonyhoz kapcsolódó támogatás
  7. lakhatáshoz kapcsolódó egyéb támogatás
  8. szociális kölcsön lakossági vízbekötéshez


2.§


Hangony Község Önkormányzat Képviselő-testület 3/2015. (II.19.) önkormányzati rendelete a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról  4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


Az e rendeletben szabályozott ellátások megállapítása – kivétel a 3.§ (2) bekezdés d-g pontja szerinti támogatások és az Szt. 45. § (5) bekezdése – kérelemre történik, az e célra rendszeresített  formanyomtatványon. A kérelemhez csatolni kell az egyes ellátásokra való jogosultság megállapításához a kérelem nyomtatványon felsorolt igazolásokat, szükséges mellékleteket.


3.§


Hangony Község Önkormányzat Képviselő-testület 3/2015. (II.19.) önkormányzati rendelete a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról kiegészül 9/A. § –sal:

Tanévkezdéshez kapcsolódó támogatás

9/A. §

(1) Tanévkezdéshez kapcsolódó támogatásban részesül jövedelemvizsgálat nélkül a településen állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező tanulói jogviszonyt igazoló rendszeres gyermekvédelmi támogatásban nem részesülő óvodás, általános iskolai, középiskolai tanulmányokat folytató törvényes képviselője valamint a felsőfokú nappali tanulmányokat folytató és azt igazoló hallgatói jogviszonyban álló fiatal felnőtt.     

(2) A támogatás mértéke:

a) óvodás esetében: 5000,- Ft/év

b) általános iskolás esetében: 15.000,- Ft/év

c) középiskolás esetében: 20.000,- Ft/év

d) felsőfokú nappali tanulmányokat folytató hallgatói jogviszonyban álló diák: 30.000,- Ft/év.    

   

4.§


Hangony Község Önkormányzat Képviselő-testület 3/2015. (II.19.) önkormányzati rendelete a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról kiegészül 9/B. § –sal:

Időkorúak támogatása

9/B.§

  1. Időskorúak támogatása címén idősek világnapja alkalmából jövedelemvizsgálat nélkül a településen állandó bejelentett lakhellyel rendelkező 65 évét betöltött lakosok részére támogatást biztosít minden év október hónapjában.
  2. A  támogatás  mértéke 20.000,- Ft/fő.

5.§


Hangony Község Önkormányzat Képviselő-testület 3/2015. (II.19.) önkormányzati rendelete a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról kiegészül 9/C. § –sal:



Karácsonyhoz kapcsolódó támogatás

9/C. §


  1. Karácsonyhoz kapcsolódó támogatásban részesül jövedelemvizsgálat nélkül a településen állandó lakóhellyel rendelkező 0-általános iskola alsó tagozatán tanuló  gyermek mikuláscsomag formájában.
  2. Karácsonyhoz kapcsolódó támogatásban részesül jövedelemvizsgálat nélkül a településen állandó lakóhellyel rendelkező 70 évét betöltött élelmiszercsomag formájában.
  3. A mikuláscsomag értéke maximum személyenként 1.500,- Ft.
  4. Élelmiszercsomag értéke maximum személyenként 5.000,- Ft.


6.§



Hangony Község Önkormányzat Képviselő-testület 3/2015. (II.19.) önkormányzati rendelete a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról kiegészül 9/D. § –sal:

Szociális kölcsön vízbekötéshez

9/D. §

  1. Szociális kölcsönben részesülhet a vízóra hiányában általányt fizető vízfogyasztó mérhető vízfogyasztás kiépítéséhez, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem  nem haladja meg az öregségi nyugdíj minimum mindenkori legkisebb összegének 400 %-át .  
  2. A szociális kölcsön mértéke 100.000,- Ft/ingatlan.
  3. A szociális kölcsön kamatmentes és azt legfeljebb egy év alatt, havi egyenlő részletekben kell visszafizetni.
  4. A szociális kölcsön szerződés megkötésével vehető igénybe. A szerződést a támogatásban részesülővel a polgármester köti meg. A szerződésben ki kell kötni a támogatást
  1. még vissza nem térített összegének azonnali, egyösszegű visszafizetését és Ptk. 6:47.§ (2) bekezdésében meghatározott kamatának megtérítését, ha a támogatásban részesített a kölcsön részleteinek megfizetését három hónapon keresztül nem teljesíti;


  1. azonnali egyösszegű visszafizetését és Ptk. 6:47. § (2) bekezdésében meghatározott kamatának megtérítését, ha a támogatásban részesített a támogatást a kérelemben megjelöltektől eltérő célra használja fel.

7.§

Hangony Község Önkormányzat Képviselő-testület 3/2015. (II.19.) önkormányzati rendelete a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról kiegészül 9/E. § –sal:


Lakhatáshoz kapcsolódó egyéb támogatás

9/E. §

Lakhatáshoz kapcsolódó egyszeri 12.000,- Ft összegű támogatásban részesül jövedelemvizsgálat nélkül a településen állandó lakóhellyel rendelkező egyedül élő személy szemétszállítási díj kompenzáció címén.   

8.§


Hangony Község Önkormányzat Képviselő-testület 3/2015. (II.19.) önkormányzati rendelete a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról kiegészül a  10/A. § –sal:



10/A. §


Települési támogatásként az önkormányzat fizeti a rendelet 2. §-ában meghatározott személyek tekintetében a közkifolyóról ivóvizet használó személyek után az éves vízdíjat.

9.§

(1) Jelen rendelet  a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet 7. §-a hatályát veszti 2015. dec. 31. napján.  



            Kovács Szilárd sk.                                                                      Henyecz Sándorné sk.

            polgármester                                                                              jegyző



A rendelet kihirdetésre került 2015. szeptember 15.

                                                                                 


                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Henyecz Sándorné sk.

                                                                                                                      jegyző