Hangony Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2017. (II. 23.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésről

Hatályos: 2021. 06. 10

Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testületének 3/2017 (II.23.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésről

2021.06.10.

Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése a) pontjajában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

Általános rendelkezés

1. § E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali munkaidő: Hangonyi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő;

b) hivatali helyiség: Hangony Község Önkormányzat Tanácskozó terme (3626 Hangony, Rákóczi Ferenc út 130.).

A hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezése

2. § (1) A házasság hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli megkötésének engedélyezése iránti kérelmet a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell az anyakönyvvezetőhöz benyújtani.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell az ügyfelek nyilatkozatát, hogy az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 18. § (3) bekezdéseiben foglalt feltételeket biztosítják és a 4. §-ban foglalt díjat megfizetik. A feltételek meglétét az anyakönyvvezető az engedély megadása előtt a helyszínen ellenőrizheti.

(3) Hivatali helyiségen kívüli, szabad téren tartandó házasságkötés esetén fedett helyiségnek is rendelkezésre kell állnia.

(4) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés kizárólag úgy engedélyezhető, hogy az a hivatali helyiségbe előjegyzett házasságkötések lebonyolítását nem veszélyeztetheti.

A hivatali helyiségen kívüli, illetve hivatali munkaidőn kívüli házasságkötéshez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő díjak.

3. § A hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés megtartásáért a házasulandók a 4. §-ban meghatározott díjat kötelesek fizetni.

4. § (1)1 A hivatali helyiségben a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolításának szolgáltatási díja 10.000 Ft, mely a tárgyi és személyi feltételek biztosítását tartalmazza.

(2)2 A hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben történő házasságkötés lebonyolításának szolgáltatási díja 15.000 Ft.

(3)3 A hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés lebonyolításának szolgáltatási díja 30.000 Ft.

5. § Az anyakönyvvezető a szolgáltatási díj befizetésének igazolását követően tűzi ki az anyakönyvi eseményt. A szolgáltatási díjat Hangony Község Önkormányzata házipénztárába kell befizetni.

6. § A házasságkötésen közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben meghatározott szabadidő helyett eseményenként

a) a hivatali helyiségben hivatali munkaidőn kívül történő közreműködés esetén 10.000 Ft díjazás illeti meg.

b)4

c) hivatali helyiségen kívül és hivatali munkaidőn kívül történő közreműködés esetén 15.000, Ft díjazás illeti meg.

Záró rendelkezés

7. § (1) Hatályát veszti a 3/2014. (III.13.) önkormányzati rendelete a hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésről.

(2) Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályban.

1

A 4. § (1) bekezdése a Hangony Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 1. § a) pontja szerint módosított szöveg.

2

A 4. § (2) bekezdése a Hangony Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 1. § b) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 4. § (3) bekezdése a Hangony Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 1. § c) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 6. § b) pontját a Hangony Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.