Kincsesbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2015(XII.1.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2024. 01. 01

Kincsesbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2015(XII.1.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2024.01.01.

Kincsesbánya Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Kincsesbánya Község Önkormányzata Képviselő-testülete Kincsesbánya község illetékességi területén a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényben (a továbbiakban: Htv.) felsorolt helyi adók közül határozatlan időre

a) a magánszemély kommunális adóját és

b) a helyi iparűzési adót

vezeti be.

1. Magánszemély kommunális adója

2. § Kommunális adókötelezettség terheli a Htv. 12. §-ában, valamint a Htv. 18. §-ában meghatározott magánszemélyt, továbbá azt a magánszemélyt is, aki az önkormányzat illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik.

3. §1 Az adó évi mértéke a Htv. 11. §-ában és a Htv. 17. §-ában meghatározott adótárgyanként, illetőleg lakásbérleti jogonként 10.000.-Ft.

4. § (1) Mentes az adó megfizetése alól az a 70 éven felüli adóalany, aki egyedül él, vagy vele közös háztartásban csak 70 éven felüli személy él, az életkora betöltését követő év első napjától.

(2) Az az adóalany, aki egy adótárgya után fizeti a magánszemélyek kommunális adóját, Kincsesbánya közigazgatási területén egy különálló helyrajzi számon bejegyzett garázsa után mentes az adófizetési kötelezettség alól.

(3) Mentes az adófizetési kötelezettség alól az az adóalany, aki olyan belterületi telekkel rendelkezik, amely nem beépíthető.

5. § Az az adóalany, aki beépítetlen belterületi telekkel rendelkezik, és a tulajdonában lévő beépítetlen telekre az önkormányzat beépítési kötelezettséget írt elő, vagy jogerős építési engedéllyel rendelkezik, mentesül az adó megfizetése alól a beépítési kötelezettség lejártát, vagy a használatbavételi engedély, vagy a fennmaradási engedély kiadását követő év január 1-ig.

6. § 50 %-os adókedvezményben részesül az az adóalany, aki 70. életévét betöltötte és vele közös háztartásban 70 éven aluli személy él, az életkora betöltését követő év első napjától.

2. Helyi iparűzési adó

7. §

8. § A helyi iparűzési adó évi mértéke az adóalap 1,8 %-a.

2/A. Záró rendelkezések

9. § (1) Ez a rendelet 2016. január 1-én lép hatályba.

1

A 3. § a Kincsesbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.