Csókakő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (X. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2022. évi szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 10. 28

Csókakő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (X. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.28.
a 2022. évi szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
a 2022. évi szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet-tervezethez
A Belügyminisztérium által, az 5000 fő lakosságot meg nem haladó települési önkormányzatok számára kiírt, szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatás tárgyú pályázatán Csókakő Községi Önkormányzat indult és pozitív elbírálásban részesült.
A pályázaton nyert pénzügyi támogatás összege és az Önkormányzat által biztosított önerő 73 erdei m3 tűzifa vásárlására elegendő. Az Önkormányzat a pályázati kiírásnak megfelelően vállalta, hogy a tűzifa megvásárlását követő 10 napon belül önkormányzati rendeletet alkot a támogatás nyújtásának helyi szabályairól.
Az Önkormányzat a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás alapján alkotta meg rendeletét, mely a felhatalmazó rendelkezésnek megfelelően a szociális tűzifa települési támogatás jogosultsági feltételeiről, valamint az ellátás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól rendelkezik.
Előzetes hatásvizsgálat
a 2022. évi szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet-tervezethez
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § -a alapján a jogszabály előkészítője – a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű – előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat Képviselő-testületét tájékoztatni kell.
Az előzetes hatásvizsgálat eredménye a 2022. évi szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet-tervezet esetében az alábbi:
1. Társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásai:
Társadalmi hatását tekintve fontos pozitív szociális hatásai vannak a rendeletnek, hiszen egy új települési támogatási formát rögzít.
2. Környezeti és egészségi következményei:
Környezeti és egészségi következményei a rendeletnek nincsenek.
3. Adminisztratív terheket befolyásoló hatásai:
A tervezett önkormányzati rendelet adminisztratív terhe jelentős, mert minden benyújtott kérelem önálló hatósági ügynek minősül.
4. Jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei:
Amennyiben a képviselő-testület nem alkot rendeletet a szociális támogatás igénybevételének és támogatás elbírálásának feltételeiről, a támogatás kiosztása lehetetlenné válik. A pályázati kiírás részét képezte az előírás, hogy a tűzifa megvásárlását követő 10. napon belül a támogatás részletszabályairól rendeletet alkot a képviselő-testület.
5. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételei:
A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak. Az adminisztratív terhet a Csókakői Közös Önkormányzati Hivatal viseli, a tűzifa kiosztásában az önkormányzat dolgozói segédkeznek, a pénzügyi fedezet a pályázat és az önerő biztosítása folytán rendelkezésre áll.
6. A tervezett jogszabály egyéb jelentősnek ítélt hatásai:
Egyéb jelentősnek ítélt hatása nincs.