Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

a köztemető használatának rendjéről

Hatályos: 2023. 01. 02- 2023. 03. 31

Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

a köztemető használatának rendjéről

2023.01.02.

Baracska Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában kapott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Baracska község illetékességi területén, a Baracska Község Református Egyházközség tulajdonában lévő temető területéből - amely a természetben a baracskai 372 hrsz-ú ingatlanon található - 256 m2 nagyságú - köztemetési célra biztosított temetőrészt elfoglaló köztemetőre, valamint a köztemető fenntartásával, üzemeltetésével és a temetésekkel kapcsolatos összes tevékenységre, tevékenységet végzőkre, valamint a köztemető egyéb használóira terjed ki.

2. § (1) A kegyeleti közszolgáltatás keretein belül – megállapodás alapján – a köztemető létesítményeinek üzemeltetéséről, a temetkezési-, és e rendelet szerinti egyéb tevékenységek végzéséről az önkormányzat a Baracskai Református Egyházközség (továbbiakban: Fenntartó) útján gondoskodik.

(2) A Fenntartó gondoskodik a köztemető tisztántartásáról, a hulladékgyűjtő edények tartalmának elszállításáról, a meglévő fás növényzet védelméről.

(3) A temetőlátogatók panaszos ügyeinek intézését a Fenntartó látja el a székhelyén.

(4) E rendelet alkalmazásában

1. Temető a TeTv. 3. § a) pontja szerinti temető.

2. Köztemető a TeTv. 3. § b) pontjában meghatározott köztemető.

3. Temetési hely a TeTv. 3. § d) pontja szerinti temetési hely.

4. Kegyeleti közszolgáltatás a TeTv. 3. § h) pontjában meghatározott kegyeleti közszolgáltatás.

II. Fejezet

Részletes rendelkezések

Temetési helyek és temetkezési szabályok

3. § A temetési hely feletti rendelkezésre jogosultságot a Fenntartó csak akkor köteles vizsgálni, ha azzal kapcsolatosan okmányokkal, dokumentumokkal bizonyított kifogást jelentettek be.

4. § (1) A köztemető területén temetési helynek minősül a sírbolt hely, egyes felnőtt sírhely, kettes felnőtt sírhely, gyermek sírhely, urnasírhely, urnafülke.

(2) A sírbolt hely és sírhely olyan temetőrészek, amelyet a temetési hely megváltási idejének elteltével ki lehet üríteni és temetés céljából igénybe lehet venni.

(3) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely-táblákban folytatólagos sorrendben kell felhasználni. A betelt sírhely-táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni.

(4) Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát a köztemetőn belül sírhelyben, sírhelyben rátemetéssel, urnasírban, urnafülkében vagy sírboltban lehet elhelyezni.

5. § (1) Az egyes temetési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek sírhelydíjat kell fizetnie, melynek mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) Az egyes temetési helyeket – a díszsírhely kivételével – a temettetőnek meg kell váltania. A megváltással egyidejűleg a temettető a temetési hely felett a rendelkezési jogosultságot megszerzi. A rendelkezési jogosultság kezdő napja a megváltás napja.

(3) Az egyszeri megváltás időtartama:

a) egyes sírhely esetén: 25 év

b) kettős sírhely esetén az utolsó koporsós betemetés napjától számított 25 év

c) sírbolt esetén: 60 év

d) urnafülke és urnasírhely esetén: 10 év

e) urnasírbolt esetén: 25 év.

(4) A rendelkezési jog a (3) szerinti időtartammal meghosszabbítható (újraváltható) akkor, ha a köztemető vagy a sírhelytábla nem kerül lezárásra vagy átrendezésre.

(5) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha

a) a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár

b) a temetési hely megszűnik

c) a holttest új temetési helyre történő áthelyezésével (áttemetés)

d) a holttest elhamvasztásával, kivéve az esetben, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik. A megváltott, de fel nem használt temetkezési hely megváltáskori díját – a megváltástól számított 1 éven belül – a kezelési költség levonásával az ügyfél kérelmére vissza kell téríteni. A temetési helyek használati joga nem ruházható át, az nem örökölhető.

A temetési helyek méretei, a rátemetés szabályai

6. § (1) A felnőtt sírhelynek:

a) egyes sírhely esetén 220 cm hosszúnak, 100 cm szélesnek és 200 cm mélynek,

b) kettős sírhely esetén 220 cm hosszúnak, 200 cm szélesnek és 200 cm mélynek kell lennie.

(2) A gyermeksírhelynek 160 cm hosszúnak, 100 cm szélesnek és 200 cm mélynek kell lennie.

(3) Az urnasírhelynek 60 cm hosszúnak, 60 cm szélesnek és 80 cm mélynek kell lennie.

(4) Egy felnőtt sírhelyre a Fenntartó engedélyével és az időarányos használati díj megfizetése mellett

a) még egy gyermek koporsó

b) a sír mélyítése mellett még egy felnőtt koporsó temethető.

(5) A kettős sírhely egy-egy részében a (4) bekezdésben meghatározottak szerint történhet rátemetés. A rátemetésre vonatkozó engedélyt a Fenntartó a sírnyitásra vonatkozó szabályok betartása mellett adhatja meg.

(6) Sírhelyeket kifalazni, kibetonozni, kideszkázni és más bomló anyaggal kibélelni tilos.

Sírboltba temetés szabályai

7. § (1) A köztemetőben sírbolt építési engedély alapján és csak felépítményként létesíthető.

(2) Az engedély meglétét az építési munka megkezdésekor a Fenntartó köteles ellenőrizni.

(3) A sírbolt felett rendelkezőnek az tekintendő, aki a megállapított sírbolthely díját megfizette és rendelkezői minőségét a sírbolt könyvbe bejegyeztette.

(4) Ha a sírbolt létesítője nem rendelkezik arról, hogy kik temetkezhetnek a sírboltba, annak házastársát, egyenes ági rokonait, továbbá az utóbbiak házastársát lehet benne eltemetni.

Sírjel

8. § (1) Sírjel (síremlék) közé szilárd burkolatú kísérő járda építhető a sírhely határán belül. A sírhely használati ideje alatt a sírjelet (síremléket) eltávolítani vagy arról a halott nevét törölni tilos. A meglévő sírjelet (síremléket) kicserélni csak a kegyeleti igények tiszteletben tartásával, a (2) bekezdésben foglaltak betartásával lehet.

(2) A sírjel (síremlék) szabályszerű felállítását, átépítését, lebontását a temető Fenntartója ellenőrzi.

Temetkezési szolgáltatások

9. § (1) A temetőben a temetkezési szolgáltatásokról a Fenntartó köteles gondoskodni. A köztemetőn belüli, az elhunyt hűtésével, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, továbbá sírnyitással és visszahantolással kapcsolatos feladatok ellátásáról a temetkezési szolgáltató gondoskodik.

(2) A temetkezési szolgáltatást végző szolgáltatónak a Fenntartó által elfogadott temető fenntartási hozzájárulási díj, a temetési helyek megváltási díja, valamint egyéb szolgáltatási díjak mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

A köztemetőn vállalkozásszerűen munkát végzőkre vonatkozó szabályok

10. § (1) A Fenntartó a köztemetőn vállalkozásszerűen munkát végzőtől érkezett tevékenység-bejelentésekről nyilvántartást vezet, amely tartalmazza a bejelentés és a munka megkezdésének időpontját, a munka helyét, megnevezését, az építtető és kivitelező nevét, címét, sírbolt építése esetén a jogerős építési engedély számát, a sírjel vázrajzát.

(2) Engedély, bejelentés hiánya vagy attól való eltérés esetén a Fenntartó a temetési hellyel rendelkezni jogosultat határidő kitűzésével felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére, a felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi és annak költségét áthárítja a temetési hellyel rendelkezni jogosultra.

(3) A köztemető területéről sírkövet, síremléket és fejfát csak a köztemető Fenntartójával történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(4) A köztemetőben engedély nélkül elhelyezett és a köztemető rendjét zavaró tárgyakat a köztemető Fenntartója köteles eltávolítani.

(5) A temetési helyek kerítéssel nem határolhatók körül.

A köztemető működési rendje

11. § (1) A köztemető nyitva tartási ideje: (csak a gépjárműforgalmat érinti)

a) kedd, péntek, szombat, vasárnap nyári időszakban: március 1-től szeptember 30-ig: 7.00 órától 20.00 óráig,

b) kedd, péntek, szombat, vasárnap téli időszakban: október 1-től február 28-ig: 8.00 órától 17.00 óráig

(2) A köztemetőből a nyitva tartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.

A köztemető használatának, igénybevételének szabályai

12. § (1) A köztemető tisztántartása a Fenntartó és az önkormányzat közös feladata, melynek részleteit a felek külön megállapodásban rögzítik. A temető környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése minden látogató kötelezettsége. Az érintettek a sírok gondozását, díszítését szabad belátásuk szerint végezhetik, ezen kívül minden temetői tevékenységet (pad elhelyezése, fa kivágása, telepítése) be kell jelenteni a Fenntartónak.

(2) A sírhely birtokosa köteles a sírhely és környékét gondozni, gyomtalanításáról gondoskodni.

(3) A köztemetőben munkát végző vállalkozók (kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató) tevékenységük során az e rendeletben foglalt szabályokat kötelesek betartani. Tevékenységük gyakorlása során a köztemetőt látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a köztemető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják. A köztemető területéről – az elbontott síremléket kivéve – sírkövet, síremléket és fejfát kiszállítani – vagyonvédelmi okból – csak a Fenntartóhoz történt előzetes bejelentés után szabad.

(4) A köztemetőben gyertya, mécses gyújtása során ügyelni kell arra, hogy tűz ne keletkezhessen. A köztemetőben elhelyezett tárgyakért, valamint a sírok és síremlékek esetleges megrongálódásáért sem a Fenntartót, sem az önkormányzatot anyagi felelősség nem terheli.

(5) Fertőző betegségben elhunytak koporsóit a ravatalozóban felnyitni nem szabad, az ilyen halottak ravatalozása tekintetében a temetkezési szolgáltatást engedélyező hatóság előírása az irányadóak.

(6) A Fenntartó köteles a ravatalozó, a hűtőberendezés és a mellékhelyiség állapotáról, tisztántartásáról gondoskodni.

(7) A köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeit a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

13. § (1) A köztemetőben és annak közvetlen környezetében tilos minden olyan magatartás, amely kegyeleti érzést és a szertartások rendjét sérti, valamint a látogatókat megbotránkoztatja.

(2) A köztemetőben szemetelni, a kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat bepiszkítani, rongálni, eltávolítani, avart, elszáradt koszorút, virágmaradványt és egyéb anyagokat égetni tilos. A köztemetőben keletkezett hulladékot csak a Fenntartó által arra kijelölt helyen lehet lerakni.

(3) A köztemetői munkák során (így különösen a rátemetés, exhumálás, áthelyezés) talált értékekről (ékszer, nemesfémből készült tárgyak) és a találás körülményeiről a Fenntartónak jegyzőkönyvet kell felvennie és a jogosult részére történő átadásig gondoskodnia kell a talált érték biztonságos megőrzéséről. Az elhalttal eltemetett és a sír felnyitásakor előkerült értéket képező dolgokra hagyatéki eljárás lefolytatása céljából a Fenntartó értesíti a temető székhelye szerint illetékes jegyzőt.

(4) A Fenntartó a gondozatlan, kegyeletet sértő, elhanyagolt sírok rendbetételét, gyomtalanítását, különösen nagyra nőtt fák, bokrok, elgazosodott növények esetén minden előzetes értesítés nélkül elvégezheti, a temető rendjét zavaró tárgyakat eltávolíthatja a rendelkezési jog tulajdonosának költségén.

Záró rendelkezések

14. §1

15. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 18/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelethez

A díjak forintban, Áfa nélkül értendők.

Temetési helyek megváltási díja, egyéb szolgáltatási díjak

Temetési hely típusa

Temetési hely díja

Sírbolt (kripta)

260 000Ft/60 év

Egy férőhelyes sírhely

1000 Ft/év

Kettő férőhelyes sírhely

2000Ft/év

Egy férőhelyes urnasírhely

1000Ft/év

Kettő férőhelyes urnasírhely

2000Ft/év

Harangozás, kicsengetés, emlékharang

2000 Ft

Temetési helyek, sírboltok újraváltási díjai (évente állapítják meg)

Az árak azonosak újramegváltás esetén is.

Temetőfenntartási hozzájárulás: nem került megállapításra

Létesítmény igénybevételének díja: nem került megállapításra

Üzemeltető által biztosított temetkezési szolgáltatások díja

Elhunyt hűtése (0-5 napig egységesen)

0 Ft

Ravatalozó használati díja (alapberendezéssel, takarítással, 2 óra időtartamra)

3000 Ft

A vállalkozásszerűen munkát végzők köztemető fenntartási hozzájárulási díja:

az adott évben az egyes sírhelyekre megállapított megváltási díjtételek egyszerű számtani átlagának 5 %-a

2. melléklet a 18/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelethez

A köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek

Egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek

terület (m2); hossz (fm); szám (db);

ravatalozó

1 db 24 m2

hűtőkamra1

1db

hűtőkamra előtér

2 m2

előkészítő terem

0db,- m2

közlekedő

0db, …. m2

papszoba

0db,….. m2

stúdió

0 m2

út

350 m2

járda

0 fm

vízvételi lehetőség

3 db

közművesítettség

elektromos áram, víz

kerítés

150 fm

nagykapu

1 db

kiskapu

1 db

pad

3 db

hulladékgyűjtő edény (1. 100 literes konténer)

2 db

harang

0 db

belső mobil és stabil berendezési tárgyak

ülőpad: 2 db
szék: 0 db
boncasztal: 0 db
ravatalozóasztal: 0 db

1

A 14. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.