Tordas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2004. (IX. 15.) önkormányzati rendelete

a közterület rendeltetéstől eltérő használatról, valamint a közterület használatért fizetendő díjakról

Hatályos: 2023. 04. 01

Tordas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2004. (IX. 15.) önkormányzati rendelete

a közterület rendeltetéstől eltérő használatról, valamint a közterület használatért fizetendő díjakról

2023.04.01.

Tordas Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában foglalt feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:1

1.  § A rendelet célja azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, amelyek községképi, községrendezési, környezetvédelmi, ellátási, közlekedésbiztonsági, valamint tulajdonosi szempontok figyelembevételével határozzák meg a közterületek használatát, ezen belül a közlekedési területek igénybevételét, valamint az építmények, utcaberendezések elhelyezését.

2.  § (1) Jelen rendelet hatálya kiterjed a természetes és jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.

(2) Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére – az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között – a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok stb.), a közművek elhelyezése.

3.  §1 (1) A közterületet rendeltetésének megfelelően, állagának sérelme, forgalmának veszélyeztetése nélkül az általános magatartási szabályok betartásával mindenki szabadon használhatja. Rendeltetésszerű használatnak minősül a közterületen való közlekedés, valamint pihenés.

(2) 2 Közterületet elfoglalni, illetve a rendeltetésszerűtől eltérő módon használni csak engedély, vagy az önkormányzattal kötött szerződés alapján lehetséges. A közterület használat az alábbi célokra engedélyezhető:

a./ árusító és egyéb fülkék elhelyezésére,
b./ járműmegőrző telep (pld. kerékpártartó, parkoló) létrehozására,
c./ köztisztasággal kapcsolatos építmények elhelyezésére,
d./ kiállítás, bemutató, búcsú, vásár céljára, községi ünnepek, ünnepélyek ideje alatti rendezvényekre, cirkuszi sátor, mutatványosi eszközök felállítására,
e./ közút, járda burkolatának felbontására,
f./ építési, bontási és egyéb építési anyag tárolására.
(3) Közterület használatra engedély nem adható:
a./ járművek, üzemképtelen járművek és alkatrészeik tárolására,
b./ szemét, trágya és egészségre ártalmas anyag tárolására,
c./ állatok árusítására.
(4) Szeszesital forgalmazás céljából közterület használati engedély nem adható, kivéve:
- vásár, búcsú és az egyéb közösségi, közhasznú rendezvények időpontjában.
(5) Vásárok, kiállítások, bemutatók, előadások céljára a parkterületet igénybe venni csak engedéllyel lehet (ideiglenes használat).
A kijelölt területet használat után az igénybevevő köteles azt eredeti állapotában helyreállítani, vagy az okozott kárt megtéríteni.
Az ideiglenes használat alatt az igénybevevő fát, bokrot, élő növényzetet nem vághat ki, sőt köteles gondoskodni a növényzet megvédéséről, szakszerű kezeléséről.

4.  § Közterületen parkot, játszóteret, szökő- és dísz kutat létesíteni, szobrot, emléktáblát elhelyezni, illetve bármelyiket megszüntetni csak a polgármester engedélyével lehet.

5.  § (1) A község területén bárminemű úttest, járda felbontása csak a hivatal, az országos közúthálózatba tartozó utak esetén, a területileg illetékes közúti igazgatóság hozzájárulásával, az abban közölt feltételek betartásával történhet.

(2) Előzetes engedély nélkül közterületet felbontani csak a közmű üzemzavarának halasztást nem tűrő elhárítása érdekében szabad.

(3) Építési, bontási tatarozási és közműépítéssel kapcsolatos munkálatokat úgy kell végezni, hogy szennyeződés a közterületre ne jusson, illetve a vízelvezetés biztosított legyen.

Amennyiben a közterületen végzett munkák alatt építési törmelék, szemét keletkezik, azt a munka befejeztével 48 órán belül el kell szállítani és a közterületet helyre kell állítani. A polgármester a mulasztó költségére elrendelheti az építési törmelék elszállítását.
(3) Tilos az igénybevett közterületek burkolatán betont, habarcsot keverni, ragasztóanyagot melegíteni.

6.  § (1) A piaci vagy kicsibeni árusítás helye a Tordas, Művelődési Ház udvara, ahol őstermelők reggel 6 órától 12 óráig, illetve a közterület foglalási engedéllyel rendelkező vándorkereskedők 7 órától a Művelődési Ház nyitva tartásáig árusíthatnak.

(2) Az élelmiszert árusító, valamint vendéglátó ipari tevékenységet folytató kereskedő részére, a szükséges iratok beszerzését követően, a polgármester mozgóárusítást engedélyezhet.

Mozgóárusítás kizárólag
- üdülő, nyaraló és kirándulóhelyeken,
- közterületi árusítóhelytől – hasonló jellegű mozgóboltra – közúton számítva legalább 100 méter távolságra,
- az országos, illetve helyi jellegű rendezvények (pld. búcsú, falunap) alkalmával engedélyezhető.
(3) A mozgóárusítás vasárnaponként 12 és 15 óra között nem lehetséges.

7.  § (1) A 6. § (1) bekezdésben foglalt árusítók kötelesek az árusító helyet tisztán tartani.

Tilos a hulladék, szemét, csomagolóanyag, romlandó árú szétdobálása, szennyvíz szétöntése és ez által az eladásra felhozott áru szennyezése.
(2) Az árusítók kötelesek az árusítás helyén a szemetet összegyűjteni, és az engedélyt kiadó hivatal rendelkezéseinek megfelelően elhelyezni, vagy megsemmisíteni.

8.  § A közterület használata során, valamint mindennemű szállítmány fel-és lerakásánál és szállításnál figyelni kell arra, hogy a közterület ne szennyeződjék. Esetleges szennyeződés esetén a szállító köteles azt haladéktalanul megtisztítani.

9.  § (1) Az önkormányzat tulajdonában lévő közterületi parkolókat saját maga üzemelteti, illetve azok üzemeltetésére szerződést köthet.

(2) A közterületen csak rendkívül indokolt esetben – az illetékes közlekedési hatóság hozzájárulásával – lehet parkolóhelyet kialakítani.

(3) Tilos 22.00 és 06.00 óra között a teher- személy-, és áruszállításra szolgáló 3,5 tonna összsúlyt meghaladó járművek közterületen való tárolása.

(4) Lakókocsi, utánfutó, pótkocsi, kamion, vontató, munkagép és munkaeszközei csak

a./ saját telephelyen,
b./ bértárolásra kijelölt telephelyen,
c./ méretei alapján alkalmas területen tartható.
Tilos a közterületen:
a./ járművek javítása, átalakítása, szerelése a KRESZ-ben meghatározott hibaelhárítás kivételével,
b./ gépjárművek festése, olajcseréje,
c./ gépjárművek mosása.
(5) Járművet főútvonalon, egyéb útvonalon, gyalogúton, kerékpárúton, járdaszigeten, parkolóban, a belterületi utak mellett kialakított zöldterületen, parkosított területen nem szabad tárolni.
(6) Egyéb közterületen járművet úgy lehet tárolni, hogy az a forgalmat (gépjárműves, kerékpáros, gyalogos) nem zavarhatja, a közlekedésre használt felületre nem lóghat rá. A folyamatos tárolás időtartama nem haladhatja meg a 8 napot.

10.  § (1) Fákon, közterületen álló építményeken, az épületek falán, kerítésen – a rendeltetésszerű hirdetésre szolgáló berendezések kivételével – hirdetni, falragaszt vagy reklámot elhelyezni TILOS!

(2) A hirdetésre szolgáló berendezések biztosítása, kezelése a hivatal feladata. Bárminemű magán-, illetve közérdekű hirdetést ezen berendezéseken lehet elhelyezni.

(3) A zárt, védett hirdetőbe szánt hirdetményt a polgármester teszi ki, egyben gondoskodik a hirdetőn elhelyezett hirdetések időszerűségéről is.

(4) A hirdetések elhelyezése díjtalan.

(5) Ha magánszemély, vagy vállalkozás saját költségén hirdetőtáblát, reklámtáblát, transzparenst kíván a közterületen elhelyezni, annak engedélyezése, esztétikai bírálata a polgármester feladata.

11.  § (1) A közterület használatért díjat (helypénzt) kell fizetni. A fizetendő díjakat, helypénzek alkalmazott összegeit e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(2) 3 A közterület használatra jogosító engedélyt vagy szerződést a polgármester írja alá, és gondoskodik a díj, a helypénz beszedéséről.

(3) A közterület-használati díj, helypénz fizetését igazoló nyugta átruházása TILOS!

12.  § A közösségi együttélés szabályai elmulasztásának minősül az e rendelet 3. § (2) és (5) bekezdésében, 4-5. §-ában, 6. § (1) és (3) bekezdésében, 7-8. §-ában, 9. § (2)-(6) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 11. § (1) és (3) bekezdésében, valamint 12/A. §-ában meghatározott rendelkezések megszegése.

12/A.  § Közerkölcsöt, közízlést sértő tárgyakat és termékeket, amelyek megbotránkoztatásra alkalmasak, semmilyen formában (pl. DVD, édesség, egyéb tárgyak stb.) közterületen árusítani nem lehet.

13.  § A rendelet értelmezése szempontjából:

(1) Parkolóhely: az úton, közterületen, útburkolati jellel, jelzőtáblával, vagy mindkettővel kijelölt, a járműveknek várakozására kialakított terület.

(2) Jármű tárolása: a közúton, vagy más közterületen, gépjárművek a folyamatos be- és felrakáshoz, az okmány kezeléséhez, illetve indulás előtt, vagy érkezés után a szállásépületek – kivéve lakás – környékén a járművezető munkaközi szünete, de legfeljebb egy óra időtartam alatti tartózkodáshoz szükséges idő feletti egyhelyben maradás.

(3) Üzemképtelen jármű:

- hatósági jelzéssel nem rendelkező azon jármű, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt,
- baleset folytán megsérült és elhagyott jármű,
- műszaki állapotánál fogva közlekedésre alkalmatlan, mert hiányos, vagy roncs, vagy sérült.
(4) Köztárgy: közterületen álló, illetőleg egyébként közhasználatra szolgáló művészeti, kegyeleti szobor, emlékmű, díszkút, közvilágítási, közlekedésirányítási, hírközlési, postai, kertészeti stb. műtárgyak, illetőleg utcabútorok.
(5) Üzlet: helyileg körülhatárolt, tartós használatra épült, helyhez kötött, rendszeresen nyitva tartó kiskereskedelmi árusítóhely.
(6) Árusító és egyéb fülke (pavilon): olyan bármikor könnyen összeszerelhető elemekből készült, illetve könnyen eltávolítható, szabadon álló, vagy telepített környezetébe illeszkedő földszintes ingóság, amely a talajjal nincs egybeépítve és az időszakos emberi tartózkodás, használat feltételeit biztosítja.

14.  § E rendelet 2004 október 1-én lép hatályba. Hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 12/1994. (VI. 25.) és az azt módosító 2/2002. (II. 20.) számú rendelet.

1. melléklet2

A közterület használat

Cirkusz

75 Ft/m2/nap

Építési, bontási és egyéb anyagok tárolási díja

380 Ft/m2/hó

Hirdetőtábla, reklámtábla, információs tábla kihelyezési díja

1000 Ft/m2/nap

Megállító reklámtábla

3800 Ft/m2/hó

Transzparens

700 Ft/m2/nap

Mutatványosok:

- körhinta és hasonló elven működő eszközök

75 Ft/m2/nap

- céllövölde, halászat, dodzsem, labdadobáló stb.

380 Ft/m2/nap

- szállító járművek

750 Ft/nap

Reklám célú vagy vállalkozási rendezvények

1100 Ft/m2/nap

Sátorban, asztalnál, egyéb módon árusító alkalmi árusok, az elfoglalt terület után 5 m2-ig


2500 Ft

5 m2 fölött minden megkezdett m2 után 380 Ft-tal emelkedik

Sátorban, asztalnál, egyéb módon árusító alkalmi árusok, az elfoglalt terület után 5 m2-ig a településen tartott rendezvények során


6300 Ft

5 m2 fölött minden megkezdett m2 után 1250 Ft-tal emelkedik

Sátorban, asztalnál, egyéb módon árusító alkalmi árusok éves árusítási díja

127.000 Ft

Sátorban, asztalnál, egyéb módon árusító magánszemélyek, a szombati napokon 7-12 óráig, a Művelődési Ház és a VIKI ABC között található önkormányzati ingatlanon.
A Tordason élő magánszemélyek saját mezőgazdasági termékük árusítása esetén 100% kedvezményt kapnak a díjból.

500 Ft/m2

(A felsorolt díjtételek az szj. 11.290 szerinti általános forgalmi adót nem tartalmazzák.)
1

A hatálybalépés időpontja a rendelet 2023. április 1-jén lép hatályba

2

A hatálybalépés időpontja a rendelet a mai napon kihirdetve Tordas, 2016. november 23.